ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Ιούνη 2001
Σελ. /64
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΙΑΤΡΟΙ ΙΚΑ
Πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες
  • Αντιδρούν στα σχέδια της κυβέρνησης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
  • «Πανεπιστημονική»: Να γίνει Γενική Συνέλευση μετά την πρώτη πενθήμερη απεργία

Σε πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες προχωρούν οι γιατροί του ΙΚΑ από την ερχόμενη Δευτέρα, 11.6.2001, αντιδρώντας στα σχέδια της κυβέρνησης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ).

Οι επιλογές της κυβέρνησης ανακοινώθηκαν πέρυσι το καλοκαίρι (28.7.2000) με το σχέδιο για την «Υγεία του πολίτη» και κωδικοποιήθηκαν σε ένα νομοσχεδίο του υπουργείου Υγείας που διέρρευσε πρόσφατα στον Τύπο. Το σχέδιο αυτό στάλθηκε από τον υπουργό Υγείας στους συναρμόδιους υπουργούς και αναμένει τις παρατηρήσεις τους για να δημοσιοποιηθεί και επισήμως, ώστε να αρχίσει ο περίφημος... διάλογος.

Την απόφαση για τις πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες -θα διαρκέσουν ένα μήνα- πήρε το Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ) - έγινε στις 19.5.2001. Στο συνέδριο επισημάνθηκε με έμφαση ότι σε περίπτωση που εφαρμοστεί το σχέδιο αυτό τότε το ΙΚΑ θα γονατίσει από το βάρος των επιπλέον ασφαλισμένων που θα καλύψει, εάν δεν αναπτυχθούν 150-200 νέες μονάδες ΠΦΥ.

Χτες ο Σύλλογος Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ Αθήνας - Πειραιά (ΣΕΥΠΙΚΑ) - στον οποίο είναι μέλη 3.000 του Ιδρύματος - ανακοίνωσε τη συμμετοχή του στην απεργία και ζήτησε την απόσυρση του υπό κατάθεση νομοσχεδίου της ΠΦΥ, το οποίο -όπως αναφέρθηκε- αποτελεί τροχοπέδη στην προσπάθεια αναβάθμισης των υπηρεσιών υγείας του ΙΚΑ, που έχει σχεδιάσει και υλοποιεί ο διοικητής του». Επίσης, όπως τονίστηκε, με το σχέδιο αυτό θα απολυθούν 5.500 γιατροί που εργάζονται με συμβάσεις στο ΙΚΑ, ενώ άλλοι 3.000 θα ενταχθούν στο νέο σύστημα υπό προϋποθέσεις. Ετσι τα Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου, όπως θα μετονομαστούν τα πολυιατρεία του ΙΚΑ θα έχουν λιγότερο προσωπικό, τη στιγμή που κληθούν να αναλάβουν την ΠΦΥ των ασφαλισμένων στο Δημόσιο, στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), στον ΟΓΑ και στο ΝΑΤ.

Ο ΣΕΥΠΙΚΑ ζήτησε το ΙΚΑ να είναι είναι κύριος κορμός της ΠΦΥ με τη συμμετοχή όλων των γιατρών (μονίμων και συμβασιούχων), καθώς και διάλογο από μηδενική βάση για ένα νέο σχέδιο νόμου.

Ωστόσο, όταν ρωτήθηκαν οι συνδικαλιστές του ΣΕΥΠΙΚΑ ποια είναι η πρότασή τους για την ανάπτυξη της ΠΦΥ στην Αττική -στα πλαίσια της διαπίστωσης του Συνεδρίου για 200 νέες μονάδες- δεν υπήρξε καμιά ουσιαστική απάντηση, εκτός από μια αναφορά για 100 Περιφερειακά Ιατρεία γύρω από τις 20 υγειονομικές μονάδες του ΙΚΑ στο Λεκανοπέδιο.

Επίσης χωρίς απάντηση έμεινε και το ερώτημα, γιατί εξάντλησαν από την πρώτη στιγμή το όπλο της απεργίας με αυτή την απόφαση. Ενώ απαντώντας στο ερώτημα αν έχουν έρθει σε επαφή με ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους απάντησαν ότι θα συναντηθούν με τα σωματεία, όλων όσοι εξυπηρετούνται από το ΙΚΑ.

Η «Πανεπιστημονική»

Κριτική στην προετοιμασία της κινητοποίησης, αλλά και στην έλλειψη επικοινωνίας με τους ίδιους τους γιατρούς όπως και με τους χρήστες των υπηρεσιών υγείας άσκησε στο ΔΣ του ΣΕΥΠΙΚΑ η εκλεγμένη εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης, Μαριάνθη Αλειφεροπούλου - Χαλβατζή.

Η «Πανεπιστημονική» ζητά να γίνει Γενική Συνέλευση στις 15.6.2001 στην οποία θα γίνει εκτίμηση των κινητοποιήσεων και θα αποφασιστεί η περαιτέρω πορεία του αγώνα.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΧΙΛΤΟΝ»
Αγωνιστικά ενάντια στις απολύσεις

Σε έξι απολύσεις εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Χίλτον» προχώρησε η ιδιοκτήτρια εταιρία αφήνοντας ανοιχτό το δρόμο και για νέες, στα πλαίσια της προσπάθειας επιβολής ελαστικών μορφών απασχόλησης. Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι στο «Χίλτον» απάντησαν στις μεθοδεύσεις της εταιρίας με στάσεις εργασίας απαιτώντας στην ανάκληση των αδικαιολόγητων απολύσεων, ενώ ταυτόχρονα ξεκαθάρισαν ότι δε θα επιτρέψουν οποιαδήποτε εξέλιξη σε βάρος των δικαιωμάτων τους.

Η εταιρία απέλυσε τον υπεύθυνο της βάρδιας καθαρισμού της καφετερίας με το γελοίο ισχυρισμό ότι δεν είχε καθαριστεί καλά ο χώρος. Την ίδια ακριβώς ημέρα η εταιρία κλείνει το τμήμα του πλυντηρίου και απολύει άλλους πέντε εργαζόμενους, γιατί, όπως ισχυρίστηκε, βρήκε καλύτερη προσφορά και με λιγότερα χρήματα και θα αναλάβει το πλύσιμο ιδιωτική εταιρία. Το σωματείο σε συνάντηση με τη διοίκηση του ξενοδοχείου απαίτησε την επαναπρόσληψη των εργαζομένων, πράγμα που η διοίκηση αρνήθηκε. Οι εργαζόμενοι με απόφαση του σωματείου τους πραγματοποίησαν δίωρες στάσεις εργασίας (9-11) την Τρίτη στην πρωινή και βραδινή βάρδια αντίστοιχα με ποσοστό συμμετοχής που έφτασε το 80%. Στο πλαίσιο των στάσεων εργασίας πραγματοποιήθηκαν δύο συγκεντρώσεις, μία το πρωί και μία το βράδυ. Στην προσπάθεια του «Ρ» να μιλήσει με τους εργαζόμενους και τους συνδικαλιστές του ξενοδοχείου, απαγορεύτηκε η είσοδος με το επιχείρημα ότι πρόκειται για ιδιωτική εταιρία. Μετά από τις έντονες διαμαρτυρίες του σωματείου και με μία ώρα καθυστέρηση επιτράπηκε τελικά η είσοδος στους δημοσιογράφους της εφημερίδας.

Στις συνελεύσεις των εργαζομένων εκφράστηκε έντονη αγωνιστική διάθεση, προκειμένου να μην περάσουν τα μέτρα της εταιρείας και γι' αυτό το λόγο στη χτεσινή Γενική Συνέλευση το σωματείο πρότεινε τη συνέχιση του αγώνα. Οπως είπε στο «Ρ» ο πρόεδρος του Σωματείου, Λ. Νικολάου, γίνεται μια προσπάθεια στο πλαίσιο των γενικότερων σχεδίων της εταιρίας για ανακαίνιση του ξενοδοχείου να τεθούν εργαζόμενοι σε διαθεσιμότητες και μετά να μην επαναπροσληφθούν. Να μείνουν δηλαδή, λιγότεροι εργαζόμενοι που θα κάνουν και άλλες δουλιές πέρα από την ειδικότητά τους. Αυτό, γιατί υπάρχουν εργαζόμενοι με μεγάλη προϋπηρεσία, επιδόματα και κόστος από το οποίο η εταιρία προσπαθεί να απαλλαγεί και όταν θα υπάρχει ανάγκη θα προσλαμβάνει έκτακτο προσωπικό για όσο διάστημα χρειάζεται.

ΧΙΟΣ
Συγκέντρωση έξω από το «Ομήρειο» σήμερα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Ομήρειο, πραγματοποιούν σήμερα στις 10 το πρωί οι Χιώτες ασφαλισμένοι στο παράρτημα Οίκου Ναύτου Χίου (συνταξιούχοι και εν ενεργεία ναυτικοί με τις οικογένειές τους), εκφράζοντας έτσι την αγανάκτησή τους προς τη διοίκηση του Οίκου Ναύτου και τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας για την αντικοινωνική πολιτική που ακολουθείται εδώ και δέκα χρόνια, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα επιβίωσης.

Σε ανοιχτή επιστολή που απέστειλαν οι ασφαλισμένοι στον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, καταγγέλλουν ότι παρά τις διαμαρτυρίες τους εδώ και δέκα χρόνια (επιστολές, υπομνήματα, κινητοποιήσεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας) προς όλους τους φορείς, παίρνουν μόνο υποσχέσεις στα χαρτιά στο θέμα της έγκρισης για συνέχιση του επιδόματος «οίκοι νοσηλείας».

Οπως καταγγέλλουν συγκεκριμένα στην επιστολή προς τον υπουργό, περιγράφοντας παράλληλα την κατάσταση των ασφαλισμένων: «Η συχνή αναφορά σας για κοινωνική ευαισθησία και κοινωνική δικαιοσύνη, ιδιαίτερα για τους πραγματικά πάσχοντες όπως τονίζετε, ακούγεται παράξενα στα αυτιά μας, όταν η μεγάλη πλειοψηφία των συνταξιούχων του ΝΑΤ ζουν πολύ κάτω από τα όρια φτώχεια, σε άθλια κατάσταση και στο κοινωνικό περιθώριο. Οταν λόγω έλλειψης μονίμων και συμβεβλημένων ιατρών στο παράρτημα Οίκου Ναύτου Χίου αναγκάζονται να καταφεύγουν σε ιδιώτες ιατρούς, όπου η ιατρική αμοιβή είναι υπερδιπλάσια ή και τριπλάσια των ποσών που εισπράττουν από τον Οίκο Ναύτου».

«Θεωρούμε, συνεχίζουν στην επιστολή, ότι η αναφορά σας για κοινωνική ευαισθησία και κοινωνική δικαιοσύνη, ίσως αφορά άλλους, όχι τους Χιώτες ασφαλισμένους, οι οποίοι τα τελευταία δέκα χρόνια ζουν την αδιαφορία όλων των κυβερνήσεων, την εγκατάλειψη και τον εμπαιγμό» και καταγγέλλουν ότι η συνέχιση αυτής της αντικοινωνικής κατάστασης οφείλεται στην οικονομική και κοινωνική πολιτική όλων των κυβερνήσεων τα τελευταία δέκα χρόνια και «όχι στα προβλήματα οργάνωσης των υπηρεσιών του Οίκου Ναύτου, όπως συνεχώς επικαλείσθε».

Καταλήγοντας στην επιστολή, εκφράζουν την οργή και την αγανάκτησή τους για τη συνέχιση αυτής της απαράδεκτης κατάστασης και δηλώνουν ότι δε θα πάψουν να αγωνίζονται με κάθε τρόπο για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, για ανθρώπινη και αξιοπρεπή ζωή, την οποία έχουν πληρώσει ακριβά και οι κυβερνήσεις των τελευταίων δέκα χρόνων τούς τη στερούν.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΟΤΑ
Να μετατραπεί η 3ωρη στάση σε 24ωρη απεργία

Κάλεσμα στα σωματεία των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να αναδείξουν με οποιοδήποτε πρόσφορο τρόπο (γενικές συνελεύσεις, επιτροπές αγώνα κλπ.) τη βούλησή τους ότι δεν είναι διατεθειμένοι να συνδιαλλαγούν για την αφαίρεση των δικαιωμάτων τους, απευθύνει η Συντονιστική Επιτροπή Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ).

Στην κατεύθυνση αυτή η Συντονιστική Επιτροπή υπογραμμίζει την ανάγκη η στάση εργασίας που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ για την ερχόμενη Τετάρτη, να κλιμακωθεί σε 24ωρη απεργία και μαχητικά συλλαλητήρια, με ουσιαστικό περιεχόμενο και διεκδικητικό πλαίσιο. Συγκεκριμένα η Επιτροπή (αποτελείται από τα Σωματεία Εργαζομένων των Δήμων Ελληνικού, Ηλιούπολης, Ν. Ιωνίας, Περιστερίου, Κηφισιάς, Μεταμόρφωσης, Ζεφυρίου, Ταύρου, Παπάγου, Δάφνης, Αγ. Βαρβάρας, Καλλιθέας και Ανω Λιοσίων - Πετρούπολης - Καματερού), υπογραμμίζει την ανάγκη «κλιμάκωσης της δράσης, που θα αναδεικνύει τη δυνατότητα των εργαζομένων να ανατρέψουν τα κυβερνητικά αντιλαϊκά μέτρα και να περάσουν στην αντεπίθεση».

Η Συντονιστική Επιτροπή, καλεί τέλος σε ενωτικό, πολύμορφο και οργανωμένο αγώνα, με το ακόλουθο διεκδικητικό πλαίσιο: Σταθερή και μόνιμη εργασία με 35ωρο, 7ωρο, 5μερο για όλους και 30ωρο, 6ωρο, 5μερο για τα βαρέα ανθυγιεινά. Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες. Αντίστοιχα μείωση στα 50 για τα βαρέα ανθυγιεινά. Δικαίωμα συνταξιοδότησης στα 30 χρόνια εργασίας, ανεξάρτητα από το όριο ηλικίας. Δημόσια δωρεάν και καθολική κοινωνική ασφάλιση. Αύξηση των μισθών και των συντάξεων, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες. Καμία αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αυτοτέλεια και αυτοδιαχείριση των ταμείων από τους εργαζόμενους, ως πλειοψηφία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ