Τετάρτη 9 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΚΑΒΑΛΑΣ
Ερωτήματα προκαλεί η αθώωση για τον βανδαλισμό του εβραϊκού μνημείου

Απαλλάχθηκαν για τις κατηγορίες τους, από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καβάλας, οι 4 δράστες που προχώρησαν στον βανδαλισμό του Μνημείου Ολοκαυτώματος των 1.484 Εβραίων της Καβάλας, οι οποίοι θανατώθηκαν από τους ναζί στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Τρεμπλίνκα.

Οι 4 δράστες είχαν προχωρήσει στην επίθεση τα ξημερώματα της 30ήςΜάρτη του 2017, και ενώ η πράξη τους αρχικά διωκόταν αυτεπάγγελτα, με την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα έπρεπε να γίνει μήνυση από τον δήμο Καβάλας. Καθώς η μήνυση δεν κατατέθηκε εντός της προθεσμίας, οι κατηγορούμενοι απαλλάχθηκαν.

Σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Καβάλας τονίζει πως η αθώωση των βανδαλιστών, λίγες μάλιστα μέρες μετά τη Διεθνή Μέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, προκαλεί δικαιολογημένη αγανάκτηση και θυμό, και προσθέτει πως ερωτήματα προκαλεί και η στάση της δημοτικής αρχής και των νομικών της συμβούλων.

«Η βεβήλωση του εβραϊκού μνημείου, άλλες παρόμοιες καταστροφές μνημείων για τα θύματα του ναζισμού, ακόμα και μνημείων για την ηρωική Αντίσταση του λαού μας στον κατακτητή - όπως η τιμητική πλάκα του ΚΚΕ για την απελευθέρωση της πόλης από το 26ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ - έχουν στόχο να σβήσουν από τη μνήμη του λαού τις θηριωδίες των ναζιστικών τεράτων που καταδεικνύουν ότι οι φασίστες αποτέλεσαν και συνεχίζουν να αποτελούν πολύτιμη εφεδρεία του καπιταλιστικού συστήματος που τους γεννά και τους τρέφει. Καμία "μεταμέλεια" - όπως αυτή που επικαλέστηκαν οι δράστες - δεν ακυρώνει τη βαρβαρότητα και σκοπιμότητα που κρύβουν τέτοιες ενέργειες», σημειώνει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση, και προσθέτει: «Η αθώωση των βανδαλιστών βασίστηκε σε νόμο που άλλαξε πρόσφατα η κυβέρνηση προκειμένου να πέφτουν στα μαλακά τέτοιες περιπτώσεις, τη στιγμή που οι νόμοι για όσους αγωνίζονται και αντιστέκονται στη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική της (εργαζόμενοι, αγρότες, συνταξιούχοι, μικροεπαγγελματίες, φοιτητές) γίνονται όλο και αυστηρότεροι, βγάζοντας τις απεργίες παράνομες, πριν αυτές ακόμη προκηρυχθούν, σέρνοντας στα δικαστήρια εργαζόμενους, αγρότες, ακόμη και ανήλικους μαθητές».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καλεί τον λαό της Καβάλας να βγάλει συμπεράσματα «για το ποιανού τσιράκια τελικά είναι οι φασίστες, ποιον εξυπηρετούν και για ποιον δουλεύουν» και καλεί το λαό «να απομονώσει με τη δράση του τους κάθε λογής φασίστες, τον ρατσισμό και τον εθνικισμό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ