ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Ιούνη 2001
Σελ. /64
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΖΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
«Μας απαγορεύουν να ζήσουμε σαν άνθρωποι»

Εδώ και ένα εξάμηνο, μια συμμορία 6-7 ατόμων επιτίθεται με μαχαίρια, ληστεύει και τρομοκρατεί μετανάστες στα Κ. Πατήσια, στα Σεπόλια και τις γύρω περιοχές

Ο Ιμάν Αλί και τα σημάδια που άφησε πάνω του - για 19.000 δραχμές - «η συμμορία που κυνηγά αλλοδαπούς»...
Ο Ιμάν Αλί και τα σημάδια που άφησε πάνω του - για 19.000 δραχμές - «η συμμορία που κυνηγά αλλοδαπούς»...
Ο Ιμάν Αλί, ένας 31χρονος Μπαγκλαντέζος μετανάστης, που βρίσκεται στη χώρα μας εδώ και ενάμιση χρόνο, το απόγευμα της 12ης Μαΐου μάζεψε το εμπόρευμά του - λουλούδια στους δρόμους πουλάει για να ζήσει - και κατευθύνθηκε προς τη στάση του Μετρό στα Σεπόλια. Μια ομάδα νεαρών Ελλήνων - ο Ιμάν καταγγέλλει πως ήταν έξι ή εφτά άτομα - τον περικύκλωσαν και με την απειλή μαχαιριού του ζήτησαν την είσπραξη της ημέρας. Ο Ιμάν τους παρέδωσε τις 19.000 δραχμές, που είχε στις τσέπες του, και πριν προλάβει καλά καλά να συνειδητοποιήσει τι ακριβώς συμβαίνει, έπεσε αιμόφυρτος στο δρόμο...

Το παραπάνω περιστατικό ίσως να μην αποτελούσε καν «είδηση», μιας και ο Ιμάν τη ...γλίτωσε με εφτά μέρες νοσηλείας στο «Ωνάσειο» και με κάμποσα ράμματα κάτω απ' το στήθος του, εάν η Κοινότητα των Μπαγκλαντέζων μεταναστών στη χώρα μας δεν προέβαινε στις εξής καταγγελίες: Οτι, δηλαδή, η συγκεκριμένη αυτή ομάδα των 6 - 7 ατόμων δρα εδώ κι ένα 6μηνο στις περιοχές Κάτω Πατήσια, Αγιος Νικόλαος και Σεπόλια κι επιτίθεται εναντίον μελαμψών αλλοδαπών μικροπωλητών, ενώ στα αστυνομικά τμήματα των περιοχών - στα οποία καταφεύγουν μόνο όσοι βρίσκονται νόμιμα στην Ελλάδα - η συμπεριφορά που αντιμετωπίζουν είναι επιεικώς απαράδεκτη...

«Πηγαίνουμε στα αστυνομικά τμήματα και γελούν μαζί μας. Μας ρωτούν πώς είναι αυτοί που μας επιτίθενται. Τους λέμε ότι είναι Ελληνες, μέχρι 30 χρόνων, που βρίζουν χυδαία, όχι μόνο τα θύματά τους, αλλά όλους τους μετανάστες. Μας κατηγορούν ότι τους παίρνουμε τις δουλιές, ότι βρωμίσαμε τον τόπο τους. "Μπα μωρέ, τίποτα Αλβανοί θα 'ναι, κοιτάξτε να τα βρείτε μεταξύ σας", είναι η απάντηση που μας δίνουν», καταγγέλλει ο Ηλίας Αχμέτ, απ' την Κοινότητα των Μπαγκλαντέζων.

Οι Μπαγκλαντέζοι θεωρούν πως η συγκεκριμένη σπείρα ενδέχεται να 'ναι μέλη ακροδεξιάς οργάνωσης. Μόνο στην περιοχή του Αγίου Νικολάου, καταγγέλλουν πως έχουν χτυπήσει έξι φορές. Στα Σεπόλια, τα κρούσματα δεκάδες. Ο Καμάλ, που βρίσκεται νόμιμα στη χώρα μας εδώ και τέσσερα χρόνια, υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας δύο φορές: Μία στην Αττική και μία στα Σεπόλια. «Μπορώ να τους αναγνωρίσω. Κανείς, όμως, δεν ενδιαφέρεται. Θα ενδιαφερθούν μόνο όταν υπάρξει νεκρός;», αναρωτιέται. Κι αυτό που επισημαίνει ο παράνομος Ιμάν είναι όντως ένα πολύ σοβαρό ερώτημα: «Φοβόμαστε να βγούμε απ' τα σπίτια μας. Οχι για τη συγκεκριμένη συμμορία, αλλά για την αστυνομία και τις επιχειρήσεις - σκούπα που κάνει, δήθεν, για να περιορίσει την εγκληματικότητα που "εισήγαγαν" οι μετανάστες. Οταν εμείς είμαστε θύματα της "δικής" σας εγκληματικότητας, γιατί κανείς δεν ενδιαφέρεται;».

Και η φράση του επίσης παράνομου Μπαγκλαντέζου Μπάμπου Ποζίρ Χαμέ, είναι ίσως και το απόφθεγμα της συζήτησης: «Μ' αυτά και με εκείνα, μας έχουν απαγορεύσει να ζούμε σαν άνθρωποι. Πριν φοβόμασταν να βγούμε απ' τα σπίτια μας, μην τυχόν και μας μαζέψει η αστυνομία. Τώρα φοβόμαστε, επιπλέον, μην τυχόν και πέσουμε πάνω στα μαχαίρια της συμμορίας και δεν ξαναγυρίσουμε ποτέ ξανά στο σπίτι»...

ΑΚΡΑΙΦΝΙΟ ΒΟΙΩΤΙΑΣ
Νέα κινητοποίηση για τη λειψυδρία

Με νέα μαχητική συγκέντρωση, που έγινε χτες στις 6 το απόγευμα στην πλατεία του Ακραιφνίου Βοιωτίας, οι αγρότες του κωπαϊδικού κάμπου διεκδίκησαν να έρθει νερό στα χωράφια τους.

Πλήθος αγροτών, εκπρόσωποι των συνεταιρισμών και αγροτικών συλλόγων από τις περιοχές της Αλιάρτου, του Κόκκινου, του Κάστρου, του Ακραιφνίου, του Ορχομενού και των Βαγιών, που πλήττονται από τη λειψυδρία, εξέφρασαν χτες αγωνιστικά την αγανάκτηση και την οργή τους για το συνεχιζόμενο εμπαιγμό της κυβέρνησης - υπουργείων και των τοπικών κυβερνητικών βουλευτών. Οι τελευταίοι μάλιστα με καθημερινές επιστολές και δελτία Τπου προς τα τοπικά ΜΜΕ προσπαθούν να αδρανοποιήσουν την αγωνιστική διάθεση των εξοργισμένων αγροτών.

Χτες στην πλατεία του Ακραιφνίου οι συγκεντρωμένοι εκδήλωσαν για μια ακόμα φορά την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι να δούνε νερό στα χωράφια τους και να δώσουν συνέχεια αν χρειαστεί, αφού κανένα έργο υποδομής για την άρδευση του κπαϊδικού κάμπου δεν έχει σχεδιαστεί να γίνει. Το νέο αγωνιστικό ραντεβού μετά τη συγκέντρωση δόθηκε για σήμερα το πρωί στις 9 έξω από το δημαρχείο Αλιάρτου.

Στη χτεσινή συγκέντρωση μίλησαν ο Κ. Κουτρουλός δήμαρχος Ακραιφνίας, ο Ξ. Μελισσάρης πρόεδρος της ΟΑΣ Βοιωτίας, οΓ. Ανδρίτσος μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής και δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Ακραιφνίας και χαιρέτισε ο αντινομάρχης Λ. Ανέστης.

Αμεσα αιτήματα των αγροτών είναι η επανενεργοποίηση του αντλιοαστασίου της Υλίκης (έχει διακόψει το ρεύμα η ΔΕΗ, λόγω χρέους 60 εκατ. δραχμών του Οργανισμού Κωπαΐδος προς αυτή) καθώς και η τοποθέτηση και δεύτερης πλωτής αντλίας για τη μεταφορά νερού από την Υλίκη, πράγμα που άλλωστε είχε υποσχεθεί προ διμήνου ο υπουργός Γεωργίας.

ΕΣΚ - ΟΤΕ
Μονόδρομος ο ταξικός ανυποχώρητος αγώνας

ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΣΥΝ απέκλεισαν ομόφωνα την ΕΣΚ από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΟΜΕ - ΟΤΕ!

Να συγκροτήσουν επιτροπές αγώνα σε κάθε χώρο δουλιάς και να συσπειρωθούν αγωνιστικά στην προοπτική του ταξικού αγώνα με την ΕΣΚ - ΟΤΕ και το ΠΑΜΕ, καλεί τους εργαζόμενους στον ΟΤΕ η Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση, υπογραμμίζοντας ότι μόνο με την ανυποχώρητη ταξική πάλη μπορεί η εργατική τάξη, σε μετωπικό αγώνα μαζί με τα άλλα λαϊκά στρώματα να αντιμετωπίσει με επιτυχία τη βάρβαρη επίθεση που δέχεται από το κεφάλαιο και τους πολιτικούς του εκφραστές (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, κλπ.).

Σε ανακοίνωση τής παράταξης με αφορμή τις εξελίξεις στην ΟΜΕ - ΟΤΕ, επισημαίνεται ότι οι δυνάμεις του ταξικού συμβιβασμού στο συνδικαλιστικό κίνημα του ΟΤΕ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, «Αγωνιστική Συνεργασία») που τόσα χρόνια αγκαλιά έχουν «βάλει πλάτη» να περάσει η αντεργατική πολιτική και οι επιλογές του μεγάλου κεφαλαίου και στον ΟΤΕ, οδηγούν το ΔΣ της Ομοσπονδίας σε τεχνητή κρίση, με ανούσιες μεταξύ τους αντιπαραθέσεις, μετά τα αποτελέσματα «καρμπόν» με τα προηγούμενα, του 25ου έκτακτου εκλογικού Συνεδρίου της ΟΜΕ - ΟΤΕ (ΠΑΣΚΕ 19 έδρες, ΔΑΚΕ 10, «Αγων. Συνεργασία» - ΑΣΕ τέσσερις και ΕΣΚ 2).

Οπως τονίζει η ΕΣΚ, στην πρώτη συνεδρίαση του νέου ΔΣ της Ομοσπονδίας για την ανάδειξη της Εκτελεστικής Επιτροπής, οι ηγεσίες των τριών αυτών παρατάξεων έδειξαν ότι χρησιμοποιούν κάθε πρόσφορο μέσο προκειμένου να αντιμετωπίσουν εσωπαραταξιακές διαμάχες ή τακτικές ξεγελάσματος και αποπροσανατολισμού των εργαζομένων από την πάλη για τα μεγάλα και «καυτά» προβλήματα. Ετσι, ενώ συμφώνησαν ομόφωνα να αποκλείσουν την ΕΣΚ, απορρίπτοντας όπως και πέρυσι τη θέση της για αντιπροσωπευτική συγκρότηση της Εκτελεστικής Επιτροπής από όλες τις παρατάξεις, στη συνέχεια άρχισαν τις μεταξύ τους κοκορομαχίες και ανούσιες αντιπαραθέσεις, γύρω από την ερμηνεία των άρθρων του Καταστατικού για το πώς εκλέγεται η νέα Επιτροπή.

Οι εκπρόσωποι της ΕΣΚ επισήμαναν τις σοβαρές ευθύνες που έχουν αυτές οι παρατάξεις απέναντι στους εργαζόμενους, τις στιγμάτισαν για το στημένο παιχνίδι της ανούσιας αντιπαράθεσης και δήλωσαν ότι παραμένουν στη συνεδρίαση του ΔΣ, αλλά δε συμμετέχουν στις παραπέρα ψηφοφορίες. Η ΔΑΚΕ και η «Αγων. Συνεργασία» - ΑΣΕ αποχώρησαν από τη συνεδρίαση, καταγγέλλοντας την ΠΑΣΚΕ. Ετσι, η ΠΑΣΚΕ προχώρησε μόνη της στην εκλογή μόνο των εφτά θέσεων που τις αναλογούν από τις 13 θέσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής, αφήνοντας κενές τις υπόλοιπες έξι.

Στην ανακοίνωση της ΕΣΚ υπογραμμίζεται πως οι συγκεκριμένες παρατάξεις είναι φανερό ότι ζορίστηκαν από τις μεγάλες κινητοποιήσεις των εργαζομένων και ότι φοβούνται την αγανάκτηση και οργή των εργαζομένων τόσο για την επίθεση που δέχονται από την κυβέρνηση όσο και για τη συμβιβαστική στάση που τηρούν οι ίδιες, ενώ με την τακτική τους επιχειρούν να κρύψουν τη στάση τους, ότι αρνούνται να υιοθετήσουν το σαφές και βροντερό μήνυμα που έστειλαν οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ με την ενεργό συμμετοχή τους στις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις.

Καταλήγοντας η ΕΣΚ υπογραμμίζει: «Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τον ταξικό ανυποχώρητο αγώνα. Μόνο έτσι μπορεί η εργατική τάξη να κατακτήσει νέα σύγχρονα δικαιώματα και να επιβάλει τελικά μια άλλα φιλολαϊκή πολιτική».

ΡΟΔΑΚΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΠΕΛΛΑΣ- ΗΜΑΘΙΑΣ
Προειδοποιητικό συλλαλητήριο την Κυριακή

Με προειδοποιητικό συλλαλητήριο την Κυριακή στην Επισκοπή Νάουσας και προετοιμασία για αποκλεισμό των μεταποιητικών βιομηχανιών, απαντά το Συνδικάτο Ροδακινοπαραγωγών Πέλλας -Ημαθίας στα σχέδια των βιομηχάνων και κάποιων Ομάδων Παραγωγών να εξαθλιώσουν για μια ακόμη φορά 45.000 οικογένειες ροδακινοπαραγωγών στους δύο νομούς. Μάλιστα το Συνδικάτο προειδοποιεί ότι αν δεν υπάρξει αντίσταση και φέτος, οι βιομήχανοι με την ανοχή της πολιτείας προτίθενται «να πετάξουν» κυριολεκτικά στους ροδακινοπαραγωγούς ένα 30άρι για πληρωμή, για τη φετινή παραγωγή του βιομηχανικού ροδάκινου.

Το συλλαλητήριο των ροδακινοπαραγωγών θα γίνει στις 11 το πρωί στην Επισκοπή και θα ακολουθήσει πορεία στο Πλεύρωμα στα γραφεία της Ενωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ), όπου και θα επιδοθεί στον πρόεδρο της ΕΚΕ η απόφαση της Ολομέλειας της 1ης Ετήσιας Συνόδου για 96 δραχμές την κομπόστα, 80 τον κύβο και 60 τον χυμό. Παράλληλα θα δοθεί 10ήμερη προθεσμία στην ΕΚΕ να απαντήσει στα αιτήματα.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες στα Γιαννιτσά το προεδρείο του Συνδικάτου τονίστηκε ότι μετά τη λήξη της προθεσμίας αυτής, θα επιλέξει τον καταλληλότερο χρόνο και θα προχωρήσει σε αποκλεισμό των εργοστασίων μεταποίησης, από την παραλαβή βιομηχανικού ροδάκινου για τη φετινή περίοδο. Μάλιστα υπογραμμίστηκε ότι με δεδομένο πως και το Συνδικάτο Ιδιοκτητών Φορτηγών αποφάσισε να μη φορτώνουν οι νταλίκες ροδάκινο, όσο κρατά η κινητοποίηση του Συνδικάτου Ροδακινοπαραγωγών, απίθανη πια διακρίνεται η δυνατότητα να παραλάβουν οι βιομηχανίες ροδάκινο, αν δε συμφωνήσουν με τις προτάσεις του Συνδικάτου.

Τέλος, το προεδρείο του Συνδικάτου Ροδακινοπαραγωγών τονίζει ότι σε καμία περίπτωση το Συνδικάτο δε θα αποδεχτεί απλή διαβεβαίωση για οποιαδήποτε τιμή, αν δε γίνει μέσα από τη διαφανή διαδικασία που προτείνει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ