Τρίτη 23 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΟΧΙ στις διχαστικές ενέργειες Χριστόδουλου

Υπογραμμίζει ότι η φιλανθρωπία δεν έχει αξία, όταν λειτουργεί διχαστικά και εξαίρει επικίνδυνα τον εθνικισμό, το ρατσισμό και το σοβινισμό και επισημαίνει ότι η προστασία της μητρότητας είναι υποχρέωση της πολιτείας, ανεξάρτητα από χρώμα και θρησκεία

Την αντίδρασή της στην απόφαση του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου και της Ιεράς Συνόδου, να χορηγήσουν επιδόματα μόνο στις χριστιανές πολύτεκνες της Θράκης, εκφράζει, με ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ)."Πιστεύουμε ότι η κοινωνική πολιτική είναι υποχρέωση της πολιτείας προς όλους τους πολίτες της χώρας, ανεξάρτητα από χρώμα, φύλο και θρησκεία. Η δε προστασία της μητρότητας, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα, είναι σαφής υποχρέωση του κράτους και, μάλιστα, τη στιγμή που η χώρα μας αντιμετωπίζει σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα", επισημαίνει η ΟΓΕ. Μάλιστα, καλεί την κυβέρνηση να λάβει υπόψη της τις παρεμβατικές - διχαστικές ενέργειες της Εκκλησίας στην εθνικά αυτή ευαίσθητη περιοχή. Την καλεί να σταθεί πολύ σοβαρά μπροστά στα προβλήματα των γυναικών της Θράκης και ιδιαίτερα να προσέξει τα προβλήματα των γυναικών της μειονότητας, "τα οποία δε θα λυθούν με την όποια φιλανθρωπία, αλλά μόνο με την απαιτούμενη κοινωνική πολιτική στην εργασία, στην υγεία, στην παιδεία, στον πολιτισμό".

Η ΟΓΕ σημειώνει πως, μέσα απ' τους γυναικείους συλλόγους της περιοχής, έχει καταγράψει κατά καιρούς τη δεινή θέση όλων των γυναικών της Θράκης, έχει καταγγείλει τις πολιτικές που ευθύνονται γι' αυτήν την κατάσταση και έχει καταθέσει στους αρμόδιους φορείς συγκεκριμένες προτάσεις για την άρση όλων των ανισοτήτων σε βάρος των γυναικών.

"Ανάμεσα στους εργαζόμενους της περιοχής, οι γυναίκες - χριστιανές και μουσουλμάνες - της Θράκης γεύονται τα "αγαθά" της ανεργίας, της λιτότητας, της υποβάθμισης της ζωής, της υγείας, της παιδείας. Βιώνουν την έλλειψη στοιχειωδών εργασιακών, κοινωνικών και άλλων ατομικών δικαιωμάτων του πολίτη", τονίζει η Ομοσπονδία.

Ιδιαίτερα για τις γυναίκες της μειονότητας, η ΟΓΕ υπογραμμίζει πως ζουν, με μεγαλύτερη ένταση και καταπίεση, την ανισοτιμία και την πολιτική εκμετάλλευση, λόγω της καταγωγής και της θρησκείας τους, παρόλο που το συνταγματικό και νομικό πλαίσιο της χώρας, χωρίς να είναι πλήρως ικανοποιητικό, κατοχυρώνει τα δικαιώματα της μειονότητας. Επισημαίνει, ακόμα, πως οι γυναίκες της μειονότητας στην πλειοψηφία τους είναι αναλφάβητες, στερούνται ενημέρωσης για οικογενειακό προγραμματισμό, προστασία της μητρότητας, παροχής πρωτοβάθμιας περίθαλψης και βρεφονηπιακούς σταθμούς.

"Η φιλανθρωπία δεν έχει αξία, όταν λειτουργεί διχαστικά και εξαίρει επικίνδυνα τον εθνικισμό, το ρατσισμό και το σοβινισμό, ανοίγοντας δρόμους σε κύκλους, που οι βλέψεις τους κάθε άλλο παρά την ειρηνική συνύπαρξη, την ανάπτυξη και την ευημερία του λαού της Θράκης επιδιώκουν. Πόσο μάλλον σήμερα, που έχει δημιουργηθεί η έκρυθμη κατάσταση στις σχέσεις μας με τη γειτονική μας χώρα, την Τουρκία. Πόσο μάλλον στις μέρες μας, που η νέα τάξη πραγμάτων αναδεικνύει όλο και πιο ηχηρά τα σχέδιά της στην ευαίσθητη περιοχή των Βαλκανίων", τονίζει η ΟΓΕ στην ανακοίνωσή της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ