ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Φλεβάρη 2022
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Νέο περιστατικό με πτώση σοβά από το ταβάνι σε σχολικό κτίριο
  • Σε κοινόχρηστο χώρο του 8ου Δημοτικού και του 9ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Αθηνών
  • Αναδεικνύεται η ανάγκη για σύγχρονες και ασφαλείς κτιριακές υποδομές

Την ανάγκη για σύγχρονες και ασφαλείς σχολικές υποδομές αναδεικνύει το νέο περιστατικό πτώσης σοβάδων, στο κτίριο όπου στεγάζονται το 8ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών και το 9ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αθηνών στου Γουδή, που έρχεται να προστεθεί σε σειρά αντίστοιχων περιστατικών σε σχολεία το τελευταίο διάστημα.

Οπως καταγγέλλει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» στο Α' ΣΕΠΕ Αθήνας, «μέσα στο Σαββατοκύριακο έπεσε ένα μεγάλο κομμάτι σοβά από το ταβάνι του δεύτερου ορόφου. Ο χώρος στον οποίο έπεσαν οι σοβάδες είναι κοινόχρηστος χώρος, από τον οποίο διέρχονται μαθητές και των δύο σχολείων.

Τι θα γινόταν αν η πτώση σοβάδων συνέβαινε εν ώρα λειτουργίας του σχολείου; Ποιος είναι ο έλεγχος ασφάλειας των σχολικών κτιρίων από τον δήμο Αθηναίων; Την ώρα που οι κτιριακές υποδομές των Ειδικών Σχολείων είναι σαφέστατα πιο απαιτητικές, η πραγματικότητα στα περισσότερα Ειδικά Σχολεία είναι δραματική.

Το γεγονός στο σχολικό κτίριο του 8ουΔημοτικού και του 9ουΕιδικού έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά παρόμοιων γεγονότων, όπως σε σχολεία του Βύρωνα, της Καισαριανής, της Νέας Φιλαδέλφειας, της Θεσσαλονίκης και πλήθος άλλα.

Ολα τα παραπάνω έχουν κοινό παρονομαστή την έλλειψη χρηματοδότησης από όλες τις κυβερνήσεις (νεοφιλελεύθερες, σοσιαλδημοκρατικές, αριστερές) διαχρονικά, και με μνημόνια και χωρίς μνημόνια, και με Ταμείο Ανάκαμψης και χωρίς Ταμείο Ανάκαμψης. Αλλωστε όλες οι κυβερνήσεις κατάργησαν τον ΟΣΚ. Αλλά οι ευθύνες δευτερευόντως βαραίνουν και τον δήμο Αθηναίων, για την έλλειψη ελέγχου ασφάλειας των σχολικών υποδομών. Δεν φτάνει που τα σχολεία μας βάλλονται από τις ελλείψεις σε αναλώσιμα και σε εξοπλισμό ως αποτέλεσμα της συνεχούς υποχρηματοδότησης, έχουν να αντιμετωπίσουν ένα ακόμα πιο σοβαρό πρόβλημα, αυτό της έλλειψης ασφάλειας των γερασμένων πια κτιρίων».

Με αφορμή τα παραπάνω οι εκπαιδευτικοί απαιτούν: Γενναία αύξηση των κονδυλίων για επισκευή και συντήρηση σχολικών κτιρίων. Αμεσα ο δήμος Αθηναίων να πραγματοποιήσει έλεγχο σχολικών υποδομών. Μητρώο καταλληλότητας σε κάθε σχολικό κτίριο, με καταγραφή έργων συντήρησης, επισκευών, κατασκευών. Να καταργηθούν τα προκάτ και να χτιστούν νέα σχολικά κτίρια.

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Ιστορικοί περίπατοι με αφορμή τα 80 χρόνια από την ίδρυση του ΕΛΑΣ

Ιστορικό περίπατο «Στα χνάρια του Αρη και του ΕΛΑΣ» οργανώνει η ΟΠ Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας της ΚΝΕ την Κυριακή 20 Φλεβάρη, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 80 χρόνια από την ίδρυση του ΕΛΑΣ.

Με σύνθημα «Εμπνεόμαστε, διδασκόμαστε, συνεχίζουμε. Το χτες φωτίζει το σήμερα της πάλης για απελευθέρωση από κάθε καταπίεση και εκμετάλλευση», τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ θα επισκεφθούν ιστορικά μνημεία και τοποθεσίες της δράσης των ανταρτών του ΕΛΑΣ στη Φθιώτιδα.

Συγκεκριμένα, θα επισκεφθούν τη Γέφυρα του Γοργοπόταμου, την Καλύβα του Στεφανή στη Σπερχειάδα, από όπου ξεκίνησε ο Αρης Βελουχιώτης με την πρώτη ένοπλη ομάδα ανταρτών στην περιοχή, καθώς και το ορεινό χωριό Μάρμαρα της δυτικής Φθιώτιδας, όπου σκοτώθηκε ο καπετάν Διαμαντής.

Στα Καλάβρυτα

Επίσκεψη στα Καλάβρυτα την Κυριακή 20 Φλεβάρη διοργανώνουν ο Μαθητικός Τομέας Πάτρας και οι μαθητικές ΟΒ Αιτωλοακαρνανίας της ΚΝΕ.

Με την άφιξη στα Καλάβρυτα θα πραγματοποιηθεί ομιλία - συζήτηση στο μνημείο των εκτελεσθέντων από τους ναζί, με αναφορά στα ιστορικά διδάγματα της αντιφασιστικής πάλης, τα συμπεράσματα που δείχνουν ότι «όταν ο λαός το αποφασίσει μπορεί να νικήσει, για να ανασάνει ο ήλιος μας μέσα στις γειτονιές του κόσμου»!

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

8 π.μ.: Αναχώρηση από Αγρίνιο (σημείο συνάντησης στα Τρένα).

8.30 π.μ.: Αναχώρηση από Μεσολόγγι (στο σταθμό ΚΤΕΛ).

9.15 π.μ.: Αναχώρηση από Πάτρα (πλ. Τριών Συμμάχων).

11.30 π.μ.: Αφιξη στα Καλάβρυτα.

12 μ.: Συγκέντρωση στο μνημείο των εκτελεσθέντων.

Θα ακολουθήσουν περίπατος στην πόλη και φαγητό, ενώ η εκδρομή θα ολοκληρωθεί με επίσκεψη στο χιονοδρομικό κέντρο. Για κρατήσεις θέσεων και περαιτέρω πληροφορίες στο τηλ. 6945.060.255.

Στις εκδηλώσεις θα τηρηθούν όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μήνυμα μαζικοποίησης του ΣΥΣΔΙΕΚ έστειλαν οι σπουδαστές

Μήνυμα μαζικοποίησης του Συλλόγου Σπουδαστών Δημόσιων ΙΕΚ (ΣΥΣΔΙΕΚ) στη Θεσσαλονίκη έστειλαν οι σπουδαστές μέσα από τη συμμετοχή τους στις εκλογές του Συλλόγου, όπου ψήφισαν περισσότεροι από 1.000.

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΣΔΙΕΚ αναφέρει ότι «μέσα από τις εκλογές στείλαμε ένα δυνατό και ηχηρό μήνυμα μαζικοποίησης του Συλλόγου μας, απαντήσαμε ότι μπροστά στις δυσκολίες και τα εμπόδια που μας βάζουν για να σπουδάσουμε όπως μας αξίζει, δεν θα είμαστε απλοί θεατές! Το αποτέλεσμα των εκλογών μάς δίνει αισιοδοξία ότι από εδώ και πέρα θα είμαστε πιο δυνατοί, να διεκδικήσουμε όσα έχουμε ανάγκη, να οργανώσουμε όλοι μαζί πολύμορφες δράσεις και να δώσουμε ζωή στον Σύλλογό μας. Μέσα από τις εκλογές έγινε ένα πρώτο βήμα οργάνωσης, η συνέχεια γνωρίζουμε ότι θα είναι ακόμα πιο απαιτητική αλλά όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε!».

Γονείς και μαθητές ζητούν μείωση της ύλης των πανελλαδικών εξετάσεων

Δεκάδες εκκλήσεις μαθητών και γονιών προς το υπουργείο Παιδείας για μείωση της ύλης των πανελλαδικών εξετάσεων βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας, ωστόσο η απάντηση του υπουργείου Παιδείας είναι ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα γιατί φέτος τα σχολεία δεν έκλεισαν. Μάλιστα, η υπουργός Παιδείας πρόσφατα ισχυρίστηκε ότι η μείωση του εύρους της ύλης αναγκάζει τους εξεταστές να πηγαίνουν σε «βάθος» και να βάζουν πιο δύσκολα θέματα. Κάτι βέβαια που δεν απασχόλησε το υπουργείο τις δύο προηγούμενες σχολικές χρονιές, όταν βάρυνε περισσότερο το ότι τα σχολεία έκλεισαν για μεγάλο διάστημα.

Ολοι γνωρίζουν όμως - κι ας το αρνείται το υπουργείο - πως παρότι φέτος δεν έκλεισαν καθολικά τα σχολεία, η χρονιά δεν είναι σε καμία περίπτωση ομαλή. Δεκάδες είναι κάθε βδομάδα τα σχολεία με κλειστά τμήματα λόγω κρουσμάτων (ακόμα και με την προϋπόθεση που θέτει το υπουργείο, να νοσούν πάνω από τους μισούς μαθητές τους), χιλιάδες είναι οι μαθητές που νοσούν κάθε βδομάδα, ενώ πολλά είναι τα κενά και από εκπαιδευτικούς που νοσούν ή δικαιούνται άδειες για άλλους λόγους και δεν αναπληρώνονται.

Λέει χαρακτηριστικά η Ενωση Γονέων Μυτιλήνης, σε μια από τις δεκάδες εκκλήσεις που απευθύνονται στο υπουργείο για μείωση της ύλης, ότι με την έξαρση των κρουσμάτων «τα σχολεία υπολειτουργούν και η ύλη δεν καλύπτεται με τους ρυθμούς και τον τρόπο που επιβάλλεται για μαθητές που σε λίγους μήνες θα διαγωνισθούν για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (χωρίς καμία υπαιτιότητα του εκπαιδευτικού προσωπικού)».

Παράλληλα επισημαίνει ότι οι μαθητές της φετινής Γ' Λυκείου έχουν περάσει ολόκληρη την προετοιμασία τους για τις πανελλαδικές εξετάσεις μέσα σε συνθήκες πανδημίας και το μεγαλύτερο μέρος της με τηλεκπαίδευση, με όλα τα προβλήματα που αυτή συνεπάγεται. Αποτέλεσμα είναι η προετοιμασία τους να είναι ελλιπής, ενώ η πανδημία συνεχίζει να είναι σε έξαρση, επιβαρύνοντας και τους ψυχολογικούς παράγοντες μπροστά στις εξετάσεις.

Την έκκληση της Ενωσης Γονέων Μυτιλήνης κατέθεσε το ΚΚΕ ως Αναφορά στη Βουλή προς την υπουργό Παιδείας. Αντίστοιχες επιστολές και ανακοινώσεις έχουν αποστείλει μαθητές και γονείς από όλη τη χώρα.

Αντί για καθρεφτάκια και voucher να ενισχυθούν οι υποδομές των σχολείων και να δοθούν αυξήσεις στους μισθούς!

Η κυβέρνηση, ύστερα από δύο χρόνια πανδημίας, με τα σχολεία γυμνά, χωρίς να παίρνει ούτε ένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία μαθητών και εκπαιδευτικών, χωρίς καμία ουσιαστική στήριξη σε εξοπλισμό για μια τηλεκπαίδευση - τραγέλαφο την οποία η ίδια προώθησε, εξήγγειλε το voucher των 200 ευρώ για αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού για εκπαιδευτικούς!

Το ποσό των 140 εκατ. ευρώ συνολικά, που θα πάει ως «ζεστό» χρήμα σε επιχειρηματικούς ομίλους άμεσα, στην πραγματικότητα θα είναι πολύ μεγαλύτερο, αφού θα αναγκάσει όσους επιθυμούν να το αξιοποιήσουν να βάλουν και οι ίδιοι βαθιά το χέρι στην τσέπη για να αποκτήσουν έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, laptop ή tablet αξιοπρεπές. Η κυβέρνηση καυχάται, όμως ένα αξιοπρεπές εργαλείο πολύ σπάνια αποκτάται με το φιλοδώρημα των 200 ευρώ, πόσο μάλλον να μιλά κανείς για «τεχνολογικό εξοπλισμό» για απαιτήσεις «τηλε-επικοινωνίας». Στην ουσία δίνει ένα «κίνητρο» για να δώσει κανείς «κάτι παραπάνω» τώρα που «είναι ευκαιρία»... Αλήθεια, γιατί στη λίστα δεν περιλαμβάνονται και ποντίκια, πληκτρολόγια, εκτυπωτές, γραφίδες κ.ά.; Γιατί ακριβώς αυτά θα ήταν «χάρισμα», ενώ η κυβέρνηση έχει στόχο το ποσό προς τους ομίλους τεχνολογίας να αυξηθεί ακόμη περισσότερο.

Το voucher των 200 ευρώ δεν αντισταθμίζει στο ελάχιστο τις ώρες και τη σκληρή δουλειά που έκαναν οι εκπαιδευτικοί σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, τον εξοπλισμό που αγόρασαν με δικά τους έξοδα, χωρίς καμία στήριξη και βοήθεια είτε υλική είτε παιδαγωγική, για να κρατηθεί ανοιχτός ο δρόμος της επαφής με τους μαθητές και τις μαθήτριες, όχι μόνο την περίοδο της πανδημίας, αλλά συνολικά όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Ομως, με κάτι τέτοια «δωράκια», σε χρονιά μάλιστα εκλογών, δεν εξαγοράζεται η σιωπή, δεν αποσπάται η ανοχή στην αντιεκπαιδευτική και αντιλαϊκή πολιτική. Αντί για καθρεφτάκια και χάντρες λες κι εμείς οι εκπαιδευτικοί είμαστε ιθαγενείς, η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε γενναία αύξηση των μισθών μας. Στην επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, στην επιστροφή του παγωμένου μισθολογικού κλιμακίου που μας «έκλεψε» η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, στη στήριξη όλων των εκπαιδευτικών που εργάζονται μακριά από τον τόπο τους. Αντί για άμεση και έμμεση ενίσχυση των μεγάλων επιχειρήσεων και των αλυσίδων του κλάδου των νέων τεχνολογιών, η κυβέρνηση εδώ και τώρα να πάρει συγκεκριμένα μέτρα για την ουσιαστική αναβάθμιση των τεχνολογικών υποδομών των σχολείων σε μέσα και εξοπλισμό.

Η αγανάκτηση, που εκφράστηκε και με καζούρα προς την κυβέρνηση για την κοροϊδία των voucher, να γίνει αγώνας μέσα από τις ΕΛΜΕ και τους Συλλόγους ΠΕ απέναντι σε όσους εμπορευματοποιούν την Εκπαίδευση, υποβαθμίζουν το σχολείο, μας αφήνουν ανυπεράσπιστους μπροστά στο τεράστιο κύμα ακρίβειας και ανατιμήσεων και για το τέλος πετούν ξεροκόμματα για τους εκπαιδευτικούς.


Νέστορας ΞΥΛΑΣ
Δάσκαλος Πληροφορικής, μέλος του ΣΕΠΕ Χίου

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Πανελλαδική σύσκεψη για την κατάσταση στα νηπιαγωγεία

Πανελλαδική σύσκεψη με θέμα «Η κατάσταση στα νηπιαγωγεία και οι διεκδικήσεις μας για το ωράριο» διοργανώνουν Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης την Κυριακή 20 Φλεβάρη στις 6 μ.μ.

Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά, στον σύνδεσμο https://us06web.zoom.us/j/85390129997



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ