ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Ιούνη 2001
Σελ. /64
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αναμένοντας τη CIA, «τρέμει το έδαφος» της εκεχειρίας

Συγκρούσεις διαδηλωτών και ισραηλινού στρατού στη Δυτική Οχθη

Associated Press

Συγκρούσεις διαδηλωτών και ισραηλινού στρατού στη Δυτική Οχθη
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΓΑΖΑ - ΝΑΜΠΛΟΥΣ - ΚΑΪΡΟ.-

Ωρα με ώρα φαίνεται ότι μετριέται η επιτυχία ή όχι της απόπειρας κατάπαυσης του πυρός και από τις δύο πλευρές, που βρίσκεται σε εφαρμογή τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Την εκεχειρία φέρεται ότι σπεύδει να ενισχύσει (επιβραβεύσει) και ο διευθυντής της CIA, Τζορτζ Τένετ, φτάνοντας, σήμερα, στην περιοχή. Εντούτοις, τα πνεύματα παραμένουν ιδιαίτερα τεταμένα με την παλαιστινιακή πλευρά να αναρωτιέται, ευλόγως, τι «πρόκειται να πετύχει μετά από τόσους μήνες αγώνα μέσα από μία εκεχειρία» και τους εποίκους να πιέζουν ολοένα και περισσότερο τον Αριέλ Σαρόν να αναλάβει στρατιωτική δράση κατά των Παλαιστινίων. Οσο για τον ίδιο τον Ισραηλινό πρωθυπουργό επέλεξε, αυτή την κρίσιμη στιγμή, να επιτεθεί με ιδιαίτερα βαρείς χαρακτηρισμούς στον Παλαιστίνιο ηγέτη, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά και προκαλώντας την «πυροσβεστική» παρέμβαση του Σιμόν Πέρες.

Αγνωστο παρέμενε, μέχρι χτες το βράδυ, το ακριβές πρόγραμμα των επαφών που πρόκειται να έχει ο Τζορτζ Τένετ. Ο διευθυντής της CIA, ο οποίος είχε χτες συνάντηση με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ, χωρίς να γίνει γνωστό το περιεχόμενό της, φέρεται να έχει ως στόχο την ενίσχυση της εκεχειρίας ανάμεσα στις δύο πλευρές μέσα από τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων στην κατεύθυνση της έκθεσης Μίτσελ. Σχολιάζοντας την αποστολή Τένετ, που από πολλούς θεωρείται κίνηση ενεργότερης παρέμβασης στις εξελίξεις της Ουάσιγκτον, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους αρκέστηκε να τονίσει ότι αποτελεί μια προσπάθεια της Ουάσιγκτον να «προωθήσει το υπάρχον βήμα προόδου που επιτεύχθηκε με την εκεχειρία».

Την «αισιοδοξία» Μπους δε φαίνεται να συμμερίζονται, πάντως, πολλοί αναλυτές. Η ισραηλινή ηγεσία επιμένει στη θέση της για άμεση άνευ όρων κατάπαυση του πυρός, ζητώντας, όμως, ταυτόχρονα από την Παλαιστινιακή Αρχή να προβεί σε εκατοντάδες συλλήψεις υπόπτων για τρομοκρατία. Μάλιστα, ισραηλινή κυβερνητική πηγή επιβεβαίωνε, χτες, ότι απεστάλη, εκ νέου, στην Παλαιστινιακή Αρχή λίστα με «300 ονόματα τρομοκρατών της Τζιχάντ, της Φατάχ, της Χαμάς». Οσο για το φλέγον ζήτημα των εποικισμών το παραπέμπει προς συζήτηση στο μέλλον.

Από την άλλη πλευρά, ο Παλαιστίνιος ηγέτης, όπως τόνιζαν Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι, δεν έχει πολλά περιθώρια ελιγμών. Στη σύσκεψη των οργανώσεων, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα το βράδυ, στον Παλαιστίνιο ηγέτη τέθηκε ομόφωνα, και κυρίως από τη Φατάχ, το ερώτημα «τι θα κερδίσουν οι Παλαιστίνιοι, μετά από τόσους μήνες εξέγερσης και αγώνα, μέσα από την εκεχειρία;» Και όπως σχολίαζαν Ισραηλινοί δημοσιογράφοι, η ισραηλινή κυβέρνηση δεν προσφέρει τίποτε. Ο Παλαιστίνιος υπουργός Ζιάντ Αμπού Ζαγιάντ δήλωνε, χαρακτηριστικά, ότι «αν δεν υπάρξει μια σοβαρή ειρηνευτική πρόταση, ένα πραγματικό πάγωμα των εποικισμών, τότε η κατάσταση θα εκραγεί και πάλι». Πάντως, χτες, οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι ασφαλείας Αμπντέλ Ραζέκ αλ Ματζάινταχ και Αμίν ελ Χίντι περιόδευσαν σε τεταμένες περιοχές, προκειμένου να διασφαλίσουν την τήρηση της εκεχειρίας.

Αναμένοντας τον Τένετ και επιμένοντας στην οικοδόμηση του «συναινετικού προφίλ», το ισραηλινό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε, χτες τα ξημερώματα, τη μερική χαλάρωση του αποκλεισμού των παλαιστινιακών εδαφών. Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε τη σταδιακή παροχή τροφίμων και καυσίμων στα αυτόνομα εδάφη, καθώς και την παροχή άδειας σε εκατοντάδες Παλαιστίνιους εργαζόμενους, από τη Λωρίδα της Γάζας, να μεταβούν στις δουλιές τους στο βιομηχανικό πάρκο στα σύνορα με το Ισραήλ, στο μεθοριακό φυλάκιο του Ερετζ. Τέλος, επετράπη στους Παλαιστινίους που παρέμειναν, επί ημέρες, αποκλεισμένοι στην Αίγυπτο ή στην Ιορδανία να επιστρέψουν στα σπίτια τους μέσω των συνόρων των αυτόνομων εδαφών. Αιτιολογώντας την κίνηση αυτή, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Μπένιαμιν Μπεν Ελιέζερ τόνισε ότι είναι αποτέλεσμα της «σχετικής μείωσης των βιαιοπραγιών που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες».

Πλαγιοκοπήματα στην εύθραυστη εκεχειρία

«Δολοφόνο και παθολογικό ψεύτη» χαρακτηρίζει, σε συνέντευξή του σε ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο, τον Παλαιστίνιο ηγέτη, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Ο Αριέλ Σαρόν επέκρινε και τη διεθνή κοινότητα διότι «υποδέχεται με τιμές αρχηγού κράτους έναν ηγέτη δολοφόνων και τρομοκρατών». Οι δηλώσεις Σαρόν, όπως αναμενόταν, προκάλεσαν τη μήνι της pαλαιστινιακής ηγεσίας, αλλά και αντιδράσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησής του. Ο υπουργός Εξωτερικών Σιμόν Πέρες έσπευσε να δηλώσει ότι «ακόμη και αν κάποιος κρίνει ότι μπορούν να αποδοθούν οι χαρακτηρισμοί αυτοί, δεν είναι διόλου καλό να χρησιμοποιούνται αυτήν τη στιγμή τόσο φορτισμένοι όροι».

«Η διεθνής κοινή γνώμη γνωρίζει ποιος είναι δολοφόνος», ανταπάντησε ο πρόεδρος του Παλαιστινιακού Kοινοβουλίου Αχμέντ Κουρέια, ενώ ο υπουργός Σχεδιασμού και διαπραγματευτής Ναμπίλ Σάαθ υπογράμμισε ότι «η συμπεριφορά του Σαρόν δε δείχνει άνθρωπο που επιθυμεί την ειρήνη».

Λίγες ώρες μετά από τις εμπρηστικές αυτές δηλώσεις, πλήθος εβραίων εποίκων από τον οικισμό Σχίλο εισέβαλε με όπλα στα χωριά αλ Σαουία και αλ Λουμπάν στη Δυτική Οχθη, όπου πυρπόλησε κατοικίες, αγροκτήματα και θερμοκήπια, ενώ συγκρούστηκε με Παλαιστινίους κατοίκους. Είχε προηγηθεί ο λιθοβολισμός ενός διερχομένου αυτοκινήτου εποίκων, κατά τον οποίο τραυματίστηκε σοβαρά ένα 5μηνο μωρό. Από τις συγκρούσεις τραυματίστηκαν 7 Παλαιστίνιοι και ένας έποικος, ενώ αξιωματούχοι της γειτονικής Νάμπλους κατήγγειλαν ότι ο ισραηλινός στρατός προστάτευε τους επιτιθέμενους, ενώ πυρπολούσαν ακόμη και σχολεία. Ο ισραηλινός στρατός αρκέστηκε να ανακοινώσει τη σύλληψη 2 εποίκων.

Οπως έγινε γνωστό, οι έποικοι προγραμμάτιζαν μεγάλη διαδήλωση διαμαρτυρίας στην Ιερουσαλήμ, χτες το βράδυ, ζητώντας από τον Αριέλ Σαρόν να αναλάβει σκληρά στρατιωτικά μέτρα κατά των Παλαιστινίων.

ΝΕΠΑΛ
Ανήσυχη ηρεμία

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.-

Στη διάρκεια της νύχτας της Τρίτης προς Τετάρτη, υπήρξαν τουλάχιστον ένας νεκρός και 10 τραυματίες σε συγκρούσεις ανθρώπων που κινούνταν στους δρόμους με αστυνομικούς, ωστόσο αργότερα χθες στην πρωτεύουσα του Νεπάλ επικρατούσε μια ανήσυχη ηρεμία, μετέδιδαν ειδησεογραφικά πρακτορεία. Η κυβέρνηση συνέχιζε «προληπτικά» τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, στην 5η ημέρα πένθους για το θάνατο του βασιλιά Μπιρέντρα, της συζύγου του θεληματικής βασίλισσας Αϊσουάρια, άλλων έξι μελών της βασιλικής οικογένειας και του φερόμενου ως δολοφόνου τους, διαδόχου Ντιπέντρα.

Ο νέος βασιλιάς, Γκιανέντρα, έστειλε χθες πρόσκληση στο βασικό κόμμα της αντιπολίτευσης, το Ενωμένο Μαρξιστικό - Λενινιστικό Κόμμα (UML), να συμμετάσχει στην επιτροπή που θα διερευνήσει τις συνθήκες του φονικού της βασιλικής οικογενείας του Νεπάλ. Το UML, διά του ηγέτη του Κουμάρ Νεπάλ, έδωσε αρνητική απάντηση, αφού χαρακτηρίζει την τριμελή επιτροπή έρευνας «αντισυνταγματική».

Η κρίση στο Νεπάλ φαίνεται ότι πλήττει σοβαρά την τουριστική «βιομηχανία» της χώρας, αφού σειρά δυτικών χωρών εξέδωσαν ταξιδιωτικές οδηγίες.

Στο μεταξύ επανέρχεται, με βάση μαρτυρίες επιζώντων του μακελειού, το αρχικό «σενάριο» περί ενοχής του Ντιπέντρα, ο οποίος φέρεται να ήταν έξαλλος για την άρνηση της μητέρας του να δεχτεί τη γυναίκα που ήθελε να γίνει γυναίκα του.

Πληροφορίες που μεταφέρει η αμερικανική εφημερίδα Ουόλ Στριτ Τζέρναλ θέλουν τον Ντιπέντρα, που σπούδασε στο Ιτον μια δεκαετία πριν, να ήταν «συναισθηματικά ασταθής», και με πολύ καλές ικανότητες στα όπλα.

Η διάδοχη κατάσταση στο Νεπάλ πάντως, με τη βασιλεία του Γκιανέντρα, μοιάζει εξαιρετικά αβέβαιη. Ο 26χρονος γιος του Πάρας Σαχ κουβαλάει τη φήμη του χαρτοπαίκτη και διεφθαρμένου, και μάλιστα εδώ και μερικούς μήνες είχαν γίνει διαδηλώσεις εναντίον του εξ αφορμής του ότι είχε παρασύρει με το αυτοκίνητό του ένα μοτοσικλετιστή που αργότερα πέθανε σε νοσοκομείο του Κατμαντού, μένοντας ατιμώρητος.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ TOY ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥ ΠΡΕΣΒΗ
Πόντιοι Πιλάτοι...

Τις θέσεις της ισραηλινής κυβέρνησης για τις πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή παρουσίασε, χτες, σε συνέντευξη Τύπου, ο Ισραηλινός πρέσβης στην Ελλάδα, Ραν Κουριέλ. «Σε ό,τι αφορά τη στάση του Ισραήλ, η πλήρης αποδοχή της έκθεσης Μίτσελ, η μονομερής ανακήρυξη της εκεχειρίας και η αυτοσυγκράτηση που έχουμε επιδείξει μετά την τελευταία φρικτή τρομοκρατική επίθεση, αποδεικνύουν την αποφασιστικότητά μας να δώσουμε τέλος στη βία και να προωθήσουμε την ειρηνευτική διαδικασία», τόνισε ο Ραν Κουριέλ, σπεύδοντας να συμπληρώσει λίγο αργότερα ότι «υπάρχουν δύο επιλογές για την αντιμετώπιση της κατάστασης, και αυτή τη στιγμή, το Ισραήλ επιλέγει τον πολιτικό δρόμο αντί των στρατιωτικών ενεργειών».

Ο Ισραηλινός, πρέσβης εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ανακήρυξη κατάπαυσης του πυρός, από τον Παλαιστίνιο ηγέτη, είναι αποτέλεσμα της συνολικής διεθνούς καταδίκης που ακολούθησε τη βομβιστική επίθεση της Παρασκευής στο Τελ Αβίβ, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη στάση της ΕΕ, «αφού είναι σαφές ότι δεν μπορεί να χορηγείται οικονομική βοήθεια σε εδάφη που είναι άντρο τρομοκρατών». Εντούτοις, ο Ραν Κουριέλ μετέφερε τη βαθιά επιφυλακτικότητα της κυβέρνησής του, υπογραμμίζοντας ότι δεν «είναι ξεκάθαρο αν οι δηλώσεις του κ. Αραφάτ είναι μία απόφαση τακτικής ή μια στρατηγική επιλογή».

Ο τερματισμός της υποκίνησης της βίας, ο τερματισμός της βίας και τα μέτρα για την πρόληψη τρομοκρατικών επιθέσεων, μέσα από συλλήψεις, είναι οι όροι που θέτει η ισραηλινή κυβέρνηση. Ο Ραν Κουριέλ παραδέχτηκε ότι η σύλληψη των υπόπτων τρομοκρατών δεν προβλέπεται απαραίτητα από την έκθεση Μίτσελ, αλλά τόνισε ότι είναι αυτονόητο αίτημα. Οσον αφορά, δε, στους εποικισμούς, επιμελημένα επέμεινε να παραπέμπει το θέμα στο τρίτο στάδιο της εφαρμογής της έκθεσης Μίτσελ, αποφεύγοντας να δώσει σαφείς εξηγήσεις για τις ακριβείς ισραηλινές προθέσεις. Σιβυλλικές ήταν οι απαντήσεις του Ισραηλινού πρέσβη και στις επίμονες ερωτήσεις για τις κινήσεις του Ισραήλ σε περίπτωση που οι εξτρεμιστικές ισλαμιστικές οργανώσεις δεν τηρήσουν την εκεχειρία, αν και ο Ραν Κουριέλ επέμεινε ότι ο Παλαιστίνιος ηγέτης, αν επιθυμεί, μπορεί να δώσει οριστικό τέλος στην τρομοκρατία.

Κλείνοντας τη συνέντευξή του ο Ισραηλινός πρέσβης εξαπέλυσε δριμεία επίθεση εναντίον του Παλαιστινίου ηγέτη κατηγορώντας τον ως «ηγέτη μιας διεφθαρμένης, μη δημοκρατικής αρχής, που διέπεται από αναρχία και τάση προσφυγής στη βία», ο οποίος «πέτυχε το θάνατο εκατοντάδων Παλαιστινίων και Ισραηλινών με τη στάση του τους τελευταίους 8 μήνες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ