Τρίτη 23 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Εξοντωτικές ποινές για χάρη της TVX

Αρχισαν οι δίκες και οι καταδίκες όσων αντιστέκονται στο σχέδιο για τη μετατροπή ενός παραδείσου σε κρανίου τόπο. Δεν εγκαταλείπουμε τα φυλάκια του αγώνα, δηλώνουν οι κάτοικοι, αρνούμενοι να είναι η Ελλάδα που θα δουλεύει για τις διαπλοκές του ΠΑΣΟΚ με το πολυεθνικό κεφάλαιο

Με εξοντωτικές ποινές φυλάκισης σε βάρος όσων αντιστέκονται, κλιμακώνει η κυβέρνηση Σημίτη την επιχείρηση αυταρχισμού, αυτή τη φορά για να επιβάλει την καταστροφική για τη Χαλκιδική κατασκευή της μεταλλουργίας χρυσού της πολυεθνικής TVX GOLD.

Σε μια άμεση εφαρμογή της αξίωσης του πρωθυπουργού να δουλεύει "η Ελλάδα για το ΠΑΣΟΚ", χτες, το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Πολυγύρου καταδίκασε συνολικά σε 70 μήνες φυλάκιση (6 υποθέσεις), τον πρόεδρο της Κοινότητας Ολυμπιάδας και νυν δημοτικό δύμβουλο του Δήμου Σταγείρων - Ακάνθου, Νίκο Μήτσιου,ενώ σε 8 μήνες φυλάκιση καταδικάστηκαν επίσης δύο κάτοικοι της Ολυμπιάδας. Οι δίκες έγιναν με βάση τις στημένες από την Αστυνομία κατηγορίες για δήθεν άσκηση παράνομης βίας, παρακώλυση συγκοινωνιών και ηθική αυτουργία σε πρόκληση παράνομης βίας. Σε μια επίδειξη ταξικής δικαιοσύνης, το δικαστήριο αποδέχτηκε τις κατηγορίες και επέβαλε τις εξοντωτικές ποινές σε κατοίκους που έκαναν το αυτονόητο: Υπεράσπιζαν τη γη τους, γη των προγόνων και των παιδιών τους, από την αυθαιρεσία των ξένων, τους οποίους προστατεύει η κυβέρνηση.

Χαρακτηριστικό του στόχου που επιδιώκει η κυβέρνηση είναι το γεγονός πως το δικαστήριο δε δέχτηκε καν να έχει ανασταλτικό χαρακτήρα η ποινή για τον πρόεδρο Ν. Μήτσιου, ο οποίος καλείται να εξαγοράσει την ποινή τουπρος 1.500 δρχ. τη μέρα, διαφορετικά θα πρέπει να την εκτίσει στη φυλακή! Βέβαια, ασκήθηκε έφεση, η οποία θα εκδικαστεί τους επόμενους μήνες. Ομως, οι δικαστικές διώξεις δεν έχουν τελειωμό. Στις 27 Απρίλη οι κάτοικοι της περιοχής θα συρθούν και πάλι στα δικαστήρια.

"Δεν εγκαταλείπουμε"

"Καθημερινά συνεχίζουμε τον αγώνα μας. Δεν εγκαταλείπουμε τα φυλάκια και δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να υλοποιήσει τα καταστροφικά σχέδια, που θα μετατρέψουν την περιοχή μας σε μια απέραντη χαβούζα επικίνδυνων αποβλήτων. Δε φοβόμαστε τη φυλακή. Υπερασπιζόμαστε την πατρίδα μας εδώ και τριάμισι χρόνια και θα συνεχίσουμε μέχρι τη δικαίωση", δήλωσε ο Ν. Μήτσιου και ανήγγειλε την πρόθεση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα να προσφύγει στο ΣτΕ για την απόφαση των 5 συναρμόδιων υπουργείων να εγκρίνουν τη μελέτη περιβαλλοντικών όρων που συνέταξε η TVX, προκειμένου να ξεκινήσει η λειτουργία των μεταλλείων στην Ολυμπιάδα - Βαρβάρα.

Ουσιαστικά, τα τπουργεία ΠΕΧΩΔΕ, Ανάπτυξης, Πολιτισμού, Γεωργίας και Υγείας, με την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για τη λειτουργία των μεταλλείων, ανοίγουν το δρόμο για την εξόρυξη χρυσού, ανεξάρτητα από το ότι ακόμη η εταιρία δεν έχει υποβάλει καν τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τη μεταλλουργία.

Παράλληλα, η κυβέρνηση με την πρακτική αναβολών αδειοδότησης για τη λειτουργία της μεταλλουργίας ανοίγει το δρόμο για την είσοδο στο παιχνίδι και ελληνικών οικονομικών συμφερόντων, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει άλλοθι, που θα σώζουν από την απαξίωση το σχέδιο της πολυεθνικής. Οπως έχει γίνει γνωστό, η TVX, που φαίνεται πως οδηγείται σε πτώχευση, προκειμένου να βελτιώσει την εικόνα της στη χρηματιστηριακή αγορά, ανακοίνωσε πρόσφατα για ακόμη μια φορά πως το ύψος της επένδυσης θα ανέλθει στα 600 εκατομμύρια δολάρια. Από αυτά το 40% θα είναι συνεισφορά της TVX και κάποιου, λένε, καινούριου Ελληνα "επενδυτή", το 25% θα προέλθει από τραπεζικά δάνεια και το 35% από επιδότηση με τη συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης...

Α. Α.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ