ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Ιούνη 2001
Σελ. /64
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Χωροταξικός σχεδιασμός σε όφελος των πολυεθνικών

Το κείμενο ενός, όπως επιγράφεται, «Στρατηγικού Χωροταξικού Σχεδίου για την Αειφόρο Ανάπτυξη» ενέκρινε χτες το Υπουργικό Συμβούλιο, ανάβοντας το «πράσινο φως» για το ξεκαθάρισμα των χρήσεων γης, των όρων δόμησης και, προπάντων, τον τρόπο ανάπτυξης της χώρας, όπως ακριβώς προωθείται από τις πολιτικές της ΕΕ. Είναι γεγονός ότι από τον ίδιο τον πρόλογο του Σχεδίου που συντάχτηκε από επιτροπή, η οποία συστάθηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ, γίνεται φανερό ότι αυτός ο χωροταξικός σχεδιασμός που προδιαγράφει εντάσσεται πλήρως στις προτεραιότητες που θέτει η ΕΕ, με βάση το Σχέδιο Ανάπτυξης του Κοινοτικού Χώρου, που έχει εκπονήσει από το 1999, με τον οποίο επιχειρείται η περαιτέρω ενσωμάτωση των χωρών στο άρμα των γενικότερων στρατηγικών οικονομικών της επιλογών.

Ουσιαστικά και τυπικά, με την εφαρμογή του Στρατηγικού Χωροταξικού Σχεδίου, γίνεται η τελική προσπάθεια, μέσω της τακτοποίησης του χώρου, να μετατραπεί η χώρα μας σε ένα διαμετακομιστικό κέντρο της νοτιοανατολικής Ευρώπης και, παράλληλα, ένα κέντρο υπηρεσιών, τουρισμού και ήπιας (οικολογικής) γεωργίας, που θα εξυπηρετεί αποκλειστικά τα πολυεθνικά συμφέροντα.

Σύμφωνα με το κείμενο του Σχεδίου, οι βασικές προτεραιότητες του Χωροταξικού Σχεδιασμού είναι οι εξής:

  • Η ολοκλήρωση των δικτύων των μεγάλων οδικών αξόνων, που θα ενώνουν τη χώρα με τις γειτονικές χώρες.
  • Η αλλαγή της περιφερειακής διάρθρωσης (προφανώς με ένα νέο «Καποδίστρια») σε νέες διαπεριφερειακές γεωγραφικές, πληθυσμιακές και γεωοικονομικές ενότητες, με την ελάττωση των 13 περιφερειών (θα γίνουν 8 ή 10).
  • Η ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση των 2 Μητροπολιτικών Κέντρων (Αττική και Θεσσαλονίκη). Μάλιστα, ο υδροκεφαλισμός αυτός προωθείται στο όνομα της ...αποκέντρωσης!
  • Η διαφοροποίηση της ανάπτυξης στις περιοχές του ελλαδικού χώρου, κατατάσσοντάς τες σε κατηγορίες, όπως ορεινές (με ειδίκευση δασική, κτηνοτροφική, τουριστική ανάπτυξη), παράκτιες και νησιωτικές περιοχές (με ειδίκευση τον τουρισμό) και αγροτικές περιοχές (με ειδίκευση την οικολογική γεωργία).

Στο όνομα αυτού του τύπου της ανάπτυξης, προωθείται η καταγραφή και οριοθέτηση των φυσικών οικοσυστημάτων και των πολιτιστικών μνημείων, κάτι εξαιρετικά επισφαλές, κάτω από τις υπάρχουσες συνθήκες, καθώς η μέχρι τώρα πρακτική αποδεικνύει εντελώς το αντίθετο. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση για την εξυπηρέτηση μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων εδώ και χρόνια καθυστερεί την εκπόνηση διαχειριστικών σχεδίων προστασίας των περιοχών αυτών, όταν δεν τις παραδίδει στην άγρια εκμετάλλευση και τσιμεντοποίηση.

Σε άλλο σημείο του Σχεδίου, προδιαγράφεται η ανάδειξη της Αθήνας σε «επιχειρηματικό, τεχνολογικό και διαμετακομιστικό κέντρο και πόλο διεθνούς εμβέλειας», ενώ συνιστά νέες μορφές οικιστικής ανάπτυξης, όπως την ιδιωτική πολεοδόμηση (και για να τηρηθούν τα προσχήματα και την «πιλοτική δημόσια πολεοδόμηση»). Για τον εξωαστικό χώρο, το Σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία μηχανισμού άμεσης καταστολής της αυθαίρετης δόμησης, τη σταδιακή ακόμη και κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης και τον καθορισμό χρήσεων γης. Ουσιαστικά, σε μια πορεία αναγορεύεται η ιδιωτική πολεοδόμηση σε αποκλειστικό φορέα της εκτός σχεδίου δόμησης...

Οπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης, το Εθνικό αυτό Χωροταξικό Σχέδιο θα αποτελέσει αντικείμενο διαλόγου στο Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξικού Σχεδιασμού, στο οποίο θα κληθούν να πάρουν μέρος με δικαίωμα λόγου και εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων και ο οποίος διάλογος προβλέπεται να λήξει στο τέλος του 2001. Κατόπιν θα πρέπει να εγκριθεί από την Κυβερνητική Επιτροπή και θα κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή. Παράλληλα, ολοκληρώνονται οι μελέτες για τον περιφερειακό χωροταξικό σχεδιασμό για κάθε μια από τις 13 περιφέρειες, ενώ μέχρι το 2002 θα έχουν βγει 18 υπουργικές αποφάσεις με χωροταξικά πλαίσια που θα αφορούν τις παράκτιες περιοχές, το σωφρονιστικά ιδρύματα, τις ειδικές τουριστικές υποδομές, τις υδατοκαλλιέργειες κλπ.

Οπως, πάντως, έγινε φανερό και από τον απολογισμό που πραγματοποίησε ο υπουργός, ο χωροταξικός σχεδιασμός στη χώρα μας γίνεται με βήματα χελώνας. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 1983 ως το 1999 έχουν θεσμοθετηθεί 88 Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου που καλύπτουν ως προς τον προσδιορισμό των χρήσεων γης μόνο το 8% της χώρας. Παράλληλα, είναι γνωστές οι περιπέτειες της κατάρτισης του Εθνικού Κτηματολογίου που καρκινοβατεί εξαιτίας των καθυστερήσεων και της αδιαφάνειας. Επίσης είναι γνωστό ότι το Συμβούλιο Χωροταξίας που προβλέπει ο χωροταξικός νόμος που ψηφίστηκε το 1999 ακόμη δεν έχει συγκροτηθεί σε σώμα...

Ολυμπιακές μπίζνες

Την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με το πώς θα εκμεταλλευτούν εμπορικά όσο το δυνατόν περισσότερο τους Ολυμπιακούς Αγώνες για να αυξήσουν τα κέρδη των εταιριών τους, είχαν χτες οι χορηγοί (σ. σ. αφεντικά) των Αγώνων, στο πλαίσιο του πρώτου συνεδρίου χορηγών που διοργάνωσε η «Αθήνα 2004» σε κεντρικό ξενοδοχείο. Αλλωστε, είναι κοινός τόπος ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες - έτσι όπως τους έχει μετατρέψει η ΔΟΕ - δεν είναι τίποτε άλλο από ένα εμπορικό προϊόν με τεράστιες ευκαιρίες για κέρδη των επιχειρήσεων που εμπλέκονται με αυτούς.

Από το συνέδριο δε θα μπορούσε να απουσιάζει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου, ο οποίος προανήγγειλε την εμπορική επιτυχία των αγώνων, προφανώς για να καθησυχάσει τους εκπροσώπους των πολυεθνικών κολοσσών που παρακολουθούσαν το συνέδριο. Από την πλευρά του ο Μ. Σίμιτσεκ, εντεταλμένος σύμβουλος της «Αθήνα 2004», εκθείασε τη «σημαντική συμβολή» των επιχειρήσεων - χορηγών «στην επιτυχία των αγώνων», αναφέρθηκε στο ρόλο τους από την αρχαιότητα. Ισως υπήρχε η ανάγκη να νομιμοποιηθεί η επικείμενη υπερ-εμπορευματοποίηση των αγώνων της Αθήνας μέσω του Σπύρου Λούη.

Ο Διευθυντής Μάρκετινγκ της ΔΟΕ, M. Πέιν (το όνομά του έχει συνδεθεί με την υλοποίηση των μεγάλων χορηγικών προγραμμάτων της ΔΟΕ) χαρακτήρισε «συμβολικής σημασίας» την επιστροφή των Αγώνων στην Ελλάδα και συμπλήρωσε ότι το γεγονός αυτό είναι «πανίσχυρο εργαλείο για την απήχησή τους στο κοινό» (και άρα τη μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία για τους χορηγούς). Αναφέρθηκε ακόμα στη σημαντική πρόοδο που έχει πραγματοποιηθεί σε σχέση με τον περασμένο χρόνο, λέγοντας ότι «τα πράγματα επανήλθαν στο δρόμο τους».

Στο συνέδριο βρέθηκε και ο αντιπρόεδρος της εταιρίας «Κόκα Κόλα» (διεθνής χορηγός της ΔΟΕ), Σ. Μουρ, ο οποίος ανέπτυξε τη λογική της προώθησης του προϊόντος της εταιρίας του ως χορηγού των Ολυμπιακών Αγώνων και αναφέρθηκε στην ανάγκη σκληρής και συνεχούς δουλιάς με ομαδικό χαρακτήρα, τονίζοντας ότι «ως χορηγοί αισθανόμαστε ότι πρέπει και εμείς να ανταποκριθούμε, αγκαλιάζοντας αυτό το όραμα».

Το Συνέδριο ολοκληρώνεται σήμερα το μεσημέρι με Συνέντευξη Τύπου.

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Συνυπεύθυνος για την καταστροφή ελεύθερων χώρων

Συνυπεύθυνη για την επικείμενη καταστροφή βασικών ελεύθερων χώρων της πρωτεύουσας θα είναι η δημοτική αρχή της Αθήνας, αν δεν αντιδράσει άμεσα. Συγκεκριμένα, το νέο νομοσχέδιο-«σκούπα» για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που πρόσφατα δόθηκε στη δημοσιότητα, περιέχει τρία άρθρα (1, 14 και 15), τα οποία αφορούν άμεσα στο Δήμο της Αθήνας και μέσω των οποίων προχωρά η καταστροφή του Αλσους Ριζάρη, του Ζαππείου και της πλατείας Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά), στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με το άρθρο 1 του νέου νομοσχεδίου - που έχει ήδη υπογραφεί από τον υπουργό Πολιτισμού και έχει σταλεί προς υπογραφή σε 14 συναρμόδια υπουργεία και στον Οργανισμό «Αθήνα 2004» - επιτρέπεται η τοποθέτηση προσωρινών αθλητικών εγκαταστάσεων στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Δηλαδή, στο κέντρο της Αθήνας, που είναι ο πλέον ακατάλληλος χώρος, επιθυμούν να φτιάξουν αθλητικές εγκαταστάσεις.

Με το άρθρο 14 προβλέπεται η κατασκευή του ιδιωτικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του ιδρύματος «Β. και Ε. Γουλανδρή» στο χώρο του Αλσους Ριζάρη. Ενός μουσείου που θα καταστρέψει την υψηλή βλάστηση εξαιτίας των υψηλών όρων δόμησης που ψήφισε η προηγούμενη Βουλή - λίγο πριν τη διάλυσή της - και προβλέπει εμβαδόν 25.000 τετραγωνικών μέτρων συνολικά για όλες τις εγκαταστάσεις του μουσείου. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «η περιοχή καθορίζεται χώρος πρασίνου, πολιτιστικών και κοινωνικών λειτουργιών, στον οποίο προβλέπεται η κατασκευή του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης».

Τέλος, το άρθρο 15, το οποίο έχει τον χαρακτηριστικό τίτλο «Αποκατάσταση και ανάδειξη του Ζαππείου», προβλέπει την κατασκευή υπόγειου χώρου στάθμευσης. Εδώ, επί της ουσίας, πρόκειται για ένα σκάνδαλο εξυπηρέτησης του επιχειρηματία που εκμεταλλεύεται την «Αίγλη» του Ζαππείου, αφού ήδη η επιχείρησή του λειτουργεί ελεγχόμενο πάρκιν δωρεάν, εντός του κήπου του Ζαππείου.

Ετσι, αν ο δήμαρχος Αθηναίων, Δ. Αβραμόπουλος, και η δημοτική αρχή δεν αντιδράσουν σε όλα αυτά, γίνονται συνυπεύθυνοι για τις αρνητικές εξελίξεις και το όνομά τους θα συνδεθεί με την παραπέρα υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της πόλης.

Το 51% της ROMTELECOM θέλει ο ΟΤΕ

Ακόμη 16% του μετοχικού κεφαλαίου του ρουμανικού οργανισμού τηλεπικοινωνιών ROMTELECOM ενδέχεται να αποκτήσει φέτος ο ΟΤΕ. Σήμερα κατέχει το 35% των μετοχών και το διευθυντικό δικαίωμα.

Για την προώθηση της αγοράς συναντήθηκε χτες στο Βουκουρέστι ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών Χρ. Βερελής, με το Ρουμάνο ομόλογό του. Η ρουμανική κυβέρνηση, συνεχίζοντας στον κατήφορο των εκποιήσεων που βαδίζει - όπως και η προηγούμενη - δεσμεύεται ότι θα προωθήσει τις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις.

Η εκποίηση του τηλεπικοινωνιακού οργανισμού της Ρουμανίας έχει ως αποτέλεσμα τις συνεχείς απολύσεις εργαζομένων. Από 49.000 που ήταν, σήμερα έχουν μειωθεί στις 40.000 και στο τέλος του χρόνου θα φτάσουν στις 37.000, ενώ υπάρχει συμφωνία για μείωση 10% ετησίως. Παράγοντες του ΟΤΕ θέλουν σε πέντε χρόνια οι εργαζόμενοι να μην ξεπερνούν τις 25.000.

Για το ρουμάνικο λαό η εκποίηση σημαίνει πανάκριβα τηλεφωνικά τέλη. Για παράδειγμα, η κινητή τηλεφωνία που παρέχεται από τη θυγατρική της ROMTELECOM κοστίζει 120 δραχμές το λεπτό, όταν οι μέσοι μηνιαίοι μισθοί στη χώρα είναι περίπου 40.000 δραχμές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ