Τετάρτη 6 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 78
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Αφήνουν στο απυρόβλητο κυβέρνηση και TVX

Τον αποπροσανατολιστικό ρόλο του Εργατικού Κέντρου Χαλκιδικής και ορισμένων φορέων, οι οποίοι με κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας που οργανώνουν σήμερα, επιχειρούν να στρέψουν τους εργαζόμενους και το λαό του νομού εναντίον της απόφασης του ΣτΕ, με την οποία μπαίνει τέλος στα σχέδια της πολυεθνικής TVX να προχωρήσει στην επένδυση μεταλλουργίας χρυσού, καταγγέλλει η ΝΕ Χαλκιδικής του ΚΚΕ σημειώνοντας πως «η απόφαση του ΣτΕ έρχεται ως συνέπεια - παρενέργεια της σκανδαλώδους συμφωνίας κυβέρνησης και πολυεθνικής για το ξεπούλημα και δεν πρόκειται ούτε το πάγωμα ή η απόσυρσή της να λύσει το πρόβλημα. Το ίδιο το ξεπούλημα και οι εξευτελιστικοί όροι του αποτελούν την πηγή της κακοδαιμονίας και εκεί πρέπει να στραφούν οι εργαζόμενοι και ο λαός της περιοχής».

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες η «Επιτροπή Στήριξης για την Ανάπτυξη της Χαλκιδικής», αναφέρθηκε πως η απόφαση του ΣτΕ «θα αποτελέσει ταφόπλακα για χιλιάδες εργαζόμενους σε ορεινές περιοχές του νομού, όπου σύμφωνα με στοιχεία η ανεργία αγγίζει το 20%». Παράλληλα έθεσαν και το ζήτημα επαναλειτουργίας της ξενοδοχειακής μονάδας του Πόρτο Καρράς που τους τελευταίους μήνες υπολειτουργεί και του καζίνο που ανέστειλε τη λειτουργία του, στερώντας έτσι θέσεις εργασίας σε δεκάδες υπαλλήλους.

Το ΚΚΕ

«Πράγματι, ο κίνδυνος να κλείσουν τα μεταλλεία είναι περισσότερο από ποτέ ορατός. Το ποιος όμως οδήγησε τα πράγματα σε αυτή την κατάσταση είναι αρκετά σοβαρό ζήτημα και καθοριστικό για το τι "μέλει γενέσθαι". Εάν δεν προσδιοριστούν οι πραγματικοί ένοχοι, τότε θα συνεχίσουν το καταστροφικό τους έργο και οι όποιες αντιδράσεις των εργαζομένων θα "χτυπάνε" σε λάθος κατεύθυνση», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΝΕ Χαλκιδικής του ΚΚΕ.

Ενώ αναφερόμενη στη στάση της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Χαλκιδικής που δείχνει ως ένοχο το ΣτΕ και στρέφει τους εργαζόμενους και το λαό της Χαλκιδικής ενάντια στην απόφασή του, σημειώνει: «Δεν πρόκειται για μια επιπόλαια ενέργεια, ούτε για λάθος εκτίμηση των πραγμάτων. Πρόκειται για συνειδητή πράξη αποπροσανατολισμού των εργαζομένων και του λαού της περιοχής, με στόχο να "ξεπλυθεί" η κυβέρνηση από το σκάνδαλο τρισ. δραχμών που κόστισε το ξεπούλημα των μεταλλείων από το κράτος στην πολυεθνική TVX».

Η ΝΕ Χαλκιδικής του ΚΚΕ δείχνοντας το δρόμο, σημειώνει πως η κατάσταση είναι αναστρέψιμη, μόνο με τον όρο να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, μαζί και από κοινού με το λαό της περιοχής στην εξής κατεύθυνση:

  • Να καταγγελθεί τώρα η συμφωνία πώλησης των μεταλλείων Κασσάνδρας με αιτία και αφορμή την απόφαση του ΣτΕ, που τεκμηριώνει νομικά την καταπάτηση των όρων της επένδυσης και λειτουργίας εκ μέρους της εταιρίας και άρα διαφυλάσσει το δημόσιο από οποιοδήποτε κόστος.
  • Να επανέλθουν τα μεταλλεία στο κράτος και να λειτουργήσουν με το καθεστώς της δημόσιας ιδιοκτησίας.
  • Να αναλάβει η εταιρία TVX τα έξοδα για την αποκατάσταση της καταστροφής του περιβάλλοντος που προκάλεσε εξαιτίας της ασύδοτης δράσης της.
  • Να προχωρήσει το κράτος στην επένδυση εξόρυξης των μεταλλευμάτων της περιοχής, αξιοποιώντας τις σύγχρονες τεχνολογίες και με σεβασμό στο περιβάλλον, σε πλήρη συνεννόηση και συμφωνία με τους κατοίκους της περιοχής, επιστημονικών και άλλων ειδικών ιδρυμάτων και υπηρεσιών.
  • Κανένας εργαζόμενος να μην απολυθεί για όσο διάστημα θα διαρκέσει το μεταβατικό στάδιο με ευθύνη του δημοσίου.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επεκτείνουν τα μεταλλεία (2002-03-21 00:00:00.0)
Επικίνδυνη η «χρυσή» επένδυση (2002-03-02 00:00:00.0)
Να διαφυλαχτούν οι εργασιακές σχέσεις (2000-11-21 00:00:00.0)
Συνέχεια της δικαίωσης των κατοίκων της περιοχής (2000-01-11 00:00:00.0)
Εξοντωτικές ποινές για χάρη της TVX (1999-03-23 00:00:00.0)
Επιμένουν οι Καναδοί (1996-03-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ