Σάββατο 19 Μάρτη 2022 - Κυριακή 20 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Παζάρι εφ' όλης της ύλης σε πλαίσιο ΝΑΤΟ

Το πολύ επικίνδυνο για τους λαούς «εφ' όλης της ύλης» παζάρι που αναζωπυρώνεται ανάμεσα στις αστικές τάξεις Ελλάδας και Τουρκίας και τη δρομολόγηση «διευθετήσεων» με φόντο τα σχέδια συνεκμετάλλευσης και καταλύτη τη διασφάλιση της «ΝΑΤΟικής συνοχής» στην περιοχή, επιβεβαίωσε η συνάντηση που είχαν την προηγούμενη Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη οι Μητσοτάκης - Ερντογάν, όπως και οι υπουργοί Αμυνας των δύο χωρών, στο περιθώριο της Υπουργικής Συνόδου του ΝΑΤΟ την Τετάρτη.

Με πληροφορίες να κάνουν λόγο περί παρέμβασης των ΗΠΑ για την πραγματοποίηση της συνάντησης, ο πρωθυπουργός, δίνοντας το ΝΑΤΟικό υπόβαθρό της, σημείωσε σε δήλωσή του: «Συμφωνήσαμε ότι αντιμετωπίζουμε τόσες προκλήσεις (...) ως δύο χώρες σύμμαχοι αυτήν την εποχή στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, που είναι πιο σημαντικό να εστιάζουμε σε αυτά που μας ενώνουν και λιγότερο σε αυτά που μας χωρίζουν».

Στο μεταξύ, η τουρκική προεδρία, σε ανακοίνωσή της, σημείωσε ότι ο Ερντογάν διατηρεί την πεποίθησή του πως θα σημειωθεί πρόοδος σε ζητήματα όπως «τα προβλήματα του Αιγαίου, οι μειονότητες, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η λαθρομετανάστευση, και να προχωρήσουν οι σχέσεις σε υψηλότερο επίπεδο». Σε σχέση, εξάλλου, με τις διμερείς οικονομικές σχέσεις, η τουρκική προεδρία έβαλε στόχο να φτάσουν τα 10 δισ. ευρώ.

Το γεγονός ότι στο παρασκήνιο των Ελληνοτουρκικών προωθούνται επικίνδυνες διευθετήσεις για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα επιβεβαιώνουν και οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Αμυνας, Χ. Ακάρ, μετά τη συνάντησή του, την Τετάρτη, με τον Ελληνα ομόλογό του, Ν. Παναγιωτόπουλο, στο περιθώριο της έκτακτης Συνόδου των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ.

Οπως είπε ο Ακάρ μιλώντας σε δημοσιογράφους, «είναι σημαντικό για την ευημερία των ανθρώπων των δύο χωρών και το μοίρασμα των ομορφιών και του πλούτου του Αιγαίου. Υπάρχουν τουρισμός, ψάρεμα και πολλά άλλα πλούτη. Είμαστε υπέρ της κοινής χρήσης αυτών, το είπαμε αυτό», προσθέτοντας μάλιστα ότι «λάβαμε θετική απάντηση από τον συνομιλητή μας και, με αυτή την έννοια, περιμένουμε να προχωρήσουν οι συζητήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση».

Από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης, έγινε προσπάθεια, με διαρροές, να υποβαθμιστούν τα λεχθέντα, μεγεθύνοντας όμως την ανησυχία: «Καμία συζήτηση, όπως βεβαιώνει ο Ελληνας υπουργός, δεν έγινε, ούτε για δήθεν συνεκμετάλλευση του Αιγαίου (...) ούτε για τα Ενεργειακά, αλλά μόνον για τον τουρισμό και την οικονομία», ανέφεραν οι διαρροές, δίνοντας καθαρά τη βάση των επιχειρούμενων συνεννοήσεων: Τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και οι συμβιβασμοί που αναζητούν στη μοιρασιά της καπιταλιστικής λείας στο Αιγαίο, συν φυσικά ο στόχος διασφάλισης της «ΝΑΤΟικής συνοχής» στην περιοχή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εντός πλαισίου ΝΑΤΟ «συζητά» όλες τις απαράδεκτες αξιώσεις της Αγκυρας (2022-11-11 00:00:00.0)
Παζάρι για τα Ελληνοτουρκικά με σφραγίδα ΝΑΤΟ (2022-10-14 00:00:00.0)
Προκλήσεις και αντιπαραθέσεις με ΝΑΤΟικούς «επιδιαιτητές» (2022-09-01 00:00:00.0)
Επίθεση στην έδρα των ειδικών δυνάμεων στην Κωνσταντινούπολη (2016-03-04 00:00:00.0)
«Πλατφόρμες» συγκυριαρχίας στο Αιγαίο (2010-11-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ