Παρασκευή 8 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 55
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Επικίνδυνες κεραίες στις ταράτσες πολυκατοικιών

Ερευνα με θέμα «Οι κεραίες στις ταράτσες: Επικινδυνότητα και Αισθητική», από φοιτητές της Ιατρικής

Ερευνα με θέμα την κατάσταση που επικρατεί στις ταράτσες των κτιρίων της Αθήνας, τόσο από άποψη αισθητικής όσο και επικινδυνότητας, πραγματοποίησαν φοιτητές της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στα πλαίσια του κατ' επιλογή μαθήματος «Υπαρκτή Ιατρική».

Οπως σημειώνουν οι φοιτητές, η έκθεση αυτή έρχεται να δημοσιοποιήσει έναν κίνδυνο που ως τώρα ήταν αθέατος. Κεραίες σπασμένες, λυγισμένες, έτοιμες να πέσουν και να τραυματίσουν κάποιον περαστικό ή όποιον βρεθεί στην ταράτσα. Τα στοιχεία από μόνα τους αποκαλυπτικά: Σε 870 κεραίες - στις οποίες έγινε και η συγκεκριμένη έρευνα - οι 400 κρίθηκαν επικίνδυνες για τραυματισμό και οι 85 είχαν ήδη πέσει.

Το άλλο που επισημαίνουν οι φοιτητές, είναι την εξίσου σοβαρή αισθητική υποβάθμιση του αστικού τοπίου απ' το πλήθος των κεραιών, που κρύβει τη θέα και ασχημαίνει την όψη της πόλης. Ακόμη και οι παρατημένες κεραίες, στις ταράτσες των πολυκατοικιών, δίνουν την εικόνα ενός σκουπιδότοπου. «Θεωρήσαμε απαραίτητο όχι μόνο να καταδείξουμε το μέγεθος του προβλήματος και τους κινδύνους που κρύβει, αλλά και να προτείνουμε λύσεις», επισημαίνουν οι φοιτητές της Ιατρικής.

Υπενθυμίζουν ότι ο νόμος που ψηφίστηκε στη δεκαετία του '80 υποχρέωνε κάθε νεοανεγειρόμενη οικοδομή να διαθέτει κεντρικό σύστημα κεραίας τηλεόρασης και ραδιοφωνίας. Μάλιστα σε κάποιες περιοχές του ιστορικού κέντρου της Αθήνας (Πλάκα, Εξάρχεια και Κολωνάκι) εφαρμόστηκε απ' το ΥΠΕΧΩΔΕ ένα πρόγραμμα τοποθέτησης καλωδιακού συστήματος λήψης σήματος, οπότε και οι κεραίες εξαφανίστηκαν απ' τις ταράτσες των πολυκατοικιών. «Σήμερα οι πιθανότητες επέκτασης του προγράμματος σε όλο το Λεκανοπέδιο είναι λίγες, αφ' ενός γιατί το κόστος κυμαίνεται σε αρκετά δισ. και η πραγματοποίηση του έργου απαιτεί συνεχή επιτήρηση και συντήρηση, αφ' ετέρου γιατί με τον ερχομό των νέων τεχνολογιών και της ψηφιακής τηλεόρασης τα πράγματα είναι αρκετά ρευστά», καταλήγουν οι φοιτητές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ