Παρασκευή 8 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 55
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΣΠΑ
Ψηφοθηρικός καυγάς στην πλάτη των εργαζομένων

Σε εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης, μετά την παραίτηση των έξι μελών της ΔΑΚΕ, θα προχωρήσει μέσα στο μήνα η Ομοσπονδία Σωματείων Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΠΑ).

Η απόφαση αυτή πάρθηκε στο χτεσινό έκτακτο εκλογοαπολογιστικό συνέδριο της Ομοσπονδίας, ενώ η ημερομηνία των εκλογών θα καθοριστεί από την εκλεγείσα εφορευτική επιτροπή. Και στο χτεσινό συνέδριο οι εκπρόσωποι των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και «Διακλαδική Συνεργασία» (πρόσκειται στο ΣΥΝ), αναλώθηκαν σε διαξιφισμούς για την... κρίση των θεσμών, για τις παραιτήσεις και άλλα άνευ σημασίας θέματα. Από την πλευρά της πλειοψηφίας της ΠΑΣΚΕ επιχειρήθηκε υποβάθμιση του συνεδρίου, με το επιχείρημα ότι πριν τρεις μήνες έγινε το κανονικό. Με παρέμβαση ΕΣΚ (ΕΣΑΚ) έγινε συζήτηση επί της ουσίας για τον 3ετή απολογισμό της ΟΣΠΑ. Οι εκπρόσωποι της παράταξης ανέδειξαν τη συνειδητή προσπάθεια, κυρίως των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, αλλά και της «Διακλαδικής Συνεργασίας» για αποπροσανατολισμό του συνδικαλιστικού κινήματος του χώρου από τα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων (ξεπούλημα ΟΑ, χειροτέρευση εργασιακών σχέσεων, επικυριαρχία Γερμανών στο αεροδρόμιο Σπάτων κλπ.). Στάθηκαν με έμφαση στα προβλήματα των εργαζομένων και επανέφεραν το αγωνιστικό πλαίσιο, που είχαν υποβάλει στο προηγούμενο συνέδριο, δηλώνοντας ότι η ΕΣΚ θα προσπαθήσει από τα κάτω να συντονίσει τον αγώνα των εργαζομένων ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.

Κάτω από την πίεση της ΕΣΚ, αλλά και άλλων δυνάμεων και μεμονωμένων συνέδρων, ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ αναγκάστηκαν να εγκρίνουν ψήφισμα των τεχνικών της ΟΑ για πλήρη κάλυψη των κινητοποιήσεών τους από την Ομοσπονδία, καθώς και ψήφισμα καταγγελίας του «τρομονόμου». Ακόμα, αναγκάστηκαν να ψηφίσουν και να εξουσιοδοτήσουν το επόμενο ΔΣ να εγκρίνει έναν κανονισμό λειτουργίας για τη δράση των εκλεγμένων στο ΔΣ της ΟΑ και να προχωρήσει σε εκλογές για ανάδειξη νέων εκπροσώπων.

Τα στελέχη της ΕΣΚ κάλεσαν τους συνέδρους να στηρίξουν το ψηφοδέλτιο συνεργασίας της παράταξης, δηλώνοντας ότι η ΕΣΚ είναι ανοιχτή για συνεργασία με δυνάμεις και συνδικαλιστές που αντιτίθενται στην κυβερνητική πολιτική, με ελάχιστο πλαίσιο: ΟΑ 100% στο κράτος, το αεροδρόμιο Σπάτων να γίνει κρατική περιουσία, επαναφορά των εργασιακών σχέσεων στο προ των αντεργατικών νόμων καθεστώς, απόρριψη των αντιασφαλιστικών νόμων της κυβέρνησης και κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ