ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Φλεβάρη 2022
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Συνάντηση με αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Ορειβασίας - Αναρρίχησης

Τα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας και Αναρρίχησης (ΕΟΟΑ) αποτέλεσαν αντικείμενο της συνάντησης που είχαν στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό μέλη της διοίκησης της ΕΟΟΑ με τον Θοδωρή Λιάππη, υπεύθυνο του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ, και τον Ανδρέα Σοφιανό, επικεφαλής του Αθλητικού Τμήματος του ΚΣ της ΚΝΕ. Την ΕΟΟΑ εκπροσώπησαν ο πρόεδρός της Νίκος Κοντός και τα μέλη του ΔΣ Πόπη Δεληβεράκη και Χρύσανθος Κυριαζής.

Κατά την εφ' όλης της ύλης συζήτηση που έγινε βρέθηκαν στο επίκεντρο μια σειρά από σημαντικά θέματα γύρω από τις δραστηριότητες της ΕΟΟΑ, γενικότερα ζητήματα σε ό,τι αφορά τις ορεινές δραστηριότητες στην Ελλάδα σήμερα και ο νέος κυβερνητικός νόμος για τα ορεινά σπορ, που απειλεί με διάσπαση της Ομοσπονδίας. Επιπλέον, με αφορμή και το πρόσφατο δυστύχημα που προκάλεσε τον θάνατο τριών ορειβατών στα Καλάβρυτα, συζητήθηκαν θέματα όπως το γενικότερο πλαίσιο στο οποίο διεξάγονται σήμερα οι ορεινές δραστηριότητες, οι συνέπειες από τις λογικές της εμπορευματοποίησης αυτών, αλλά και η διαχείριση των καταφυγίων. Συζήτηση έγινε επίσης για τις πολλαπλές συνέπειες που προκύπτουν από το καθεστώς σχετικά με τις ανεμογεννήτριες.

Οπως επεσήμαναν τα μέλη της ΕΟΟΑ, με τον νέο κυβερνητικό νόμο διαχωρίζονται ως αθλήματα η αγωνιστική αναρρίχηση και το ορειβατικό σκι από την ορειβασία, και δημιουργούνται έτσι στρεβλές καταστάσεις και αδιέξοδα στην Ομοσπονδία, όπως και στα σωματεία - μέλη της, ανάλογα με το ποιο άθλημα καλλιεργούν (π.χ. δικαίωμα επιχορήγησης κ.λπ.). Τα μέλη της ΕΟΟΑ κατήγγειλαν τις λογικές της εμπορευματοποίησης και της εξυπηρέτησης συμφερόντων ως αιτία των νέων σχεδίων και εξέφρασαν το αίτημά τους να βρεθεί λύση προκειμένου να αποφευχθούν οι συνέπειες.

Απαντώντας ο Θ. Λιάππης υπογράμμισε ότι τα ερωτήματα που δημιουργούνται από τις κινήσεις του υφυπουργού Αθλητισμού έχουν την εξήγησή τους στις λογικές της εμπορευματοποίησης διαφόρων αθλητικών δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένων και των αντίστοιχων ορεινών, όπως μαρτυρά η ένταξη αθλημάτων στην Ομοσπονδία Αθλητικού Τουρισμού, αλλά και γενικότερα στην παράδοση των βουνών στα ιδιωτικά συμφέροντα (βλ. σχέδιο για εισιτήριο στον Ολυμπο κ.ο.κ.). Από την πλευρά του ο Ανδ. Σοφιανός στάθηκε στην ανάγκη να αναπτυχθεί ένα συλλογικό κίνημα διεκδίκησης από την Ομοσπονδία και τα Σωματεία, προκειμένου να μην περάσει ο διαχωρισμός που προωθούν τα κυβερνητικά σχέδια.

Συζήτηση έγινε και για το σημαντικό θέμα της απουσίας - με ευθύνη της πολιτείας - ενός οργανωμένου πλαισίου για τα ορεινά αθλήματα και τις ορεινές δραστηριότητες γενικότερα, παράλληλα με την ανυπαρξία αντίστοιχων ειδικοτήτων προπονητών στις σχολές ΣΕΦΑΑ, μέχρι τα μέτρα ασφαλείας. Ετσι, τονίστηκε, ανοίγει ο δρόμος για τις ανεξέλεγκτες λογικές του κέρδους, συχνά ακόμα και με μοιραίες συνέπειες.

Παράλληλα τέθηκε το ζήτημα της διαχείρισης των ορεινών καταφυγίων, τα οποία εδώ και μερικά χρόνια, μετά τις αλλαγές στους νόμους, έχουν αποσπαστεί από τον έλεγχο υπό συγκεκριμένο πλαίσιο (βλ. γνώσεις ιατρικής φροντίδας του διαχειριστή) της Ομοσπονδίας και έχουν μετατραπεί πρακτικά σε μαγαζιά για ιδιωτική εκμετάλλευση, καταστρατηγώντας και τα όποια μέτρα ασφαλείας θα έπρεπε να υπάρχουν.

Θ. Λιάππης και Ανδ. Σοφιανός μετέφεραν στους εκπροσώπους της ΕΟΟΑ τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στα αιτήματα της Ομοσπονδίας, εκφράζοντας παράλληλα την πρόθεση του Κόμματος για ενέργειες προκειμένου να δοθούν λύσεις στα παραπάνω ζητήματα.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - ΚΥΠΕΛΛΟ
Ανοιχτό ντέρμπι στο ΟΑΚΑ... για την ανατροπή ο Ολυμπιακός

Το ντέρμπι στο ΟΑΚΑ, όπου ΠΑΟΚ και ΑΕΚ (20.00, Cosmote Sport 1) έχουν αφήσει ανοιχτούς λογαριασμούς μετά το 0-0 της Τούμπας, δεσπόζει από πλευράς ενδιαφέροντος στις σημερινές τρεις εξ αναβολής ρεβάνς για τα προημιτελικά του Κυπέλλου. Την ανατροπή καλείται να κάνει ο Ολυμπιακός ενώ θεωρητικά την πρόκριση έχει κλειδώσει ο Παναθηναϊκός. Σημειώνεται πως στα ημιτελικά της διοργάνωσης ήδη έχει κλείσει θέση η Λαμία που απέκλεισε τον Αρη νικώντας τον με 1-0 στη ρεβάνς της Φθιώτιδας και ενώ ο πρώτος αγώνας είχε λήξει 0-0.

Στο ΟΑΚΑ η γηπεδούχος ΑΕΚ σε μια περίοδο που ο προβληματισμός για τις εμφανίσεις της ομάδας περισσεύει διεκδικεί την πρόκριση προκειμένου να παραμείνει ζωντανή στη διεκδίκηση του στόχου του Κυπέλλου, αλλά και να ανέβει ψυχολογικά μετά τις μέτριες έως κακές εμφανίσεις του τελευταίου διαστήματος. Στους «κιτρινόμαυρους» δεν λείπουν τα προβλήματα αφού απόντες θα είναι οι τραυματίες Βράνιες, Μάνταλος, Στάνκοβιτς και ο τιμωρημένος Μοχαμάντι. Στην άλλη πλευρά, ο κάτοχος του τίτλου ΠΑΟΚ με τη φόρα από το αήττητο σερί των 13 αγώνων (πρωτάθλημα - κύπελλο) και ανεβασμένος ψυχολογικά μετά τη νίκη επί του Παναθηναϊκού για το πρωτάθλημα επιδιώκει την πρόκριση θέλοντας να παραμείνει στην υπεράσπιση των περσινών κεκτημένων στον θεσμό. Από τους Θεσσαλονικείς θα απουσιάσουν οι Μιχαηλίδης, Τσόλακ και Βαρέλα.

Την ανατροπή της ήττας στον πρώτο αγώνα με 2-1 καλείται να κάνει ο Ολυμπιακός στο Φάληρο υποδεχόμενος τον Παναιτωλικό (18.00, Cosmote Sport 2). Οι «ερυθρόλευκοι» αναμένεται να αγωνιστούν με αλλαγές στο βασικό σχήμα ενόψει και του δύσκολου προγράμματος που ακολουθεί με τους ευρωπαϊκούς αγώνες κόντρα στην Αταλάντα. Από την πλευρά του, ο Παναιτωλικός, στον οποίο η ήττα από τον ΠΑΣ έβαλε φρένο στο νικηφόρο σερί του τελευταίου διαστήματος, ευελπιστεί στο να ολοκληρώσει την έκπληξη που ξεκίνησε στον πρώτο αγώνα στην έδρα του.

Με τον αέρα της νίκης με 4-0 στον πρώτο αγώνα ο Παναθηναϊκός θα αγωνιστεί στην Καρδίτσα με αντίπαλο την Αναγέννηση (15.00, Cosmote Sport 3) θέλοντας να σφραγίσει την παρουσία του στα ημιτελικά.

ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ - ΠΕΚΙΝΟ 2022
Τριπλός αποκλεισμός στο σκι αντοχής

Με τριπλή συμμετοχή στο αγώνισμα των 1.500 μ. του σκι αντοχής σε άνδρες και γυναίκες συνεχίστηκαν χτες οι ελληνικές παρουσίες στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.

Στο αγώνισμα των ανδρών αξιόλογη προσπάθεια έκανε ο Απόστολος Αγγελής, καταλαμβάνοντας την 86η θέση στην τρίτη παρουσία του σε Χειμερινούς Ολυμπιακούς, μετά απ' αυτές στην Πιονγκτσάνγκ το 2018 και στο Σότσι το 2014. Ο Ελληνας σκιέρ τα έδωσε όλα σε ένα επίπονο αγώνισμα όπου συμμετείχαν 92 αθλητές και τερματίζοντας την κούρσα του σε χρόνο 3.20.87 ολοκλήρωσε την παρουσία του. Στα προημιτελικά προκρίθηκαν οι 30 πρώτοι της γενικής κατάταξης των προκριματικών. Στο αντίστοιχο αγώνισμα των γυναικών υπήρξε διπλή ελληνική παρουσία, με την Νεφέλη Τίτα να τερματίζει 87η με χρόνο 4.14.48 και την Μαρία Ντάνου 89η με 4.19.66, ενώ πήρε ποινή 15'' λόγω άκυρης εκκίνησης. Και τα τρία μέλη της ελληνικής αποστολής πάντως θα συνεχίσουν την παρουσία τους στα άλλα αγωνίσματα του σκι αντοχής τις επόμενες μέρες.

ΠΟΛΟ
Ξύπνησε αργά ο Ολυμπιακός

Πληρώνοντας την επιθετική αφλογιστία που είχε για σχεδόν τρία οκτάλεπτα, ο Ολυμπιακός υπέστη χτες ήττα 8-5 από την ιταλική Μπρέσια στον Πειραιά για την 8η αγωνιστική του ομίλου του στο Champions League πόλο ανδρών. Ηταν η πρώτη εντός έδρας ήττα των «ερυθρολεύκων» και τρίτη συνολικά στον όμιλο, η οποία τους απομακρύνει από την κορυφή και το κυνήγι της πρωτοπόρου και αήττητης ιταλικής ομάδας, ενώ κινδυνεύουν και να πέσουν από τη 2η θέση (αυτό θα καθοριζόταν από το αποτέλεσμα του χθεσινοβραδινού αγώνα Γιαντράν - Φερεντσβάρος).

Η ελληνική ομάδα αντιμετώπισε πολλά προβλήματα σε επίθεση και άμυνα και αιφνιδιάστηκε από τους Ιταλούς, οι οποίοι προηγήθηκαν 3-0 στο ημίχρονο και 6-2 στα τέλη του τρίτου οκταλέπτου. Οι γηπεδούχοι με μπροστάρη τον Φιλίποβιτς (3 γκολ) έβγαλαν αντίδραση στην τελευταία περίοδο και μείωσαν σε 6-4, ωστόσο τα προβλήματα στην άμυνα έδωσαν το δικαίωμα στην Μπρέσια να ξεφύγει εκ νέου και να «σφραγίσει» τη νίκη.

SUPER LEAGUE 2
Δοκιμασία στην Κρήτη για την ΑΕΚ Β'

Η δοκιμασία της ΑΕΚ Β' στο Ηράκλειο με αντίπαλο τον Ηρόδοτο και η αναμέτρηση Λεβαδειακού - Κηφισιάς, και τα δύο ματς για τον 2ο όμιλο, ξεχωρίζουν ανάμεσα στους σημερινούς εξ αναβολής αγώνες της Super League 2. Στον 1ο όμιλο ξεχωρίζει το θεσσαλικό ντέρμπι μεταξύ Τρικάλων και Ολυμπιακού Βόλου, ενώ η Ξάνθη, που στοχεύει να μειώσει τη διαφορά της από τη 2η θέση, υποδέχεται τον Πανσερραϊκό. Αναλυτικά το πρόγραμμα (15.00):

1ος όμιλος: Ξάνθη - Πανσερραϊκός (15.30 - ΕΡΤ3, για τη 13η αγωνιστική), Τρίκαλα - Ολυμπιακός Βόλου (14η αγωνιστική).

2ος όμιλος: Καλλιθέα - Επισκοπή (8η αγωνιστική), Ηρόδοτος - ΑΕΚ Β' (12η αγωνιστική), Χανιά - Αστέρας Βλαχιώτη (12η αγωνιστική), Ζάκυνθος - Εργοτέλης (12η αγωνιστική), Λεβαδειακός - Κηφισιά (12η αγωνιστική), Παναθηναϊκός Β' - Αιγάλεω (13η αγωνιστική), Καλαμάτα - Ρόδος (15η αγωνιστική).

Συγχαρητήρια στον Θ. Γκαβέλα που κατέρριψε παγκόσμιο ρεκόρ

Ανακοίνωση των εκλεγμένων με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» στον Σύλλογο Φοιτητών Φιλοσοφικής με αφορμή επιτυχίες παραολυμπιονικών συμφοιτητών τους

Συγχαρητήρια ανακοίνωση για την πρόσφατη επιτυχία του παραολυμπιονίκη Θανάση Γκαβέλα, που στην ημερίδα κλειστού στίβου στο ΣΕΦ κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ στα 60 μ. με χρόνο 7.10 εξέδωσαν οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» στον Φοιτητικό Σύλλογο Φιλοσοφικής.

Μεταξύ άλλων τονίζουν πως «η επιτυχία του συμφοιτητή μας Θανάση Γκαβέλα, αλλά και αυτή της συμφοιτήτριάς μας Αννας Ντέντα (χάλκινη Ολυμπιονίκης στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο) πρέπει να είναι η καλύτερη αφορμή για να ικανοποιηθούν από την κυβέρνηση και τη διοίκηση του ΕΚΠΑ τα αιτήματα των φοιτητικών συλλόγων για μια σειρά από ζητήματα, όπως π.χ. να εκσυγχρονιστούν όλοι οι αθλητικοί χώροι του Πανεπιστημίου μας (π.χ. το γήπεδο του στίβου) που μαραζώνουν λόγω της έλλειψης χρηματοδότησης, να προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό, να αναβαθμιστούν οι υποδομές που διαθέτει, να δημιουργηθούν νέες και να αποκτήσουν δωρεάν πρόσβαση όλοι οι φοιτητές. Γιατί ο αθλητισμός είναι ανάγκη μας απαραίτητη για τη σωματική και πνευματική μας ανάπτυξη, για να μπορέσουμε να γίνουμε πολύπλευροι άνθρωποι και όχι πολυτέλεια για λίγους».

Παράλληλα, οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» στέκονται και στα διαχρονικά αιτήματα των φοιτητικών συλλόγων για αναγκαίες υποδομές και υπηρεσίες που πρέπει να στελεχωθούν σε κάθε σχολή και εστία, ειδικά στη Φιλοσοφική, για τη στήριξη και διευκόλυνση των φοιτητών ΑμεΑ.

Τέλος, εύχονται τόσο στον Θανάση Γκαβέλα όσο και στην Αννα Ντέντα να συνεχίσουν να εμπνέουν με το παράδειγμά τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ