ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Ιούνη 2001
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Οι ταξικές δυνάμεις συνεχίζουν

Την ώρα που η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ στρώνει το χαλί του «κοινωνικού διαλόγου» οι ταξικές δυνάμεις τραβούν το δρόμο του αγώνα, συντονίζουν τη δράση τους, ετοιμάζουν νέες κινητοποιήσεις. Με ανακοίνωσή της η παράταξη της ΔΑΣ στο ΕΚ Αθήνας καλεί τους εργαζόμενους, τα συνδικάτα της πόλης, τις Επιτροπές Αγώνα, να συνεχίσουν πιο αποφασιστικά. Να αναπτύξουν πολύμορφες δράσεις και να κλιμακώσουν τον αγώνα τους, καταδικάζοντας την απαράδεκτη στάση των συνδικαλιστικών ηγεσιών σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ - ΕΚΑ και την κυβερνητική και εργοδοτική πολιτική.

Μια πολιτική που όπως φάνηκε και από την προχτεσινή ομιλία του υπουργού Εργασίας Τ. Γιαννίτση παραμένει στοχοπροσηλωμένη στην κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης, στην προώθηση κεφαλαιοποιητικού συστήματος και την ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης.

Ταυτόχρονα η ΔΑΣ, καλεί τις ηγεσίες των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στο ΕΚΑ - έστω και την ύστατη ώρα - στη συνεδρίαση της διοίκησης την Τετάρτη 6 Ιούνη, να εναρμονιστούν «με την εντολή των εργαζομένων της Αθήνας και να μη στηρίξουν με τη στάση τους την πολιτική της κυβέρνησης και του ΣΕΒ».

Στην ανακοίνωση η παράταξη καταγγέλλει τις συγκεκριμένες ηγεσίες για συντεταγμένη επιχείρηση, ώστε να βγει η κυβέρνηση και ο ΣΕΒ από τη δύσκολη θέση, που τους είχαν φέρει οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Ετσι στην τελευταία συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΚΑ, καταψήφισαν την πρότασή της για απόρριψη κάθε μορφής κοινωνικού διαλόγου και κλιμάκωση της δράσης με κήρυξη 24ωρης απεργίας στα μέσα του Ιούνη.

Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία κατεβαίνουν στις 14 Ιούνη οι οικοδόμοι, πρωτοστατώντας και πάλι στον αγώνα κατά των αντιασφαλιστικών μέτρων. Το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου καλεί τους εργαζόμενους της περιοχής, τους αγρότες, τους ΕΒΕ, τους μικρομεσαίους εμπόρους, τη νεολαία και τους συνταξιούχους, όλους αυτούς που συμπορεύτηκαν μαζί στις πρόσφατες κινητοποιήσεις να συνεχίσουν τους αγώνες.

  • Στα πλαίσια των συναντήσεων με τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων το προεδρείο της ΓΣΕΕ θα συναντηθεί την επόμενη Πέμπτη με τη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και την Τρίτη με τον πρόεδρο του Συνασπισμού Ν. Κωνσταντόπουλο.
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Διεθνιστική ταξική δράση

Για τη διαδήλωση στη Γενεύη στις 17 Ιούνη

Από τη μαζική συγκέντρωση - διαμαρτυρία ενάντια στην παγκοσμιοποίηση που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβρη στην Πράγα

Associated Press

Από τη μαζική συγκέντρωση - διαμαρτυρία ενάντια στην παγκοσμιοποίηση που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβρη στην Πράγα
Ενάντια στην παγκοσμιοποίηση του κεφαλαίου διαδηλώνει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα της Ευρώπης, ενώνοντας τις δυνάμεις του την Κυριακή 17 Ιουνίου στην πλατεία των Εθνών στη Γενεύη, έξω από το κτίριο του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, οργάνου νομιμοποίησης των αντεργατικών πολιτικών του κεφαλαίου και των πολυεθνικών.

Με ανακοίνωσή του το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ), καλώντας όλους τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στη διαδήλωση διεθνιστικά και ταξικά, επισημαίνει:

«Εδώ και χρόνια βιώνουμε μια πρωτοφανή ολομέτωπη επίθεση εκ μέρους του κεφαλαίου και της βαρβαρότητας της Νέας Τάξης Πραγμάτων.

Το διεθνές κεφάλαιο μέσα από τους πολύμορφους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς του επιτίθεται με κάθε τρόπο ενάντια στους λαούς και τα δικαιώματά τους.

Η επίθεση αυτή εκφράζεται μέσα από τις αντιλαϊκές αντεργατικές κοινωνικοοικονομικές αναδιαρθρώσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις, την εμπορευματοποίηση της Παιδείας, της Υγείας, της Πρόνοιας, του Πολιτισμού, με τις εργασιακές σχέσεις της ευελιξίας, με τον αυταρχισμό και την τρομοκρατία και με τους βρώμικους πολέμους. Το δικαίωμά μας στην Κοινωνική Ασφάλιση δέχεται, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, τα συγκεντρωμένα πυρά του Κεφαλαίου, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των Κυβερνήσεων - μελών της.

Η κερδοσκοπική μανία του Κεφαλαίου έχει τις γνωστές απάνθρωπες συνέπειές της στη διατροφή μας, στο περιβάλλον, την πείνα, τη δίψα, τον αναλφαβητισμό, την εξαθλίωση εκατομμυρίων συνανθρώπων μας, στην ένταση του βαθμού εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης, στη γιγάντωση του πλούτου στους λίγους και της φτώχειας στους πολλούς.

Στα πλαίσια αυτά, είναι αποκαλυπτικά τα στοιχεία της πρόσφατης έκθεσης του ΟΗΕ, που δείχνουν 200 ανθρώπους στη Γη να έχουν συνολική περιουσία 1 τρισ. δολάρια έναντι 146 δισ. δολαρίων που έχουν συνολικά 582 εκατομμύρια άνθρωποι!!!

Μέσα από αυτή την ακραία εκμεταλλευτική δράση του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου κεφαλαίου ολοένα και περισσότερο συρρικνώνεται ο μισθός και το μεροκάματο του εργαζόμενου και χειροτερεύουν οι όροι αναπαραγωγής των πνευματικών και σωματικών ικανοτήτων του. Ετσι, απειλείται η ίδια η υπόστασή του, η υπόσταση δηλαδή του κύριου παράγοντα της δημιουργίας, της εξέλιξης και της ανάπτυξης.

Μπροστά σ' αυτό το συντελούμενο έγκλημα, η παθητικότητα, η σιωπή δεν ταιριάζει στο συνδικαλιστικό κίνημα της εργατικής τάξης.

Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα της Ευρώπης, πιστό στις διεθνιστικές αγωνιστικές παραδόσεις των ταξικών ευρωπαϊκών συνδικαλιστικών δυνάμεων, αλλά και με ευθύνη απέναντι στις νέες γενιές, στη νέα βάρδια της εργατικής τάξης, παραμερίζει τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες και έμπρακτα παίρνει την υπόθεση στα χέρια του, καλώντας τις ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις της Ευρώπης, από κοινού, σε ενιαίο μέτωπο, να ΔΙΑΔΗΛΩΣΟΥΜΕ, στην πλατεία των Εθνών μπροστά από το κτίριο του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας στις 17 Ιούνη 2001 στις 11 το πρωί. Το ίδιο θα κάνουμε σε λίγες μέρες στη Γένοβα της Ιταλίας.

  • Ενάντια στην Παγκοσμιοποίηση του Κεφαλαίου και στη Νέα Τάξη Πραγμάτων.
  • Ενάντια στη νεοφιλελεύθερη βάρβαρη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
  • Ενάντια στον Ιμπεριαλισμό και το ΝΑΤΟ.
  • Για νέα δικαιώματα στον εργαζόμενο, αντίστοιχα με τις σύγχρονες ανάγκες του.
  • Για να διαλυθούν οι διεθνείς Ιμπεριαλιστικοί Οργανισμοί και να σταματήσει η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Επιλέξαμε να γίνει η διαμαρτυρία μας μπροστά στα γραφεία του ILO (Διεθνές Γραφείο Εργασίας) στη Γενεύη, επειδή αυτό, χρόνο με το χρόνο, έχει ξεφύγει από τους σκοπούς της ίδρυσής του και σήμερα ουσιαστικά νομιμοποιεί τις αντεργατικές πολιτικές και την ιδεολογία του κεφαλαίου και των πολυεθνικών. Το ILO σήμερα θεσμοθετεί και αποφασίζει σύμφωνα με τις επιταγές των κυβερνήσεων και της εργοδοσίας και μόνο κάποια συμβιβασμένα συνδικάτα καλλιεργούν τις αυταπάτες ότι κι αυτά διαδραματίζουν ένα ρόλο.

ΖΗΤΩ η φιλία των Λαών

ΖΗΤΩ η διεθνιστική ενιαία ταξική δράση της εργατικής τάξης

Και όλων των εργαζομένων».

Περιοδεία

Περιοδεία θα πραγματοποιήσει στο κεντρικό κατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδας, την Τρίτη 5 του Ιούνη και ώρα 8.30 π.μ., ο Γ. Μαυρίκος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ ΑΕ»
Τρομοκρατικές απολύσεις

Στην παράνομη απόλυση τεσσάρων εργαζομένων προχώρησε η εργοδοσία της σιδηροβιομηχανίας «Ελληνική Χαλυβουργία» στον Ασπρόπυργο. Μια τακτική που συνηθίζει η συγκεκριμένη εργοδοσία μετά από κάθε απεργιακή κινητοποίηση, επιβάλλοντας κλίμα τρομοκρατίας στους εργαζόμενους. Χτες, το σωματείο εργαζομένων στην «Ελληνική Χαλυβουργία» «Η ΕΝΟΤΗΤΑ» και το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας, με κοινή τους επιστολή ζήτησαν την άμεση παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας, ώστε να ανακληθούν οι απολύσεις.

Οπως καταγγέλλουν στην κοινή επιστολή, η σιδηροβιομηχανία «Ελληνική Χαλυβουργία ΑΕ» στον Ασπρόπυργο, «συνεχίζοντας τη γνωστή τακτική της, μετά από κάθε επιτυχημένη απεργιακή κινητοποίηση να απολύει εργαζόμενους, απέλυσε την περασμένη Πέμπτη τέσσερις εργαζόμενους, χωρίς κανένα ουσιαστικό επιχείρημα που να δικαιολογεί μια τέτοια ενέργεια».

ΡΙΟ - ΑΝΤΙΡΡΙΟ
Απεργία στη γέφυρα

Καθολική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων στην κατασκευή της γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου, στην 24ωρη απεργία που κήρυξε χτες το σωματείο τους μετά την αρνητική και εν πολλοίς ασαφή απάντηση της κατασκευάστριας εταιρίας στις προτάσεις των εργαζομένων για την υπογραφή της διμερούς σύμβασης, η οποία μάλιστα δόθηκε με 2 μήνες καθυστέρηση.

Οπως σημειώνουν οι εργαζόμενοι σε ανακοίνωσή τους ζητούν: αύξηση μισθών, επαρκή μέτρα ασφαλείας, ίση μεταχείριση των εργαζομένων, επιδόματα θαλάσσης και ύψους, οι αλλαγές ειδικοτήτων σε εργάτες, βοηθούς τεχνίτες και οικοδόμους να γίνονται στην ώρα τους και επισημαίνουν: «Οι εργαζόμενοι στη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου δε θα γίνουν θύματα εν ονόματι οποιωνδήποτε στοιχημάτων που βάζουν οι άρχοντες του τόπου για το πότε θα τελειώσει το έργο. Ζητούμε επιτέλους να μπορούμε να ζούμε σαν άνθρωποι ελεύθεροι και όχι σαν δούλοι νύχτα με νύχτα».

Το ΔΣ του σωματείου των εργαζομένων θα συνεδριάσει την ερχόμενη Τρίτη για να αποφασίσει την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, προκειμένου να καμφθεί η κατασκευάστρια εταιρία και να υπογραφεί η διμερή σύμβαση.

Απεργία οδηγών φορτηγών

Σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία κατέβηκαν από τις 7 το πρωί χτες οι εργαζόμενοι με την ειδικότητα του οδηγού Φορτηγών Αυτοκινήτων στην «ΙΝΤΕΡΑΜΕΡΙΚΑΝ ΑΕ», με απόφαση της Ενωσης Φορτηγών Αυτοκινήτων Ν. Θεσσαλονίκης. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν την εταιρία για «κατάφωρη, απροκάλυπτη και χυδαία παραβίαση των αναγκαστικού δικαίου διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας». Διαμαρτύρονται επίσης για τις συνθήκες εργασίας.

Στο χώρο της εταιρίας βρέθηκαν το πρωί η διοίκηση του Σωματείου, αντιπροσωπεία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, καθώς και πολλοί απεργοί για την περιφρούρηση της απεργίας. Η διεύθυνση της επιχείρησης προσπάθησε να χρησιμοποιήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό για να σπάσει την απεργία. Εφερε οδηγούς ακόμα και από τη Λάρισα. Η περιφρούρηση της απεργίας όμως σταμάτησε αρκετά φορτηγά και δεν επέτρεψε τη λειτουργία της επιχείρησης με απεργοσπάστες.

Το βασικό αίτημα των απεργών είναι η καταβολή στους οδηγούς της πρόσθετης αμοιβής που προβλέπει η συλλογική σύμβαση για οποιαδήποτε εργασία εκτός της οδήγησης. Στη διάρκεια της εργασίας τους οι οδηγοί υποχρεώνονται να εκτελούν καθήκοντα φορτοεκφορτωτών και να ασχολούνται με άλλες εργασίες που δεν έχουν σχέση με την οδήγηση οχημάτων και η εταιρία αρνείται να τους πληρώσει τη νόμιμη πρόσθετη αμοιβή.

ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΙ
Σημαντική αύξηση της ΔΑΣ

Σημαντική αύξηση της δύναμής της κατά 6,43% σημείωσε η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία (ΔΑΣ) στις εκλογές για την ανάδειξη εκπροσώπων των εργαζομένων στην Αντιπροσωπευτική Συνέλευση Κοινωνικού Ελέγχου (ΑΣΚΕ) του ΟΣΕ, στο Κεντρικό Εργασιακό Συμβούλιο (ΚΕΣ) και στα Τοπικά Εργασιακά Συμβούλια (ΤΕΣ) ΟΣΕ.

Τα αποτελέσματα των εκλογών, που διενεργήθηκαν το διήμερο 29-30 του Μάη είναι (σε παρένθεση τα προηγούμενα αποτελέσματα):

  • Η ΔΑΣ με 1.096 (817) ψήφους και ποσοστό 15,05% (8,17) εξέλεξε δύο εκπροσώπους, από έναν που είχε.
  • Η ΠΑΣΚ-Σ με 3.329 (5.120) ψήφους και ποσοστό 45,71% (53,56%) εξέλεξε τέσσερις εκπροσώπους, από πέντε.
  • Η ΔΑΚΕ με 2.230 (3.100) ψήφους και ποσοστό 30,62% (32,67%) εξέλεξε τρεις εκπροσώπους, όσους είχε και πριν.
  • Η ΣΕΚ (πρόσκειται στο ΣΥΝ) με 627 (450) ψήφους και ποσοστό 8,61% (4,74%) δεν εξέλεξε εκπρόσωπο.

Οπως επισημαίνουν τα στελέχη της ΔΕΣΚ-Σ, η σημαντική άνοδος της ΔΑΣ αντανακλά τη διάθεση των σιδηροδρομικών να αντιπαλέψουν την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και να αντισταθούν στο ξεπούλημα των ελληνικών σιδηροδρόμων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ