ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Ιούνη 2001
Σελ. /96
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΟΦΤΕΞ
Κλιμακώνουν τον αγώνα οι εργαζόμενοι

Απεργούν σήμερα και αύριο οι εργαζόμενοι, απαιτώντας να ανακληθούν οι 12 τελευταίες απολύσεις και να επιστρέψει στο δημόσιο η μεγαλύτερη χαρτοβιομηχανία της χώρας

Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων
Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων
Με δύο νέες, αλλεπάλληλες 24ωρες απεργίες, σήμερα Τετάρτη και αύριο Πέμπτη, καθώς και με 2ωρες στάσεις εργασίας την Παρασκευή, συνεχίζουν οι εργαζόμενοι της ΣΟΦΤΕΞ τον αγώνα τους ενάντια σε 12 νέες απολύσεις, αλλά και για την καταγγελία της σύμβασης πώλησης της εταιρίας. Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί έκτακτη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων τη Δευτέρα 11 του μήνα.

Εχει προηγηθεί 24ωρη απεργία τη Δευτέρα και χτες 4ωρη στάση εργασίας, η οποία συνοδεύτηκε από πορεία των εργαζομένων στο υπουργείο Εργασίας, όπου οι εργαζόμενοι κατέθεσαν τα αιτήματά τους στον Τ. Γιαννίτση.

Χτες, την ώρα που οι εργαζόμενοι φώναζαν έξω από το υπουργείο, μέσα στον ήλιο, «να φύγει η πολυεθνική από τη ΣΟΦΤΕΞ» και απαιτούσαν δουλιά κι όχι απολύσεις, ο υπουργός απαντούσε στους εκπροσώπους τους με δύο «θα». Για το θέμα των απολύσεων «θα» κάνει παρέμβαση και για τη σύμβαση πώλησης «θα» έρθει σ' επαφή με τα συναρμόδια υπουργεία και ίσως έχει απαντήσεις την Πέμπτη. Σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα ενδέχεται να τεθεί και στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο, ύστερα από την απαίτηση των εργαζομένων για άμεση λύση. Ωστόσο η κυβέρνηση έχει αρνηθεί αλλεπάλληλα να θίξει τη σημερινή κατάσταση.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν χτες ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Αθήνας Γ. Πέρρος και το μέλος της διοίκησης Γ. Μανωλάκος. Αλλά και από το ΚΚΕ, ο Δ. Κυπραίος, που υπογράμμισε ότι πρέπει «να βγάλουν τα συμπεράσματά τους οι εργαζόμενοι από την οδυνηρή πολιτική απαξίωσης και κομματιάσματος στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων». Επιπλέον τόνισε ότι λύση μπορεί να δοθεί με τον αγώνα όλων των εργαζομένων.

Να υπενθυμίσουμε ότι την περασμένη βδομάδα, σε συνάντηση της διοίκησης της επιχείρησης με τα σωματεία για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ανακοινώθηκε η απόλυση 12 εργαζομένων του τμήματος πωλήσεων. Ως αιτιολογία προβλήθηκε η υπογραφή συνεργασίας με την ΕΚΟΝΤΕΛ για την προώθηση και πώληση των προϊόντων, άρα η ανυπαρξία αντικειμένου δουλιάς. Ακαριαία αντέδρασαν οι εργαζόμενοι και με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου την περασμένη Πέμπτη αποφάσισαν τα παραπάνω αιτήματα και την κλιμάκωση των αγώνων.

Η πολυεθνική κοινοπραξία, με την υπογραφή συνεργασίας με την ΕΚΟΝΤΕΛ -προωθείται συνένωση και με τη χαρτοβιομηχανία ΜΕΛ- συνεχίζει το κομμάτιασμα της εταιρίας, το κλείσιμο των τμημάτων και τη διάλυση βήμα, βήμα της ΣΟΦΤΕΞ. Η παραχώρηση των δραστηριοτήτων σε τρίτους διευκολύνει επίσης τον εύκολο πλουτισμό τους.

Να σημειωθεί γι' ακόμη μια φορά ότι η «ιστορία» έχει αρχίσει από πολύ παλιά, όταν η κυβέρνηση «εξυγίανε» τη χαρτοβιομηχανία όχι μόνο για να την κάνει βιώσιμη, αλλά και για να «σώσει» τους εργαζόμενους από την ανεργία, απολύοντας κάποιους από αυτούς!!! Οι συνδικαλιστές της ΕΣΑΚ - ΣΟΦΤΕΞ από την αρχή είχαν καταγγείλει την απαξιωτική αυτή πολιτική και την κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων. Εκτός από τις απολύσεις, τις «οικειοθελείς» αποχωρήσεις και τις διαθεσιμότητες, τα τμήματα της χαρτοβιομηχανίας υπολειτουργούν και το εργοστάσιο της Δράμας βρίσκεται σε κίνδυνο.

Οι εργαζόμενοι της ΣΟΦΤΕΞ διαβεβαίωσαν με τη χτεσινή παρουσία τους έξω από το υπουργείο, ότι «η τρομοκρατία» δε θα περάσει», ότι «θα υπερασπιστούν τη δουλιά τους», ενωμένοι, με αγώνα. Σήμερα και αύριο, θα βρίσκονται όλοι στις 24ωρες απεργίες μπροστά στις πύλες του εργοστασίου.

Ματωμένο μεροκάματο

Σκοτώθηκε ο υδραυλικός Βασίλης Βλάχος, ενώ εργαζόταν σε φωταγωγό πολυκατοικίας, τραυματίστηκε σε εργοτάξιο του ΜΕΤΡΟ ο Φ. Δημάκης

Στο βωμό του κέρδους, παρ' ολίγο να θυσιαστεί άλλος ένας εργαζόμενος, που κινδύνεψε σοβαρά η ζωή του εξαιτίας της εντατικοποίησης της εργασίας και των ελλιπών μέτρων ασφάλειας στο χώρο δουλιάς. Ο λόγος για τον 43χρονο Φ. Δημάκη, εργάτη - τοπογράφο στο εργοτάξιο του ΜΕΤΡΟ, στο Μοναστηράκι, που έπεσε τη Δευτέρα το μεσημέρι από σκαλωσιά ύψους 4 μέτρων περίπου. Οπως μας είπαν εργαζόμενοι στην εταιρία όπου δουλεύει ο Φ. Δημάκης, στην ΑΛΦΑ - ΜΠΕΤΟΝ, δουλεύουν πολλές ώρες και ειδικά για το ατύχημα ανέφεραν ότι η σκαλωσιά δεν ήταν σωστά στημένη, με αποτέλεσμα να σπάσει το μαδέρι πάνω στο οποίο βρισκόταν ο εργάτης. Ο τραυματίας διακομίστηκε στο ΚΑΤ με τραύμα στο κεφάλι, όπου διαπιστώθηκε ότι δε διατρέχει σοβαρό κίνδυνο.

Ο Τ. Ζησίμου, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας των εργαζομένων στο ΜΕΤΡΟ, επισήμανε ότι «οι αιτίες αυτών των ατυχημάτων οφείλονται στο ότι οι εταιρίες χρησιμοποιούν μεθόδους εντατικοποίησης της εργασίας, ενώ την ίδια στιγμή το εργοτάξιο δε διαθέτει φορείο και φαρμακείο για την παροχή πρώτων αναγκών». Ακόμα, υπογράμμισε τις ευθύνες της κυβερνητικής πολιτικής, που αφήνει ουσιαστικά ανεξέλεγκτες της εταιρίες σε ό,τι αφορά την τήρηση των κανόνων ασφάλειας και υγιεινής.

Ομως, δεν είχε την ίδια τύχη με τον Φ. Δημάκη και ο 38χρονος Βασίλης Βλάχος, που το κυνήγι του μεροκάματου και το καθημερινό άγχος για το αύριο τον οδήγησαν, χθες, στο θάνατο από πτώση. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο Β. Βλάχος, υδραυλικός, στην προσπάθειά του να κερδίσει χρόνο, αντί να στήσει σκαλωσιά για να επισκευάσει αποχετεύσεις σε φωταγωγό πολυκατοικίας στους Αμπελόκηπους, χρησιμοποίησε ηλεκτρικό αναβατόριο. Ομως, το μεταλλικό κουτί στο οποίο βρισκόταν αποκόπηκε από το συρματόσχοινο που το κρατούσε, με αποτέλεσμα να πέσει στο κενό.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Ελεγχοι χωρίς υποστήριξη

Την πραγματοποίηση ελέγχων των επιχειρήσεων για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας από κοινά κλιμάκια της Επιθεώρησης Εργασίας και του ΙΚΑ, αποφάσισε το υπουργείο Εργασίας, χωρίς ωστόσο να κάνει τίποτα για την ενίσχυση των υπηρεσιών με το προσωπικό που λείπει και την αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή. Στα πλαίσια αυτά, είναι φανερό ότι πρόκειται για μια ακόμη κίνηση πολιτικού εντυπωσιασμού από την πλευρά της κυβέρνησης, για την αναστροφή του αρνητικού κλίματος που προκάλεσαν τα αντιασφαλιστικά της σχέδια.

Η απόφαση πάρθηκε σε σύσκεψη που έγινε χτες στο υπουργείο Εργασίας, υπό τον Τ. Γιαννίτση, με τη γενική γραμματέα του υπουργείου Ι. Πανοπούλου, του επικεφαλής του ΣΕΠΕ Π. Πολυχρονίου και την υποδιοικητή του ΙΚΑ Χ. Χαρισίου. Τα κοινά κλιμάκια θα ελέγχουν για ανασφάλιστη εργασία, ωράριο, αμοιβές, υγιεινή και ασφάλεια.

Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου του υπουργείου Εργασίας, οι δυο υπηρεσίες «θα πραγματοποιήσουν ελέγχους σε όλη την επικράτεια, με στόχο να εμπεδωθεί η ανάγκη της λειτουργίας κανόνων που θα διευκολύνουν, τόσο τους εργαζόμενους όσο και τις επιχειρήσεις». Αυτό το τελευταίο αποκτά ιδιαίτερη σημασία σε συνδυασμό με παλαιότερη δήλωση του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, ο οποίος είχε συσχετίσει τους ελέγχους με την επίτευξη του... υγιούς ανταγωνισμού! Κάτω από αυτό το πρίσμα, ο όποιος έλεγχος αποκτά αποσπασματικά χαρακτηριστικά και το κυριότερο, αποπροσανατολίζεται από την προστασία των εργαζομένων που υφίστανται την εργοδοτική αυθαιρεσία με τη βοήθεια και της κυβερνητικής πολιτικής.

ΠΑΜΕ
Παναθηναϊκή συνδικαλιστική σύσκεψη

Μεγάλη Παναθηναϊκή σύσκεψη συνδικάτων, επιτροπών αγώνα, συντονιστικών επιτροπών και συνδικαλιστών, διοργανώνει τη Δευτέρα 11 toy Ιούνη η Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Οι εργασίες της σύσκεψης θα γίνουν, στις 4.30μ.μ., στο γήπεδο του Σπόρτινγκ και θα επικεντρωθούν στα εξής θέματα:

1. Την κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα μετά τις συγκλονιστικές απεργίες, το ρόλο και τις ευθύνες του ΠΑΜΕ.

2. Το πρόγραμμα δράσης και την προοπτική στους αγώνες που δίνει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα για την κοινωνική ασφάλιση και τα άλλα βασικά μέτωπα πάλης

3. Την προώθηση του συντονισμού των αγωνιστικών δυνάμεων στο επίπεδο της Αθήνας.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σύσκεψη για την Κοινωνική Ασφάλιση

Η οργάνωση του αγώνα των εργαζομένων για την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης και τη διεύρυνση των κατακτήσεών τους, είναι το θέμα της περιφερειακής σύσκεψης που οργανώνει το ΠΑΜΕ, σήμερα στις 6 το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη, στη μεγάλη αίθουσα του Εργατικού Κέντρου της πόλης.

Οπως αναφέρεται στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ για τη σύσκεψη, «την ώρα που οι ηγεσίες των μεγάλων συνδικαλιστικών οργανώσεων (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, Ομοσπονδιών) προετοιμάζονται για "κοινωνικό διάλογο" - παγίδα. Που κάθε εργαζόμενος κατανοεί ότι η προς όφελός του λύση στις εργασιακές σχέσεις και το Ασφαλιστικό σημαίνει ρήξη με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Την ώρα που η κυβέρνηση εξοπλίζεται με το νέο "τρομονόμο" κατά των διαδηλώσεων για να τον στρέψει κατά των κινητοποιήσεων των εργαζομένων», το ΠΑΜΕ συζητά, αναλύει τα συμπεράσματα από την πρόσφατη μεγαλειώδη λαϊκή κινητοποίηση για το Ασφαλιστικό, προχωρεί στην οργάνωση του αγώνα.

Σε αυτή τη, ζωτικής σημασίας, συζήτηση που έχει ανοίξει το ΠΑΜΕ με όλους τους εργαζόμενους, έχει θέση ο καθένας που απορρίπτει τα αντιλαϊκά μέτρα και είναι διατεθειμένος να αγωνιστεί συλλογικά, όχι μόνο για την υπεράσπιση των κεκτημένων, αλλά και για τη διεκδίκηση νέων κατακτήσεων στις εργασιακές σχέσεις και την Κοινωνική Ασφάλιση, σημειώνεται στο κάλεσμα.

Εργαζόμενοι, συνδικαλιστές, εκπρόσωποι σωματείων και άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων έχουν να προσφέρουν στην ανοιχτή δημοκρατική συζήτηση του ΠΑΜΕ και να ωφεληθούν από τους προβληματισμούς και προσανατολισμούς του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους σε μαζική συμμετοχή στη σημερινή ανοιχτή σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ