Τρίτη 11 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ «ΟΛΥΜΠΟΣ»
Επιμένουν στο ξεπούλημα!

Η πλειοψηφία του ΔΣ  της ΕΑΣ Λάρισας - που ελέγχεται από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ - προωθεί την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της συνεταιριστικής βιομηχανίας με επιδίωξη την αύξηση των πιθανοτήτων ξεπουλήματός της. Εργαζόμενοι και κτηνοτρόφοι διεκδικούν τη χρηματοδότηση της γαλακτοβιομηχανίας από την ΑΤΕ ώστε να παρεμείνει συνεταιριστική

Η επιχείρηση ξεπουλήματος της συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας «Ολυμπος», που εδρεύει στη Λάρισα, συνεχίζεται. Αυτή την επιχείρηση - η οποία προωθείται στα πλαίσια των γενικότερων κατευθύνσεων της κυβερνητικής πολιτικής, που στόχο έχει τη συρρίκνωση και τη διάλυση των συνεταιρισμών προς όφελος του ιδιωτικού κεφαλαίου - έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας η πλειοψηφία της διοίκησης της Ενωσης Συνεταιρισμών Λάρισας, στην οποία ανήκει η «Ολυμπος». Να σημειωθεί, δε, ότι η πλειοψηφία του ΔΣ της Ενωσης πρόσκειται πολιτικά στη ΝΔ - συμμετέχει δε σ' αυτή κι ένας συνεταιριστής που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ - γεγονός που υποδηλώνει ότι και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμβάλλει όποτε και όπως μπορεί στην υλοποίηση των κυβερνητικών επιλογών και πολιτικών για διάλυση των συνεταιρισμών.

Βεβαίως, στην επιχείρηση ξεπουλήματος της «Ολυμπος» αντιδρούν οι εργαζόμενοι στο συνεταιριστικό εργοστάσιο, οι κτηνοτρόφοι του νομού, που επιμένουν ότι η γαλακτοβιομηχανία πρέπει να μείνει συνεταιριστική, διότι μόνο έτσι εξυπηρετεί τα συμφέροντα των παραγωγών, των εργαζομένων, των καταναλωτών του νομού, προσφέροντας υγιεινής και καλής ποιότητας γαλακτοκομικά προϊόντα. Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι η επιμονή στη λογική και στην πρακτική του ξεπουλήματος προκαλεί επιμέρους διαφοροποιήσεις ακόμα και σε συνεταιριστές που συμμετέχουν στην πλειοψηφία της διοίκησης της Ενωσης Συνεταιρισμών και πρόσκεινται στη ΝΔ.

Πάντως, οι εργαζόμενοι στο συνεταιριστικό εργοστάσιο και οι κτηνοτρόφοι του νομού - έχοντας τη συμπαράσταση πολλών μαζικών φορέων της περιοχής - δηλώνουν αποφασισμένοι ν' αγωνιστούν για να εξασφαλιστεί η ομαλή συνέχιση της λειτουργίας της συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας. Στα πλαίσια αυτά προγραμματίζονται δυναμικές κινητοποιήσεις, που άρχισαν ήδη από την προηγούμενη βδομάδα με συμβολική κατάληψη του καταστήματος της ΑΤΕ στη Λάρισα.

Ελλειψη κεφαλαίων κίνησης

Το άμεσο πρόβλημα έλλειψης κεφαλαίων κίνησης, που αντιμετωπίζει εδώ και καιρό η «Ολυμπος», έδωσε την ευκαιρία στην πλειοψηφία της διοίκησης της Ενωσης Συνεταιρισμών να βάλει μπροστά την υπόθεση ξεπουλήματος της συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας. Οπως, μάλιστα, έγινε γνωστό, μια επιτροπή της διοίκησης της Ενωσης - στην οποία συμμετείχαν μέλη της πλειοψηφίας - είχε συνάντηση με εκπροσώπους της ιδιωτικής γαλακτοβιομηχανίας ΦΑΓΕ προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της πώλησης της «Ολυμπος». Μάλιστα, πριν την επιτροπή, ανεπίσημη συνάντηση είχε με εκπροσώπους της ΦΑΓΕ ο πρόεδρος του συνεταιριστικού εργοστασίου και μέλος του ΔΣ της Ενωσης Αχ. Μπουχλαριώτης. Ο Αχ. Μπουχλαριώτης παραδέχεται ότι είχε αυτή τη συνάντηση, αλλά διαψεύδει ότι ως περιεχόμενο είχε την πώληση της «Ολυμπος» στη ΦΑΓΕ...

Μετά από πρόταση των συνεταιριστών της «Λαϊκής Αγωνιστικής Ενότητας» (ΛΑΕ) στη διοίκηση της Ενωσης Συνεταιρισμών Λάρισας, αποφασίστηκε να ζητηθεί δάνειο από την Αγροτική Τράπεζα, προκειμένου να λυθεί το άμεσο πρόβλημα έλλειψης κεφαλαίων κίνησης στην «Ολυμπος» και να συνεχίσει το εργοστάσιο να λειτουργεί υπό τη συνεταιριστική του μορφή. Το δάνειο που ζητήθηκε ήταν 500 εκατομμύρια δραχμές, με ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής του. Η ΑΤΕ - και το υπουργείο Γεωργίας που κρύβεται πίσω απ' αυτή - δε δέχτηκε το αίτημα κι αποφάσισε να δανείσει το ποσό των 200 εκατομμυρίων - το ποσό είναι, βεβαίως, ανεπαρκές - και, μάλιστα, μα δυσβάσταχτους όρους αποπληρωμής και παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, προς τους βουλευτές του νομού κι εκπροσώπους φορέων, του υπουργού Γεωργίας Γ. Ανωμερίτη.

Με την απόφασή της αυτή η ΑΤΕ, δρώντας για λογαριασμό της κυβέρνησης, οδηγεί την «Ολυμπος» σε αδιέξοδο και σπρώχνει προς το ξεπούλημα. Πάντως ο αγώνας θα συνεχιστεί, και με πρωτοβουλία του σωματείου των εργαζομένων στο εργοστάσιο και της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, συζητήθηκε νέα συνάντηση με τον Γ. Ανωμερίτη, προκειμένου να ξανατεθεί πιεστικά το αίτημα για τη χρηματοδότηση με 500 εκατομμύρια δραχμές.

«Διά της πλαγίας»

Στο ξεπούλημα φαίνεται να οδηγεί - διά της πλαγίας οδού, ανεξαρτήτως προθέσεων - η νέα πρόταση της πλειοψηφίας της διοίκησης της Ενωσης να προχωρήσει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας. Η πρόταση αυτή συζητήθηκε στη γενική συνέλευση των αντιπροσώπων της Ενωσης, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο και εγκρίθηκε, κατά πλειοψηφία, από τους αντιπροσώπους που πρόσκεινται στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ, ενώ καταψηφίστηκε από τους αντιπροσώπους της ΛΑΕ.

Με την πρόταση που «πέρασε» στη γενική συνέλευση, αποφασίστηκε να αυξηθεί κατά 2 δισ. δραχμές το μετοχικό κεφάλαιο της γαλακτοβιομηχανίας με τη διάθεση 2 εκατομμυρίων μετοχών ονομαστικής αξίας 1.000 δραχμών η καθεμία. Η διαδικασία αυτή της μετοχοποίησης ορίστηκε να ολοκληρωθεί μέχρι τις 10 Φλεβάρη και δύο μέρες αργότερα θα συγκληθεί εκ νέου έκτακτη συνέλευση των αντιπροσώπων για να εκτιμήσει το αποτέλεσμα που θα έχει προκύψει κι αναλόγως να καθοριστούν τα επόμενα βήματα. Δείχνοντας το πώς αντιλαμβάνεται η πλειοψηφία της διοίκησης αυτά τα «επόμενα βήματα», ο πρόεδρος της Ενωσης Βάιος Αντωνίου ζήτησε από τη συνέλευση να εξουσιοδοτήσει τη διοίκηση να διαπραγματευτεί και να μεταβιβάσει το πακέτο των μετοχών της γαλακτοβιομηχανίας, εάν δεν καλυφθεί το ποσό για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Υστερα, όμως, από την αντίδραση των αντιπροσώπων αναγκάστηκε ν' αποσύρει την πρότασή του, που δεν μπήκε καν σε ψηφοφορία.

Σ' αυτό το είδος της «μετοχοποίησης» αντέδρασαν και μέσα στη γενική συνέλευση οι εκπρόσωποι της ΛΑΕ. Επισημαίνοντας, για μια ακόμα φορά, την υποχρέωση της κυβέρνησης να χρηματοδοτήσει την «Ολυμπος» ώστε να διατηρηθεί η συνεταιριστική βάση και μορφή της γαλακτοβιομηχανίας, ζήτησαν, αν τελικά ακολουθηθεί η οδός της μετοχοποίησης ως επικουρική μέθοδος χρηματοδότησης, να μπουν όροι και προϋποθέσεις που να εξασφαλίζουν ότι το εργοστάσιο δε θα «περάσει», διά της πλαγίας οδού, σε ιδιώτες.

Στις παρεμβάσεις τους οι εκπρόσωποι της ΛΑΕ, Γ. Πατάκης και Γ. Σακοράφας, τόνισαν ότι οι μετοχές που θα διατεθούν θα πρέπει να είναι ονομαστικές και μη μεταβιβάσιμες - όπως προβλέπει ο νόμος 2190/90 στο άρθρο 3 - να μην ξεπερνούν το ύψος των 5.000.000 για τον κάθε μέτοχο και να δοθούν αποκλειστικά στους συνεταιρισμούς, στους κτηνοτρόφους, στους εργαζόμενους του εργοστασίου και σε κάποια μαγαζιά του νομού που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των γαλακτοκομικών.

Βεβαίως, οι εκπρόσωποι της ΛΑΕ γνωρίζουν ότι είναι δύσκολο, αν όχι ακατόρθωτο, να συγκεντρωθούν τα 2 δισ. δραχμές από τους συνεταιρισμούς, που οι περισσότεροι βρίσκονται σε χρεοκοπία, και τους φτωχούς κτηνοτρόφους του νομού, αλλά είναι χαρακτηριστικό ότι η πλειοψηφία της διοίκησης δε δέχτηκε ούτε καν τους όρους που τέθηκαν, δείχνοντας ότι περιμένει ν' αποτύχει και η προσπάθεια της «μετοχοποίησης» για να ξαναφέρει στην ημερήσια διάταξη το θέμα της απευθείας πώλησης της συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ