Πέμπτη 7 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Παραιτήθηκε ο... καθαιρεθείς υπουργός Εσωτερικών

ΑΓΚΥΡΑ.-

Η αναταραχή στο εσωτερικό του τουρκικού τρικομματικού κυβερνητικού συνασπισμού συνεχίζεται, αυτήν τη φορά με την καθαίρεση - Τρίτη βράδυ - και ακολούθως την παραίτηση - χτες - από την κυβέρνηση όσο και από το κομματικό του πόστο του φερόμενου ως «σταυροφόρου κατά της διαφθοράς», υπουργού Εσωτερικών, Σαντετίν Ταντάν. Ταυτόχρονα με την απομάκρυνση του υπουργού, το δικαστήριο κρατικής ασφαλείας της Αγκυρας άφησε ελεύθερους και τους 15 επιχειρηματίες και γραφειοκράτες που είχαν συλληφθεί από τη στρατοχωροφυλακή ως ενεχόμενοι στο σκάνδαλο «Λευκή Ενέργεια», μια απόφαση που τουλάχιστον μία τουρκική εφημερίδα, η «Σαμπάχ», σχολίασε με τη λέξη «σοκ» στο πρωτοσέλιδό της.

Ο βαθύτερος λόγος της απομάκρυνσης του Ταντάν από το σκηνικό είναι η «κόντρα» του με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Μεσούτ Γιλμάζ, αφού ο ηγέτης του κόμματος της Μητέρας Πατρίδας φερόταν ενεχόμενος στα σκάνδαλα με την ενέργεια και ο (φιλόδοξος) Ταντάν απειλούσε να τον φέρει σε πολύ δύσκολη θέση. Ο Ταντάν είχε αποσπάσει ευνοϊκά σχόλια από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την «καταπολέμηση της διαφθοράς» στην τουρκική πολιτική, ωστόσο το πήγε μάλλον πολύ μακριά και αυτό τού κόστισε την καθαίρεσή του, κατόπιν της συνεννόησης του Γιλμάζ με τον πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετσεβίτ και τον Πρόεδρο Αχμέντ Νετζντέτ Σεζέρ.

Διόλου «τυχαία», ο διεθνής Τύπος αντιμετώπισε με εξαιρετική οξύτητα την απομάκρυνση του (πρώην αστυνομικού διευθυντή) Ταντάν, με τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» να σχολιάζουν πως «οι προσπάθειες της κυβέρνησης να καταπολεμήσει τη διαφθορά υπέστησαν σοβαρό πλήγμα», παρά το ότι οι γνωρίζοντες έχουν υπόψη τους πως ούτε ο ίδιος ήταν τόσο «καθαρός» όσο το θέλουν τα ΜΜΕ. Οι έρευνες του υπουργείου Εσωτερικών είχαν οδηγήσει έναν άλλο πολιτικό, τον Τσουμχούρ Ερσουμέρ, που είχε το χαρτοφυλάκιο της Ενέργειας, σε παραίτηση, και τον Γιλμάζ να του επιτεθεί κατηγορώντας τον ότι υποθάλπει τακτικές «που θυμίζουν Γκεστάπο» και ότι «βάζει την προσωπική φιλοδοξία του πάνω από το κόμμα». Τον Ταντάν αντικατέστησε ο Ρουστού Καζίμ Γιουτζελέν.

Η νέα κρίση στους κόλπους της κυβέρνησης συμπίπτει με την επίσκεψη της αντιπροσωπείας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την «επιθεώρηση» της πορείας των μεταρρυθμίσεων. Μάλιστα Δυτικοί διπλωμάτες σημείωναν την «ανησυχία» τους για τις διαρκείς συγκρούσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης, οι οποίες σχετίζονται και με τους όρους που έχει θέσει το ΔΝΤ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ