ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Μάη 2001
Σελ. /64
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
Καθυστερούν σύνταξη σε 95χρονη!

Εγκρίθηκε μετά από 15 χρόνια και με ένδικα μέσα. Της είπαν, όμως, να υπολογίζει ότι η χορήγησή της θα αρχίσει σε ένα χρόνο!

Είναι 95 χρονών, τυφλή, και βρίσκεται με ορούς στο κρεβάτι του σπιτιού της γιατί έσπασε τα πόδια της.

Χήρα απ' το 1943 με δυο παιδιά. Ο άντρας της σκοτώθηκε το 1943 σε μάχη του ΕΛΑΣ με τους Γερμανούς.

Μετά από προσπάθειες 15 χρονών στα δικαστήρια κατάφερε να πάρει τη σύνταξη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης. Ομως πριν ένα μήνα, όταν τα παιδιά της πήγαν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για να δουν γιατί καθυστερεί η σύνταξη πήραν την (προφορική) απάντηση ότι η χορήγηση της σύνταξης θα αρχίσει σε ένα χρόνο.

Αυτή είναι η ιστορία της Αγορής Πανέτσου που σήμερα ζει στα Ιρια Αργολίδας μαζί με το γιο της.

Ηταν γυναίκα του Δημήτρη Πανέτσου, μαχητή του ΕΛΑΣ που σκοτώθηκε σε μάχη με τους Γερμανούς στα Τζουμέρκα. Το 1986 αναγνωρίστηκε η ιδιότητα του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης στον Δ. Πανέτσο.

Η Αγορή Πανέτσου ζήτησε τη σύνταξη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και μετά από 15 χρόνια προσπαθειών με ένδικα μέσα εκδόθηκε η υπ' αριθμ.17/27-2-2001 του 3ου Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου με την οποία δικαιώνεται.

Τα παιδιά της προσκόμισαν χαρτιά απ' τη νομαρχία Αργολίδας, ότι είναι τυφλή, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Ομως πριν ένα μήνα πήραν απ' την 46η Διεύθυνση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους την απάντηση ότι πρέπει να υπολογίζουν πως η χορήγηση της σύνταξης θα αρχίσει σε ένα χρόνο.

Η Αγορή Πανέτσου παίρνει μόνο την αγροτική σύνταξη, δηλαδή 43.000 δραχμές.

Πρόσφατα έπεσε και έσπασε το πόδι της και αναγκάστηκε να νοσηλευτεί στο Λαϊκό νοσοκομείο.

Στις 16.5.2001 έστειλε στο Συνήγορο του Πολίτη την παρακάτω αναφορά: «Επειδή νοσηλεύομαι με θρόμβωση στο Λαϊκό Νοσοκομείο αριθμός θαλάμου 207, είμαι ολοκληρωτικά τυφλή, ηλικίας 95 ετών, υπέστην πρόσφατα κάταγμα και δε δύναμαι να βαδίσω, και έχω ανάγκη συνεχούς παρουσίας δεύτερου προσώπου. Λόγω των ανωτέρω έχω άμεση ανάγκη να μου καταβληθεί η εγκριθείσα σύνταξή μου, την οποία το Γενικό Λογιστήριο καθυστερεί αναιτιολόγητα και αδικαιολόγητα. Εχω άμεση ανάγκη χρημάτων».

Η Αγορή Πανέτσου βγήκε απ' το Λαϊκό γιατί δεν μπορούσε να μείνει άλλο στην κλινική. Μεταφέρθηκε στα Ιρια Αργολίδας και είναι με ορούς στο κρεβάτι.


Γ. Μ.

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ
Επί της ουσίας... τίποτα

Στα... μαλακά ρίχνει φέτος την Ελλάδα η ετήσια έκθεση 2001 της Διεθνούς Αμνηστίας (καλύπτονται γεγονότα στο διάστημα Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου 2000), η οποία παρουσιάστηκε χτες ταυτόχρονα σε όλο τον κόσμο. Κι αυτό γιατί οι δύο σελίδες που αφιερώνονται στη χώρα μας μιλούν για 14 παραβιάσεις «στην ελευθερία της έκφρασης ή στη θρησκευτική ελευθερία», για κάποιες περιπτώσεις αντιρρησιών συνείδησης, ενώ υπάρχει μόλις μία παράγραφος που αναφέρεται σε... ισχυρισμούς «για κακομεταχείριση συλληφθέντων από αξιωματούχους επιφορτισμένους με την επιβολή του νόμου».

Βέβαια, το περίεργο δεν είναι ότι πουθενά δε γίνεται κουβέντα για τις καθημερινές, πλέον, επιχειρήσεις - σκούπα της αστυνομίας, για κακομεταχείριση - επίσης σε καθημερινή βάση - δεκάδων αλλοδαπών ή για παράνομες κρατήσεις σε αστυνομικά τμήματα. Αυτό μάλλον αναμενόμενο ήταν. Εκπληξη ωστόσο προκαλεί η φράση της Διεθνούς Αμνηστίας, «υπήρξαν επίσης καταγγελίες για κακομεταχείριση αιτούντων άσυλο κατά τη διάρκεια βίαιης απέλασης». Κι αυτό γιατί η συγκεκριμένη φράση αντιμετωπίζει μεν την κακομεταχείριση ως παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν κάνει το ίδιο όμως για την άρνηση χορήγησης πολιτικού ασύλου ή για τη βίαιη απέλαση. Κάτι που είναι άλλωστε και το ζητούμενο...

Πέραν όλων αυτών, η φετινή έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας περιγράφει παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε 149 χώρες του πλανήτη, καταγράφει εξωδικαστικές εκτελέσεις σε 61 χώρες, δικαστικές εκτελέσεις σε 28 χώρες, κρατούμενους συνείδησης σε τουλάχιστον 63 χώρες, περιπτώσεις βασανισμού και κακομεταχείρισης σε 125 χώρες και «εξαφανίσεις» σε 30 χώρες. Διευκρινίζει, ωστόσο, ότι «οι πραγματικοί αριθμοί για όλα αυτά τα στατιστικά στοιχεία είναι πολύ υψηλότεροι».

Παράταση για την «Ολυμπιακή»

«Γην και ύδωρ» είναι αποφασισμένη να δώσει η κυβέρνηση προκειμένου να ξεπουλήσει κομμάτι-κομμάτι και με κάθε τίμημα την «Ολυμπιακή Αεροπορία» (ΟΑ), αδιαφορώντας για την αντίθεση των εργαζομένων.

Μετά το αποτυχημένο εγχείρημα ιδιωτικοποίησης του εθνικού αερομεταφορέα, που δεν ανέδειξε καμία ικανοποιητική προσφορά, η κυβέρνηση αποφάσισε χτες να παρατείνει εκ νέου την προθεσμία υποβολής προσφορών, μέχρι τις 18 του Ιούνη, παρέχοντας έτσι τη δυνατότητα και στους Αυστραλούς επιχειρηματίες να καταθέσουν πρόταση, αν και αρχικά είχαν αποκλειστεί από τη διαδικασία (ζήτησαν παράταση και το αίτημά τους απορρίφθηκε).

Την ανακοίνωση για τη νέα προθεσμία έκανε χτες η εταιρία-σύμβουλος της κυβέρνησης «Φερστ Μπόστον», με την επισήμανση ότι καμία από τις προσφορές που κατέθεσαν οι Κυπριακές Αερογραμμές, η ΑΧΟΝ του Θ. Λιακουνάκου και ο εφοπλιστής Στ. Ρέστης δεν πληρούσε τους όρους του διαγωνισμού.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
Επέτειοι

Την Κυριακή 3-6-01, τα παρακάτω Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ, πραγματοποιούν τις εκδηλώσεις τους:

  • Νέας Σμύρνης στις 6.30 μμ, στην Πλατεία Σκατζουράκη, την καθιερωμένη ετήσια εκδήλωσή τιμής και μνήμης για τους πεσόντες αγωνιστές της Ν. Σμύρνης, κατά την περίοδο της ιταλογερμανικής κατοχής 1941 - '45. Καλούνται όλα τα Παραρτήματα της γύρω περιοχής να τιμήσουν την εκδήλωση (να φέρουν και τα λάβαρα τους).
  • Ο Δήμος Χαλανδρίου και το τοπικό Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ, στις 10.15 πμ, τελούν στο Ναό του Αγίου Νικολάου (Κεντρική Πλατεία) μνημόσυνο για όλους τους αγωνιστές που εκτελέστηκαν στην περιοχή, καθώς και για όλους τους Χαλανδριώτες που εκτελέστηκαν ή έπεσαν μαχόμενοι τους Γερμανούς κατά την περίοδο της Κατοχής.
  • Αμφισσας, στις 11.30 πμ, τελεί το καθιερωμένο ετήσιο τρισάγιο, για τους εκτελεσμένους - από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής - αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης. Η εκδήλωση θα γίνει στον τόπο που εκτελέστηκαν οι τιμώμενοι αγωνιστές, στην Αγία Τριάδα Καλοσκοπής.

- Πούλμαν για την εκδήλωση δρομολογούν: Τα Κεντρικά της ΠΕΑΕΑ, που ξεκινούν από την Πλατεία Κάνιγγος στις 7 πμ. Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλ: 8234.296 και 8222.952. και η ΠΕΑΤΑΘ-ΔΣΕ(τηλ: 58.17.384).

  • Η ΝΕ Θεσσαλίας και η ΝΕ Καρδίτσας της ΠΕΑΕΑ με την υποστήριξη του Δήμου Καρδίτσας διοργανώνουν εκδήλωση στο Τσαρδάκι της Νευρούπολης Καρδίτσας, την Κυριακή 3-6-01, στις 11 πμ. Θα τιμηθούν τα 60 χρόνια του ΕΑΜ, τα 55 του ΔΣΕ, καθώς και η επέτειος της προσγείωσης του σοβιετικού αεροπλάνου στο αεροδρόμιο του ΕΛΑΣ, που έφερε τη σοβιετική στρατιωτική αποστολή, με επικεφαλής τον συνταγματάρχη Ποπόφ.

Στη φυλακή οδηγήθηκε χτες ο αντιπλοίαρχος εν αποστρατεία Αντώνιος Ναξάκης, ο οποίος καταδικάστηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών σε ποινή φυλάκισης 50 ημερών, για επεισόδιο που προκάλεσε πριν δύο χρόνια κατά τη διάρκεια εκδήλωσης απονομής των βραβείων «Ιπεκσί». Ο κατηγορούμενος αντιμετώπισε τις κατηγορίες φθορά ξένης ιδιοκτησίας και εξύβριση και παρόλο που μπορούσε να εξαγοράσει την ποινή, προς ένδειξη διαμαρτυρίας προτίμησε τη φυλακή.

ΚΗΔΕΙΑ

Κηδεύουμε την Πέμπτη 31 Μαΐου στις 6.15 μ.μ. από το ναό του Κοιμητηρίου του Δήμου Παπάγου την

ΣΙΑΠΚΑΡΑ - ΠΙΤΣΙΛΛΙΔΟΥ ΘΕΜΙΔΑ

Ετών 90

Φιλόλογο - Ποιήτρια

Χήρα αντιστρατήγου Αντρέα Σιαπκαρά

Στα «σίδερα» για 360.000 δραχμές

Ενας 76χρονος βρίσκεται από χτες στη φυλακή, γιατί αδυνατούσε να καταβάλλει ποσό 360.000 περίπου δραχμών για να εξαγοράσει την τελεσίδικη ποινή (τέσσερες μήνες φυλάκιση) που του επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων της Αθήνας.

Μάταια ο Μανώλης Βογιατζής εκλιπαρούσε χτες να τον λυπηθούν. Η Δικαιοσύνη είναι τυφλή και δεν καταλαβαίνει το δράμα του συνταξιούχου. «Λυπηθείτε μου. Ηθελα να σώσω το σπίτι μου. Μη με στέλνετε στη φυλακή... Ειλικρινά δεν έχω χρήματα», ακούστηκε να λέει απελπισμένα στους αστυνομικούς που τον συνόδευαν. Ο Μ. Βογιατζής είχε «ταμπουρωθεί» τον Ιούλη του 1996 στο σπίτι του, στην Αργυρούπολη και πυροβολώντας στον αέρα δεν άφηνε δικαστικό επιμελητή να προχωρήσει σε διαδικασία πλειστηριασμού του σπιτιού του. Οι αστυνομικοί είχαν προσποιηθεί τότε τους δημοσιογράφους για να τον συλλάβουν, ενώ τη στιγμή της σύλληψης ο Μ. Βογιατζής υπέστη έμφραγμα και χρειάστηκε να νοσηλευτεί επί ένα μήνα στο νοσοκομείο.

Αρχικά καταδικάστηκε σε φυλάκιση εννέα μηνών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ