Τρίτη 11 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
TVX HELLAS
Συνέχεια της δικαίωσης των κατοίκων της περιοχής

Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποδέχεται τα αιτήματα των κατοίκων και βάζει προσωρινά «φρένο» στις εργασίες της πολυεθνικής εταιρίας

 

Η πολυθρύλητη «χρυσή επένδυση» των Καναδών στη Χαλκιδική, που για χάρη τους η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εφάρμοσε στρατιωτικούς νόμους για να καταστείλει τους αγώνες των κατοίκων της περιοχής που αντιτίθενται στην εγκατάσταση μονάδας μεταλλουργίας, αποδεικνύεται τελικά «άνθρακες ο θησαυρός». Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποδέχεται το ένα μετά το άλλο τα αιτήματα των κατοίκων και κοινοτήτων της περιοχής, βάζοντας προσωρινά φρένο στις εργασίες της πολυεθνικής στην περιοχή. Ωστόσο, σύμφωνα με τις ενδείξεις, το φρένο θα είναι οριστικό, αφού και στην περίπτωση που το ΣτΕ άρει τις απαγορεύσεις, η TVX GOLD, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει τη δυνατότητα χρηματοδότησης της επένδυσης.

Με πρόσφατες αποφάσεις της, η Επιτροπή Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας αποδέχτηκε τις θέσεις του Δήμου Σταγείρων - Ακάνθου. Ετσι, μέχρι να εκδικαστεί οριστικά η υπόθεση - στις 4 Φλεβάρη - συνεχίζεται η αναστολή των εργασιών στα Μεταλλεία Ολυμπιάδας. Το σκεπτικό είναι πως η περιοχή είναι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Πέρα όμως από αυτό, το οποίο αναγνωρίζει και η ίδια η TVX στη Μελέτη Περιβαλλοντικής Εγκατάστασης, στην περιοχή υπάρχουν πολλά αρχαιολογικά ευρήματα των αρχαίων Σταγείρων, που συνεχώς έρχονται στην επιφάνεια και για τα οποία υπάρχει κίνδυνος καταστροφής τους.

Σε ό,τι αφορά τη μεταλλουργία χρυσού, το ΣτΕ κρίνει άνευ αντικειμένου τις προσφυγές των Δήμων Σταγείρων, Ακάνθου, Ρεντίνας και Αγίου Γεωργίου, επειδή το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και το υπουργείο Πολιτισμού απαγορεύουν εργασίες για τη μεταλλουργία χρυσού και διανοίξεις δρόμων, πριν γίνουν οι απαραίτητες τομές ή ανασκαφικό έργο από τις αρμόδιες Εφορείες Αρχαιοτήτων και δεν επιτρέπεται προς το παρόν η εκτέλεση οποιασδήποτε εδαφοτεχνικής εργασίας στο χώρο των μεταλλείων.

Πέρα όμως από τις αποφάσεις του ΣτΕ, η μητρική TVX GOLD, που βρίσκεται σε οικτρή οικονομική κατάσταση, δεν μπορεί να διασφαλίσει τη χρηματοδότηση της «επένδυσης», αφού ουδείς προτίθεται να παράσχει οικονομική στήριξη. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο υπουργός Ανάπτυξης Ευ. Βενιζέλος φέρεται... πρόθυμος να πάρει την υπόθεση προσωπικά στα χέρια του. Την περασμένη βδομάδα κάλεσε σύσκεψη στο υπουργείο Ανάπτυξης με τη συμμετοχή στελεχών 5 υπουργείων, προκειμένου να εξευρεθούν τρόποι υπερκέρασης των εμποδίων που θέτει το ΣτΕ. Στην ίδια σύσκεψη εξετάστηκε ή δόθηκε κατεύθυνση να εξεταστεί η δυνατότητα χρηματοδότησης της TVX, μέσω της επανένταξης της TVX στο Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, δίνοντας κατ' αυτόν τον τρόπο «οικονομική ανάσα» στην καταρρέουσα TVX.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ