ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Ιούνη 2001
Σελ. /64
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΡΙΚΟΜΕΞ»
Να δικαστούν 11 υπεύθυνοι ζητά εισαγγελέας

Για «ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο», κατηγορούνται πέντε μέλη του ΔΣ της επιχείρησης και έξι μηχανικοί

Τα ερείπια του εργοστασίου, όπου βρήκαν τραγικό θάνατο 39 άνθρωποι
Τα ερείπια του εργοστασίου, όπου βρήκαν τραγικό θάνατο 39 άνθρωποι
Την παραπομπή στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών (Πρωτοβάθμιο Κακουργιοδικείο) των υπευθύνων της «Ρικομέξ» για «ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο κατά συρροή και κατά συναυτουργία» εισηγείται στο αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο η εισαγγελέας Πρωτοδικών Γεωργία Αδειλίνη. Η κατηγορία αφορά τον άδικο και τραγικό θάνατο που είχαν βρει 39 άνθρωποι κάτω από τα ερείπια του εργοστασίου στο σεισμό της 7-9-1999.

Ειδικότερα, η εισαγγελέας ζητά να παραπεμφθούν σε δίκη ο Γεράσιμος Α. Τσάσης, 70 χρόνων, η σύζυγός του Ξένη, 68 χρόνων, η κόρη του Αικατερίνη, 36 χρόνων, ο Χαρίδημος Δ. Μαγιάκος, 47 χρόνων, η Ευγενία χήρα Χαριλάου Λάμπρου (όλοι μέλη του ΔΣ της «Ρικομέξ»), καθώς επίσης οι αρχιτέκτονες Νικόλαος Ε. Σχολίδης, 52 χρόνων και Αλέξανδρος Π. Δόβας, 56 χρόνων και οι πολιτικοί μηχανικοί Μιχαήλ Α. Τσάσης 57 χρόνων, Εμμανουήλ Ι. Κοτζαστράτης, 37 χρόνων, Αδαμάντιος Κ. Βασιλάκης, 46 χρόνων και Κωνσταντίνος Π. Αγαπίου, 54 χρόνων.

Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, που αριθμεί 54 σελίδες, οι Γερ. Τσάσης, Ξένη Τσάση και Χαρ. Μαγιάκος, υπό την ιδιότητα των μελών του ΔΣ της εταιρίας «Ρικομέξ», κατά το τελευταίο εξάμηνο του 1981 και αφού εκδόθηκαν οι άδειες για ανέγερση ισογείου με δύο υπόγεια, προσθήκη στο ύψος του α` και β` ορόφου και προσθήκη κατ' επέκταση του υπογείου, προχώρησαν στην ανέγερση εργοστασίου στην οδό Τατοΐου 1 στο Δήμο Αχαρνών, παραβαίνοντας τις άδειες στα εξής σημεία:

  • Εμφάνισαν ελλείψεις στα υποστυλώματα.
  • Εριξαν πλάκες χωρίς δοκούς κατ' ευθείαν στα υποστυλώματα και μάλιστα χωρίς διαπλάτυνση στις κεφαλές τους.
  • Αφησαν υπόγεια ανοιχτά (χωρίς τοιχία) στο μισό περίπου μήκος της περιμέτρου, ενώ όπου υπήρχαν τοιχία αυτά ήταν ασύνδετα με το σκελετό και χωρίς καμιά θεμελίωση.
  • Το κτίριο δε διέθετε τοιχώματα ακαμψίας και αντοχής κυρίως σε περίπτωση σεισμού. Είχε τοιχώματα με ελλιπή και πλημμελή όπλιση και σύνδεση με τις πλάκες, γύρω από τους δύο ανελκυστήρες και από το κύριο κλιμακοστάσιο. Είχε, ακόμα, «φυτευτό» τοίχωμα πάνω από το στέγαστρο και την είσοδό του. Ολα τα τοιχώματα είχαν χτιστεί με προβληματική συμπεριφορά και καθίσταντο επιβαρυντικά απέναντι στο σεισμό.
  • Κατά την αρχιτεκτονική μελέτη δεν είχε ληφθεί υπόψη η στατική μελέτη.
  • Λειτουργούσαν μηχανήματα με φορτίο μεγαλύτερο (και σε πολλές περιπτώσεις προσαυξημένο λόγω κραδασμών και δονήσεων) από αυτό που προβλεπόταν στη στατική μελέτη.
  • Δεν εφαρμόστηκαν πλήρως οι προβλεπόμενες διατάξεις του αντισεισμικού κανονισμού.

«Συνεπεία των πιο πάνω πράξεών τους - επισημαίνει η εισαγγελέας - ήταν ενδεχόμενο να καταρρεύσει το κτίριο και να σκοτωθούν άνθρωποι, πράγμα που γνώριζαν και αποδέχτηκαν, είχαν δε οι πράξεις τους αυτές ως αποτέλεσμα να καταρρεύσει το κτίριο και να σκοτωθούν άνθρωποι».

Σε άλλο σημείο της εισαγγελικής πρότασης αναφέρεται ότι οι κατηγορούμενοι το 1992 προχώρησαν στη δημιουργία ενός πλήρους αυθαιρέτου ορόφου (ημιώροφος, πατάρι ισογείου) «επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο το κτίριο του εργοστασίου από άποψη στατικής και αντοχής, έδωσαν δε εντολή και για τη σύνταξη σχετικής τεχνικής έκθεσης και επίβλεψης στον αρχιτέκτονα Δόβα, χωρίς να λάβουν υπόψη, αν και τις γνώριζαν, τις αρχικές παραλείψεις που υπήρχαν στις προαναφερόμενες άδειες και είχαν ως αποτέλεσμα την πλημμελή κατασκευή του υπάρχοντος κτιρίου». Επίσης, προχώρησαν στην κατασκευή τρίτου υπογείου με οπλισμένο σκυρόδεμα, υπόστεγου ανοιχτού, αποθηκών αυθαιρέτων κατά παράβαση των πιο πάνω αδειών, με αποτέλεσμα να επεκταθεί το κτίριο σε έκταση 110,50 τ. μ. προς το ρέμα της Χελιδονούς, πράγμα που είχε δυσμενέστατη επιρροή στο κτίριο από άποψη στατικής και αντοχής.

Οι κατηγορούμενοι «δεν επιδίωκαν παρά μόνο τη μεγιστοποίηση του επιχειρηματικού κέρδους από τη λειτουργία του εργοστασίου τους», τονίζει εν κατακλείδι η εισαγγελέας. Για την παραπομπή τους ή όχι σε δίκη θα αποφασίσει τελικά το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών.

ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΣΠΑ
Ψηφοθηρικός καυγάς στην πλάτη των εργαζομένων

Σε εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης, μετά την παραίτηση των έξι μελών της ΔΑΚΕ, θα προχωρήσει μέσα στο μήνα η Ομοσπονδία Σωματείων Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΠΑ).

Η απόφαση αυτή πάρθηκε στο χτεσινό έκτακτο εκλογοαπολογιστικό συνέδριο της Ομοσπονδίας, ενώ η ημερομηνία των εκλογών θα καθοριστεί από την εκλεγείσα εφορευτική επιτροπή. Και στο χτεσινό συνέδριο οι εκπρόσωποι των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και «Διακλαδική Συνεργασία» (πρόσκειται στο ΣΥΝ), αναλώθηκαν σε διαξιφισμούς για την... κρίση των θεσμών, για τις παραιτήσεις και άλλα άνευ σημασίας θέματα. Από την πλευρά της πλειοψηφίας της ΠΑΣΚΕ επιχειρήθηκε υποβάθμιση του συνεδρίου, με το επιχείρημα ότι πριν τρεις μήνες έγινε το κανονικό. Με παρέμβαση ΕΣΚ (ΕΣΑΚ) έγινε συζήτηση επί της ουσίας για τον 3ετή απολογισμό της ΟΣΠΑ. Οι εκπρόσωποι της παράταξης ανέδειξαν τη συνειδητή προσπάθεια, κυρίως των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, αλλά και της «Διακλαδικής Συνεργασίας» για αποπροσανατολισμό του συνδικαλιστικού κινήματος του χώρου από τα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων (ξεπούλημα ΟΑ, χειροτέρευση εργασιακών σχέσεων, επικυριαρχία Γερμανών στο αεροδρόμιο Σπάτων κλπ.). Στάθηκαν με έμφαση στα προβλήματα των εργαζομένων και επανέφεραν το αγωνιστικό πλαίσιο, που είχαν υποβάλει στο προηγούμενο συνέδριο, δηλώνοντας ότι η ΕΣΚ θα προσπαθήσει από τα κάτω να συντονίσει τον αγώνα των εργαζομένων ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.

Κάτω από την πίεση της ΕΣΚ, αλλά και άλλων δυνάμεων και μεμονωμένων συνέδρων, ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ αναγκάστηκαν να εγκρίνουν ψήφισμα των τεχνικών της ΟΑ για πλήρη κάλυψη των κινητοποιήσεών τους από την Ομοσπονδία, καθώς και ψήφισμα καταγγελίας του «τρομονόμου». Ακόμα, αναγκάστηκαν να ψηφίσουν και να εξουσιοδοτήσουν το επόμενο ΔΣ να εγκρίνει έναν κανονισμό λειτουργίας για τη δράση των εκλεγμένων στο ΔΣ της ΟΑ και να προχωρήσει σε εκλογές για ανάδειξη νέων εκπροσώπων.

Τα στελέχη της ΕΣΚ κάλεσαν τους συνέδρους να στηρίξουν το ψηφοδέλτιο συνεργασίας της παράταξης, δηλώνοντας ότι η ΕΣΚ είναι ανοιχτή για συνεργασία με δυνάμεις και συνδικαλιστές που αντιτίθενται στην κυβερνητική πολιτική, με ελάχιστο πλαίσιο: ΟΑ 100% στο κράτος, το αεροδρόμιο Σπάτων να γίνει κρατική περιουσία, επαναφορά των εργασιακών σχέσεων στο προ των αντεργατικών νόμων καθεστώς, απόρριψη των αντιασφαλιστικών νόμων της κυβέρνησης και κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ.

Αρκείται σε πενιχρές αυξήσεις η ηγεσία της ΟΜΕ - ΟΤΕ

Πιθανά μέσα στον Ιούνη να υπογραφεί η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) του 2001 μεταξύ διοίκησης και εργαζομένων στον ΟΤΕ. Τα κακά νέα είναι ότι «πρασινογάλαζοι» συνδικαλιστές και «συνοδοιπόροι» τους διεκδικούν πενιχρές αυξήσεις.

Το ΔΣ της Ομοσπονδίας Εργαζομένων - ΟΤΕ από τις 30 του Γενάρη κατήγγειλε σε συνεδρίασή του την περσινή Σύμβαση. Τότε με εισήγηση της ΠΑΣΚΕ που υπερψηφίστηκε από τους προσκείμενους στο ΣΥΝ και δύο της ΔΑΚΕ, συγκροτήθηκε πρόταση ΣΣΕ για το 2001. Οπως εκτιμάται, με την πρόταση αυτή ουσιαστικά ζητούν αυξήσεις που μόλις καλύπτουν τον αναμενόμενο πληθωρισμό και τις απώλειες λόγω αυξήσεων ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων.

Σε κάθε περίπτωση, από τότε μέχρι σήμερα, σύμβαση δεν υπογράφηκε. Και στελέχη της ΠΑΣΚΕ, σήμερα δικαιολογούν εαυτούς, λέγοντας ότι το ίδιο συμβαίνει και σε συνδικάτα άλλων επαγγελματικών κλάδων. Πιθανολογούν δε, ότι στις επόμενες δεκαπέντε μέρες θα επιτευχθεί συμφωνία με τη διοίκηση του Οργανισμού.

Αυτή η πρόταση έχει καταψηφιστεί από την ΕΣΚ ΟΤΕ. Η παράταξη έχει παρουσιάσει πλαίσιο συγκεκριμένων προτάσεων για «την κάλυψη όλων των απωλειών του εισοδήματός μας, λόγω της κυβερνητικής πολιτικής και των ανατιμήσεων σε βασικές υπηρεσίες και αγαθά», όπως ανέφεραν τα στελέχη της.

Οι προτάσεις κάλυπταν ζητήματα, όπως: Αύξηση του 1ου κλιμακίου εργαζομένων μέσης εκπαίδευσης στις 250 χιλ. δρχ. Διαμόρφωση πραγματικής διαφοράς μεταξύ των κατηγοριών μέσης, τεχνικής και ανώτατης εκπαίδευσης ίση με 16%. Θέσπιση επιπλέον κλιμακίου για τους κατόχους μάστερ και διδακτορικού. Βελτίωση όλων των ειδικών παροχών και επιδομάτων. Ενταξη των εργαζομένων στις θυγατρικές του ΟΤΕ στο μισθολόγιο των εργαζομένων στον ΟΤΕ και στο Γενικό Κανονισμό Προσωπικού του κ.ά.

Επικίνδυνες κεραίες στις ταράτσες πολυκατοικιών

Ερευνα με θέμα «Οι κεραίες στις ταράτσες: Επικινδυνότητα και Αισθητική», από φοιτητές της Ιατρικής

Ερευνα με θέμα την κατάσταση που επικρατεί στις ταράτσες των κτιρίων της Αθήνας, τόσο από άποψη αισθητικής όσο και επικινδυνότητας, πραγματοποίησαν φοιτητές της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στα πλαίσια του κατ' επιλογή μαθήματος «Υπαρκτή Ιατρική».

Οπως σημειώνουν οι φοιτητές, η έκθεση αυτή έρχεται να δημοσιοποιήσει έναν κίνδυνο που ως τώρα ήταν αθέατος. Κεραίες σπασμένες, λυγισμένες, έτοιμες να πέσουν και να τραυματίσουν κάποιον περαστικό ή όποιον βρεθεί στην ταράτσα. Τα στοιχεία από μόνα τους αποκαλυπτικά: Σε 870 κεραίες - στις οποίες έγινε και η συγκεκριμένη έρευνα - οι 400 κρίθηκαν επικίνδυνες για τραυματισμό και οι 85 είχαν ήδη πέσει.

Το άλλο που επισημαίνουν οι φοιτητές, είναι την εξίσου σοβαρή αισθητική υποβάθμιση του αστικού τοπίου απ' το πλήθος των κεραιών, που κρύβει τη θέα και ασχημαίνει την όψη της πόλης. Ακόμη και οι παρατημένες κεραίες, στις ταράτσες των πολυκατοικιών, δίνουν την εικόνα ενός σκουπιδότοπου. «Θεωρήσαμε απαραίτητο όχι μόνο να καταδείξουμε το μέγεθος του προβλήματος και τους κινδύνους που κρύβει, αλλά και να προτείνουμε λύσεις», επισημαίνουν οι φοιτητές της Ιατρικής.

Υπενθυμίζουν ότι ο νόμος που ψηφίστηκε στη δεκαετία του '80 υποχρέωνε κάθε νεοανεγειρόμενη οικοδομή να διαθέτει κεντρικό σύστημα κεραίας τηλεόρασης και ραδιοφωνίας. Μάλιστα σε κάποιες περιοχές του ιστορικού κέντρου της Αθήνας (Πλάκα, Εξάρχεια και Κολωνάκι) εφαρμόστηκε απ' το ΥΠΕΧΩΔΕ ένα πρόγραμμα τοποθέτησης καλωδιακού συστήματος λήψης σήματος, οπότε και οι κεραίες εξαφανίστηκαν απ' τις ταράτσες των πολυκατοικιών. «Σήμερα οι πιθανότητες επέκτασης του προγράμματος σε όλο το Λεκανοπέδιο είναι λίγες, αφ' ενός γιατί το κόστος κυμαίνεται σε αρκετά δισ. και η πραγματοποίηση του έργου απαιτεί συνεχή επιτήρηση και συντήρηση, αφ' ετέρου γιατί με τον ερχομό των νέων τεχνολογιών και της ψηφιακής τηλεόρασης τα πράγματα είναι αρκετά ρευστά», καταλήγουν οι φοιτητές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ