Τετάρτη 9 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Πολυεπίπεδες υπηρεσίες σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Μια ευρεία γκάμα ...υπηρεσιών παρέχεται στα στελέχη των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί στη χώρα στο πλαίσιο της νέας Συμφωνίας για τις Βάσεις.

Χαρακτηριστική περίπτωση το βασικό σχολείο διαφυγής από βυθιζόμενο ελικόπτερο στις εγκαταστάσεις της Βάσης Ελικοπτέρων Ναυτικού, στο Ναυτικό Οχυρό Κοτρώνι στον Μαραθώνα, εκπαίδευση στην οποία συμμετέχουν για δεύτερη φορά στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ και υλοποιείται το διάστημα από 31/1 έως 10/2. Περιλαμβάνει αντικείμενα θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης και αποσκοπεί στο να εξοικειωθούν οι εκπαιδευόμενοι με τη διαδικασία της προετοιμασίας για προσθαλάσσωση ελικοπτέρου, τη χρήση του σωστικού εξοπλισμού και τη διαδικασία περισυλλογής, καθώς και να αποκτήσουν την ικανότητα διαφυγής από βυθιζόμενο ελικόπτερο.

Χτες, παρουσία και του Αμερικανού πρέσβη Τζ. Πάιατ, διοργανώθηκε στο Κοτρώνι «μέρα διακεκριμένων επισκεπτών», παρουσιάστηκαν αντικείμενα πρακτικής εκπαίδευσης με τη συμμετοχή 8 εκ των εξήντα δύο συνολικά εκπαιδευόμενων στελεχών της 1st Cavalry Division, συγκεκριμένα της 7/17 Μοίρας της (συνολικά περίπου 400 άτομα, ελικοπτεράδες, τεχνικοί και άλλες ειδικότητες) που «ασκούνται» στη χώρα από τον Νοέμβρη, έχοντας για βάση εξόρμησης το Στεφανοβίκειο ενώ μένουν στον Βόλο. Μια ανάπτυξη «στο πλαίσιο της επιχείρησης των ΗΠΑ, ATLANTIC RESOLVE» (από το 2014 και τα γεγονότα στην Κριμαία φέρνει κάθε χρόνο φρέσκες δυνάμεις των Αμερικανών σε ό,τι οι ίδιοι ονοματίζουν ως ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων) και της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) μεταξύ Ελλάδος και ΗΠΑ, όπως τονίζει το ίδιο το υπουργείο Αμυνας.

Το υπουργείο σημειώνει εξάλλου ότι «η ανωτέρω δραστηριότητα καταδεικνύει το υψηλό επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης από τις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας, καθώς και τη συνεχώς αναβαθμιζόμενη και πολυεπίπεδη στρατιωτική συνεργασία Ελλάδος και ΗΠΑ».

Χτες αποφοίτησαν 8 στελέχη των Αμερικανών παραλαμβάνοντας τα σχετικά πτυχία από τον υφυπουργό Εξωτερικών, Ν. Χαρδαλιά, ο οποίος δήλωνε κατόπιν ότι «μέσα από συνέργειες, συνεκπαίδευση, συμμαχίες, το πρόσημο της στρατηγικής μας είναι ξεκάθαρο. Θέλουμε μια χώρα ισχυρή ανάμεσα σε φίλους, ανάμεσα σε συμμάχους με πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή», περιγράφοντας τον ρόλο ευρωατλαντικού χωροφύλακα που διεκδικεί η ντόπια αστική τάξη για τη γεωστρατηγική της αναβάθμιση. «Είναι χαρά μας που ολοκληρώσαμε αυτό το στάδιο εκπαίδευσης μετά από αίτημα των Αμερικανών συμμάχων μας», συμπλήρωσε και ευχαρίστησε τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού για την προσπάθειά τους «ώστε και σε αυτά τα σχολεία να είναι ξεκάθαρη η διάθεση, η βούληση και κυρίως οι δυνατότητες που έχουν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις».

Σε αντίστοιχο τόνο ο Πάιατ δήλωνε: «Είμαστε ευγνώμονες που μπορέσαμε να δούμε σήμερα, από κοντά, την επίδειξη συνεργασίας του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού με τον Αμερικανικό Στρατό». Αναφέρθηκε, άλλωστε, στις καθημερινές συνεκπαιδεύσεις του στρατού των ΗΠΑ με τις Ενοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας στον Βόλο και το Στεφανοβίκειο, ενώ, ειδικότερα, το βασικό σχολείο διαφυγής από βυθιζόμενο ελικόπτερο το χαρακτήρισε «πολύ σημαντικό για τα στελέχη του Αμερικανικού Στρατού» καθώς, όπως είπε, «τους δίνει την πιστοποίηση να πετούν πάνω από νερό», αλλά και «τη γνώση να επιβιώνουν», παραπέμποντας εμμέσως στην χρησιμότητα του σύνθετου ελληνικού ανάγλυφου για τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ