ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Φλεβάρη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΥΠΕΞ ΣΤΟΝ ΕΙΡΗΝΙΚΟ
Στο επίκεντρο «οι προκλήσεις που θέτει η Κίνα»

Από την πρώτη διά ζώσης Σύνοδο Κορυφής του σχήματος Quad πέρσι τον Σεπτέμβρη

Copyright 2021 The Associated

Από την πρώτη διά ζώσης Σύνοδο Κορυφής του σχήματος Quad πέρσι τον Σεπτέμβρη
Η συνάντηση των ΥΠΕΞ του σχήματος «Quad» (ΗΠΑ, Αυστραλία, Ινδία, Ιαπωνία) στη Μελβούρνη βρίσκεται στο επίκεντρο της νέας επίσκεψης του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, στον Ειρηνικό.

Την ώρα που το «θερμόμετρο» των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών ανεβαίνει επικίνδυνα στην Ανατολική Ευρώπη με την αντιπαράθεση Δύσης - Ρωσίας, οι ΗΠΑ δεν «ξεχνούν» ούτε στιγμή τον Ινδο-Ειρηνικό, επιχειρούν στοχοπροσηλωμένα να ενισχύσουν και να διευρύνουν τις συμμαχίες τους σε αυτήν την περιοχή, η οποία είναι κρίσιμη για την επίσης εντεινόμενη αντιπαράθεση με την Κίνα.

Χαρακτηριστική ήταν η απάντηση του εκπρόσωπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ν. Πράις όταν ρωτήθηκε αν υπήρξε σκέψη αναβολής της περιοδείας Μπλίνκεν σε Αυστραλία, νησιά Φίτζι και Χαβάη λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία: «Οι ΗΠΑ μπορούν να περπατούν και να μασούν τσίχλα ταυτόχρονα (...) είμαστε μια μεγάλη χώρα. Είμαστε ένα μεγάλο επιτελείο. Εχουμε πολλές προκλήσεις στον τομέα μας».

Ενδεικτικές της ετοιμότητας των συμμάχων των ΗΠΑ για τις αντιπαραθέσεις σε όλες τις ζώνες του πλανήτη ήταν και οι δηλώσεις του Αυστραλού πρωθυπουργού Σκοτ Μόρισον, ο οποίος, επικρίνοντας τη Ρωσία και καλώντας την «να αφοσιωθεί στον αμοιβαίο διάλογο», είπε ότι «κάθε παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας δεν εκπέμπει σήμα ειρήνης. Αποτελεί σήμα εκείνων που προσπαθούν να αρπάξουν την κυριαρχία από άλλους, στους οποίους αυτή ανήκει».

Ο δε βοηθός ΥΠΕΞ των ΗΠΑ αρμόδιος για τις υποθέσεις Ανατολικής Ασίας και Ειρηνικού, Ντ. Κρίτενμπρινκ, αναγνώρισε ότι μέρος των συζητήσεων των ΥΠΕΞ του «Quad» «θα σχετίζεται με τις προκλήσεις που θέτει η Κίνα». Συμπλήρωσε πως «στοχεύουμε να δείξουμε ότι οι εταιρικές μας συνεργασίες αποδίδουν πρακτικά και αληθινά οφέλη».

Την ίδια στιγμή, Αυστραλοί αναλυτές, όπως του Ασιατικού Ινστιτούτου Κοινωνικής Πολιτικής, παρατηρούσαν ότι οι επαφές Μπλίνκεν στα νησιά Φίτζι επιβεβαιώνουν και τη σημασία που τα νησιά του Ειρηνικού διαδραματίζουν στον γεωπολιτικό ανταγωνισμό ΗΠΑ - Κίνας. Οι ίδιοι εκτιμούσαν χτες σε σχετικά ρεπορτάζ ότι οι ηγέτες των νησιών του Ειρηνικού από τη μία «καλωσορίζουν την οικονομική επένδυση που κάνει η Κίνα στην περιοχή», από την άλλη όμως ανησυχούν «επειδή εμπλέκονται πολύ στην αντιπαλότητα υπερδυνάμεων».

Χαρακτηριστικό της προσπάθειας οικονομικής διείσδυσης των ΗΠΑ στην περιοχή είναι ότι τον Δεκέμβρη μαζί με Αυστραλία και Ιαπωνία ανακοίνωσαν ότι θα χρηματοδοτήσουν την κατασκευή ενός υποθαλάσσιου καλωδιακού δικτύου που θα συνδέει τη Μικρονησία, τα νησιά Κιριμπάτι και τα νησιά Ναουρού, με στόχο την παροχή «πιο αξιόπιστων και ασφαλών επικοινωνιών» και «με σεβασμό στην κυριαρχία» τους, όπως ανήγγειλαν τότε...

Την ίδια ώρα, στην Κορεατική Χερσόνησο, ένα ακόμα «καυτό» μέτωπο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην ευρύτερη περιοχή, το ΥΠΕΞ της Βόρειας Κορέας σημείωσε σε ανακοίνωσή του ότι «στον σημερινό κόσμο πολλές χώρες ξοδεύουν χρόνο συνδιαλεγόμενες με τις ΗΠΑ, με υποταγή και τυφλή υπακοή. Υπάρχει μόνο η χώρα μας σε αυτόν τον πλανήτη η οποία μπορεί να ταρακουνήσει τον κόσμο εκτοξεύοντας έναν πύραυλο με την αμερικανική ενδοχώρα στο βεληνεκές του».

Πρόσθεσε δε ότι οι δοκιμαστικές εκτοξεύσεις που έκανε η Πιονγιάνγκ από την αρχή του χρόνου συνιστούν «αξιοσημείωτα επιτεύγματα», που ενίσχυσαν «την ικανότητα αποτροπής πολέμου».

Σκληρή κόντρα ΗΠΑ - Κίνας και στα Βαλκάνια

Σερβία και Κίνα θα υπογράψουν μια συμφωνία «ελεύθερου εμπορίου» το αργότερο μέχρι το τέλος του 2022, δήλωσε ο Σέρβος Πρόεδρος Αλ. Βούτσιτς, που είχε συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ στο Πεκίνο, στο περιθώριο της έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

Αποτέλεσμα μιας τέτοιας συμφωνίας, πρόσθεσε, θα είναι η αύξηση του όγκου του διμερούς εμπορίου από τα 5,3 δισ. δολάρια, που είναι σήμερα, στα 8 δισ. δολάρια και σύντομα στα 10 δισ.

«Η εμπορική συμφωνία θα σημάνει πολλά για τους εξαγωγείς μας, τους αγρότες μας, τους κατασκευαστές μας, αλλά και για τους εξαγωγείς υπηρεσιών και ολόκληρο τον κλάδο της IT (Information - Technology)», επεσήμανε, ενώ σχολίασε ακόμα ότι η Σερβία θα είναι πιο ελκυστική σε επενδυτές από δυτικές χώρες.

Στο μεταξύ, στα Βαλκάνια βρίσκεται ο σύμβουλος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, Ντ. Τσόλετ, που είχε προγραμματισμένες επίσημες επαφές σε Βουλγαρία και Ρουμανία, με φόντο τα σχέδια ενίσχυσης των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη.

Στόχος του ταξιδιού του - σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ - ήταν «να δεσμευτεί με τους εταίρους μας στην Ευρώπη (σ.σ. ο Τσόλετ θα βρεθεί και στο Βέλγιο) σε ένα εύρος θεμάτων και να διαβουλευτεί με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ και τους εταίρους μας στην ΕΕ σχετικά με τη ρωσική επιθετικότητα ενάντια στην Ουκρανία». Η αμερικανική ανακοίνωση σημείωνε ότι το ταξίδι Τσόλετ «αποτελεί συνέχιση της εντατικής διπλωματίας που προχωράει με τους Ευρωπαίους συμμάχους και εταίρους μας, προς στήριξη της ενιαίας προσέγγισης στην απρόκλητη στρατιωτική ενίσχυση της Ρωσίας κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων».

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Το «διαμάντι των συμπράξεων» στη Σαντορίνη

«Η λογική του Νοσοκομείου της Σαντορίνης δεν ήταν να αποτελέσει ένα ακόμη νοσοκομείο, αλλά να βάλει τις βάσεις και να δούμε πώς λειτουργούν σε όλο τον κόσμο τα νοσοκομεία ως αυτόνομες μονάδες που εξυπηρετούν τη δημόσια Υγεία, που βρίσκονται υπό την εποπτεία του υπουργείου Υγείας, αλλά και που παράλληλα λειτουργούν και με πολύ πιο ευέλικτες διαδικασίες (...) Είναι το πρότυπο που θέλουμε να ακολουθήσουμε εμείς και στα νοσοκομεία τα οποία είναι δωρεά», ανέφερε τις προάλλες στη Βουλή ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης.

«Εμείς ανοίξαμε το Νοσοκομείο της Σαντορίνης τον Ιούλιο του 2016, όταν επί 4 - 5 χρόνια το κρατούσατε κλειστό, ένα κτίριο έτοιμο, πλήρως εξοπλισμένο (...) υπό την εποπτεία τότε της Ανώνυμης Εταιρείας Μονάδων Υγείας, διότι έτσι εξασφαλίζονταν ευελιξία στις προσλήψεις, στις προμήθειες, κ.λπ. Σήμερα, που υπάρχει ανάγκη να υπάρχει ένα ισχυρό νοσοκομείο - πόλος έλξης για ένα νησί που αποτελεί έναν από τους πρώτους παγκόσμιους τουριστικούς προορισμούς, προτίθεστε να συνεχίσετε με μία κατάσταση, η οποία είναι εύθραυστη και λέγεται ΑΕΜΥ ή θα το εντάξετε στο ΕΣΥ;», είπε από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής του Ν. Συρμαλένιος.

«Μου ζητάτε να εντάξω το συγκεκριμένο Νοσοκομείο στο ΕΣΥ, όταν εσείς δεν το εντάξατε. Εσείς δεν το έχετε εντάξει», έκλεισε τη συζήτηση ο υπουργός Υγείας.

* * *

Το στιγμιότυπο αυτό, που καταγράφηκε πριν από λίγες μέρες στη Βουλή, είναι αποκαλυπτικό του ...βάθους που έχει η αντιπαράθεση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ και στα ζητήματα της Υγείας. Κι αυτό επειδή το Νοσοκομείο της Σαντορίνης υπήρξε εμβληματικό της πολιτικής εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας, που με συνέπεια υπηρετούν και οι δύο, μαζί και το ΚΙΝΑΛ.

Το παράδειγμα είναι αποκαλυπτικό για τις συνέπειες αυτής της πολιτικής, που πληρώνει ο λαός. Εχουμε και λέμε: Απ' όταν ξεκίνησε τη λειτουργία του, το Νοσοκομείο Σαντορίνης βρίσκεται σήμερα στα χειρότερά του, με ελάχιστο προσωπικό, χωρίς πνευμονολόγο στα δύο χρόνια της πανδημίας, με ελάχιστες ειδικότητες και την παράλληλη λειτουργία του ως εμβολιαστικού κέντρου, με γιατρούς και λοιπό προσωπικό να απολύονται ή να παραιτούνται λόγω της εντατικοποίησης, του ακριβού κόστους ζωής, των υψηλών ενοικίων. Δεν υπάρχει καρδιολόγος, οι δύο από τους τρεις ακτινολόγους παραιτήθηκαν ή μετακινήθηκαν, από τους 30 νοσηλευτές οι μισοί είναι επικουρικοί υπό απόλυση.

ΜΕΘ στο νοσοκομείο δεν λειτουργεί και μόνο όσοι «τυχεροί» διαθέτουν 4.000 ευρώ για να πληρώσουν ιδιωτική εταιρεία καταφέρνουν να διακομιστούν. Ασθενείς με χρόνια νοσήματα ταξιδεύουν στο Αιγαίο για θεραπείες, η αναμονή για μια απλή εξέταση αίματος στο νοσοκομείο υπερβαίνει τον έναν μήνα, απλές ορμονολογικές εξετάσεις δεν υπάρχει δυνατότητα να γίνουν.

* * *

Το «διαμάντι των συμπράξεων», που λειτουργεί ως «αυτοχρηματοδοτούμενη επιχείρηση», αδυνατεί να καλύψει ακόμα και τις πιο στοιχειώδεις ανάγκες των 20.000 κατοίκων της Σαντορίνης και των γύρω νησιών, των επιπλέον 15.000 εργαζομένων που δουλεύουν σεζόν στο νησί και των χιλιάδων ακόμα τουριστών. Οι προσλήψεις γίνονται με κριτήριο το ελάχιστο «εργατικό κόστος», υπάρχει πανσπερμία εργασιακών σχέσεων, οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζονται κατά το δοκούν, πότε ως Ιδιωτικού Δικαίου (όταν πρόκειται να τους στερήσουν επιδόματα) και πότε ως Δημοσίου (όταν πρόκειται να τους κόψουν τα Δώρα), όπως συμφέρει κάθε φορά την ΑΕΜΥ.

Οπως επιβεβαίωσε λοιπόν ο υπουργός, το νοσοκομείο αυτό δεν ήταν μια «εξαίρεση» αλλά ο «κανόνας» για την παραπέρα εμπορευματική λειτουργία της Υγείας, που προωθείται και με το «νέο ΕΣΥ». Η προσφορά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι και εδώ αδιαμφισβήτητη. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τα «ταρατατζούμ» με τα οποία εγκαινίασε τότε το νοσοκομείο ο Αλ. Τσίπρας και τα πανηγύρια ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ξεπέρασε την «ολιγωρία» όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων που το κρατούσαν κλειστό; Τώρα η ΝΔ σχεδιάζει να επεκτείνει το «μοντέλο Σαντορίνης» συνολικά στο σύστημα της Υγείας.

Μικρή «λεπτομέρεια»: Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε το 2016 τη λειτουργία του Νοσοκομείου Σαντορίνης μέσω ΑΕΜΥ ως μέρος του λεγόμενου «παράλληλου προγράμματος», που σέρβιρε ως «αντίδοτο» τάχα στις επιπτώσεις του 3ου μνημονίου. Σήμερα το κεφάλαιο έχει κάθε λόγο να τον ευγνωμονεί, επειδή άνοιξε μια τέτοια ...λεωφόρο για τα συμφέροντά του στην Υγεία, με τον μανδύα μάλιστα του «φιλολαϊκού» μέτρου, ώστε η πολιτική της εμπορευματοποίησης να γίνεται πιο εύπεπτη από τον λαό. Τέτοιες «υπηρεσίες» δεν ξεχνιούνται ποτέ...


Ε. Τ.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Πακέτο 43 δισ. ευρώ στους ομίλους για τους ημιαγωγούς

Νέο πακτωλό χρημάτων, ύψους 43 δισ. ευρώ, ετοιμάζεται να διαθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη βιομηχανία των ημιαγωγών (μικροτσίπ), προκειμένου να μειώσει την εξάρτηση της ΕΕ από την Ασία στον στρατηγικό αυτό τομέα που πλήττεται από ελλείψεις, αλλά και για να προσφέρει νέα πεδία κερδοφορίας στο μεγάλο κεφάλαιο, σε μια αγορά που αναμένεται να διπλασιαστεί σε μέγεθος μέχρι το 2030.

Ετσι, επιχειρώντας ανάλογα βήματα με τις ΗΠΑ, όπου πριν από λίγες μέρες ψηφίστηκε αντίστοιχο νομοσχέδιο, η Κομισιόν παρουσίασε χτες μια «ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων» για την επίτευξη της «ασφάλειας» του εφοδιασμού, της ανθεκτικότητας και της τεχνολογικής υπεροχής της ΕΕ σε τεχνολογίες και εφαρμογές ημιαγωγών.

Η λεγόμενη «Ευρωπαϊκή πράξη για τα μικροκυκλώματα» επιδιώκει, με επενδύσεις άνω των 43 δισ. ευρώ, να δημιουργήσει έναν «ακμάζοντα τομέα ημιαγωγών από την έρευνα έως την παραγωγή και μιαν ανθεκτική αλυσίδα εφοδιασμού». Σχεδιάζει επίσης να θεσπίσει μέτρα για την πρόληψη, την προετοιμασία, την πρόβλεψη και την ταχεία αντιμετώπιση τυχόν μελλοντικών διαταραχών στις αλυσίδες εφοδιασμού, υπηρετώντας τον στόχο η ΕΕ να διπλασιάσει το σημερινό της μερίδιο αγοράς σε 20% έως το 2030 (σήμερα η ΕΕ έχει μόλις το 9% της παγκόσμιας αγοράς σε αυτόν τον κλάδο).

Χαρακτηριστικό της σπουδής της Κομισιόν να προχωρήσει γρήγορα η ανάπτυξη της συγκεκριμένης βιομηχανίας είναι το γεγονός ότι σκοπεύει να χαλαρώσει τους περιορισμούς επί των κρατικών επιδοτήσεων.

Το σχέδιο προβλέπει 11 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις (σχεδόν το ήμισυ προερχόμενο από τον ευρωενωσιακό προϋπολογισμό και το άλλο ήμισυ από τα κράτη - μέλη) για τη χρηματοδότηση της έρευνας. Για να επιτραπεί η εγκατάσταση βιομηχανικών μονάδων πολύ μεγάλου μεγέθους, οι Βρυξέλλες θα επιτρέψουν επιπλέον 30 δισ. ευρώ κρατικών επιδοτήσεων των κρατών - μελών να κατευθυνθούν προς βιομηχανικές εταιρείες του τομέα, περιλαμβανομένων ξένων ομίλων, όπως η αμερικανική «Intel». Τέλος, ταμείο ύψους 2 δισ. ευρώ θα συσταθεί για να υποστηρίξει τις start-up του τομέα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ