ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Μάρτη 2022
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΙΝΑ
Συνετρίβη αεροσκάφος με 132 επιβαίνοντες

Πλήθος ερωτημάτων προκαλούν οι συνθήκες υπό τις οποίες αεροσκάφος της εταιρείας «China Eastern Airlines» συνετρίβη χτες το μεσημέρι (τοπική ώρα) στην ορεινή περιοχή Γκουανγκσί της νότιας Κίνας.

Το αεροπλάνο απογειώθηκε από το Κουνμίγκ της νοτιοδυτικής επαρχίας Γιουνάν στις 1.15 μ.μ. και αναμενόταν να φτάσει στην Γκουανγκζού της νότιας επαρχίας Γκουανγκντόνγκ στις 3.07 μ.μ., μεταφέροντας 132 επιβάτες και 9μελές πλήρωμα. Βίντεο εμφανίζουν το αεροσκάφος να χάνει τόσο απότομα ύψος, που η πτώση του ήταν σχεδόν κατακόρυφη. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν σε κινεζικά ΜΜΕ ότι «έπεσε κάθετα από τον ουρανό (...) δεν έβγαζε καπνό κατά την πτώση, έπεσε στα βουνά και ξέσπασε πυρκαγιά».

Η εταιρεία σε ανακοίνωσή της έκανε λόγο για κάποιους «θανάτους», ωστόσο οι ελπίδες για επιζώντες είναι ελάχιστες, όπως προκύπτει και από την κατάσταση που αντίκρισαν τα μέλη των σωστικών συνεργείων φτάνοντας στο σημείο. Ο Kινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε «σοκαρισμένος», ενώ οι έρευνες επικεντρώνονται στην αναζήτηση του μαύρου κουτιού, ώστε να δοθούν έστω κάποιες απαντήσεις. Κινεζικά ρεπορτάζ αναφέρονταν σε «δεδομένα πτήσης» με βάση τα οποία «δεν υπάρχουν πληροφορίες που να δείχνουν ότι ο πιλότος προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον πύργο ελέγχου».

Η Αλγερία ανακάλεσε τον πρέσβη της στην Ισπανία

Αφορμή η αλλαγή στάσης της Ισπανίας υπέρ του Μαρόκου στο θέμα της Δυτικής Σαχάρας

Οι προσπάθειες χωρών της ΕΕ να εξασφαλίσουν επαρκείς ποσότητες Ενέργειας, στο φόντο των ευρύτερων ανταγωνισμών που επιταχύνει η ρωσική εισβολή στη Ρωσία, αντανακλώνται τις τελευταίες μέρες και στην απόφαση της Ισπανίας να πάρει για πρώτη φορά ξεκάθαρη θέση υπέρ του Μαρόκου σε ό,τι αφορά την πολυετή διαμάχη σχετικά με το καθεστώς της Δυτικής Σαχάρας. Η εξέλιξη γίνεται σε βάρος του αγώνα του Μετώπου Πολισάριο, που στηρίζεται πολιτικά και οικονομικά από την Αλγερία εδώ και δεκαετίες για να πετύχει την ανεξαρτησία αυτής της πρώην ισπανικής αποικίας από τη μαροκινή κατοχή.

Η Αλγερία ανακάλεσε άμεσα χτες τον πρέσβη της στη Μαδρίτη και το υπουργείο Εξωτερικών της, σε σχετική ανακοίνωση, εξέφρασε «κατάπληξη» για την αλλαγή στάσης της Ισπανίας στο θέμα της Δυτικής Σαχάρας (διαθέτει πλούσια κοιτάσματα φωσφόρου, υλικού απαραίτητου στις βιομηχανίες λιπασμάτων), ενώ νωρίτερα ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες είχε δηλώσει «σοβαρή, ρεαλιστική και αξιόπιστη βάση» για την επίλυση της διαφοράς μεταξύ Μαρόκου και Μετώπου Πολισάριο το μαροκινό σχέδιο του ...2007.

Το Μαρόκο ελέγχει περίπου το 80% της Δυτικής Σαχάρας και αντιστέκεται στο αίτημα του Πολισάριο για δημοψήφισμα αυτοδιάθεσης.

Την αλλαγή στάση της Ισπανίας - που, σημειωτέον, εισάγει το 40% του φυσικού αερίου που χρειάζεται από την Αλγερία μέσω του αγωγού «Medgaz» - επικρότησε χτες η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΕ, Ναμπίλα Μασράλι, κάνοντας λόγο για «θετική εξέλιξη στις σχέσεις Μαρόκου - Ισπανίας» η οποία θα είναι «επωφελής για την εφαρμογή της ευρωμαροκινής εταιρικής σχέσης».

ΣΥΡΙΑ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ
Επίσκεψη του Ασαντ στο Ντουμπάι

Οι προσπάθειες αναθέρμανσης των διπλωματικών και πολιτικών σχέσεων ανάμεσα στις κυβερνήσεις της Συρίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων συνεχίστηκαν την Παρασκευή, με την επίσκεψη του Σύρου Πρόεδρου Μπασάρ Ασαντ στο Ντουμπάι και τις διαδοχικές συναντήσεις που είχε με την ηγεσία των ΗΑΕ.

Η επίσκεψη, όπως είπε εκπρόσωπος της συριακής κυβέρνησης, «αντανακλά τη ρεαλιστική πολιτική των ΗΑΕ για τη μείωση εντάσεων και την ενίσχυση του ρόλου των αραβικών χωρών σε μια πρακτική προσέγγιση για την εξεύρεση λύσεων σε κρίσεις της περιοχής». Η συνάντηση του Ασαντ με τον αντιπρόεδρο και πρωθυπουργό των ΗΑΕ, σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Ρασίντ αλ Μακτούμ, ήταν η πρώτη από την έναρξη του πολέμου προ 11ετίας και την αναστολή της συμμετοχής της Συρίας σε δραστηριότητες του Αραβικού Συνδέσμου.

Χτες επίσης καταγράφηκαν πληροφορίες για κινητικότητα στρατιωτικών δυνάμεων της Τουρκίας και των ΗΠΑ από τη βόρεια Συρία με κατεύθυνση το βόρειο Ιράκ, στο πλαίσιο επιχειρήσεων του τουρκικού στρατού κατά των Κούρδων μαχητών του ΡΚΚ.

Επιπλέον, το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε χτες ότι μερικές δεκάδες τεθωρακισμένα και φορτηγά του αμερικανικού στρατού μετακινήθηκαν το Σάββατο από τη βάση που έχουν φτιάξει παράνομα στην επαρχία Χάσακα με κατεύθυνση το βόρειο Ιράκ, μέσω του μεθοριακού περάσματος Αλ Ουάλιντ.

Εν μέσω αυτών των εξελίξεων, αναμένεται αυτήν τη βδομάδα μετά από μήνες να ξαναρχίσουν στη Γενεύη της Ελβετίας οι συνομιλίες μεταξύ μελών της πολυμελούς Συριακής Συνταγματικής Επιτροπής, με στόχο ένα νέο συριακό Σύνταγμα.

  • Επαφές στο Ντουμπάι είχε χτες και ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, επρόκειτο να χαιρετίσει το 16ο Φόρουμ πρέσβεων και αντιπροσώπων διπλωματικών αποστολών των ΗΑΕ.
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

BΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Εξι άτομα σκοτώθηκαν και άλλα 26 τραυματίστηκαν (οι δέκα νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση) όταν έπεσε πάνω σε πλήθος 150 ατόμων ένα αυτοκίνητο στις 5 τα ξημερώματα της Κυριακής στη διάρκεια καρναβαλικών εκδηλώσεων στην πόλη Λα Λουβιέρ της γαλλόφωνης Βαλονίας στο Βέλγιο. Σε πρώτη φάση οι έρευνες δεν έδειξαν ότι τα κίνητρα ήταν τρομοκρατικά, ενώ οι αρχές ανακοίνωσαν τη διενέργεια ελέγχων στον οδηγό του ΙΧ για ναρκωτικά, τοξικές ουσίες και αλκοόλ.

ΚΑΪΡΟ.-- Ξαφνική σύνοδο στο αιγυπτιακό θέρετρο της Ερυθράς Θάλασσας πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, ο πρίγκιπας διάδοχος του Αμπου Ντάμπι στα ΗΑΕ, Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχγιάν και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ. Την περασμένη βδομάδα, ο Μπένετ είχε αναφερθεί στην εντεινόμενη συνεργασία της χώρας του με την Αίγυπτο, με αφορμή την απόφαση να αυξήσουν τις αεροπορικές τους συνδέσεις με μια νέα απευθείας πτήση μεταξύ του Τελ Αβίβ και του θερέτρου Σαρμ Ελ-Σέιχ που αναμένεται να ξεκινήσει τον επόμενο μήνα.

Καταθέσεις για τη στυγερή δολοφονία της Ελ. Τοπαλούδη

Με την κατάθεση δύο σημαντικών μαρτύρων, του λιμενικού Θωμά Ζώβα, που ανέλαβε και εξιχνίασε τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη στη Ρόδο το 2018, και του ιατροδικαστή Παναγιώτη Κοτρέτσου ξεκίνησε χτες στο Εφετείο η δίκη του 26χρονου Μανώλη Κούκουρα και του 24χρονου Αλέξανδρου Λούτση για τον βιασμό και τη δολοφονία της. Οι δύο έχουν καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό ισόβια και επιπλέον 15 χρόνια για τον ομαδικό βιασμό και για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως από κοινού. Η δίκη ξεκίνησε μετά από τρεις διακοπές, γι' αυτό και οι γονείς του θύματος δεν παρέστησαν χτες, αφού έχουν ζητήσει να καταθέσουν στη συνεδρίαση της 28ης Μάρτη. Ο Θ. Ζώβας περιέγραψε γι' ακόμη μια φορά αναλυτικά τις έρευνές του. «Η Ελένη πάλεψε για τη ζωή της... Αντιστάθηκε και την σακατέψανε» είπε. Αναφέρθηκε και στα αίματα που βρέθηκαν σε διαφόρους χώρους στο σπίτι του Μ. Κούκουρα. Ο ιατροδικαστής Π. Κοτρέτσος σημείωσε ότι ο πνιγμός ήταν η αιτία θανάτου της κοπέλας, αλλά το χτύπημα στο κεφάλι ήταν καθοριστικό. Διευκρίνισε όπως και πρωτόδικα ότι η κοπέλα ήταν λιπόθυμη όταν οι κατηγορούμενοι την πέταξαν στη θάλασσα. Οπως σημείωσε ο ιατροδικαστής, πριν τον θάνατο έγινε απόπειρα στραγγαλισμού της κοπέλας, που χτυπήθηκε με βαρύ αντικείμενο στο κεφάλι, το οποίο προκάλεσε εγκεφαλική αιμορραγία. «Η συγκεκριμένη περίπτωση δείχνει μια ακραία απάνθρωπη συμπεριφορά, δεν υπήρχε ίχνος ανθρωπισμού», τόνισε.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Φρικιαστική απόπειρα δολοφονίας γυναίκας

Δολοφονία γυναίκας που αποτράπηκε χαρακτηρίζουν οι αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος Φαιστού και οι διασώστες του ΕΚΑΒ τη νέα υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας, σε ορεινό χωριό του Ηρακλείου. Η γυναίκα που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ήταν ένα βήμα από το θάνατο. Βρέθηκε σύμφωνα με πληροφορίες από το ΕΚΑΒ γυμνή σε ένα στρώμα, ενώ ο νταής που λίγο έλειψε να της κόψει το νήμα της ζωής, είχε αφήσει ανοικτή μια φιάλη γκαζιού, και έχει συλληφθεί. Η ανησυχία των παιδιών της 56χρονης που μένουν μόνιμα στη Γερμανία και είχαν μέρες να μιλήσουν με την μητέρα τους, ήταν αφορμή για να κινητοποιηθούν οι αρχές στο Ηράκλειο, με τους αστυνομικούς που έφτασαν στο σπίτι της να την βρίσκουν με νεκρικό σφυγμό και με χτυπήματα σε όλο το σώμα. Οπως αναφέρουν πληροφορίες όποτε καλούσαν τα παιδιά στο σπίτι το σήκωνε ο πατέρας τους, που τους έλεγε ότι η μητέρα τους δεν μπορεί να μιλήσει. Η 56χρονη μεταφέρθηκε στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, όπου αρχικά εισήχθη στη ΜΕΘ, ωστόσο πλέον νοσηλεύεται σε κλινική.

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Νέο αντιλαϊκό μνημόνιο με το ΔΝΤ

Η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της Αργεντινής, του Αλμπέρτο Φερνάντες, με τη στήριξη και της νεοφιλελεύθερης αντιπολίτευσης στη Βουλή, ενέκρινε την «αναχρηματοδότηση» του χρέους 45 δισ. δολαρίων στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ο κυβερνητικός συνασπισμός που είχε βγει με κορόνες για απαλλαγή από τον «ζυγό του ΔΝΤ» τώρα γνωρίζει τριγμούς, αφού είναι χαρακτηριστικό ότι το νέο μνημόνιο πέρασε και στη Γερουσία την περασμένη Παρασκευή με 56 ψήφους (20 από τον κυβερνών συνασπισμό και 36 από την αντιπολίτευση), ενώ ψήφισαν κατά 13 κυβερνητικοί βουλευτές και 3 απείχαν, ανάμεσά τους και η πρώην πρόεδρος και νυν αντιπρόεδρος Κριστίνα Κίρσνερ, που επέλεξε να μην είναι στην αίθουσα.

Την ώρα που γινόταν η ψηφοφορία στη Βουλή, πραγματοποιούνταν μεγάλη λαϊκή διαμαρτυρία από συνδικαλιστικές και κοινωνικές οργανώσεις που βλέπουν τα βάρη από το νέο μνημόνιο να πέφτουν και πάλι στις πλάτες τους.

Γκαζάκια στο γραφείο του Αδ. Γεωργιάδη

Γκαζάκια στο πολιτικό γραφείο του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνη Γεωργιάδη, στην οδό Ακαδημίας 84, έβαλαν άγνωστοι το πρωί της Κυριακής. Στο γραφείο που βρίσκεται στον πέμπτο όροφο του κτιρίου προκλήθηκαν υλικές ζημιές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ