Τρίτη 11 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΝΩΣΗ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΛΑΪΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Πάνω από 20% η πτώση του τζίρου το 1999

Ο βρώμικος πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία έπληξε και τις πωλήσεις ειδών λαϊκής τέχνης . Από 13 μέχρι 16 του Γενάρη η  ετήσια κλαδική έκθεση «Λαϊκή Τέχνη 2000» στο στάδιο ΟΑΚΑ Καλογρέζας

Ακόμα και περισσότερο από 20% μειώθηκαν οι πωλήσεις των ειδών λαϊκής τέχνης τη χρονιά που πέρασε, ενώ η μεγαλύτερη πτώση παρατηρήθηκε το πιο κρίσιμο διάστημα για τον τζίρο της βιοτεχνίας λαϊκής τέχνης από το Φλεβάρη μέχρι τον Ιούνη. Τα παραπάνω τόνισε κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της Ενωσης Βιοτεχνών Λαϊκής Τέχνης Αττικής Οδ. Κουμάτος, ο οποίος εξήγησε ότι για την εικόνα αυτή ήταν καθοριστικός παράγοντας ο αμερικανοΝΑΤΟικός πόλεμος εναντίον της Γιουγκοσλαβίας που είχε αποτέλεσμα την ακύρωση από τη μια στιγμή στην άλλη όλων των παραγγελιών που είχαν μέχρι την έναρξη του πολέμου.

Χαρακτηριστικό ως προς την πορεία που ακολούθησε τη χρονιά που πέρασε ο κλάδος των ειδών λαϊκής τέχνης, είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά οι παραγγελίες που δέχτηκε το Ελληνικό Κέντρο Αργυλόμαζας κατά το 1999 μέχρι το Νοέμβρη για προμήθειες σε πρώτη ύλη ήταν μειωμένες κατά 12%. Αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία εάν λάβει κανείς υπόψη ότι το Κέντρο Αργυλομάζας αποτελεί τον κύριο προμηθευτή για πάνω από 2.000 επιχειρήσεις κεραμικής.

Την ίδια στιγμή διογκώνονται οι αθρόες εισαγωγές ειδών λαϊκής τέχνης από χώρες της Απω Ανατολής, όπως Φιλιππίνες, Μπαλί, Σιγκαπούρη, Ταϊβάν κ.ά. δίνοντας ένα ακόμα καίριο πλήγμα στην ελληνική βιοτεχνία του κλάδου, και μάλιστα χωρίς να αναγράφεται η προέλευσή τους. Οπως προέκυψε από ελέγχους που πραγματοποίησε η Αγορανομία σε περιοχές της Βορείου Ελλάδας, σχεδόν σε κανένα προϊόν δεν υπήρχε ετικέτα της χώρας προέλευσης. Επιπλέον, από άλλους ελέγχους που διενήργησε ο ΕΟΤ σε 25 περίπου καταστήματα στην Αθήνα, προέκυψε ότι τα εισαγόμενα προϊόντα που πωλούνται στα ράφια των τουριστικών καταστημάτων αποτελούν το 5% μέχρι και 70% του συνόλου των ειδών που βρίσκονται στα ράφια.

Στα πλαίσια των προσπαθειών της Ενωσης για την αναζήτηση λύσεων στα καίρια προβλήματα του κλάδου πρόκειται να πραγματοποιηθεί συνέδριο μέσα στο Φλεβάρη όπου θα συμμετάσχουν κλαδικές ενώσεις, εκπρόσωποι της κυβέρνησης κ.ά.

Τέλος, από τις 13 μέχρι τις 16 του Γενάρη θα πραγματοποιηθεί η ετήσια κλαδική έκθεση «Λαϊκή Τέχνη 2000» στο κλειστό κολυμβητήριο του ΟΑΚΑ στην Καλογρέζα. Στην έκθεση θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 300 κατασκευαστές και χειροτέχνες ειδών λαϊκής τέχνης εκθέτοντας τις τελευταίες τους δημιουργίες. Η έκθεση είναι μόνο για εμπόρους και θα είναι ανοιχτή καθημερινά από τις 10.00 το πρωί μέχρι τις 9.00 το βράδυ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ