ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Μάρτη 2022 - Κυριακή 20 Μάρτη 2022
Σελ. /40
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Στους δρόμους ξανά για να επιβιώσουν και να μπορούν να καλλιεργούν τα χωράφια τους

Από όλη τη χώρα βρέθηκαν στην Αθήνα διαδηλώνοντας για μείωση του κόστους παραγωγής και μέτρα ουσιαστικής στήριξης

Με τα τρακτέρ στην πλ. Βάθης
Με τα τρακτέρ στην πλ. Βάθης
Στο κέντρο της Αθήνας, έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην πλατεία Βάθης, διαδήλωσαν την Παρασκευή το μεσημέρι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι από όλη τη χώρα, δίνοντας συνέχεια στις κινητοποιήσεις για τα δίκαια αιτήματά τους, που το προηγούμενο διάστημα τους έβγαλαν στα μπλόκα.

«Με τους αγώνες μας ανατρέπουμε τις πολιτικές σας. Συνεχίζουμε - Θα νικήσουμε!». Το σύνθημα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων από την εξέδρα της συγκέντρωσης δίνει το στίγμα στη συγκέντρωση: Οι διεκδικήσεις για μείωση του κόστους παραγωγής, για φθηνό ρεύμα και πετρέλαιο, για αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, όχι μόνο παραμένουν επίκαιρες αλλά γίνονται ακόμα πιο επιτακτικές για να επιβιώσουν, να συνεχίσουν να ζουν από τον κόπο τους.

Από τη Θεσσαλία μέχρι την Πελοπόννησο, από τη Μακεδονία μέχρι την Κρήτη και την πολύπαθη Εύβοια, οι φτωχοί αγρότες και κτηνοτρόφοι έστειλαν το μήνυμα ότι δεν συμβιβάζονται με τα μέτρα - ψίχουλα των «δημοσιονομικών δεδομένων», αλλά δυναμώνοντας την οργάνωσή τους θα συνεχίσουν να υψώνουν το δικό τους «μπλόκο» στην πολιτική που τους οδηγεί στη φτώχεια, στην ακρίβεια που τσακίζει και το δικό τους εισόδημα.

Ξεχωριστό τόνο έδωσαν τα τρακτέρ που ξεκίνησαν νωρίς το πρωί από την Αταλάντη Φθιώτιδας, καθώς και από τη Βοιωτία. Λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι μπήκαν στην πλατεία Βάθης, με ξέφρενα κορναρίσματα και τις σειρήνες αναμμένες, με τους ήδη συγκεντρωμένους αγρότες να απαντούν με συνθήματα και παρατεταμένο χειροκρότημα.


Στην κινητοποίηση παρευρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, καθώς και βουλευτές του Κόμματος.

Επίσης αντιπροσωπείες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΜέΡΑ25.

Διεκδικούμε το αυτονόητο: Να μειωθεί το κόστος παραγωγής για να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε και να παράγουμε

«Δεν χωράνε λόγια πια, παρατήστε τη δουλειά, με τρακτέρ απ' το χωριό για την πόλη μια και δυο». Η μελωδία και οι στίχοι από τα «Αγροτικά» μπλέχτηκαν με τα συνθήματα και τα κορναρίσματα, δίνοντας το έναυσμα για να ξεκινήσει η συγκέντρωση.

Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων «υψώνει γροθιά αντίστασης ενάντια στην πολιτική που μας ξεκληρίζει», τόνισε ο Χρήστος Θεοδωρακόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Πελοποννήσου. «Πριν λίγες μέρες φύγαμε από τα μπλόκα με κάποιες μικρές κατακτήσεις, αλλά χωρίς να ικανοποιηθούν τα βασικά μας αιτήματα», υπενθύμισε, ενώ πρόσθεσε ότι μέσα σε λίγες μέρες έχουν εκτοξευθεί οι τιμές του πετρελαίου και του ρεύματος, το κόστος σε λιπάσματα και φυτοφάρμακα.

«Είμαστε σήμερα εδώ με έναν και μοναδικό σκοπό: Να κάνουμε τα προβλήματά μας γνωστά σε όλη την Ελλάδα», επεσήμανε ο Χρήστος Λιγδής, αγρότης από την Επιτροπή του Μπλόκου της Αταλάντη. Στάθηκε ιδιαίτερα στο πρόβλημα των αποζημιώσεων που αντιμετωπίζουν οι αγρότες στην περιοχή, μετά την καταστροφή των ελαιώνων τους από την κακοκαιρία του περασμένου Γενάρη. «Για να μην αφανιστούμε, διαλέξαμε τον δρόμο του αγώνα», είπε και κάλεσε σε κοινή πάλη με τους εργαζόμενους.


Τη στάση της κυβέρνησης κατήγγειλε η Διαμαντούλα Κρητικού, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αμύνταιου. «Κι αυτά που είπαν ότι θα μας δώσουν τα πάνε πίσω», είπε και ξεκαθάρισε πως οι αγρότες δεν κάνουν «ούτε βήμα πίσω» από τον αγώνα τους.

«Βρισκόμαστε σήμερα άλλη μια φορά στους δρόμους του αγώνα, φωνάζοντας ότι δεν πάει άλλο», είπε ο Σπύρος Κοτοπούλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας.

Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυνε ο Παντελής Μόσχος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών, μεταφέροντας τα αιτήματα για μείωση του κόστους παραγωγής.

«Ολοι εσείς δίνετε προοπτική σε χιλιάδες αγρότες να συνεχίσουμε να δουλεύουμε εμείς και τα παιδιά μας στον τόπο μας», ανέφερε ο Δημήτρης Δημογιάννης, αγρότης από τη Φθιώτιδα.

Την αγανάκτηση απέναντι στην κυβέρνηση, που προσπαθεί να τους ξεγελάσει με ψίχουλα, μετέφερε ο Μανούσος Σταυριανουδάκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Χανίων. «Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι να δικαιωθούμε», διαμήνυσε.

«Πρέπει να μεταφέρουμε την αγωνιστικότητά μας σε κάθε γωνιά της χώρας», κάλεσε ο Θεόδωρος Παπακωνσταντίνου από την Κεντρική Μακεδονία, μέλος της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Ενός λεπτού σιγή κράτησε η συγκέντρωση προς τιμήν του αγωνιστή Βαγγέλη Μπούτα, που άφησε το στίγμα του στις αγροτικές κινητοποιήσεις, μετά από κάλεσμα του Γιάννη Βάγγου, μέλους της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Στην κινητοποίηση της Κυριακής στο Κιλελέρ κάλεσε ο Αναστάσιος Αϊβαζίδης, πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ανατολικής Εορδαίας, ενώ σε συνέχεια του αγώνα κάλεσε ο Σάββας Κεφάλας, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Λιβαδειάς.

Τα προβλήματά μας δεν θα λυθούν από διάφορους «σωτήρες» αλλά με τους αγώνες μας

Την κεντρική ομιλία έκανε εκ μέρους της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας.

Αναδεικνύοντας την ανάγκη του πανελλαδικά συντονισμένου αγώνα, σημείωσε πως «η αγανάκτηση που υπάρχει για τα μεγάλα προβλήματα πρέπει να γίνει συνειδητή συμμετοχή στους αγώνες. Μόνο εμείς μπορούμε να σώσουμε τον εαυτό μας, γι' αυτό δεν πρέπει να περιμένουμε τίποτα από διάφορους επίδοξους "σωτήρες". Από την εμπειρία μας γνωρίζουμε καλά πως ό,τι κατακτήσαμε ήταν αποτέλεσμα αγώνων, συγκρούσεων, πολυήμερων μπλόκων, με τα τρακτέρ στους δρόμους, με πολύμορφες δράσεις».

Μιλώντας για τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στα δίκαια αιτήματά τους, επισήμανε πως «η κυβέρνηση οφείλει να μειώσει το κόστος παραγωγής στον πρωτογενή τομέα. Παράγουμε το ψωμί και μας πετάνε ψίχουλα, παράγουμε το κρέας και μας πετάνε κάτι κόκαλα. Εμάς μας δίνουν 13,2 ευρώ τον μήνα για επιστροφή της βενζίνης που έχει ξεπεράσει τα 2 ευρώ. Από την άλλη, στρώνουν πλουσιοπάροχα το τραπέζι στους βιομηχάνους, στους εφοπλιστές, στους επιχειρηματικούς ομίλους, μπουκώνοντάς τους με δισεκατομμύρια ευρώ».

Σχολιάζοντας τις διαρροές της κυβέρνησης, που αναπαρήγαγαν η πλειοψηφία των μεγάλων συγκροτημάτων ενημέρωσης, για μηδενισμό του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, ανέδειξε την κοροϊδία, αφού «πρόκειται ουσιαστικά για τα 60 εκατομμύρια, επιστροφή φόρου, που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση όταν βρισκόμασταν στα μπλόκα. Βέβαια, από τη μέρα που φύγαμε από τα μπλόκα μέχρι σήμερα, η τιμή του πετρελαίου εκτινάχθηκε από τα 1,58 ευρώ/λίτρο στα 2 ευρώ/λίτρο, η τιμή της μεγαβατώρας στο ρεύμα ανέβηκε 42%, αυξήθηκε επιπλέον το κόστος σε λιπάσματα και φυτοφάρμακα αλλά και στις ζωοτροφές. Ζητάμε αφορολόγητο πετρέλαιο, αλλά και αν δώσουν επιστροφή φόρου αυτή να φτάσει τουλάχιστον τα 200 εκατομμύρια ευρώ».

Μίλησε, τέλος, για τις συνέπειες από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, μεταφέροντας το αίτημα για απεμπλοκή της Ελλάδας και σημειώνοντας: «Ηδη, αυξήθηκε το κόστος στο πετρέλαιο, στο ρεύμα, ενώ και στα λιπάσματα και στις ζωοτροφές παρατηρούνται ελλείψεις αλλά και αυξήσεις στις τιμές. Ταυτόχρονα εξαιτίας του πολέμου και του εμπάργκο στη Ρωσία θα υπάρξει απώλεια μιας μεγάλης αγοράς για τα οπωροκηπευτικά, όπως συνέβη και το 2014, συνεπώς μια σειρά από προϊόντα θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα διάθεσης και χαμηλής τιμής».

Με αδιαλλαξία και αυταρχισμό απάντησε ξανά η κυβέρνηση

Αμέσως μετά τις ομιλίες, αντιπροσωπεία των αγροτών είχε συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Οπως ενημέρωσε τους συγκεντρωμένους ο Ρίζος Μαρούδας, οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης αναφέρθηκαν στην απόφαση της ΕΕ να συστήσει αποθεματικό ταμείο για να στηρίξει την πρωτογενή παραγωγή από τις επιπτώσεις του πολέμου, το οποίο για την Ελλάδα αντιστοιχεί σε ψίχουλα της τάξης των 26,3 εκατ. ευρώ. Οσο για τις κυβερνητικές εξαγγελίες για τον υποτιθέμενο «μηδενικό ειδικό φόρο» στο πετρέλαιο, αποκαλύφθηκε ότι δεν αφορούν τίποτε περισσότερο από το μοίρασμα 60 εκατ. ευρώ, που δεν φτάνουν ούτε για «ζήτω», ενώ κανένας φόρος δεν «μηδενίζεται».

Ο Ρίζος Μαρούδας κατήγγειλε ακόμα τον κυβερνητικό αυταρχισμό, καθώς για μια ακόμα φορά επιστρατεύτηκαν αστυνομικές δυνάμεις και κλούβες για να αποκλείσουν όλους τους γύρω δρόμους και να μη γίνει πορεία με τα τρακτέρ μέχρι το Σύνταγμα.

Κλείνοντας τόνισε ότι ο αγώνας που δίνουν δεν είναι «μια κι έξω», αλλά απαιτείται συνεχής και πολύμορφη αναμέτρηση με την πολιτική που υλοποιούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις, που στηρίζουν την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων προωθώντας τις κατευθύνσεις της ευρωενωσιακής ΚΑΠ.

Σε αυτό το πλαίσιο κάλεσε τους αγρότες να συσπειρωθούν γύρω από τους Αγροτικούς Συλλόγους, τις Ομοσπονδίες, την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.


ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΑΞΙ
«Κούρσα αγώνα» για να επιβιώσουν από τις τεράστιες ανατιμήσεις

Κινητοποίηση με τα οχήματά τους πραγματοποίησαν την Παρασκευή στην Αθήνα, ενώ η κυβέρνηση παρουσιάζει ως «λύση» τα ψίχουλα που ανακοίνωσε

Μέτρα ουσιαστικής στήριξης για να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες αυξήσεις στα καύσιμα διεκδίκησαν το πρωί της Παρασκευής ταξιτζήδες οι οποίοι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των Επιτροπών Αγώνα Επαγγελματιών Ταξί και του Σωματείου Οδηγών Ταξί Αττικής (ΣΟΤΑ), πραγματοποίησαν το πρωί της Παρασκευής κινητοποίηση στο υπουργείο Οικονομικών στο Σύνταγμα.

Αρχικά πραγματοποίησαν συγκέντρωση στη διασταύρωση των οδών Σ. Πάτση και Καβάλας και ακολούθησε μηχανοκίνητη πορεία με τα ταξί τους έως το Σύνταγμα, παρά τις αρχικές προσπάθειες της αστυνομίας να εμποδίσει την κινητοποίησή τους, επικαλούμενη διάφορα προσχήματα. Στο πλευρό τους στάθηκε ο Ν. Παπαναστάσης, βουλευτής του ΚΚΕ.

Οι ταξιτζήδες έφτασαν στο Σύνταγμα αφού διέσχισαν τις οδούς Αθηνών, Αχιλλέως, Δεληγιώργη, Πειραιώς, την Ομόνοια και τη Σταδίου έχοντας «στολίσει» τα οχήματά τους με σημαίες των Επιτροπών Αγώνα, ενώ με παρατεταμένα κορναρίσματα σήκωσαν στο πόδι όλο το κέντρο της Αθήνας.

Στο υπουργείο, αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα, και άλλα στελέχη. Οπως ενημέρωσαν μετά τη συνάντηση, ο υπουργός απέρριψε τα αιτήματά τους, όπως αυτό για κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, και τους κάλεσε να αρκεστούν στα όσα μέτρα - ψίχουλα έχει ήδη ανακοινώσει η κυβέρνηση. Ακόμα χειρότερα, ο υπουργός προανήγγειλε ότι το καλοκαίρι θα αυξήσει τον ΦΠΑ στο κόμιστρο από 13% σε 24%!


Τα όσα είπε ο υπουργός, τόνισε ο Παναγιώτης Μαυρίκης, εκ μέρους των Επιτροπών, είναι αυτά που οδηγούν σε συνέχιση και παραπέρα κλιμάκωση του αγώνα για τη διεκδίκηση ουσιαστικών μέτρων στήριξης, χαρακτηρίζοντας τα κυβερνητικά μέτρα ντροπή, όπως και το γεγονός ότι η πλειοψηφία της διοίκησης του ΣΑΤΑ αποδέχεται τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Ακόμα, ο Γιώργος Μπάτσος, πρόεδρος του ΣΟΤΑ, σημείωσε ότι η κυβέρνηση δίνει ψίχουλα ενώ το κόστος έχει ανέβει κατακόρυφα.

Υπενθυμίζεται ότι οι Επιτροπές προβάλλουν μεταξύ άλλων αιτήματα, όπως κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε όλα τα καύσιμα, κρατική επιδότηση για να καλυφθούν οι αυξήσεις όσο διαρκεί η κρίση, φθηνότερα τιμολόγια για ηλεκτρική ενέργεια και καμία διακοπή ρεύματος σε νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις, να παραμείνει στο 13% ο ΦΠΑ και το 2022, κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, κατάργηση έμμεσων φόρων και χαρατσιών και άλλα.

Απέναντι στις δίκαιες αυτές διεκδικήσεις, που αποκτούν όλο και περισσότερο ζωτικό χαρακτήρα, οι μικροί επαγγελματίες σημειώνουν ότι τα όποια πρόσθετα μέτρα ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν καλύπτουν τις τεράστιες ανατιμήσεις και τις επιπτώσεις τους, και το βασικότερο δεν αντιμετωπίζονται οι αιτίες της ακρίβειας. Δηλαδή, δεν αντιμετωπίζονται όλα εκείνα που αναγκάζουν τον λαό να βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να χρηματοδοτεί τους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς, τα «βαριά πακέτα» χρηματοδότησης για τους μονοπωλιακούς ομίλους, την τεράστια φορομπηξία κ.ο.κ.


Στο πλευρό τους σωματεία και μαζικοί φορείς

Τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των αγροτών εξέφρασαν σωματεία και μαζικοί φορείς της Αττικής. Συγκεκριμένα, μαζί με τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους διαδήλωσαν το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής, ο Σύλλογος Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας και αντιπροσωπείες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελεύθερων Επαγγελματιών Γεωπόνων, του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας και άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων. Επίσης παρευρέθηκαν αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, ο Φοιτητικός Σύλλογος ΣΕΤ ΠΑΔΑ και το Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας Πατησίων - Κυψέλης, κάνοντας όλοι μαζί πράξη το σύνθημα που ακούστηκε πολλές φορές στο συλλαλητήριο: «Εργατιά - αγροτιά, μια φωνή και μια γροθιά».

Κοινός αγώνας ενάντια στον κοινό αντίπαλο

«Η Ομοσπονδία, τα συνδικάτα, οι χιλιάδες εργαζόμενοι στις βιομηχανίες του κλάδου που συσκευάζουν τα προϊόντα που παράγετε με σκληρή δουλειά, εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στον δίκαιο αγώνα σας», σημείωσε ο Θανάσης Κολιζέρας από τη διοίκηση της Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, απευθύνοντας χαιρετισμό στη συγκέντρωση. Οπως εξήγησε, τα αιτήματα των αγροτοκτηνοτρόφων αφορούν «την εργατική τάξη, τις λαϊκές οικογένειες, που πλήττονται από την πολιτική που ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις υπηρετώντας τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων».


Eurokinissi

Αναδεικνύοντας την ανάγκη του κοινού αγώνα εργατών και αγροτών, επεσήμανε πως «είναι ξεκάθαρο, περισσότερο από ποτέ, ότι έχουμε κοινό αντίπαλο, που είναι οι τραπεζίτες, οι βιομήχανοι και οι μεγαλέμποροι. Αυτοί καρπώνονται τον ιδρώτα, τον μόχθο της εργατικής τάξης, καταληστεύουν την παραγωγή της αγροτιάς. Αυτοί θησαυρίζουν, είτε με κρίση, είτε με ανάπτυξη, είτε τώρα με τον πόλεμο στη γειτονιά μας, αυξάνουν σε δυσθεώρητα ύψη τα κέρδη τους, βάζουν εκατομμύρια ευρώ στα σεντούκια τους, σε αντίθεση με όλους εμάς, τις λαϊκές οικογένειες που αγωνιούμε και ματώνουμε για ένα κομμάτι ψωμί και βλέπουμε τη ζωή μας να γίνεται κάθε μέρα και χειρότερη». Κλείνοντας, κάλεσε τους βιοπαλαιστές της υπαίθρου να δώσουν το «παρών» μαζί με τους εργαζόμενους στην απεργία στις 6 Απρίλη, να συμβάλουν ώστε να φτάσει το απεργιακό κάλεσμα «σε όλους τους ανθρώπους του μόχθου και της βιοπάλης».

Ο αγώνας των αγροτών «μας αφορά όλους και πρέπει να γίνει αγώνας όλων μας», γιατί συνδέεται με την πρόσβαση του λαού σε φτηνά και ποιοτικά προϊόντα, ξεκαθάρισε η Λαμπρινή Χριστογιάννη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μιλώντας επίσης στη συγκέντρωση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ