Πέμπτη 7 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 49
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ TOY ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥ ΠΡΕΣΒΗ
Πόντιοι Πιλάτοι...

Τις θέσεις της ισραηλινής κυβέρνησης για τις πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή παρουσίασε, χτες, σε συνέντευξη Τύπου, ο Ισραηλινός πρέσβης στην Ελλάδα, Ραν Κουριέλ. «Σε ό,τι αφορά τη στάση του Ισραήλ, η πλήρης αποδοχή της έκθεσης Μίτσελ, η μονομερής ανακήρυξη της εκεχειρίας και η αυτοσυγκράτηση που έχουμε επιδείξει μετά την τελευταία φρικτή τρομοκρατική επίθεση, αποδεικνύουν την αποφασιστικότητά μας να δώσουμε τέλος στη βία και να προωθήσουμε την ειρηνευτική διαδικασία», τόνισε ο Ραν Κουριέλ, σπεύδοντας να συμπληρώσει λίγο αργότερα ότι «υπάρχουν δύο επιλογές για την αντιμετώπιση της κατάστασης, και αυτή τη στιγμή, το Ισραήλ επιλέγει τον πολιτικό δρόμο αντί των στρατιωτικών ενεργειών».

Ο Ισραηλινός, πρέσβης εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ανακήρυξη κατάπαυσης του πυρός, από τον Παλαιστίνιο ηγέτη, είναι αποτέλεσμα της συνολικής διεθνούς καταδίκης που ακολούθησε τη βομβιστική επίθεση της Παρασκευής στο Τελ Αβίβ, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη στάση της ΕΕ, «αφού είναι σαφές ότι δεν μπορεί να χορηγείται οικονομική βοήθεια σε εδάφη που είναι άντρο τρομοκρατών». Εντούτοις, ο Ραν Κουριέλ μετέφερε τη βαθιά επιφυλακτικότητα της κυβέρνησής του, υπογραμμίζοντας ότι δεν «είναι ξεκάθαρο αν οι δηλώσεις του κ. Αραφάτ είναι μία απόφαση τακτικής ή μια στρατηγική επιλογή».

Ο τερματισμός της υποκίνησης της βίας, ο τερματισμός της βίας και τα μέτρα για την πρόληψη τρομοκρατικών επιθέσεων, μέσα από συλλήψεις, είναι οι όροι που θέτει η ισραηλινή κυβέρνηση. Ο Ραν Κουριέλ παραδέχτηκε ότι η σύλληψη των υπόπτων τρομοκρατών δεν προβλέπεται απαραίτητα από την έκθεση Μίτσελ, αλλά τόνισε ότι είναι αυτονόητο αίτημα. Οσον αφορά, δε, στους εποικισμούς, επιμελημένα επέμεινε να παραπέμπει το θέμα στο τρίτο στάδιο της εφαρμογής της έκθεσης Μίτσελ, αποφεύγοντας να δώσει σαφείς εξηγήσεις για τις ακριβείς ισραηλινές προθέσεις. Σιβυλλικές ήταν οι απαντήσεις του Ισραηλινού πρέσβη και στις επίμονες ερωτήσεις για τις κινήσεις του Ισραήλ σε περίπτωση που οι εξτρεμιστικές ισλαμιστικές οργανώσεις δεν τηρήσουν την εκεχειρία, αν και ο Ραν Κουριέλ επέμεινε ότι ο Παλαιστίνιος ηγέτης, αν επιθυμεί, μπορεί να δώσει οριστικό τέλος στην τρομοκρατία.

Κλείνοντας τη συνέντευξή του ο Ισραηλινός πρέσβης εξαπέλυσε δριμεία επίθεση εναντίον του Παλαιστινίου ηγέτη κατηγορώντας τον ως «ηγέτη μιας διεφθαρμένης, μη δημοκρατικής αρχής, που διέπεται από αναρχία και τάση προσφυγής στη βία», ο οποίος «πέτυχε το θάνατο εκατοντάδων Παλαιστινίων και Ισραηλινών με τη στάση του τους τελευταίους 8 μήνες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ