ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Ιούνη 2001
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Στο σκαμνί στέλνουν και τους συνδικαλιστές της Ζώνης

Σε πλήρη εξέλιξη η επιχείρηση ποινικοποίησης της αγωνιστικής δράσης

Νέα απόπειρα ποινικοποίησης της αγωνιστικής δράσης και της συνδικαλιστικής παρέμβασης, βρίσκεται σε εξέλιξη στον Πειραιά! Επιβεβαιώνονται με τον καλύτερο τρόπο οι καταγγελίες για την προσπάθεια της κυβέρνησης μέσα από την ποινικοποίηση της δράσης, να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους του Πειραιά και να καταστείλει τις αγωνιστικές διαθέσεις που φουσκώνουν. «Κατηγορούμενοι» αυτοί τη φορά, μετά από μήνυση που άσκησε εκπρόσωπος ναυτιλιακής εταιρίας, είναι ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά Ιορδάνης Πουντίδης και ο πρόεδρος της Ενωσης Αμμοβολιστών - Καθαριστών Γιάννης Δεληγιάννης! Μήνυση κατατέθηκε και κατά του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Πειραιά Γ. Μίχα.

Αφορμή για τη νέα μήνυση αποτελεί η μεγαλειώδης συγκέντρωση που πραγματοποίησαν εργαζόμενοι και άνεργοι της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης στις 12/2/2001 στο Νέο Μώλο Δραπετσώνας. Αίτημα ήταν και παραμένει να αποσυρθούν τα παροπλισμένα πλοία από την περιοχή που χρόνια τώρα καταλαμβάνουν ζωτικές λιμενικές θέσεις, με αποτέλεσμα καράβια που έρχονται για επισκευή να φεύγουν γιατί δεν υπάρχει χώρος! Η κινητοποίηση γινόταν στο πλαίσιο μιας σειράς κινητοποιήσεων που πραγματοποιούν χρόνια τώρα οι εργατοτεχνίτες με τα σωματεία τους. Εκείνη μάλιστα τη μέρα οι εργαζόμενοι προσπάθησαν να πάρουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις στο αίτημά τους, δέχτηκαν όμως τον εμπαιγμό από τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και τον πρόεδρο του ΟΛΠ. Η οργή και η αγανάκτηση τούς κυρίευσε και με διάφορα εργαλεία που είχαν κοντά τους, έκοψαν τους κάβους του πλοίου «Αγ. Τριάς». Να σημειωθεί το πλοίο αυτό ήταν εγκαταλειμμένο στη Δραπετσώνα για τέσσερα ολόκληρα χρόνια!

Τη μήνυση κατέθεσε ο Ν. Λασηθιωτάκης, εκπρόσωπος της ναυτιλιακής εταιρίας «Cosmic Shipping CO», πλοιοκτήτριας του «Αγ. Τριάς». Πριν λίγες μέρες οι συνδικαλιστές καλέστηκαν από τον προϊστάμενο Γραφείου Ανάκρισης του ΚΛΠ/Β΄ Λιμενικό Τμήμα για να απολογηθούν. Οι κατηγορίες που τους βαραίνουν είναι: «Κοινώς επικίνδυνη βλάβη εκ προθέσεως από την οποία προέκυψε κίνδυνος σε ξένα πράγματα. Ηθική αυτουργία στην ανωτέρω πράξη κατά παράβαση. Παράνομη κατακράτηση και φθορά ξένης περιουσίας».

Αποκαλυπτικό για τις προθέσεις που υπάρχουν, είναι το απαντητικό υπόμνημα που κατέθεσε ο Ι. Πουντίδης στον προϊστάμενο του γραφείου ανάκρισής του.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται στο υπόμνημα: «Τυγχάνω στέλεχος του συντεταγμένου συνδικαλιστικού κινήματος με πολύχρονους αγώνες, ταγμένος στην υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων. Στα πλαίσια της συνδικαλιστικής μου δραστηριότητας πάντα μετέρχομαι με κάθε νόμιμο μέσον για την υλοποίηση των σκοπών της οργάνωσης που εκπροσωπώ, όπως αυτοί περιγράφονται στο εγκεκριμένο από το Πρωτοδικείο καταστατικό αυτής και αισθάνομαι περήφανος γιατί πρωτοστατώ στην υλοποίηση των αποφάσεων των γενικών συνελεύσεων του κλάδου μου».

Στη συνέχεια ο Ι. Πουντίδης αναφέρει ότι στο πλαίσιο αυτής του της αντίληψης μαζί με τα υπόλοιπα σωματεία της Ζώνης μεθοδεύτηκε καμπάνια κινητοποιήσεων για την απομάκρυνση των παροπλισμένων που καταλάμβαναν ζωτικό λιμενικό χώρο. Μάλιστα με αλλεπάλληλα έγγραφα τα σωματεία περιγράφουν τη ζοφερή κατάσταση (ανεργία, απώλεια κεφαλαίων από τη χώρα) που είχε διαμορφωθεί και αυτά έχουν επιδοθεί στους αρμόδιους (ΥΕΝ - ΟΛΠ) από το 1998!

Σ' ό,τι αφορά την κινητοποίηση ο Ι. Πουντίδης τονίζει ότι καθ' όλη τη διάρκεια της παραμονής των εργαζομένων στο χώρο, καταβλήθηκε η κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να υπάρξει επικοινωνία με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και τους αρμοδίους του ΟΛΠ. Οταν διαπιστώθηκε ότι εμπαίζονται η οργή και η αγανάκτηση αγκάλιασαν τους πάντες.

«Το συμβάν της μέρας εκείνης - τονίζεται - δεν το προκαλέσαμε εμείς, ούτε φυσικά είμαστε φυσικοί ή ηθικοί αυτουργοί. Το συμβάν έγινε αυθόρμητα από εξοργισμένους εργαζόμενους, άνεργους και στελέχη επιχειρήσεων της Ζώνης. Στην ίδια δε τη μηνυτήρια αναφορά φαίνεται ότι αυτοί ήταν άγνωστοι. Απλώς στην ίδια αναφορά βρήκαν οι κύριοι αυτοί την ευκαιρία να προσθέσουν τα ονόματα επώνυμων συνδικαλιστικών στελεχών για να τα ενοχοποιήσουν. Αλλά ποιος είναι δυνατόν να πειστεί από την αναφορά τους όταν εμείς έχουμε αποδείξει με την αλληλογραφία μας, επί τρία συναπτά έτη, ποια είναι η αντίληψη και η πρακτική μας για την επίλυση της συγκεκριμένης και όχι μόνο διαφοράς;

Φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί δεν είμαστε εμείς αλλά ηθικοί αυτουργοί που προκάλεσαν την αγανάκτηση των εργαζομένων, των ανέργων και των στελεχών των επιχειρήσεων της Ζώνης είναι εκείνοι που επί έτη ολόκληρα κώφευαν στις εκκλήσεις μας και με τη συμπεριφορά τους προκάλεσαν την οργή των εργαζομένων και ανέργων».

Ανάλογο υπόμνημα έδωσε και ο Γ. Δεληγιάννης. Ο πρόεδρος του ΕΚΠ απέφυγε να πάει μαζί με τους δυο συνδικαλιστές και τους εργαζόμενους στο λιμεναρχείο την ίδια μέρα. Να σημειωθεί επίσης ότι οι μέχρι τώρα καταθέσεις διαφόρων υποτίθεται μαρτύρων δεν μπορούν να στηρίξουν τις κατηγορίες που αποδίδονται στους συνδικαλιστές.

ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΣΠΑ
Ψηφοθηρικός καυγάς ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΝ

Ομόθυμα, όμως, απέρριψαν το αγωνιστικό πρόγραμμα που πρότεινε η ΕΣΚ

Σε αλληλοκατηγορίες μεταξύ τους για το ποιος... προκαλεί κρίση στους θεσμούς αναλώθηκαν οι εκπρόσωποι των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και «Διακλαδική Συνεργασία» (πρόσκειται στο ΣΥΝ) στο χτεσινό έκτακτο συνέδριο της Ομοσπονδίας Σωματείων Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΠΑ).

Στο Συνέδριο, που συγκλήθηκε μετά την παραίτηση των έξι μελών της ΔΑΚΕ από το ΔΣ της ΟΣΠΑ, καμία από τις τρεις παρατάξεις δεν επιχειρηματολόγησε για το ποια έπρεπε να είναι η δράση της Ομοσπονδίας μπροστά στις πράγματι δύσκολες ώρες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι της ΟΑ, ενόψει της παράδοσης του εθνικού αερομεταφορέα και των θυγατρικών του στο μεγάλο κεφάλαιο. Με την «κοκορομαχία» τους, προσπάθησαν να αποκρύψουν ότι αυτό το Συνέδριο δεν αφορούσε τους εργαζόμενους, αλλά μόνο τις συγκεκριμένες ηγεσίες για τη νομή της εξουσίας.

Το ζήτημα αυτό το πρόβαλε ο εκπρόσωπος της ΕΣΚ (ΕΣΑΚ) Στ. Μανούσος, ο οποίος επισήμανε ότι το Συνέδριο αυτό δεν αφορά τους εργαζόμενους, καθώς δε θα ασχοληθεί με τα οξυμένα τους προβλήματα, για να προσθέσει ότι τους εργαζόμενους δεν τους απασχολεί αν θα συμμετέχουν ή όχι οι εκπρόσωποι της ΔΑΚΕ στο ΔΣ, αφού είτε μέσα είτε έξω από αυτό, σε αγαστή συνεργασία με ΠΑΣΚΕ και «Διακλαδική», έχουν πλήρη ευθύνη για την κατάσταση στην ΟΑ. «Είναι αυτοί οι ίδιοι που διευκόλυναν την κυβέρνηση να περάσει όλα τα αντεργατικά νομοσχέδια για τη δήθεν εξυγίανση της ΟΑ. Είναι αυτές οι παρατάξεις που με τη στάση τους διευκόλυναν την κυβέρνηση να παραδώσει το νέο αεροδρόμιο Σπάτων στους Γερμανούς και τελικά με τον άλφα ή βήτα τρόπο είναι οι τρεις κύριοι υπεύθυνοι για το ξεπούλημα του εθνικού αερομεταφορέα», τόνισε ο Στ. Μανούσος. Παράλληλα, πρότεινε να πάρει το Συνέδριο αποφάσεις για την αντιμετώπιση της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, για την ιδιωτικοποίηση της ΟΑ, για το Ασφαλιστικό, την Υγεία, την Πρόνοια, για τον «τρομονόμο», για τις εργασιακές σχέσεις και γενικά για όλο αυτό το αντεργατικό πλέγμα που «στήνει» η κυβέρνηση, προκειμένου να παραδώσει ό,τι δημόσιο υπάρχει στους ιδιώτες. Η ΕΣΚ πρότεινε συγκεκριμένο αγωνιστικό πρόγραμμα, με αρχή 24ωρη απεργία στις 14 Ιούνη, λίγες μέρες πριν ανοιχτούν οι φάκελοι των υποψηφίων «μνηστήρων» της ΟΑ, για να σηματοδοτήσουν οι εργαζόμενοι την αντίδρασή τους και να στείλουν μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι δε θα αφήσουν να περάσει το ξεπούλημα της ΟΑ. Οτι θα αντιδράσουν δυναμικά και ενωμένοι από τα κάτω, με Επιτροπές Αγώνα, συσπειρώσεις - κάτι που θα επιδιώξει η ΕΣΚ.

Οι εκπρόσωποι των άλλων παρατάξεων, επιβεβαιώνοντας τα λεγόμενα του Στ. Μανούσου, περιορίστηκαν στον καυγά τους για το ποιος θα πάρει περισσότερες ψήφους στις εκλογές που θα οριστούν στο εκλογοαπολογιστικό νέο Συνέδριο της ΟΣΠΑ, στις 7 Ιούνη και καταψήφισαν την πρόταση της ΕΣΚ με το συγκεκριμένο πλαίσιο δράσης.

ΕΤΕΜ
Καταβολή σύνταξης... μετά θάνατον

Το θέμα των μεγάλων καθυστερήσεων στις αιτήσεις συνταξιοδότησης στο Επικουρικό Ταμείο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου, φέρνουν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής, Αντώνης Σκυλλάκος και Αγγελος Τζέκης με Ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν στο κείμενο της Ερώτησης με το νόμο 2639: «Ρύθμιση εργασιακών σχέσεων, σύσταση Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 205/Α,1998) το Επικουρικό Ταμείο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου (ΕΤΕΜ) συγχωνεύτηκε στο ΙΚΑ - ΤΕΑΜ.

«Τόσο πριν τη συγχώνευση, συνεχίζουν οι βουλευτές, αλλά και μετά από αυτήν έχουν υποβληθεί χιλιάδες αιτήσεις χορήγησης σύνταξης, οι οποίες - τρία χρόνια μετά τη συγχώνευση - εξακολουθούν ακόμη να εκκρεμούν. Το αποτέλεσμα είναι, πολλοί από αυτούς δεν προλαβαίνουν να πάρουν τη σύνταξη, αφού στο μεταξύ πεθαίνουν. Ωστόσο, και οι "τυχεροί" που παίρνουν σύνταξη μετά από πολλά χρόνια, όπως είναι φανερό έχουν μεγάλη οικονομική απώλεια».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τον υπουργό ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα αυτό και οι δικαιούχοι να παίρνουν άμεσα την επικουρική τους σύνταξη, η οποία αποτελεί συμπλήρωμα της κύριας σύνταξης - πείνας που παίρνουν.

Τέλος, καλούν τον υπουργό, να καταθέσει μέσα στις προθεσμίες που προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής, όλα τα στοιχεία για τον αριθμό των αιτήσεων συνταξιοδότησης που έχουν υποβληθεί στο συγκεκριμένο Ταμείο καθένα έτος και πόσες από αυτές εκκρεμούν.

Σε ποιον συμπαραστέκονται;

Το θέμα των μεγάλων καθυστερήσεων στις αιτήσεις συνταξιοδότησης στο Επικουρικό Ταμείο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου, φέρνουν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής, Αντώνης Σκυλλάκος και Αγγελος Τζέκης με Ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν στο κείμενο της Ερώτησης με το νόμο 2639: «Ρύθμιση εργασιακών σχέσεων, σύσταση Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 205/Α,1998) το Επικουρικό Ταμείο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου (ΕΤΕΜ) συγχωνεύτηκε στο ΙΚΑ - ΤΕΑΜ.

«Τόσο πριν τη συγχώνευση, συνεχίζουν οι βουλευτές, αλλά και μετά από αυτήν έχουν υποβληθεί χιλιάδες αιτήσεις χορήγησης σύνταξης, οι οποίες - τρία χρόνια μετά τη συγχώνευση - εξακολουθούν ακόμη να εκκρεμούν. Το αποτέλεσμα είναι, πολλοί από αυτούς δεν προλαβαίνουν να πάρουν τη σύνταξη, αφού στο μεταξύ πεθαίνουν. Ωστόσο, και οι "τυχεροί" που παίρνουν σύνταξη μετά από πολλά χρόνια, όπως είναι φανερό έχουν μεγάλη οικονομική απώλεια».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τον υπουργό ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα αυτό και οι δικαιούχοι να παίρνουν άμεσα την επικουρική τους σύνταξη, η οποία αποτελεί συμπλήρωμα της κύριας σύνταξης - πείνας που παίρνουν.

Τέλος, καλούν τον υπουργό, να καταθέσει μέσα στις προθεσμίες που προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής, όλα τα στοιχεία για τον αριθμό των αιτήσεων συνταξιοδότησης που έχουν υποβληθεί στο συγκεκριμένο Ταμείο καθένα έτος και πόσες από αυτές εκκρεμούν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ