ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Φλεβάρη 2022
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Βασική ανάγκη τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, απαιτείται να ενισχυθούν

Από τη συνάντηση αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών
Από τη συνάντηση αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών
Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συναντήθηκε χτες, στη Βουλή, με το ΔΣ του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΠΑΣΕΚΔΑΠ). Εκ μέρους του ΚΚΕ στη συνάντηση συμμετείχαν ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ, βουλευτής Β΄ Αθηνών και υπεύθυνος της Διατμηματικής Επιτροπής της ΚΕ για την Τοπική Διοίκηση, ο Γιώργος Κρητικός, μέλος της ΚΕ και μέλος του Εργατικού Τμήματος της ΚΕ, ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής Ηρακλείου, και ο Κώστας Δημουλάς, στέλεχος του Κόμματος.

Τα μέλη του ΔΣ της ΠΑΣΕΚΔΑΠ παρουσίασαν τις θέσεις του Συλλόγου για το μέλλον των ΚΔΑΠ - ΚΔΑΠ/ΜΕΑ, την ανάγκη κρατικής ενίσχυσης αυτών των δομών, αλλά και για την πολύχρονη εργασιακή τους ομηρία, με το άθλιο καθεστώς των συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Η αντιπροσωπεία του Κόμματος ανέδειξε ότι:

Τα ΚΔΑΠ - ΚΔΑΠ/ΜΕΑ δεν είναι μόνο βασική ανάγκη για τη λαϊκή οικογένεια, είναι πρώτα και κύρια απαραίτητα για τη σωστή ψυχοσωματική ανάπτυξη και την ομαλή κοινωνικοποίηση του παιδιού, ενώ ταυτόχρονα δίνουν ανακούφιση στους εργαζόμενους γονείς, που στην πλειοψηφία τους δουλεύουν χωρίς σταθερά ωράρια και σε ένα ανασφαλές αντεργατικό περιβάλλον.

Παρ' όλα αυτά, οι δομές αυτές συνεχίζουν να έχουν χαρακτήρα προσωρινότητας. Παραμένουν συρρικνωμένες, ελλειμματικές, ενώ θα έπρεπε να επεκτείνονται λόγω των αυξημένων αναγκών, για να υλοποιηθεί η παιδαγωγική πράξη και να διασφαλιστούν η φροντίδα και η ασφάλεια των παιδιών.

Οι εργαζόμενοι ανανεώνουν κάθε χρόνο τις συμβάσεις εργασίας, αφού συνδέονται με το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, που θέτει σε αμφισβήτηση τη συνέχεια των δομών και των εργαζομένων σε αυτές. Η λειτουργία των δομών ισχύει για περιορισμένο χρονικό διάστημα, έχει ημερομηνία λήξης, με αβέβαιη τη χρηματοδότηση, βάσει των κατευθύνσεων της ΕΕ για αποσπασματικές «παροχές» και μέτρα.

Κατευθύνσεις που έρχονται σε απευθείας αντίθεση με την αναγκαιότητα για δημόσιες δομές ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ - ΜΕΑ, που να καλύπτουν το σύνολο των αναγκών, να λειτουργούν μόνιμα με μόνιμους εργαζόμενους, με δικαιώματα και άμεση χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η χρηματοδότηση, που κατά το κύριο μέρος γίνεται από εθνικούς πόρους, αντί να διατίθεται στη στήριξη και διεύρυνση των δημόσιων - δημοτικών δομών, πανελλαδικά και σε κάθε δήμο, επιλέγεται να πριμοδοτεί τις αντίστοιχες ιδιωτικές.

Με την πολιτική των voucher νομιμοποιείται η αντιδραστική ευρωενωσιακή πολιτική ότι η αγωγή και η φροντίδα του παιδιού δεν υφίστανται ως κοινωνική ανάγκη, ως δικαίωμα για όλα τα παιδιά, αλλά ως «ατομική ευθύνη» των γονέων, ως εμπόρευμα που πουλιέται κι αγοράζεται και η όποια παρέμβαση του κράτους παίρνει τη μορφή «λοταρίας της φτώχειας», ευκαιριακή και με ημερομηνία λήξης.

Πρέπει να μπει οριστικό τέλος στη διαιώνιση της εργασιακής ομηρίας των εργαζομένων, με συνεχείς ανανεώσεις συμβάσεων, με 10, 15 και 18 χρόνια δουλειάς. Είναι αναγκαίο μέτρο ώστε οι συγκεκριμένες δομές να παραμείνουν σε λειτουργία ως δημόσιες δωρεάν δομές, να μη μετατραπεί και αυτή η ανάγκη του παιδιού και της οικογένειας σε πεδίο αγοράς.

Ενημέρωσε το ΔΣ της ΠΑΣΕΚΔΑΠ ότι το 2018 και το 2019 το ΚΚΕ είχε καταθέσει - κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος - πρόταση για την κατάργηση του άρθρου 103, που απαγορεύει τη μονιμοποίηση προσωπικού του δημόσιου ή ευρύτερου δημόσιου τομέα ή τη μετατροπή των συμβάσεών του σε αορίστου χρόνου. Η πρόταση του ΚΚΕ απορρίφθηκε από όλα τα άλλα κόμματα.

Το ΚΚΕ παλεύει, μέσα και έξω από τη Βουλή, για την ενίσχυση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα και των ΚΔΑΠ - ΚΔΑΠ/ΜΕΑ, τη διεύρυνσή τους, τη διασφάλιση μόνιμης χρηματοδότησης, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, έτσι ώστε να καλύπτουν όλα τα παιδιά, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, την αναβάθμισή τους, τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, τη στελέχωση των δομών με περισσότερους παιδαγωγούς, κοινωνικούς λειτουργούς, φυσικοθεραπευτές, κοινωνικούς φροντιστές που να καλύπτουν το σύνολο των ολοένα αυξανόμενων αναγκών.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ
Εκδήλωση για τη βία κατά των γυναικών

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή εκδήλωση του Συλλόγου Γυναικών Νέας Ιωνίας με θέμα τη βία κατά των γυναικών. Στη συζήτηση που έγινε αναδείχθηκε η ρίζα τις βίας κατά των γυναικών στον χώρο δουλειάς, εκεί όπου σπουδάζει, αθλείται, περνάει τον ελεύθερο χρόνο της, ότι δεν είναι μόνο σεξουαλική αλλά πολύπλευρη και βαθιά ριζωμένη στις εκμεταλλευτικές σχέσεις της βάναυσης καπιταλιστικής κοινωνίας και οικονομίας. Εκτενής αναφορά έγινε και στην αποπροσανατολιστική χρήση του όρου «γυναικοκτονία» σε ό,τι αφορά την ένταξή του στο Ποινικό Δίκαιο ως αυτοτελούς εγκλήματος. Επίσης τονίστηκε η αναγκαιότητα ύπαρξης δομών και συμβουλευτικών κέντρων σε όλους τους δήμους τα οποία να εξασφαλίζουν την προστασία και ολόπλευρη υποστήριξη των γυναικών που έχουν πέσει θύματα κακοποίησης.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Σεφέρης»,από το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ, από το παράρτημα του ΕΣΥΝ και από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων παιδικών σταθμών Νέας Ιωνίας.

Το ραντεβού ανανεώθηκε για το συλλαλητήριο των φορέων και συνδικάτων της Αττικής το Σάββατο 26 Φλεβάρη, στις 12 μ. στο Σύνταγμα.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Με αφορμή τη δολοφονία της 79χρονης

Με αφορμή τη δολοφονία της 79χρονης Αμερικανίδας από τον σύζυγό της, την περασμένη Κυριακή το βράδυ στα Γιάννενα, η ΤΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της εκφράζει τη βαθιά της θλίψη στους οικείους της τονίζοντας ότι δεν πρόκειται για ακόμη ένα μεμονωμένο περιστατικό που οφείλεται απλά στην προβληματική προσωπικότητα του δράστη.

Σημειώνεται χαρακτηριστικά: «Η βία σε κάθε της μορφή κατά των γυναικών εκπορεύεται από το "δίκαιο" που επιβάλλει η σημερινή εκμεταλλευτική κοινωνία». Τονίζει ότι «όσο οι όροι της ζωής και της δουλειάς των γυναικών θα επιδεινώνονται, τόσο περισσότερο οι γυναίκες θα δυσκολεύονται να σηκώσουν κεφάλι και να καταγγείλουν, να αντιπαλέψουν κάθε μορφή βίας και να απεγκλωβιστούν από παθογόνες οικογενειακές και διαπροσωπικές σχέσεις».

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΛΑΡΙΣΑΣ
Να κατεδαφιστούν τα ετοιμόρροπα κτίρια

Ο τραγικός τρόπος με τον οποίο έχασε τη ζωή του φοιτητής 22 ετών την Κυριακή στη Λάρισα έφερε στην επιφάνεια την πλήρη ανυπαρξία οργανωμένου σχεδίου και ελέγχου των ετοιμόρροπων κτιρίων από το κράτος και τις αρμόδιες υπηρεσίες του.

Οπως επισημαίνει σε ανακοίνωση της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Λάρισας,«σχεδόν έναν χρόνο μετά τον καταστροφικό διπλό σεισμό της 3ης Μάρτη και μετά τους ελέγχους της ΚΤΥΠ και της πολεοδομίας, δεκάδες κτίρια στον δήμο Λαρισαίων βρίσκονται ακόμη με κορδέλες και επί της ουσίας χωρίς επισκευή, αποτελώντας δυνητικά κίνδυνο για κάθε δημότη, είτε κατοικεί σ' αυτά είτε όχι. Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι το κυρίαρχο αφήγημα της κυβέρνησης περί ατομικής ευθύνης, που το υιοθετεί και η δημοτική αρχή, έχει τραγικά αποτελέσματα για τον λαό και τη νεολαία της πόλης».

Σε αυτήν τη βάση, καλεί τους εργαζομένους και τον λαό της πόλης να διεκδικήσουν να γίνει άμεσα έλεγχος στατικότητας σε όλα τα ετοιμόρροπα κτίρια της πόλης και με ευθύνη του κράτους να υπάρξει σχεδιασμός άμεσης κατεδάφισής τους. Παράλληλα να ενισχυθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου με μόνιμο προσωπικό και μέσα, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν μαζικούς ελέγχους στα δημόσια και όχι μόνο κτίρια της πόλης. Να ολοκληρωθούν άμεσα οι κατεδαφίσεις των «κόκκινων» σπιτιών και επαγγελματικών χώρων και η απομάκρυνση των μπάζων, με πλήρη κρατική χρηματοδότηση.

Χτες, μέλη φοιτητικών συλλόγων άφησαν λουλούδια στο σημείο του ατυχήματος, ενώ το απόγευμα άνθρωποι κάθε ηλικίας πραγματοποίησαν συμβολική διαμαρτυρία στην κεντρική πλατεία της πόλης.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΟΥ Σ. ΒΑΛΥΡΑΚΗ
Καταγγελία για ξυλοδαρμό αυτόπτη μάρτυρα

Νέες εξελίξεις έρχονται στην υπόθεση του θανάτου του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Σήφη Βαλυράκη στις 21/1/2021 στην Ερέτρια, καθώς βασικός αυτόπτης μάρτυρας κατήγγειλε ξυλοδαρμό του. Μέσω του δικηγόρου του ο μάρτυρας κατέθεσε μήνυση στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Χαλκίδας, ενώ όπως αναφέρει οι δράστες του ξυλοδαρμού του τον απείλησαν σχετικά με το τι θα καταθέσει.

«Στις 8 Φεβρουάριου, κουκουλοφόροι δράστες οι οποίοι κατέβηκαν από ένα μαύρο Ford Focus χωρίς πινακίδες, τον κύκλωσαν, του προκάλεσαν ελαφρά τραύματα και τον απείλησαν να "προσέξει καλά τι θα πει" και "πώς θα το πει" όταν τον καλέσει ο ανακριτής που έχει στα χεριά του την υπόθεση του θανάτου του Βαλυρακη, διαφορετικά τον προειδοποίησαν ότι θα τον "λιώσουν"», ανέφερε ο δικηγόρος του μάρτυρα. Κατήγγειλε ότι ο εντολέας του «βιώνει κλίμα τρομοκρατίας στον τόπο που ζει, από σκοτεινές δυνάμεις που έχουν συνασπιστεί προκειμένου ο φάκελος του θανάτου της υπόθεσης Βαλυράκη να κλείσει ως ένα θαλάσσιο ατύχημα».

Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβρη άνοιξε εκ νέου ο φάκελος και ασκήθηκε κακουργηματική δίωξη σε βάρος συγκεκριμένων προσώπων. Σύμφωνα με όσα είχε αναφέρει ο δικηγόρος της οικογένειας, δύο άτομα έχουν κατονομαστεί στη δικογραφία από τον αυτόπτη μάρτυρα, έχουν κληθεί σε ανωμοτί κατάθεση στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης και έχουν αρνηθεί την κατηγορία, αλλά θα κληθούν πιθανότατα και από τον ανακριτή, με βάση την αξιολόγηση των στοιχείων.

ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Συγκέντρωση για να σκεπαστεί η επέκταση της λεωφόρου Κύμης

Συγκέντρωση και πορεία πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα κάτοικοι του δήμου Ηρακλείου Αττικής, με αφορμή τα έργα που θα γίνουν στη λεωφόρο Κύμης, ζητώντας να σκεπαστεί (να γίνει υπόγεια) το τμήμα της επέκτασης της λεωφόρου που θα περνά από την περιοχή τους.

Ζητούν επίσης την κάλυψη του αντίστοιχου τμήματος της Αττικής Οδού και να γίνουν χώροι πράσινου στη συγκεκριμένη περιοχή. Δηλώνουν δε αποφασισμένοι να μη σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση δημοπράτησε το έργο χτες.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το 5ο Γυμνάσιο και πορεύτηκαν μέχρι τη συμβολή της λεωφόρου Πλαπούτα με τη λεωφόρο Κύμης, επανερχόμενοι στο σημείο εκκίνησής τους.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν και οι δημοτικοί σύμβουλοι Ηρακλείου Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Γιώργος Ζαχάρος και Εύη Βλαντή.

Υπενθυμίζεται ότι το έργο προβλέπεται να κοστίσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και έχει σχεδιαστεί με πρόβλεψη για ένα ανοιχτό όρυγμα 361 μέτρων που θα ξεκινά από τη συμβολή της λεωφόρου Κύμης με την Πλαπούτα, βυθιζόμενο κάτω από το κτήμα Φιξ, κόβοντας έτσι την οδική επικοινωνία μεγάλου τμήματος της πόλης με τις υπόλοιπες περιοχές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ