Τετάρτη 9 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Στο παζάρι με «μοχλούς» από Προσφυγικό έως Λιβύη

Για ζωτικά συμφέροντα της Ελλάδας στη Λιβύη έκανε λόγο ο ΥΠΕΞ (φωτ. αρχείου)

akriviadis.gr

Για ζωτικά συμφέροντα της Ελλάδας στη Λιβύη έκανε λόγο ο ΥΠΕΞ (φωτ. αρχείου)
Συνεχίζεται το μπρα-ντε-φερ των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας για τα μερίδια της καπιταλιστικής λείας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, με «μοχλό» και τη διαχείριση των ξεριζωμένων από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, όπως και τον ρόλο των δυο τους στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια στην περιοχή.

Χαρακτηριστικά, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, από τη Ρώμη όπου βρέθηκε χτες για επαφές, κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Τούρκου ομολόγου του για τη στάση των ελληνικών αρχών στα σύνορα έσπευσε να δηλώσει ότι «το τελευταίο πράγμα που έχει ανάγκη η Ελλάδα είναι διδάγματα και διδαχές από την Τουρκία για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για χειρισμό του Μεταναστευτικού».

Κατηγόρησε άλλωστε την Τουρκία πως «εργαλειοποίησε το Μεταναστευτικό και χρησιμοποίησε τους μετανάστες σαν όπλο εκβιασμού της ΕΕ και της Ελλάδας. Δεν δικαιούται λοιπόν διά να ομιλεί», την ώρα που η ΕΕ και η ελληνική κυβέρνηση παζαρεύουν με την Τουρκία την ανανέωση της κατάπτυστης Συμφωνίας για τους πρόσφυγες, που τους μετατρέπει και σε «χαρτί» στα ιμπεριαλιστικά παζάρια.

Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις Τσαβούσογλου, ο οποίος επανέλαβε τις κατηγορίες κατά της Ελλάδας για τον τρόπο που αντιμετωπίζει μετανάστες και πρόσφυγες, κάνοντας λόγο για «απάνθρωπη συμπεριφορά στα σύνορα με τις επαναπροωθήσεις», ισχυρίστηκε ότι η Frontex στηρίζει την Ελλάδα και κατέληξε: «Ισχυρίζεται πως φρουρεί τα σύνορα της Ευρώπης, ενώ τα σύνορα της Ευρώπης στον Νότο και στην Ανατολή ξεκινούν από την Τουρκία».

Σημειωτέον, ο Ν. Δένδιας συναντήθηκε στη Ρώμη με την Στέφανι Γουίλιαμς, ειδική σύμβουλο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για τη Λιβύη, και ύστερα είπε: «Κάναμε μία εκτενή συζήτηση και μία πλήρη ανάλυση της κατάστασης στη Λιβύη σήμερα (σ.σ. χτες). Συζητήσαμε για τις πρόσφατες εξελίξεις στη χώρα και υπογράμμισα το θέμα της ακυρότητας του παράνομου και ανυπόστατου τουρκολιβυκού μνημονίου. Επανέλαβα την εποικοδομητική θέση της Ελλάδας για προώθηση σταθερότητας στη Λιβύη».

Στο πλαίσιο άλλωστε του ανταγωνισμού με την Αγκυρα για την παρέμβαση στη Λιβύη, επισκέφτηκε τον εκτελεστικό διευθυντή του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ (WFP), Ντέιβιντ Μπίσλι, και τον ενημέρωσε σχετικά με τη «βοήθεια» της ελληνικής κυβέρνησης για «την ανάπτυξη της Λιβύης, στο πλαίσιο της ενεργού παρουσίας της Ελλάδας στη χώρα». Του έδωσε επίσης επιταγή για χρηματοδότηση προγράμματος του WFP με σκοπό την ανοικοδόμηση του λιμένα της Βεγγάζης, για τον οποίο είπε ότι «αποτελεί κρίσιμο σημείο εισόδου για τρόφιμα και ανθρωπιστική βοήθεια» και «έναν χώρο για τον οποίο η Ελλάδα έχει ζωτικό ενδιαφέρον. Θυμίζω ότι βρίσκεται λιγότερο από 20 λεπτά πτήσης από την Κρήτη».

«Αργά και σταδιακά» η αποκατάσταση των σχέσεων με το Ισραήλ

Στο μεταξύ, την επίσκεψή του στην Τουρκία επιβεβαίωσε ο Ισραηλινός Πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ, ο οποίος τηλεφώνησε στον Τούρκο ομόλογό του για να του ευχηθεί γρήγορη ανάρρωση (βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό), επιβεβαιώνοντας και μ' αυτόν τον τρόπο ότι το παζάρι για την αναθέρμανση των διμερών σχέσεων κλιμακώνεται. Ο δε πρωθυπουργός του Ισραήλ, Ν. Μπένετ, δήλωσε ότι «τα πράγματα προχωρούν πολύ αργά και σταδιακά» αλλά και ότι θεωρεί πως ο Χέρτζογκ έχει «εξαιρετική διπλωματική αξία» για την επίλυση των προβλημάτων με την Τουρκία. Και πρόσθεσε: «Θα συνεχίσουμε τη σχετική διαδικασία με την Τουρκία πολύ προσεκτικά. Τουλάχιστον (οι Τούρκοι) δεν είναι κανένας μεγάλος φίλος του Ιράν. Αρα δεν θα έπρεπε να οδηγηθούμε σε αφέλειες που θα μας εμπόδιζαν να διαμορφώσουμε και να θέσουμε σε λειτουργία συμμαχίες».

Την ίδια στιγμή, ανώτατη διπλωματική πηγή δήλωνε στην «Jerusalem Post» ότι «δεν χρειάζεται να πιέσουμε τους εαυτούς μας να είμαστε ακριβολόγοι με τρόπο που θα μας εμποδίσει να δημιουργήσουμε συμμαχίες». Και συνέχισε: «Στη σημερινή Μέση Ανατολή πρέπει να παίξουμε σε όλο το γήπεδο, γιατί δεν υπάρχει περιφερειακός αστυνόμος (...) υπάρχει μια μεγάλη προσδοκία απέναντι στο Ισραήλ να γεμίσει αυτό το κενό». Παρατήρησε δε ότι και η πρόσφατη αναθέρμανση των σχέσεων Τουρκίας - Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων προχωρά ενώ «οι δύο αυτές χώρες δεν είναι - τουλάχιστον - καλοί φίλοι».

Από την τουρκική πλευρά, ο εκπρόσωπος της προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν υποστήριξε πως μετά την αλλαγή κυβέρνησης στο Ισραήλ και την αντικατάσταση του Νετανιάχου «βλέπουμε ότι η νέα κυβέρνηση, που συνενώνει διάφορα τμήματα, περιλαμβανομένων των Παλαιστινίων, δείχνει μια εποικοδομητική προσέγγιση απέναντι στην Τουρκία».

Στο μεταξύ, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι «οποιοδήποτε βήμα κάνουμε με το Ισραήλ αναφορικά με τις σχέσεις μας, οποιαδήποτε εξομάλυνση, δεν θα είναι σε βάρος της παλαιστινιακής υπόθεσης, όπως κάνουν κάποιες άλλες χώρες». Επιβεβαιώνοντας δε ότι η τουρκική αστική τάξη διεκδικεί μερίδιο «ευθύνης» και στο αλισβερίσι που φουντώνει στις πλάτες του Παλαιστινιακού λαού και όλων των λαών της Μέσης Ανατολής, συμπλήρωσε πως «αυτές οι σχέσεις που εξομαλύνονται λίγο περισσότερο μπορεί να ενισχύσουν τον ρόλο της Τουρκίας και όσον αφορά τη λύση των δύο κρατών, ως χώρας που θα βρίσκεται σε επαφή και με τις δύο χώρες, αλλά δεν θα κάνουμε ποτέ πίσω στις βασικές μας αρχές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ