Τετάρτη 6 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 79
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΟΦΤΕΞ
Κλιμακώνουν τον αγώνα οι εργαζόμενοι

Απεργούν σήμερα και αύριο οι εργαζόμενοι, απαιτώντας να ανακληθούν οι 12 τελευταίες απολύσεις και να επιστρέψει στο δημόσιο η μεγαλύτερη χαρτοβιομηχανία της χώρας

Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων
Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων
Με δύο νέες, αλλεπάλληλες 24ωρες απεργίες, σήμερα Τετάρτη και αύριο Πέμπτη, καθώς και με 2ωρες στάσεις εργασίας την Παρασκευή, συνεχίζουν οι εργαζόμενοι της ΣΟΦΤΕΞ τον αγώνα τους ενάντια σε 12 νέες απολύσεις, αλλά και για την καταγγελία της σύμβασης πώλησης της εταιρίας. Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί έκτακτη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων τη Δευτέρα 11 του μήνα.

Εχει προηγηθεί 24ωρη απεργία τη Δευτέρα και χτες 4ωρη στάση εργασίας, η οποία συνοδεύτηκε από πορεία των εργαζομένων στο υπουργείο Εργασίας, όπου οι εργαζόμενοι κατέθεσαν τα αιτήματά τους στον Τ. Γιαννίτση.

Χτες, την ώρα που οι εργαζόμενοι φώναζαν έξω από το υπουργείο, μέσα στον ήλιο, «να φύγει η πολυεθνική από τη ΣΟΦΤΕΞ» και απαιτούσαν δουλιά κι όχι απολύσεις, ο υπουργός απαντούσε στους εκπροσώπους τους με δύο «θα». Για το θέμα των απολύσεων «θα» κάνει παρέμβαση και για τη σύμβαση πώλησης «θα» έρθει σ' επαφή με τα συναρμόδια υπουργεία και ίσως έχει απαντήσεις την Πέμπτη. Σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα ενδέχεται να τεθεί και στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο, ύστερα από την απαίτηση των εργαζομένων για άμεση λύση. Ωστόσο η κυβέρνηση έχει αρνηθεί αλλεπάλληλα να θίξει τη σημερινή κατάσταση.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν χτες ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Αθήνας Γ. Πέρρος και το μέλος της διοίκησης Γ. Μανωλάκος. Αλλά και από το ΚΚΕ, ο Δ. Κυπραίος, που υπογράμμισε ότι πρέπει «να βγάλουν τα συμπεράσματά τους οι εργαζόμενοι από την οδυνηρή πολιτική απαξίωσης και κομματιάσματος στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων». Επιπλέον τόνισε ότι λύση μπορεί να δοθεί με τον αγώνα όλων των εργαζομένων.

Να υπενθυμίσουμε ότι την περασμένη βδομάδα, σε συνάντηση της διοίκησης της επιχείρησης με τα σωματεία για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ανακοινώθηκε η απόλυση 12 εργαζομένων του τμήματος πωλήσεων. Ως αιτιολογία προβλήθηκε η υπογραφή συνεργασίας με την ΕΚΟΝΤΕΛ για την προώθηση και πώληση των προϊόντων, άρα η ανυπαρξία αντικειμένου δουλιάς. Ακαριαία αντέδρασαν οι εργαζόμενοι και με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου την περασμένη Πέμπτη αποφάσισαν τα παραπάνω αιτήματα και την κλιμάκωση των αγώνων.

Η πολυεθνική κοινοπραξία, με την υπογραφή συνεργασίας με την ΕΚΟΝΤΕΛ -προωθείται συνένωση και με τη χαρτοβιομηχανία ΜΕΛ- συνεχίζει το κομμάτιασμα της εταιρίας, το κλείσιμο των τμημάτων και τη διάλυση βήμα, βήμα της ΣΟΦΤΕΞ. Η παραχώρηση των δραστηριοτήτων σε τρίτους διευκολύνει επίσης τον εύκολο πλουτισμό τους.

Να σημειωθεί γι' ακόμη μια φορά ότι η «ιστορία» έχει αρχίσει από πολύ παλιά, όταν η κυβέρνηση «εξυγίανε» τη χαρτοβιομηχανία όχι μόνο για να την κάνει βιώσιμη, αλλά και για να «σώσει» τους εργαζόμενους από την ανεργία, απολύοντας κάποιους από αυτούς!!! Οι συνδικαλιστές της ΕΣΑΚ - ΣΟΦΤΕΞ από την αρχή είχαν καταγγείλει την απαξιωτική αυτή πολιτική και την κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων. Εκτός από τις απολύσεις, τις «οικειοθελείς» αποχωρήσεις και τις διαθεσιμότητες, τα τμήματα της χαρτοβιομηχανίας υπολειτουργούν και το εργοστάσιο της Δράμας βρίσκεται σε κίνδυνο.

Οι εργαζόμενοι της ΣΟΦΤΕΞ διαβεβαίωσαν με τη χτεσινή παρουσία τους έξω από το υπουργείο, ότι «η τρομοκρατία» δε θα περάσει», ότι «θα υπερασπιστούν τη δουλιά τους», ενωμένοι, με αγώνα. Σήμερα και αύριο, θα βρίσκονται όλοι στις 24ωρες απεργίες μπροστά στις πύλες του εργοστασίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ