Τρίτη 11 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με το «ζόρι» κράτησαν τον πληθωρισμό στο 2,7%

Ιδιωτικές κλινικές, δήμοι, καύσιμα , ξενοδοχεία επέβαλαν αυξήσεις φωτιά. Στα 2,1 τρισ. δρχ. τα κέρδη των 276 εισηγμένων εταιρίων στο Χρηματιστήριο, ενώ για το 2000 αναμένουν κέρδη 2,7 τρισ. δρχ.!

Στο 2,7% «έκλεισε» τελικά ο πληθωρισμός το 1999, διαψεύδοντας τις κυβερνητικές προσδοκίες για συγκράτησή του κάτω από το 2% και επιβεβαιώνοντας το γεγονός ότι στην Ελλάδα έχουμε πληθωρισμό κερδών και όχι μισθών.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδας που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα ο πληθωρισμός:

  • Σε ετήσια βάση (Δεκέμβρης '99/'98) αυξήθηκε κατά 2,7%, έναντι αύξησης 3,9% το αντίστοιχο διάστημα του 1998.
  • Σε μέσα επίπεδα (Γενάρης - Δεκέμβρης 1999 σε σύγκριση με το διάστημα Γενάρης - Δεκέμβρης 1998) αυξήθηκε 2,6% έναντι μεταβολής 4,8% την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
  • Ο εναρμονισμένος μέσος δείκτης πληθωρισμού στην Ελλάδα (ο οποίος και θα ληφθεί υπόψη για την επίτευξη του σχετικού κριτηρίου για την ένταξη στην ΟΝΕ) διαμορφώθηκε το Δεκέμβρη στο 2,3%, έναντι 2,4% το μήνα Νοέμβρη.

Παρουσιάζοντας τα στοιχεία για την εξέλιξη του πληθωρισμού το 1999, οι εκπρόσωποι της ΕΣΥΕ, στη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου, δήλωσαν αισιόδοξοι ότι στο δίμηνο Γενάρη - Φλεβάρη 2000, ο πληθωρισμός θα κινηθεί καθοδικά.

Οργιο κερδοσκοπίας

Και το 1999 οι μεγάλες επιχειρήσεις, τράπεζες κλπ., συνέχισαν να κερδοσκοπούν σε βάρος των απροστάτευτων καταναλωτών, παρά τη συνεχιζόμενη καθήλωση των λαϊκών εισοδημάτων λόγω των περιοριστικών πολιτικών λιτότητας. Ορισμένα μόνο στοιχεία για το συνεχιζόμενο όργιο κερδοσκοπίας, που έλαβε χώρα το 1999 μας δίνει και ο σχετικός πίνακας της ΕΣΥΕ σύμφωνα με τον οποίο: οι ιδιωτικές κλινικές αύξησαν τα πανάκριβα ούτως η άλλως τιμολόγια τους κατά 12,4%. Την ίδια περίοδο οι βενζίνες αυξήθηκαν κατά 19,1%, το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 41,5%, τα δημοτικά τέλη κατά 11,7%, τα βιβλία - εφημερίδες - περιοδικά κατά 7,4%, τα έξοδα ξενοδοχείου κατά 13,4%, τα τσιγάρα κατά 6,1%, το νωπό γάλα κατά 4,9%, το ελαιόλαδο κατά 17,8%, ενώ μειωμένα κατά 10,9% και 15,3% παρουσιάζονται τα αυτοκίνητα και το ηλεκτρικό ρεύμα.

Και εδώ πρόκειται για ετήσιες αυξήσεις εμπορευμάτων και υπηρεσιών που αναγνωρίζει επίσημα η κυβέρνηση, όπως αυτές προκύπτουν από το σχετικό πίνακα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδας. Στην πραγματικότητα βέβαια, η ακρίβεια που βιώνουν τα πλατιά λαϊκά στρώματα, είναι πολύ μεγαλύτερη. Είτε γιατί η κυβέρνηση - ακολουθώντας την τακτική των καλογέρων - ορισμένες αυξήσεις της παρουσίασε σαν... μειώσεις, όπως τα τιμολόγια του ΟΤΕ τα οποία παρουσιάζονται μειωμένα κατά...9,4%, είτε γιατί δεν παρουσιάζονται στο σχετικό πίνακα μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια των επιχειρήσεων, τραπεζών κλπ. τις οποίες αναγνωρίζουν έμμεσα στα στοιχεία κερδοφορίας, που για μια ακόμη χρονιά ήταν εκρηκτική. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι τα προ φόρων κέρδη των 276 εισηγμένων εταιριών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, ανήλθαν το 1999 σε 2,1 τρισ. δρχ., ενώ για το 2000 προσδοκούν αυξήσεις κερδών κατά 25% τα οποία σε απόλυτους αριθμούς αναμένεται να ανέλθουν στα 2,7 τρισ. δρχ.!

Υπό τις συνθήκες αυτές, τα όποια στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας για την πορεία του πληθωρισμού κατά το 1999, έχουν κάποια αξία, στο βαθμό που απεικονίζουν την πίεση στους μισθούς εργασίας, τη συμπίεση των τιμών στον αγροτικό τομέα και κατ' επέκταση τις πιέσεις στο εισόδημα των αγροτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ