ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Μάρτη 2022
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ
Το νικέλιο καλπάζει και αποκαλύπτει το έγκλημα που συντελείται

Εκθετη η κυβέρνηση από την επιβεβαίωση για μια ακόμα φορά των τεράστιων παραγωγικών δυνατοτήτων της ΛΑΡΚΟ

Σε νέα συνεδρίαση προχωρά σήμερα, Τρίτη 15 Μάρτη, το Συντονιστικό των Σωματείων Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, δίνοντας κατεύθυνση για κλιμάκωση του αγώνα απέναντι στο έγκλημα της κυβέρνησης που οδηγεί σε κλείσιμο της εταιρείας, απολύσεις, ξεσπίτωμα και μαρασμό ολόκληρων περιοχών. Λίγη ώρα πριν θα συνεδριάσει το ΔΣ του Σωματείου της Λάρυμνας.

Την ίδια στιγμή, η προθεσμία κατάθεσης δεσμευτικής προσφοράς στους δύο διαγωνισμούς εκποίησης, που ήταν για χτες Δευτέρα 14 Μάρτη, παρατάθηκε μέχρι το τέλος του μήνα, προκειμένου να διευθετηθούν πλήρως όλες οι απαιτήσεις των ενδιαφερόμενων επιχειρηματικών ομίλων. Να κοινοποιηθούν δηλαδή οι ομαδικές απολύσεις στους εργαζόμενους μετά και το κλείσιμο της προσχηματικής διαδικασίας «διαβούλευσης» στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας.

Πέφτει και το τελευταίο «φύλλο συκής»

Σε κοινό δελτίο Τύπου που εξέδωσαν τα Σωματεία Εργαζομένων στις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, στον Αγιο Ιωάννη Βοιωτίας, στην Καστοριά, στα Σέρβια Κοζάνης και την Αθήνα, σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις τονίζουν: «"Επεσε και το τελευταίο φύλλο συκής". Η τιμή του νικελίου καταγράφει ιστορικά ρεκόρ και η κυβέρνηση κλείνει τη ΛΑΡΚΟ, τον μοναδικό παραγωγό στην ΕΕ και 5ο παραγωγό παγκόσμια».

«Ακόμη και σήμερα, όπου και ο τελευταίος κάτοικος αυτής της χώρας βλέπει τις τεράστιες προοπτικές της ΛΑΡΚΟ, η κυβέρνηση και οι εντολοδόχοι κονδυλοφόροι της μας λένε ότι "η ΛΑΡΚΟ δεν είναι βιώσιμη". Από τα λίγα που γνωρίζουμε, όταν στον καπιταλισμό κάτι μπορεί να προσφέρει άμεσα κέρδη και δεν αξιοποιείται, μία μόνο εξήγηση υπάρχει: Το κλείνουν για να εξυπηρετηθούν συμφέροντα».

Στο πλαίσιο αυτό, τα Σωματεία αναδεικνύουν, για παράδειγμα, ότι η κυβέρνηση, από τη μέρα που ανέβηκαν οι τιμές του νικελίου, σταμάτησε ένα ακόμη καμίνι από τα δύο που λειτουργούσαν, συρρικνώνοντας την παραγωγή της ΛΑΡΚΟ από το 20%, στο 10% των δυνατοτήτων της.

Εκθετη απέναντι στα επιχειρήματα των εργαζομένων

Τονίζουν επίσης ότι η κυβέρνηση προκειμένου να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων που συμμετέχουν στους διαγωνισμούς για απόλυση όλων των εργαζομένων, προχωρά τη διαδικασία των ομαδικών απολύσεων χωρίς να κρατάει ούτε τα προσχήματα.

Σχολιάζοντας την πρόσφατη τηλεδιάσκεψη που έγινε με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπουργών, κυβερνητικών βουλευτών, βουλευτών και εκπροσώπων άλλων κομμάτων, καθώς και εκπροσώπων της Περιφερειακής και Τοπικής Διοίκησης, τα Σωματεία σημειώνουν ότι για ακόμη μια φορά δεν δόθηκαν απαντήσεις απέναντι σε καίρια ερωτήματα που υπέβαλαν, τα οποία έχουν να κάνουν με τη διατήρηση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, μετά και τα νέα δεδομένα που διαμορφώνει η εκτίναξη της τιμής του νικελίου.

Τονίζουν ότι ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, «απέκρυψε συνειδητά τις τιμές αγοραπωλησίας του νικελίου στην παγκόσμια αγορά αυτές τις μέρες» και κάλεσε τους παρευρισκόμενους να μην παίρνουν υπόψη την ιστορική εκτίναξη του νικελίου. Είπε πως «αν έχει αξία η ΛΑΡΚΟ θα φανεί από το ενδιαφέρον στους διαγωνισμούς τις επόμενες ημέρες». «Με τα λεγόμενά του και γνωρίζοντας από την πλευρά μας την τεράστια αξία της ΛΑΡΚΟ, μας οδηγεί να υποψιαστούμε το ενδεχόμενο με τις "πλάτες" της κυβέρνησης και σε συνεννόηση με συγκεκριμένα συμφέροντα να μην υπάρξει, στημένα, ενδιαφέρον στους διαγωνισμούς. Ετσι θα τους δοθεί η δυνατότητα να την εκποιήσουν σε ελεύθερες διαπραγματεύσεις (θα το δείξει η ιστορία)», τονίζουν χαρακτηριστικά.

«Με ευθύνη του παρευρισκόμενου κ. Σταϊκούρα, των απόντων κ. Σκρέκα και Χατζηδάκη και του κρυμμένου κ. Οικονόμου, η κυβέρνηση δεν "πήρε θέση" απέναντι στα αποκαλυπτικά πρακτικά των διαβουλεύσεων που καταθέσαμε και μέσα στα οποία η ειδική διαχείριση δηλώνει: "Δεν σας λέμε πόσο ήταν και πού έχει φτάσει το κόστος παραγωγής γιατί το ερώτημά σας είναι σκόπιμο για να μας κολλήσετε στον τοίχο". "Δεν έχουμε σχέδιο λειτουργίας". Η ΛΑΡΚΟ χρεώνεται με 320 ευρώ την MWh (σημειώνουμε ότι οι άλλες ενεργοβόρες πληρώνουν 35 ευρώ/ΜWh)», επισημαίνουν τα Σωματεία και προσθέτουν: «Ο κ. Σταϊκούρας, εκνευρισμένος από τα ερωτήματα και τις τοποθετήσεις των παρευρισκόμενων (ακόμη και βουλευτών της ΝΔ), για ακόμη μια φορά οδηγήθηκε σε μια τοποθέτηση διαστρέβλωσης, επιπέδου "κατινιάς"».

«Εδώ θα μας βρουν οι επενδυτές»

Παράλληλα, τα Σωματεία τονίζουν την αποφασιστικότητα όλων των εργαζομένων να μη βγουν από τις εργασίες και τα σπίτια τους και να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι το τέλος.

«Δηλώνουμε ότι οποιαδήποτε μονομερής υλοποίηση του σχεδίου της κυβέρνησης θα έχει χαρακτήρα εικονικό και μόνο. Κυβερνητική εξαπάτηση προς τους επενδυτές θα είναι. Εδώ θα μας βρουν οι επενδυτές της. Οποιοι και να είναι, όποτε και να έρθουν. Ο,τι δεν έλυσε η κυβέρνηση ως όφειλε απέναντί μας, θα κληθούν να το λύσουν αυτοί από την πρώτη μέρα», σημειώνουν.

Και κλείνοντας τονίζουν: «Μολών λαβέ. Καλή αντάμωση αδέλφια στην κλιμάκωση του αγώνα. "Ενας για όλους και όλοι για έναν". Ζήτω η εργατική τάξη!».

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Δεύτερη δύναμη και ενισχυμένη η «Εργατική Ενότητα»

Δεύτερη δύναμη, ενισχυμένη σε ψήφους, έδρες και αντιπροσώπους, αναδείχθηκε η «Εργατική Ενότητα» από τις αρχαιρεσίες του 34ου Συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, που ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 13 Μάρτη.

Παρά την προσπάθεια να μην αποτυπωθούν οι πραγματικοί συσχετισμοί, με νοθείες, εκβιασμούς κ.λπ., οι ταξικές δυνάμεις διατήρησαν τη θέση τους ως δεύτερη δύναμη, εκλέγοντας 8 έδρες για το ΔΣ του ΕΚΘ (από 7) και 2 αντιπροσώπους για το συνέδριο της ΓΣΕΕ (από 1).

Οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΕΑΚ έκαναν «λάστιχο» καταστατικά και εκλογικές διαδικασίες, μέχρι να τους βολέψουν.

Ετσι, ενώ κανένα όργανο του ΕΚΘ, ούτε και το Συνέδριο, δεν είχε πάρει απόφαση για ηλεκτρονική ψηφοφορία, αντίθετα μετά από πρόταση της «Εργατικής Ενότητας» εγκρίθηκε ψήφισμα που μεταξύ άλλων καλούσε σε πάλη ενάντια στον νόμο Χατζηδάκη, τελικά την τρίτη μέρα του συνεδρίου η ΠΑΣΚΕ εμφάνισε έτοιμη πλατφόρμα για τη διεξαγωγή ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Η ΕΑΚ (ΣΥΡΙΖΑ) συμφώνησε στην ηλεκτρονική ψηφοφορία, αλλά μόνο για λίγες περιπτώσεις! Η ΔΑΚΕ το μεσημέρι κατέθεσε ένσταση και το βράδυ ζήτησε παράταση της διαδικασίας για να ψηφίσει ηλεκτρονικά αντιπρόσωπος!

Στο πλαίσιο αλλοίωσης των συσχετισμών, λίγες ώρες πριν την έναρξη του συνεδρίου η ΠΑΣΚΕ έφερε δύο σωματεία (σωματείο παροχής υπηρεσιών, νέων τεχνολογιών, προώθησης και πωλήσεων και πανελλήνιος σύλλογος εργαζομένων στον τομέα της νεότητας και των ΜΚΟ) τα οποία είναι άγνωστα στους χώρους δουλειάς τους οποίους δήθεν εκπροσωπούν.

Αυτή η προσπάθεια ενισχύθηκε και με την παρουσία της αστυνομίας, που έκανε ξαφνικά την εμφάνισή της το μεσημέρι της Κυριακής, επικαλούμενη εντολές άνωθεν, γεγονός που κατήγγειλε η «Εργατική Ενότητα», ξεκαθαρίζοντας ότι οι εργάτες δεν τρομοκρατούνται από τέτοιες ενέργειες.

Στο επίκεντρο τα προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους

Οι συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, κόντρα στην προσπάθεια εκφυλισμού και απαξίωσης των διαδικασιών, η οποία σφραγίστηκε και από την απουσία της πλειοψηφίας των αντιπροσώπων των άλλων παρατάξεων, πάλεψαν για τη διεξαγωγή ενός συνεδρίου μαζικού, ανοιχτού για όλους τους εργαζόμενους της Θεσσαλονίκης, με ουσιαστική συζήτηση, χωρίς νοθείες, προκειμένου να εκφραστούν ο πραγματικός συσχετισμός και η βούληση των εργαζομένων.

Με τις παρεμβάσεις τους ανέδειξαν μια σειρά ζητήματα που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης στους κλάδους και στους χώρους εργασίας τους, αλλά και τον ρόλο των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΕΑΚ).

Τα αποτελέσματα των εκλογών

Η «Εργατική Ενότητα» έλαβε 96 ψήφους (είχε 91), 8 έδρες για το ΔΣ του ΕΚΘ (είχε 7) και εξέλεξε 2 αντιπροσώπους (είχε 1) για το συνέδριο της ΓΣΕΕ, με 30 ψήφους (είχε 18).

Η ΠΑΣΚΕ έλαβε 159 ψήφους (είχε 154) και διατήρησε τις 13 έδρες στο ΔΣ. Για τη ΓΣΕΕ εξέλεξε 6 αντιπροσώπους.

Η ΔΑΚΕ έλαβε 81 ψήφους (είχε 68) και 7 έδρες (6) στο ΔΣ. Για τη ΓΣΕΕ εξέλεξε 3 αντιπροσώπους.

Η ΕΑΚ (ΣΥΡΙΖΑ) έλαβε 38 ψήφους (είχε 42) και διατήρησε τις 3 έδρες στο ΔΣ. Δεν εξέλεξε αντιπρόσωπο (είχε 2) για τη ΓΣΕΕ, καθώς έλαβε 11 ψήφους (είχε 20).

Η «Ενότητα» (διάσπαση της ΔΑΚΕ) πήρε 11 ψήφους (είχε 20) και καμία έδρα στο ΔΣ (είχε 2).

Η «Αντεπίθεση» έλαβε 2 ψήφους (όσες και στο προηγούμενο συνέδριο) και καμία έδρα στο ΔΣ.

Νέα Ερώτηση του ΚΚΕ για τη ΛΑΡΚΟ

Νέα Ερώτηση στη Βουλή σχετικά με τις εξελίξεις στη ΛΑΡΚΟ κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, δίνοντας συνέχεια στις παρεμβάσεις του Κόμματος, μέσα και έξω από τη Βουλή, για τη στήριξη του αγώνα των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα στην Ερώτηση αναφέρεται:

«Η τιμή του νικελίου έσπασε ιστορικό ρεκόρ στο LME ξεπερνώντας τις 101.000 δολάρια τον τόνο, στις 8/3/22 πραγματοποιήθηκε αγοροπωλησία 1.800 τόνων διεθνώς με 48.000 δολάρια τον τόνο. Με βάση τα δεδομένα η τιμή του νικελίου είναι σίγουρο ότι θα σταθεροποιηθεί σε υψηλά επίπεδα, όπως σωστά τόνιζαν οι εργαζόμενοι που σήμερα η ίδια η ζωή τούς επιβεβαιώνει. Θυμίζουμε ότι η ΛΑΡΚΟ έχει τη δυνατότητα να παράξει 18.000 τόνους νικελίου ανά έτος, δηλαδή πάνω από 1 δισ. ευρώ συνάλλαγμα.

Από την περίοδο που υπήρξε αυτή η ανοδική πορεία των τιμών, η κυβέρνηση εντελώς αντιφατικά και ανεξήγητα προχώρησε στα εξής:

1. Σταμάτησε τη λειτουργία ενός ακόμη υψικαμίνου, με αποτέλεσμα το τελευταίο από τα 5 αυτή τη στιγμή να αργοσβήνει και τις επόμενες μέρες ενδεχόμενα να σταματήσει εντελώς η λειτουργία της ΛΑΡΚΟ.

2. Μέχρι τέλος του Μάρτη αναμένονται οι ομαδικές απολύσεις όλων των εργαζομένων και η επαναπρόσληψή τους με τρίμηνες συμβάσεις όσων είναι έως και 54 ετών.

3. Μέσα από τα επίσημα πρακτικά των διαβουλεύσεων που έχουν κοινοποιήσει οι εργαζόμενοι, είναι ξεκάθαρο και με την παραδοχή της Ειδικής Διαχείρισης ότι δεν υπάρχει σχέδιο συνέχισης ασφαλούς λειτουργίας.

4. Η αντιπρόταση των εργαζομένων που εξασφαλίζει τη λειτουργία, την αύξηση της παραγωγής, τη μετάδοση της τεχνογνωσίας, τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματά τους, το δημόσιο συμφέρον συνολικά, με βάση τα επίσημα πρακτικά και την παραδοχή της Ειδικής Διαχείρισης, η κυβέρνηση απροκάλυπτα δεν την συζήτησε, αφήνοντας αναπάντητα σοβαρά ερωτήματα που αφορούν και το πού πήγαν τα 52 εκατ. ευρώ που δόθηκαν από τον κρατικό προϋπολογισμό για την εκκαθάριση, αλλά και το ότι δεν υπάρχει σχέδιο ασφαλούς συνέχισης λειτουργίας, σε μια επιχείρηση που μετρά 80 νεκρούς».

Με βάση τα παραπάνω, ο βουλευτής του Κόμματος ρωτάει τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για να συνεχιστεί η λειτουργία αυτής της κερδοφόρας επιχείρησης και να αυξηθεί η παραγωγή της ΛΑΡΚΟ, να συνεχιστεί η λειτουργία ακόμα και στην περίπτωση που βγουν άκαρποι οι διαγωνισμοί, να καταβληθεί το σύνολο των υποχρεώσεων στους εργαζόμενους, να επαναπροσληφθούν όλοι και να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας. Επίσης, για να ενημερώσει πώς ακριβώς, με τι όρους και τι διασφαλίσεις εκποιούνται τα μοναδικά μεταλλεύματα νικελίου - κοβαλτίου και το μοναδικό πυρομεταλλουργικό εργοστάσιο στην ΕΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ