Πέμπτη 7 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΧΙΛΤΟΝ»
Αγωνιστικά ενάντια στις απολύσεις

Σε έξι απολύσεις εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Χίλτον» προχώρησε η ιδιοκτήτρια εταιρία αφήνοντας ανοιχτό το δρόμο και για νέες, στα πλαίσια της προσπάθειας επιβολής ελαστικών μορφών απασχόλησης. Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι στο «Χίλτον» απάντησαν στις μεθοδεύσεις της εταιρίας με στάσεις εργασίας απαιτώντας στην ανάκληση των αδικαιολόγητων απολύσεων, ενώ ταυτόχρονα ξεκαθάρισαν ότι δε θα επιτρέψουν οποιαδήποτε εξέλιξη σε βάρος των δικαιωμάτων τους.

Η εταιρία απέλυσε τον υπεύθυνο της βάρδιας καθαρισμού της καφετερίας με το γελοίο ισχυρισμό ότι δεν είχε καθαριστεί καλά ο χώρος. Την ίδια ακριβώς ημέρα η εταιρία κλείνει το τμήμα του πλυντηρίου και απολύει άλλους πέντε εργαζόμενους, γιατί, όπως ισχυρίστηκε, βρήκε καλύτερη προσφορά και με λιγότερα χρήματα και θα αναλάβει το πλύσιμο ιδιωτική εταιρία. Το σωματείο σε συνάντηση με τη διοίκηση του ξενοδοχείου απαίτησε την επαναπρόσληψη των εργαζομένων, πράγμα που η διοίκηση αρνήθηκε. Οι εργαζόμενοι με απόφαση του σωματείου τους πραγματοποίησαν δίωρες στάσεις εργασίας (9-11) την Τρίτη στην πρωινή και βραδινή βάρδια αντίστοιχα με ποσοστό συμμετοχής που έφτασε το 80%. Στο πλαίσιο των στάσεων εργασίας πραγματοποιήθηκαν δύο συγκεντρώσεις, μία το πρωί και μία το βράδυ. Στην προσπάθεια του «Ρ» να μιλήσει με τους εργαζόμενους και τους συνδικαλιστές του ξενοδοχείου, απαγορεύτηκε η είσοδος με το επιχείρημα ότι πρόκειται για ιδιωτική εταιρία. Μετά από τις έντονες διαμαρτυρίες του σωματείου και με μία ώρα καθυστέρηση επιτράπηκε τελικά η είσοδος στους δημοσιογράφους της εφημερίδας.

Στις συνελεύσεις των εργαζομένων εκφράστηκε έντονη αγωνιστική διάθεση, προκειμένου να μην περάσουν τα μέτρα της εταιρείας και γι' αυτό το λόγο στη χτεσινή Γενική Συνέλευση το σωματείο πρότεινε τη συνέχιση του αγώνα. Οπως είπε στο «Ρ» ο πρόεδρος του Σωματείου, Λ. Νικολάου, γίνεται μια προσπάθεια στο πλαίσιο των γενικότερων σχεδίων της εταιρίας για ανακαίνιση του ξενοδοχείου να τεθούν εργαζόμενοι σε διαθεσιμότητες και μετά να μην επαναπροσληφθούν. Να μείνουν δηλαδή, λιγότεροι εργαζόμενοι που θα κάνουν και άλλες δουλιές πέρα από την ειδικότητά τους. Αυτό, γιατί υπάρχουν εργαζόμενοι με μεγάλη προϋπηρεσία, επιδόματα και κόστος από το οποίο η εταιρία προσπαθεί να απαλλαγεί και όταν θα υπάρχει ανάγκη θα προσλαμβάνει έκτακτο προσωπικό για όσο διάστημα χρειάζεται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ