Τρίτη 11 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συζήτησαν για επιτόκια - πληθωρισμό και πανωτόκια

Ο πληθωρισμός και η πορεία ένταξης στην ΟΝΕ - στο φόντο των επικείμενων εκλογών - ήταν το αντικείμενο της χτεσινής συνάντησης μεταξύ του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γ.Παπαντωνίου και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Λ.Παπαδήμου.

Σύμφωνα με παράγοντες της κεντρικής Τράπεζας, ο Λ.Παπαδήμος δεν έθεσε μόνο το θέμα της επίτευξης του στόχου για τη μείωση του πληθωρισμού στο ύψος που επιτάσσει η ΟΝΕ. Παράλληλα με την ανάγκη να εκπληρωθεί το συγκεκριμένο κριτήριο, έθεσε και θέμα διατηρησιμότητας του πληθωρισμού στο μέλλον. Θέση η οποία διερμηνεύεται ότι η Τράπεζα της Ελλάδας θα συνεχίσει τη «σφικτή» νομισματική πολιτική μέχρι νεοτέρας...

Κινητικότητα συνεχίζει να υπάρχει και στο θέμα της ρύθμισης των «πανωτοκίων», όπου η κυβέρνηση επίσημα συνεχίζει να κρατά «κλειστά» στα χαρτιά της. Χτες υπήρξε συνάντηση παραγόντων του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και της Εθνικής Τράπεζας, ενώ σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αργά το απόγευμα υπήρξε νέα συνάντηση, αυτή τη φορά μεταξύ του Γ.Παπαντωνίου και του διοικητή της Εθνικής Θ.Καρατζά. Το όλο θέμα φαίνεται να έχει σκαλώσει στις απαιτήσεις των τραπεζών να συμπεριληφθεί στο τελικό ποσό της ρύθμισης, εκτός από το αρχικό κεφάλαιο και τους συμβατικούς τόκους και τα «πανωτόκια» που αρχίζουν να «τρέχουν» από την καταγγελία της σύμβασης και μετά. Αντίθετα, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας φαίνεται να προτείνει μία περισσότερο προεκλογική ρύθμιση, με την απάλειψη από το ρυθμιζόμενο κεφάλαιο των πανωτοκίων. Ενδεικτικό πάντως της μυστικότητας που τηρείται από την κυβέρνηση και τους τραπεζίτες, είναι ότι και οι δύο πλευρές αποφεύγουν να αναφερθούν για την τάξη μεγέθους των ποσών που οφείλουν οι δανειολήπτες στις τράπεζες από τον ανατοκισμό των τόκων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ