Τετάρτη 9 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΥΠΕΞ ΣΤΟΝ ΕΙΡΗΝΙΚΟ
Στο επίκεντρο «οι προκλήσεις που θέτει η Κίνα»

Από την πρώτη διά ζώσης Σύνοδο Κορυφής του σχήματος Quad πέρσι τον Σεπτέμβρη

Copyright 2021 The Associated

Από την πρώτη διά ζώσης Σύνοδο Κορυφής του σχήματος Quad πέρσι τον Σεπτέμβρη
Η συνάντηση των ΥΠΕΞ του σχήματος «Quad» (ΗΠΑ, Αυστραλία, Ινδία, Ιαπωνία) στη Μελβούρνη βρίσκεται στο επίκεντρο της νέας επίσκεψης του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, στον Ειρηνικό.

Την ώρα που το «θερμόμετρο» των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών ανεβαίνει επικίνδυνα στην Ανατολική Ευρώπη με την αντιπαράθεση Δύσης - Ρωσίας, οι ΗΠΑ δεν «ξεχνούν» ούτε στιγμή τον Ινδο-Ειρηνικό, επιχειρούν στοχοπροσηλωμένα να ενισχύσουν και να διευρύνουν τις συμμαχίες τους σε αυτήν την περιοχή, η οποία είναι κρίσιμη για την επίσης εντεινόμενη αντιπαράθεση με την Κίνα.

Χαρακτηριστική ήταν η απάντηση του εκπρόσωπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ν. Πράις όταν ρωτήθηκε αν υπήρξε σκέψη αναβολής της περιοδείας Μπλίνκεν σε Αυστραλία, νησιά Φίτζι και Χαβάη λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία: «Οι ΗΠΑ μπορούν να περπατούν και να μασούν τσίχλα ταυτόχρονα (...) είμαστε μια μεγάλη χώρα. Είμαστε ένα μεγάλο επιτελείο. Εχουμε πολλές προκλήσεις στον τομέα μας».

Ενδεικτικές της ετοιμότητας των συμμάχων των ΗΠΑ για τις αντιπαραθέσεις σε όλες τις ζώνες του πλανήτη ήταν και οι δηλώσεις του Αυστραλού πρωθυπουργού Σκοτ Μόρισον, ο οποίος, επικρίνοντας τη Ρωσία και καλώντας την «να αφοσιωθεί στον αμοιβαίο διάλογο», είπε ότι «κάθε παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας δεν εκπέμπει σήμα ειρήνης. Αποτελεί σήμα εκείνων που προσπαθούν να αρπάξουν την κυριαρχία από άλλους, στους οποίους αυτή ανήκει».

Ο δε βοηθός ΥΠΕΞ των ΗΠΑ αρμόδιος για τις υποθέσεις Ανατολικής Ασίας και Ειρηνικού, Ντ. Κρίτενμπρινκ, αναγνώρισε ότι μέρος των συζητήσεων των ΥΠΕΞ του «Quad» «θα σχετίζεται με τις προκλήσεις που θέτει η Κίνα». Συμπλήρωσε πως «στοχεύουμε να δείξουμε ότι οι εταιρικές μας συνεργασίες αποδίδουν πρακτικά και αληθινά οφέλη».

Την ίδια στιγμή, Αυστραλοί αναλυτές, όπως του Ασιατικού Ινστιτούτου Κοινωνικής Πολιτικής, παρατηρούσαν ότι οι επαφές Μπλίνκεν στα νησιά Φίτζι επιβεβαιώνουν και τη σημασία που τα νησιά του Ειρηνικού διαδραματίζουν στον γεωπολιτικό ανταγωνισμό ΗΠΑ - Κίνας. Οι ίδιοι εκτιμούσαν χτες σε σχετικά ρεπορτάζ ότι οι ηγέτες των νησιών του Ειρηνικού από τη μία «καλωσορίζουν την οικονομική επένδυση που κάνει η Κίνα στην περιοχή», από την άλλη όμως ανησυχούν «επειδή εμπλέκονται πολύ στην αντιπαλότητα υπερδυνάμεων».

Χαρακτηριστικό της προσπάθειας οικονομικής διείσδυσης των ΗΠΑ στην περιοχή είναι ότι τον Δεκέμβρη μαζί με Αυστραλία και Ιαπωνία ανακοίνωσαν ότι θα χρηματοδοτήσουν την κατασκευή ενός υποθαλάσσιου καλωδιακού δικτύου που θα συνδέει τη Μικρονησία, τα νησιά Κιριμπάτι και τα νησιά Ναουρού, με στόχο την παροχή «πιο αξιόπιστων και ασφαλών επικοινωνιών» και «με σεβασμό στην κυριαρχία» τους, όπως ανήγγειλαν τότε...

Την ίδια ώρα, στην Κορεατική Χερσόνησο, ένα ακόμα «καυτό» μέτωπο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην ευρύτερη περιοχή, το ΥΠΕΞ της Βόρειας Κορέας σημείωσε σε ανακοίνωσή του ότι «στον σημερινό κόσμο πολλές χώρες ξοδεύουν χρόνο συνδιαλεγόμενες με τις ΗΠΑ, με υποταγή και τυφλή υπακοή. Υπάρχει μόνο η χώρα μας σε αυτόν τον πλανήτη η οποία μπορεί να ταρακουνήσει τον κόσμο εκτοξεύοντας έναν πύραυλο με την αμερικανική ενδοχώρα στο βεληνεκές του».

Πρόσθεσε δε ότι οι δοκιμαστικές εκτοξεύσεις που έκανε η Πιονγιάνγκ από την αρχή του χρόνου συνιστούν «αξιοσημείωτα επιτεύγματα», που ενίσχυσαν «την ικανότητα αποτροπής πολέμου».

Σκληρή κόντρα ΗΠΑ - Κίνας και στα Βαλκάνια

Σερβία και Κίνα θα υπογράψουν μια συμφωνία «ελεύθερου εμπορίου» το αργότερο μέχρι το τέλος του 2022, δήλωσε ο Σέρβος Πρόεδρος Αλ. Βούτσιτς, που είχε συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ στο Πεκίνο, στο περιθώριο της έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

Αποτέλεσμα μιας τέτοιας συμφωνίας, πρόσθεσε, θα είναι η αύξηση του όγκου του διμερούς εμπορίου από τα 5,3 δισ. δολάρια, που είναι σήμερα, στα 8 δισ. δολάρια και σύντομα στα 10 δισ.

«Η εμπορική συμφωνία θα σημάνει πολλά για τους εξαγωγείς μας, τους αγρότες μας, τους κατασκευαστές μας, αλλά και για τους εξαγωγείς υπηρεσιών και ολόκληρο τον κλάδο της IT (Information - Technology)», επεσήμανε, ενώ σχολίασε ακόμα ότι η Σερβία θα είναι πιο ελκυστική σε επενδυτές από δυτικές χώρες.

Στο μεταξύ, στα Βαλκάνια βρίσκεται ο σύμβουλος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, Ντ. Τσόλετ, που είχε προγραμματισμένες επίσημες επαφές σε Βουλγαρία και Ρουμανία, με φόντο τα σχέδια ενίσχυσης των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη.

Στόχος του ταξιδιού του - σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ - ήταν «να δεσμευτεί με τους εταίρους μας στην Ευρώπη (σ.σ. ο Τσόλετ θα βρεθεί και στο Βέλγιο) σε ένα εύρος θεμάτων και να διαβουλευτεί με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ και τους εταίρους μας στην ΕΕ σχετικά με τη ρωσική επιθετικότητα ενάντια στην Ουκρανία». Η αμερικανική ανακοίνωση σημείωνε ότι το ταξίδι Τσόλετ «αποτελεί συνέχιση της εντατικής διπλωματίας που προχωράει με τους Ευρωπαίους συμμάχους και εταίρους μας, προς στήριξη της ενιαίας προσέγγισης στην απρόκλητη στρατιωτική ενίσχυση της Ρωσίας κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ