Τρίτη 23 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Το Κιλελέρ διδάσκει το δρόμο της τιμής και του αγώνα

Με αγωνιστική συγκέντρωση την Κυριακή στον τόπο της θυσίας, οι αγρότες της Θεσσαλίας αλλά και από άλλες περιοχές τίμησαν την εξέγερση και δήλωσαν την απόφασή τους να συνεχίσουν τους αγώνες για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ενωσης

(Του απεσταλμένου μας Κώστα ΔΕΤΣΙΚΑ

Φωτογραφίες: Βαγγέλης ΤΟΚΑΣ)

Αγωνιστικό φόρο τιμής στους μάρτυρες του Κιλελέρ απέτισε προχτές Κυριακή η μαχόμενη αγροτιά. Στο μνημείο του Κιλελέρ, 89 χρόνια μετά, οι συγκεντρωμένοι αγρότες, από τη Θεσσαλία και πολλές άλλες αγροτικές περιοχές της χώρας, έδωσαν όρκο πίστης και τιμής για συνέχιση των αγώνων μέχρι την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις. Μαζί με το πλήθος των αγροτών, ήταν εκεί εργάτες, επαγγελματοβιοτέχνες, συνταξιούχοι και μαθητές, που είχαν επίσης μαζική συμμετοχή στην αγωνιστική αυτή εκδήλωση, την οποία διοργάνωσε η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα.

Το πανό της ΠΑΣΕ, που δέσποζε στον τόπο της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων, έγραφε: "Το Κιλελέρ διδάσκει το δρόμο της τιμής και του αγώνα".Το σύνθημα αυτό ήταν και το μήνυμα που έστειλαν όλοι όσοι συγκεντρώθηκαν στο μνημείο του Κιλελέρ. Ενα μήνυμα που λέει ότι η μικρομεσαία αγροτιά παλεύει και θα παλεύει ενάντια στην πολιτική ξεκληρίσματος και δε θα επιτρέψει να περάσει η γη στα χέρια εταιριών - "νεοτσιφλικάδων". Παράλληλα, η ποιότητα και ο προσανατολισμός του προχτεσινού αγωνιστικού γιορτασμού ξεσκέπασε όλους αυτούς που υπονομεύουν τους αγώνες και επιδιώκουν με εθιμοτυπικές φιέστες - σαν κι αυτή που ετοιμάζεται για την ερχόμενη Κυριακή από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λάρισας - να κοροϊδέψουν τους αγρότες.

Στον αγωνιστικό γιορτασμό εκτός από τους αγρότες, τις πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες αγροτικές οργανώσεις της Θεσσαλίας, αλλά και της υπόλοιπης χώρας (όπως των Κιλκίς, Αρτας, Αιτωλοακαρνανίας, Χανίων κ.ά.), παρόντες ήταν και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πολλών μαζικών φορέων και οργανώσεων της Θεσσαλίας, καθώς και από άλλες περιοχές. Ηταν εκεί οι δήμαρχοι, Καρδίτσας Χρ. Τέγος,Λάρισας Κ. Τζανακούλης και ο αντιδήμαρχος Βόλου Αντ. Παππάς.Παραβρέθηκαν επίσης οι βουλευτές του ΚΚΕ Αχιλ. Κανταρτζής και Ν. Γκατζής,καθώς και αντιπροσωπείες, του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Αντ. Σκυλλάκο γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, της ΝΔ, του ΔΗΚΚΙ, του ΑΚΟΑ και του ΠΑΚΕ.

Η τελετή ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση. Ακολούθησαν χαιρετισμοί και ομιλίες, διαβάστηκε από μέλος της ΠΑΣΕ το ψήφισμα της συγκέντρωσης και στη συνέχεια έγινε η κατάθεση στεφανιών, που "σκέπασαν" το μνημείο, με πρώτο όπως πάντα, αυτό του Αγροτικού Συλλόγου Κιλελέρ. Ακολούθησαν τα στεφάνια των Ομοσπονδιών, των Ενώσεων Συνεταιρισμών, καθώς και αγροτικών συλλόγων και συνεταιρισμών της Θεσσαλίας και άλλων αγροτικών περιοχών της χώρας, όπως επίσης και πολλών Δήμων των Θεσσαλικών νομών. Στεφάνια κατατέθηκαν ακόμα εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ και του ΚΣ της ΚΝΕ, της εκτελεστικής γραμματείας της ΕΣΑΚ, της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας και από πληθώρα σωματείων εργαζομένων, συλλόγων επαγγελματοβιοτεχνών, οργανώσεων συνταξιούχων και αντιστασιακών, συντονιστικών μαθητών, από τη Θεσσαλία και άλλες περιοχές της χώρας.

Αμέσως μετά κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή, για να ακολουθήσει ο Εθνικός Υμνος και να θυμίσει σε κάποιους ότι ο αγώνας των αγροτών είναι πατριωτικός.

"Στα βήματά τους"

Πρώτος πήρε το λόγο ο Βαγ. Σβερώνης,πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κιλελέρ. Ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας: "Χαίρομαι ιδιαίτερα που είστε όλοι παρόντες, αγρότες, εργάτες, μαθητές, στον τόπο της θυσίας. Ο μοναδικός απών είναι η κυβέρνηση, για πολλοστή φορά. Η κυβέρνηση που από μακριά μάς λέει κομμουνιστές και εκατομμυριούχους. Αν κομμουνιστής σημαίνει αγωνιστής, τότε είμαστε όλοι κομμουνιστές. Αν εκατομμυριούχοι σημαίνει ότι χρωστάμε όλοι οι αγρότες στην Αγροτική Τράπεζα, τότε είμαστε εκατομμυριούχοι... σε χρωστούμενα όμως". Και κατέληξε: "Πράγματι, το Κιλελέρ ζει και όσοι είναι εδώ ξέρουν να τιμούν το Κιλελέρ. Οχι φιέστες".

Στη συνέχεια μίλησε ο Αθ. Νασίκας μέλος της ΠΑΣΕ, που είπε ανάμεσα σε άλλα: "Εδώ στον τόπο της θυσίας δηλώνουμε ευλαβικά, σε αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους το 1910, ότι δεν τους ξεχνούμε και δε θα τους ξεχάσουμε ποτέ. Και στα βήματά τους είμαστε και εμείς σήμερα αγωνιζόμενοι σχεδόν για τα ίδια". Αγώνας, ο μόνος δρόμος

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Βαγγέλης Μπούτας,ο οποίος αναφέρθηκε στα διαχρονικά μηνύματα της εξέγερσης των κολίγων της Θεσσαλίας και στην ανάγκη συνέχισης του ενωτικού αγώνα και αντίστασης στην αντιαγροτική - αντιλαϊκή λαίλαπα των Βρυξελλών και της κυβέρνησης.

"Τιμάμε σήμερα - είπε - τους ηρωικούς μάρτυρες που έπεσαν από τα βόλια του στρατού των τσιφλικάδων, όλους τους αγώνες των αγροτών". Και συνέχισε: "Είμαστε όλοι εδώ σηματοδοτώντας την ενότητα που έχουμε κατακτήσει και να δείξουμε ότι ο αγώνας είναι ο μόνος δρόμος που ταιριάζει στις παραδόσεις του αγροτικού κινήματος. Σήμερα, 89 χρόνια μετά τον ξεσηκωμό των αγροτών, τα προβλήματα έχουν συσσωρευτεί και οξυνθεί στο έπακρο. Αποτέλεσμα αυτών των προβλημάτων που δημιουργεί η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων που την υπηρετούν, είναι ότι στη χώρα και ιδιαίτερα στη Θεσσαλία, έχουν αναπτυχθεί την τελευταία πενταετία μεγάλοι αγώνες των αγροτών. Αγώνες που είχαν στο κέντρο των αιτημάτων, την ανατροπή αυτής της αντιαγροτικής πολιτικής. Που μας αναγκάζει να αγοράζουμε ακριβά και να πουλάμε φτηνά που μας επιβάλλει πρόστιμα και περιορισμούς, που αυξάνει τα χρέη στην ΑΤΕ παρά τις δήθεν ρυθμίσεις. Που μας οδηγεί στη φτώχεια, την εξαθλίωση και το ξεκλήρισμα".

"Από αυτούς τους αγώνες - συνέχισε ο Β. Μπούτας - πρέπει να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας. Ποιοι είναι οι φίλοι μας και ποιοι οι εχθροί μας. Ποιος μας συμπαραστάθηκε και ποιος μας υπονόμευσε. Πρέπει να βγουν συμπεράσματα για να σφυρηλατήσουμε πιο πολύ την ενότητά μας και την αγωνιστικότητά μας. Ολα αυτά τα συμπεράσματα θα μας χρειαστούν γιατί έρχονται νέοι αγώνες, που γεννιούνται από την εφαρμογή της πολιτικής της ΟΝΕ και εκφράζεται μέσα από την Ατζέντα 2000 και τους νόμους που ψήφισε η κυβέρνηση, αλλά και από αυτούς που έχει έτοιμους προς ψήφιση. Εκσυγχρονίζεται η νομοθεσία και εναρμονίζεται σε μια κατεύθυνση για γρήγορο ξεκλήρισμα - "μετάλλαξη" το είπε ο πρωθυπουργός - της μικρομεσαίας αγροτιάς".

Να μην επανέλθουμε στα τσιφλίκια "Θέλουμε την ενότητα και την αγωνιστικότητα - πρόσθεσε ο Β. Μπούτας - ήδη πήραμε την πρώτη γεύση από τη συμφωνία των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ για την Ατζέντα 2000. Αποφασίστηκαν και θα επικυρωθούν στις 24-25 Μάρτη από τους αρχηγούς κρατών μέτρα καταστροφικά για τους μικρομεσαίους αγρότες. Γι' αυτό επιβάλλεται η συνέχιση του αγώνα και η καταδίκη όλων όσοι υπονόμευσαν και υπονομεύουν τους αγώνες της αγροτιάς, γιατί συμφωνούν με την πολιτική ξεκληρίσματος. Να τους καταδικάσουμε στις Ευρωεκλογές".

Καταλήγοντας ο Β. Μπούτας τόνισε: "Η μεγαλύτερη τιμή προς αυτούς που έπεσαν στο Κιλελέρ είναι η συνέχιση των αγώνων με ενότητα πάνω στα δίκαια αιτήματά μας. Να αγωνιστούμε να μην επανέλθουμε εκεί που ήταν οι ίδιοι: Στα τσιφλίκια με νέα μορφή".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ