Τετάρτη 9 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Πακέτο 43 δισ. ευρώ στους ομίλους για τους ημιαγωγούς

Νέο πακτωλό χρημάτων, ύψους 43 δισ. ευρώ, ετοιμάζεται να διαθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη βιομηχανία των ημιαγωγών (μικροτσίπ), προκειμένου να μειώσει την εξάρτηση της ΕΕ από την Ασία στον στρατηγικό αυτό τομέα που πλήττεται από ελλείψεις, αλλά και για να προσφέρει νέα πεδία κερδοφορίας στο μεγάλο κεφάλαιο, σε μια αγορά που αναμένεται να διπλασιαστεί σε μέγεθος μέχρι το 2030.

Ετσι, επιχειρώντας ανάλογα βήματα με τις ΗΠΑ, όπου πριν από λίγες μέρες ψηφίστηκε αντίστοιχο νομοσχέδιο, η Κομισιόν παρουσίασε χτες μια «ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων» για την επίτευξη της «ασφάλειας» του εφοδιασμού, της ανθεκτικότητας και της τεχνολογικής υπεροχής της ΕΕ σε τεχνολογίες και εφαρμογές ημιαγωγών.

Η λεγόμενη «Ευρωπαϊκή πράξη για τα μικροκυκλώματα» επιδιώκει, με επενδύσεις άνω των 43 δισ. ευρώ, να δημιουργήσει έναν «ακμάζοντα τομέα ημιαγωγών από την έρευνα έως την παραγωγή και μιαν ανθεκτική αλυσίδα εφοδιασμού». Σχεδιάζει επίσης να θεσπίσει μέτρα για την πρόληψη, την προετοιμασία, την πρόβλεψη και την ταχεία αντιμετώπιση τυχόν μελλοντικών διαταραχών στις αλυσίδες εφοδιασμού, υπηρετώντας τον στόχο η ΕΕ να διπλασιάσει το σημερινό της μερίδιο αγοράς σε 20% έως το 2030 (σήμερα η ΕΕ έχει μόλις το 9% της παγκόσμιας αγοράς σε αυτόν τον κλάδο).

Χαρακτηριστικό της σπουδής της Κομισιόν να προχωρήσει γρήγορα η ανάπτυξη της συγκεκριμένης βιομηχανίας είναι το γεγονός ότι σκοπεύει να χαλαρώσει τους περιορισμούς επί των κρατικών επιδοτήσεων.

Το σχέδιο προβλέπει 11 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις (σχεδόν το ήμισυ προερχόμενο από τον ευρωενωσιακό προϋπολογισμό και το άλλο ήμισυ από τα κράτη - μέλη) για τη χρηματοδότηση της έρευνας. Για να επιτραπεί η εγκατάσταση βιομηχανικών μονάδων πολύ μεγάλου μεγέθους, οι Βρυξέλλες θα επιτρέψουν επιπλέον 30 δισ. ευρώ κρατικών επιδοτήσεων των κρατών - μελών να κατευθυνθούν προς βιομηχανικές εταιρείες του τομέα, περιλαμβανομένων ξένων ομίλων, όπως η αμερικανική «Intel». Τέλος, ταμείο ύψους 2 δισ. ευρώ θα συσταθεί για να υποστηρίξει τις start-up του τομέα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ