ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Μάρτη 2022 - Κυριακή 20 Μάρτη 2022
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Παζάρι εφ' όλης της ύλης σε πλαίσιο ΝΑΤΟ

Το πολύ επικίνδυνο για τους λαούς «εφ' όλης της ύλης» παζάρι που αναζωπυρώνεται ανάμεσα στις αστικές τάξεις Ελλάδας και Τουρκίας και τη δρομολόγηση «διευθετήσεων» με φόντο τα σχέδια συνεκμετάλλευσης και καταλύτη τη διασφάλιση της «ΝΑΤΟικής συνοχής» στην περιοχή, επιβεβαίωσε η συνάντηση που είχαν την προηγούμενη Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη οι Μητσοτάκης - Ερντογάν, όπως και οι υπουργοί Αμυνας των δύο χωρών, στο περιθώριο της Υπουργικής Συνόδου του ΝΑΤΟ την Τετάρτη.

Με πληροφορίες να κάνουν λόγο περί παρέμβασης των ΗΠΑ για την πραγματοποίηση της συνάντησης, ο πρωθυπουργός, δίνοντας το ΝΑΤΟικό υπόβαθρό της, σημείωσε σε δήλωσή του: «Συμφωνήσαμε ότι αντιμετωπίζουμε τόσες προκλήσεις (...) ως δύο χώρες σύμμαχοι αυτήν την εποχή στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, που είναι πιο σημαντικό να εστιάζουμε σε αυτά που μας ενώνουν και λιγότερο σε αυτά που μας χωρίζουν».

Στο μεταξύ, η τουρκική προεδρία, σε ανακοίνωσή της, σημείωσε ότι ο Ερντογάν διατηρεί την πεποίθησή του πως θα σημειωθεί πρόοδος σε ζητήματα όπως «τα προβλήματα του Αιγαίου, οι μειονότητες, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η λαθρομετανάστευση, και να προχωρήσουν οι σχέσεις σε υψηλότερο επίπεδο». Σε σχέση, εξάλλου, με τις διμερείς οικονομικές σχέσεις, η τουρκική προεδρία έβαλε στόχο να φτάσουν τα 10 δισ. ευρώ.

Το γεγονός ότι στο παρασκήνιο των Ελληνοτουρκικών προωθούνται επικίνδυνες διευθετήσεις για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα επιβεβαιώνουν και οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Αμυνας, Χ. Ακάρ, μετά τη συνάντησή του, την Τετάρτη, με τον Ελληνα ομόλογό του, Ν. Παναγιωτόπουλο, στο περιθώριο της έκτακτης Συνόδου των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ.

Οπως είπε ο Ακάρ μιλώντας σε δημοσιογράφους, «είναι σημαντικό για την ευημερία των ανθρώπων των δύο χωρών και το μοίρασμα των ομορφιών και του πλούτου του Αιγαίου. Υπάρχουν τουρισμός, ψάρεμα και πολλά άλλα πλούτη. Είμαστε υπέρ της κοινής χρήσης αυτών, το είπαμε αυτό», προσθέτοντας μάλιστα ότι «λάβαμε θετική απάντηση από τον συνομιλητή μας και, με αυτή την έννοια, περιμένουμε να προχωρήσουν οι συζητήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση».

Από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης, έγινε προσπάθεια, με διαρροές, να υποβαθμιστούν τα λεχθέντα, μεγεθύνοντας όμως την ανησυχία: «Καμία συζήτηση, όπως βεβαιώνει ο Ελληνας υπουργός, δεν έγινε, ούτε για δήθεν συνεκμετάλλευση του Αιγαίου (...) ούτε για τα Ενεργειακά, αλλά μόνον για τον τουρισμό και την οικονομία», ανέφεραν οι διαρροές, δίνοντας καθαρά τη βάση των επιχειρούμενων συνεννοήσεων: Τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και οι συμβιβασμοί που αναζητούν στη μοιρασιά της καπιταλιστικής λείας στο Αιγαίο, συν φυσικά ο στόχος διασφάλισης της «ΝΑΤΟικής συνοχής» στην περιοχή.

Επισκέφθηκαν καταυλισμό προσφύγων από την Ουκρανία

Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής μαζί με τις Ομάδες Γυναικών Ραφήνας και Ζωγράφου βρέθηκαν δίπλα σε πρόσφυγες από την εμπόλεμη ζώνη της Ουκρανίας, οι οποίοι φιλοξενούνται στις κατασκηνώσεις του δήμου Ζωγράφου στη Ραφήνα. Το κλιμάκιο συνομίλησε με τους πρόσφυγες και παρέδωσε κάποια πρώτα είδη ανάγκης. Ο Μάης Μεντής, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Πρέπει να γίνουν σημαντικές βελτιώσεις του χώρου που αναμένεται το επόμενο διάστημα να υποδεχθεί περισσότερους πρόσφυγες. Καλούμε τα σωματεία και τους εργαζόμενους της περιοχής να δείξουν την έμπρακτη αλληλεγγύη τους. Το ΕΚ εκτός από τις παρεμβάσεις που θα κάνει διεκδικώντας να υπάρχουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, θα βρεθεί δίπλα στους πρόσφυγες εκφράζοντας την αλληλεγγύη του με κάθε τρόπο».

ΠΑΜΕ
Την Κυριακή η εθελοντική αιμοδοσία

Εθελοντική αιμοδοσία οργανώνει το ΠΑΜΕ την Κυριακή 20 Μάρτη, από τις 9 π.μ. έως τις 2 μ.μ. στην αίθουσα στου Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Αγ. Φιλοθέης 5β πλατεία Μητροπόλεως).

ΘΗΒΑ
Συγκέντρωση για την Υγεία το Σάββατο 19/3

Συγκέντρωση διεκδίκησης διοργανώνει το Σάββατο 19 Μάρτη στις 11 π.μ. στην πλατεία Θήβας η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Φορέων Θήβας για την Υγεία, δίνοντας συνέχεια στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας της περιοχής.

Διακόπηκε η δίκη Φιλιππίδη

Για τις 28 Μάρτη διεκόπη η δίκη του ηθοποιού Πέτρου Φιλιππίδη έπειτα από αίτημα του συνηγόρου του Μιχ. Δημητρακόπουλου, ώστε να παρασταθεί ο ίδιος στη διαδικασία και να συμμετέχει. Η εισαγγελέας της έδρας είχε επίσης προτείνει τη διακοπή. Η δίκη του ηθοποιού για ένα βιασμό κατ' εξακολούθηση και δυο απόπειρες βιασμού που τελέστηκαν το 2008, 2010 και το 2014, ξεκίνησε με την ανάγνωση υπεύθυνης δήλωσης ότι δεν δύναται να παραστεί στη δίκη λόγω προβλήματος υγείας.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΑΡΓΟΣ
Οι θέσεις του ΚΚΕ για την αγροτική πολιτική

Η ΚΟ Αργολίδας του ΚΚΕ καλεί τη Δευτέρα 21 Μάρτη, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα της ΚΑΣΟΑ «Δαναός» στην Πυργέλλα Αργους σε εκδήλωση με θέμα: «Η θέση του ΚΚΕ για την αγροτική πολιτική και τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας». Θα μιλήσει ο Ορέστης Διαμαντόπουλος, μέλος του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής της ΚΕ του ΚΚΕ.

Σε Καλογρέζα και Ζωγράφου
  • Εκδήλωση τιμής για τους 22 ήρωες του Μπλόκου της Καλογρέζας διοργανώνουν το Σάββατο 19/3 στις 11.30 π.μ., στον χώρο του μνημείου στην πλατεία Αναπήρων στην Καλογρέζα, οι ΤΟ Βορειοδυτικής Αθήνας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και τα Παραρτήματα Ν. Ιωνίας, Ν. Ηρακλείου, Ν. Φιλαδέλφειας και Μεταμόρφωσης της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Θα μιλήσει ο Νίκος Σταματόπουλος, μέλος της ΕΠ Αττικής του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΤΕ Βορειοδυτικής Αθήνας.
  • Για την 80ή επέτειο ίδρυσης του ΕΛΑΣ, οι Κομματικές Οργανώσεις Ζωγράφου του ΚΚΕ και το Παράρτημα Ζωγράφου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ καλούν σε εκδήλωση την Κυριακή 20/3 στις 11 π.μ., στον Δημοτικό Πολυχώρο «ΑΛΕΚΑ». Θα μιλήσουν η Βούλα Σταμέλου, μέλος του ΤΓ Ανατολικών Συνοικιών του ΚΚΕ, και ο Βαγγέλης Κούκλης, μέλος του ΔΣ του Παραρτήματος Ζωγράφου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση το Σάββατο για την 8η Μάρτη

Η Τομεακή Επιτροπή Βρετανίας του ΚΚΕ πραγματοποιεί εκδήλωση με θέμα «8 Μάρτη, παλεύουμε για την ισοτιμία και τη χειραφέτηση της γυναίκας, ενάντια στην εκμετάλλευση, στη βία και τον ανορθολογισμό», το Σάββατο 19 Μάρτη, στις 3 μ.μ. ώρα Βρετανίας στο Λονδίνο, στο Cypriot Community Centre, Earlham Grove, N22 5HJ (πλησιέστερος σταθμός Woodgreen). Θα μιλήσει η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Εκδήλωση για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Η Επιτροπή Ειρήνης και οι μαζικοί φορείς του δήμου Κερατσινίου - Δραπετσώνας καλούν σε εκδήλωση - συζήτηση για τον πόλεμο στην Ουκρανία την Τετάρτη 23 Μάρτη, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη» (Εμμ. Μπενάκη 70), στις 6.30 μ.μ. Θα μιλήσει ο Παντελής Περδίκης, μέλος της Γραμματείας της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ).

Στη φυλακή επιστρέφει ο Κορκονέας

Στη φυλακή επιστρέφει ο πρώην αστυνομικός Επαμεινώνδας Κορκονέας, δολοφόνος του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, με ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, στη διάσκεψη της Πέμπτης έγινε δεκτή η αναίρεση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα. Ετσι, αναιρέθηκε η απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου της Λαμίας, ως προς την αναγνώριση του ελαφρυντικού του σύννομου βίου. Στο σκεπτικό της η Ολομέλεια κάνει λόγο για έλλειψη της απαιτούμενης αιτιολογίας και γι' αυτόν τον λόγο ο Κορκονέας θα πρέπει να βρεθεί και πάλι ενώπιον του δικαστηρίου ώστε να του επιβληθεί νέα ποινή κάθειρξης, χωρίς το προαναφερθέν ελαφρυντικό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ