ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Φλεβάρη 2022
Σελ. /24
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΛΑΡΚΟ
Ετοιμάζουν τη μαζική κάθοδο στην Αθήνα ενάντια στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις

Με 24ωρη απεργία και συμμετοχή στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα δίνουν συνέχεια στην πάλη για την ενιαία λειτουργία και τις θέσεις εργασίας

Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζεται η προετοιμασία των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, των οικογενειών και του λαού των περιοχών όπου δραστηριοποιείται η εταιρεία για την 24ωρη απεργία το Σάββατο 26 Φλεβάρη και τη νέα κάθοδο στην Αθήνα για το μεγάλο συλλαλητήριο, στις 12 μ., στο Σύνταγμα.

Με την κυβέρνηση να «τρέχει» τους εγκληματικούς της σχεδιασμούς και τη διαδικασία των μαζικών απολύσεων, ο δίκαιος αγώνας των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ αποκτά τώρα ακόμη μεγαλύτερη σημασία. Οπως ακόμη πιο καθοριστική είναι σε αυτήν την κρίσιμη φάση η στήριξη και αλληλεγγύη του λαού και ολόκληρης της εργατικής τάξης, που δύο χρόνια τώρα στέκονται στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ.

Τα δεδομένα που έχουν προκύψει με την επίδοση της πρόσκλησης για διαβούλευση των απολύσεων, απασχόλησαν τη συνεδρίαση του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, όπου απορρίφθηκαν οι προτάσεις της κυβέρνησης, αφού, όπως τονίστηκε, αποτελούν ψίχουλα και κοροϊδία για τους εργαζόμενους. Ταυτόχρονα τονίστηκε ότι προτάσεις όπως η απομάκρυνση από τη ΛΑΡΚΟ όλων των εργαζομένων άνω των 55 ετών στερούν από την επιχείρηση έμπειρο προσωπικό και τεχνογνωσία, ανοίγοντας τον δρόμο για τη διάλυση και το σταμάτημα της ενιαίας παραγωγικής διαδικασίας.

Στο πλαίσιο αυτό, επισημάνθηκε ότι η συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα, η ένταση της αλληλεγγύης αποτελούν καθοριστικά όπλα στα χέρια των εργαζομένων και για τη διαδικασία της διαβούλευσης με κυβέρνηση και «ειδικό εκκαθαριστή». Τονίστηκε επίσης ότι τα σωματεία και οι εργαζόμενοι θα πρέπει να βρίσκονται σε ετοιμότητα και είτε μέσα από τις κινητοποιήσεις είτε μέσα από τη διαβούλευση να αγωνιστούν για τη διασφάλιση συνέχισης της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους.

Αντιπροσωπεία της διοίκησης του Σωματείου βρέθηκε χτες το μεσημέρι και κατά τη διάρκεια της αλλαγής βάρδιας στην πύλη του εργοστασίου, με τον πρόεδρο, Παναγιώτη Πολίτη, να ενημερώνει τους εργαζόμενους για τις τελευταίες εξελίξεις και να απευθύνει κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην 24ωρη απεργία και το συλλαλητήριο του Σαββάτου 26 Φλεβάρη στην Αθήνα.

Παράλληλα, χτες το βράδυ, οι εκλεγμένοι στο ΔΣ του Σωματείου με την «Αγωνιστική Ενότητα Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ» συγκάλεσαν σύσκεψη των εργαζομένων που συμμετείχαν στο ψηφοδέλτιο, καθώς και άλλων εργαζομένων, προκειμένου να γίνουν ενημέρωση και συζήτηση πάνω στις τελευταίες εξελίξεις και να οργανωθεί η κάθοδος στην Αθήνα.

Οργανώνονται και οι γυναίκες

Την κάθοδό τους στην Αθήνα για το μεγάλο συλλαλητήριο του Σαββάτου, συνεχίζοντας να στέκονται στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, ετοιμάζουν και οι γυναίκες, μαζί με τα παιδιά της ΛΑΡΚΟ και της ευρύτερης περιοχής, όπως και αυτοαπασχολούμενοι και κάτοικοι των περιοχών όπου δραστηριοποιείται η εταιρεία.

Η Επιτροπή Αγώνα Γυναικών της ΛΑΡΚΟ προχώρησε χτες σε νέα σύσκεψη στον οικισμό της Λάρυμνας, οργανώνοντας τις τελευταίες λεπτομέρειες για την κάθοδο στο συλλαλητήριο και τη συνολικότερη στήριξη του αγώνα ενάντια στο έγκλημα της κυβέρνησης που απολύει τους εργαζόμενους και ξεσπιτώνει τις οικογένειες που διαμένουν στους οικισμούς.

Μαζική κάθοδος

Για μαζική κάθοδο στο συλλαλητήριο της Αθήνας, ενώνοντας τη φωνή τους με τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ και όλους όσοι βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, ετοιμάζονται Εργατικά Κέντρα, σωματεία και εργαζόμενοι από κάθε γωνιά της Στερεάς Ελλάδας.

Λεωφορεία το πρωί του Σαββάτου θα αναχωρήσουν από: Λαμία, 7.30 π.μ. από το δημοτικό πάρκινγκ Τσαλτάκη. Χαλκίδα, 9.30 π.μ. από το πάρκο Βούρκου και 9 π.μ. από Ψαχνά. Λιβαδειά, 8 π.μ. από Ζάππειο. Θήβα, 9 π.μ. από ΚΤΕΛ με στάση στο Σχηματάρι στις 9.30 π.μ. και στα Οινόφυτα στις 9.45 π.μ.

ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Τράπεζα απαιτούσε τα κλειδιά του σπιτιού από τα παιδιά 70χρονης που πέθανε

Καταγγελία από την Επιτροπή Αγώνα Συνταξιούχων Καλαμάτας

Αποτροπιασμό και οργή προκαλεί η επιμονή της τράπεζας Alpha Bank να δεσμεύσει διαμέρισμα 70χρονης η οποία απεβίωσε και κηδεύεται σήμερα στην Καλαμάτα, μετά από πλειστηριασμό που πραγματοποιήθηκε σε συμβολαιογραφείο στο Κρανίδι πριν από δύο χρόνια, μέσα στην καραντίνα του 2020, για χρέη που είχε η άτυχη γυναίκα.

Πρόκειται για θέμα που είχε αναδείξει από την πρώτη στιγμή η Επιτροπή Αγώνα Συνταξιούχων Καλαμάτας, ενώ είχε προχωρήσει και σε παραστάσεις διαμαρτυρίας στην τράπεζα απαιτώντας να μην προχωρήσει ο πλειστηριασμός του σπιτιού της γυναίκας, που ζούσε με σύνταξη Πρόνοιας (347 ευρώ), και να δοθεί έστω μια παράταση μέχρι να μετεγκατασταθεί σε άλλο σπίτι μέχρι τον Απρίλη.

Ωστόσο η 70χρονη έχασε τη ζωή της προχτές μετά από καρδιακό επεισόδιο. Παρ' όλα αυτά η τράπεζα, αποθρασυμένη από τους νόμους της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, απαιτούσε τα κλειδιά του σπιτιού της από τα παιδιά της!

«Η βαρβαρότητα δεν έχει τέλος», τονίζει σε ανακοίνωση - καταγγελία της η Επιτροπή Αγώνα Συνταξιούχων, που χτες πραγματοποίησε πικετοφορία στην πόλη και παράσταση διαμαρτυρίας στα κεντρικά γραφεία της τράπεζας, καλώντας σε ξεσηκωμό ενάντια σε κάθε πλειστηριασμό, με συμμετοχή στο αυριανό συλλαλητήριο όπου καλούν εργατικά συνδικάτα και λαϊκοί φορείς της πόλης στις 7 μ.μ. (πλατεία 23ης Μάρτη).

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε και στην Περιφερειακή Ενότητα, όπου την ίδια ώρα βρίσκονταν και οι αγωνιζόμενοι υγειονομικοί στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας τους, ενώ στις κινητοποιήσεις της Επιτροπής Αγώνα συμμετείχε ο Σύλλογος Γυναικών Καλαμάτας (μέλος της ΟΓΕ).

«Τίποτα δεν χαρίζεται, όλα κατακτιούνται!», σημειώνει η Επιτροπή και καταλήγει: «Ακρίβεια - πανδημία - καταστολή, η πολιτική ΕΕ - κυβερνήσεων θέλει ανατροπή!».

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Μέτρα τώρα για την προστασία της υγείας και του εισοδήματος

Στα δικαστήρια της Ευελπίδων συγκεντρώθηκαν χτες, ενώ ανανέωσαν το ραντεβού για το συλλαλητήριο του Σαββάτου

Σε κινητοποίηση στα δικαστήρια της Ευελπίδων προχώρησαν χτες συνδικαλιστικές οργανώσεις από τον χώρο της Δικαιοσύνης, διεκδικώντας μέτρα προστασίας της υγείας, του εισοδήματος και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Την πρωτοβουλία για την οργάνωση της διαμαρτυρίας πήραν από κοινού το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων Αττικής, ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Αθήνας, το Σωματείο Δικαστικών Διερμηνέων Αττικής, η Πανελλήνια Ενωση Υπαλλήλων Γραμματείας Διοικητικών Δικαστηρίων και ο Σύλλογος Υπαλλήλων Διοικητικών Δικαστηρίων Αθήνας. Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκε και η Επιτροπή Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων Δικηγόρων.

Στην παρέμβαση συμμετείχε ο Αντώνης Αντανασιώτης, μέλος της διοίκησης του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, στηρίζοντας την πρωτοβουλία των σωματείων.

Από το βήμα της κινητοποίησης τα σωματεία απηύθυναν κάλεσμα συμμετοχής και στο συλλαλητήριο το Σάββατο 26 Φλεβάρη, μαζί με συνδικαλιστικές οργανώσεις άλλων κλάδων, συλλόγους και μαζικούς φορείς.

«Η κατάσταση σε όλες τις δικαστικές υπηρεσίες είναι πλέον τραγική», κατήγγειλε ο Βασίλης Διονυσόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Μισθωτών Δικηγόρων. Οπως εξήγησε, μισθωτοί, αυτοαπασχολούμενοι και ασκούμενοι δικηγόροι, δικαστικοί υπάλληλοι και διερμηνείς βράζουν στο ίδιο «καζάνι» και πρέπει να οργανώσουν από κοινού τη διεκδίκησή τους για μέτρα προστασίας από την πανδημία, αντιμετώπιση των σοβαρών κτιριακών προβλημάτων και της μεγάλης υποστελέχωσης των δικαστικών υπηρεσιών. Κάλεσε τους εργαζόμενους να οργανωθούν στα σωματεία τους, να πάρουν μέρος στη δράση τους, να πυκνώσουν τις εστίες αντίστασης και στον χώρο της Δικαιοσύνης.

Στις κινητοποιήσεις με τις οποίες διεκδικούν την καταβολή των δεδουλευμένων τους αναφέρθηκε η Δανάη Χέλμη, πρόεδρος του Σωματείου Δικαστικών Διερμηνέων.

«Εχουμε ξεχωριστά προβλήματα αλλά και παρά πολλά κοινά», υπογράμμισε ο Στρατής Δουνιάς, μέλος της διοίκησης του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων. «Αυτό το βήμα που έγινε σήμερα εδώ πρέπει να συνεχιστεί και να δυναμώσει», τόνισε και κάλεσε τους εργαζόμενους και τα σωματεία να συναντηθούν στο συλλαλητήριο το Σάββατο, αλλά και στην απεργιακή κινητοποίηση των δικαστικών υπαλλήλων στις 2 Μάρτη.

Την κινητοποίηση και τη συμπόρευση των σωματείων χαιρέτισε η Χαρά Μαρούλη από την Επιτροπή Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων Δικηγόρων.

Χαιρετισμό απηύθυνε και η Ολγα Μοίραλη, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής.

Τα σωματεία διεκδικούν μεταξύ άλλων: Μαζικά και επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ. Καθημερινές απολυμάνσεις όλων των χώρων των δικαστηρίων, με μόνιμο προσωπικό καθαριότητας, καθώς επίσης σε δικηγορικές εταιρείες και γραφεία. Αμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και δικαστικών υπαλλήλων, για να καλυφθούν τα τεράστια κενά ιδιαίτερα στα δικαστήρια της Αθήνας. Στελέχωση των δικαστικών υπηρεσιών με μόνιμο ιατρικό προσωπικό και προσωπικό καθαριότητας. Ελεγχο των μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, οργάνωση προληπτικών ελέγχων σε μεγάλες δικηγορικές εταιρείες και γραφεία, με ευθύνη του ΕΟΔΥ και του ΣΕΠΕ. Εξασφάλιση αδειών ειδικού σκοπού. Πάταξη της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, απαγόρευση των αναστολών συμβάσεων και των απολύσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ