ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Μάρτη 2022
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Νέα «πολεμικά» πακέτα κρατικών ενισχύσεων στους ομίλους...

...μεγαλώνει ο λογαριασμός για τον λαό

Eurokinissi

Το «πράσινο φως» για νέα πακέτα με κάθε είδους κρατικές ενισχύσεις σε επιχειρηματικούς ομίλους και ισχυρές επιχειρήσεις έδωσε χτες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφέροντας ότι «ενέκρινε προσωρινό πλαίσιο κρίσης ώστε τα κράτη - μέλη να μπορούν να κάνουν χρήση της ευελιξίας που προβλέπουν οι κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων με στόχο τη στήριξη της οικονομίας στο πλαίσιο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία».

Οι λαοί της Ευρώπης, και ο ελληνικός, θα κληθούν και μέσα από αυτόν τον δρόμο να πληρώσουν έτσι τα «έξοδα» του ιμπεριαλιστικού πολέμου και της πολεμικής εμπλοκής για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, μαζί με την εκτίναξη της ακρίβειας και της ενεργειακής φτώχειας.

Σε ό,τι αφορά το νέο πλαίσιο, πρόκειται για πρόσθετο πακέτο στήριξης, το οποίο όπως χαρακτηριστικά διευκρινίζουν, συμπληρώνει την υφιστάμενη εργαλειοθήκη για τις κρατικές ενισχύσεις με πολλές άλλες δυνατότητες.

Σε αυτό το πλαίσιο, με το «προσωρινό πλαίσιο κρίσης» προβλέπονται:

-- Αμεσες κρατικές ενισχύσεις, που μπορεί να φτάσουν μέχρι 400.000 ευρώ ανά επιχείρηση. Μάλιστα, η ενίσχυση αυτή δεν χρειάζεται να συνδέεται με αύξηση των τιμών της Ενέργειας, ενώ μπορεί να χορηγηθεί υπό οποιαδήποτε μορφή, συμπεριλαμβανομένων άμεσων επιχορηγήσεων ή με άλλους τρόπους, όπως για παράδειγμα με φοροαπαλλαγές.

-- «Αποζημίωση» επιχειρήσεων για την αντιστάθμιση των υψηλών τιμών της Ενέργειας. Τα κράτη - μέλη θα είναι σε θέση να αποζημιώνουν τις επιχειρήσεις, ιδίως τις πλέον ενεργοβόρες, για το πρόσθετο κόστος λόγω των έκτακτων αυξήσεων των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας. Μάλιστα, σε περίπτωση που η επιχείρηση εμφανίζει ζημιές εκμετάλλευσης, τα κράτη - μέλη μπορούν να χορηγούν ενισχύσεις έως 25 εκατ. ευρώ για ενεργοβόρους χρήστες και έως 50 εκατ. ευρώ για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε συγκεκριμένους τομείς, όπως η παραγωγή αλουμινίου και άλλων μετάλλων, ινών γυαλιού, χαρτοπολτού, λιπασμάτων ή υδρογόνου και πολλών βασικών χημικών προϊόντων.

-- Ενίσχυση ρευστότητας. Μεταξύ άλλων τα κράτη - μέλη μπορούν να χορηγήσουν κρατικές εγγυήσεις για τη στήριξη τραπεζικών δανείων επιχειρήσεων κ.ά.

Σε κάθε περίπτωση, όλα τα παραπάνω ισοδυναμούν με διόγκωση των κρατικών χρεών και των ελλειμμάτων, μέσω των οποίων θα χρηματοδοτηθούν και οι νέες παρεμβάσεις στήριξης και διάσωσης επιχειρηματικών ομίλων, ενώ για μια ακόμη φορά τα «σπασμένα» θα φορτωθούν στις πλάτες των λαών.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ
Χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα

Χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα είναι και τα μέτρα που περιέχονται σε τροπολογία που έφερε στη Βουλή η κυβέρνηση για την υποχρεωτική καταγραφή ορισμένων αποθεμάτων από τις επιχειρήσεις, την οποία διαφήμισε ως «έκτακτα μέτρα για την εξασφάλιση» της επάρκειας σιτηρών, ελαίων και λιπασμάτων στην εγχώρια αγορά. Η τροπολογία αναμενόταν να ψηφιστεί αργά χτες το βράδυ στην Ολομέλεια της Βουλής.

Το ΚΚΕ είχε κάνει σαφές ότι θα καταψηφίσει την τροπολογία. Οπως ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος Νίκος Καραθανασόπουλος, τα μέτρα που προβλέπονται «δεν εξασφαλίζουν την επισιτιστική ασφάλεια» και πρόσθεσε: «Εμείς προτείνουμε να καταγραφούν όχι μόνο αυτά, αλλά και να κρατικοποιηθούν τα αποθέματα αυτά και σε άλλα προϊόντα, όπως είναι τα ζυμαρικά, τα όσπρια, το ρύζι και άλλα. Εμείς ζητάμε να διατεθούν στην κατανάλωση χωρίς χονδρεμπορικό και βιομηχανικό κέρδος για όσο καιρό διαρκεί αυτή η κρίση. Ζητάμε να κρατικοποιηθεί, να στηριχθεί και να επαναλειτουργήσει η λιπασματοβιομηχανία με φθηνό ρεύμα, αλλά ταυτόχρονα και με καταγραφή των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται για τα λιπάσματα, την αμμωνία κ.λπ. Ολα αυτά τα προϊόντα των χημικών βιομηχανιών να επιταχθούν, για να μπορέσει να προχωρήσει η παραγωγή λιπάσματος στη χώρα μας, για να διατεθεί φθηνό λίπασμα στον αγρότη, για να μπορέσει να καλλιεργήσει».

Πρόσθεσε ακόμα πως «πρέπει να σταματήσει η παραγωγή βιοντίζελ από τα φυτικά έλαια», αφού λέει η κυβέρνηση ότι αυτήν τη στιγμή υπάρχει έλλειψη στην αγορά και συνολικά «να σταματήσουν οι εξαγωγές όλων των παραπάνω προϊόντων και βεβαίως να στηριχθούν οι καλλιέργειες των εαρινών σιτηρών και του ηλίανθου».

ΤΕ ΘΑΣΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εξοργιστικές οι αυξήσεις των εισιτηρίων

Σε αυξήσεις άνω του 10%, στα ήδη πανάκριβα εισιτήρια, προχώρησαν οι πλοιοκτήτες στις πορθμειακές γραμμές της Θάσου με τις ευλογίες της κυβέρνησης, επικαλούμενοι τις αυξήσεις των καυσίμων, συνεχίζοντας έτσι τη λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος για ένα ταξίδι στην Καβάλα.

Καθώς οι δημόσιες υπηρεσίες και το δημόσιο σύστημα Υγείας στη Θάσο είναι αποψιλωμένα, πολλοί είναι οι κάτοικοι του νησιού που καθημερινά μετακινούνται προς την Καβάλα, με αποτέλεσμα το ταξίδι να απορροφά ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους. Παράλληλα, η γραμμή Πρίνου - Καβάλας παραμένει υποβαθμισμένη και δεν καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων, καθώς σε αυτήν πραγματοποιούνται μόλις 2 δρομολόγια τη μέρα.

Σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Θάσου του ΚΚΕ χαρακτηρίζει εξοργιστικές τις αυξήσεις σε μια περίοδο που η ακρίβεια τσακίζει το λαϊκό εισόδημα, ενώ τονίζει πως οι πλοιοκτήτες, εκτός από «ζεστό» χρήμα ως «πληγέντες από την πανδημία» και φορολογική ασυλία που απολαμβάνουν στις πλάτες του λαού, σταθερά επιδεινώνουν τις εργασιακές συνθήκες των ναυτεργατών, με καθηλωμένους μισθούς, εντατικοποίηση της δουλειάς και καταπάτηση μιας σειράς δικαιωμάτνων στηριζόμενοι στον ...αέρα που τους δίνει η κυβερνητική πολιτική.

«Είναι τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ όπως και όλων των προηγουμένων κυβερνήσεων», προσθέτει η ανακοίνωση, «που τα αντανακλαστικά τους είναι ταχύτατα προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες των πλοιοκτητών. Δεν δίνουν δεκάρα όμως για το πώς τα βγάζουν πέρα οι κάτοικοι του νησιού και οι ναυτεργάτες από το ξεζούμισμα των οποίων δίνονται οι επιδοτήσεις στους πλοιοκτήτες και πληρώνονται τα ολοένα πιο ακριβά εισιτήρια».

Η ΤΕ Θάσου του ΚΚΕ καλεί τον λαό του νησιού να μην αποδεχτεί τις νέες αυξήσεις που επιβάλλουν οι πλοιοκτήτες, να δυναμώσει τον μαζικό αγώνα απαιτώντας: Μειώσεις όλων των εισιτήριων, επιβατών και οχημάτων, κατά 50%, μειωμένα εισιτήρια στους συνταξιούχους, αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, πολύτεκνους κ.λπ., δωρεάν μετακινήσεις για φοιτητές, στρατευμένους, ανέργους, ΑμεΑ, χρονίως πάσχοντες, δρομολόγια στη γραμμή Πρίνου - Καβάλας που να καλύπτουν τις ανάγκες, αυξήσεις στους μισθούς των ναυτεργατών, οργανικές συνθέσεις που να καλύπτουν τις ανάγκες των πλοίων, βελτίωση των εργασιακών συνθηκών, πλήρη εφαρμογή των δικαιωμάτων τους και κατάργηση του ειδικού φόρου στα καύσιμα, του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αγώνας για την κατάργηση έμμεσων φόρων και «πράσινων» χαρατσιών της ΕΕ

Στην κοινή συζήτηση σχετικά με τις «Συνόδους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες παρενέβη η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης στην ομιλία του τόνισε τα παρακάτω:

«Ενώ η ρωσική εισβολή μαίνεται, συνοδευόμενη από κλιμάκωση εξοπλισμών και κυρώσεων από ΕΕ, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, οι λαοί πληρώνουν πολλαπλά με ζωές, προσφυγιά, πανάκριβα καύσιμα, Ενέργεια και τρόφιμα. Τα παζάρια και οι αντιθέσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με την εμπλοκή και των ΗΠΑ, για το ενεργειακό εμπάργκο στη Ρωσία, για τις "κοινές παραγγελίες", την εξασφάλιση χρυσοπληρωμένης επάρκειας του ούτως ή άλλως πανάκριβου εισαγόμενου φυσικού αερίου, δεν προμηνύουν τίποτα θετικό για τον λαό. Αντιθέτως, η ευρωενωσιακή στρατηγική της "πράσινης μετάβασης", το "χρηματιστήριο Ενέργειας" προδικάζουν τους αντιλαϊκούς όρους τέτοιων συμφωνιών. Οροι που καθιστούσαν άλλωστε πανάκριβη την Ενέργεια και πριν από τον πόλεμο. Πρόκειται για συμφωνίες χρυσοφόρες για τους ομίλους με βασική προϋπόθεση ο λαός να πληρώνει αδρά για τα κέρδη τους.

Τώρα να δυναμώσει ο αγώνας για κατάργηση των έμμεσων φόρων, των "πράσινων" χαρατσιών στα καύσιμα και την Ενέργεια, με πλαφόν ανά κιλοβατώρα. Για εξουσία και οικονομία με σχεδιασμένη αξιοποίηση του συνόλου των μορφών και των πηγών Ενέργειας για τις λαϊκές ανάγκες, για να σταματήσει η Ενέργεια να είναι εμπόρευμα».

Ιστοσελίδα με εκπαιδευτικό υλικό ενάντια στον πόλεμο

Καθώς πληθαίνουν οι πρωτοβουλίες στα σχολεία και ανοίγει η συζήτηση ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία, ξεκινά τη λειτουργία της η ιστοσελίδα no2war.edupame.gr από τους εκπαιδευτικούς που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Το υλικό που φιλοξενείται διαρθρώνεται σε ενότητες για μικρότερες και μεγαλύτερες ηλικίες μαθητών, για Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Περιλαμβάνονται έργα ενάντια στον πόλεμο από κάθε μορφή καλλιτεχνικής δημιουργίας, εικαστική, ποίηση, λογοτεχνία, μουσική, κινηματογράφο, με εκπαιδευτικές προτάσεις. Παράλληλα θα δημοσιεύονται αντιπολεμικές πρωτοβουλίες που παίρνουν Σύλλογοι Εκπαιδευτικών ΠΕ και ΕΛΜΕ στα σχολεία.

Το υλικό θα ανανεώνεται συνεχώς, και προτάσεις και πρωτοβουλίες μπορούν να σταλούν ηλεκτρονικά (στο mail: panelladiki@edupame.gr). Οπως αναφέρεται:

«Καλούμε όλους τους συναδέλφους να ανοίξουμε θαρρετά τη συζήτηση μέσα στις τάξεις με τους μαθητές μας. Δυναμώνουμε τη φωνή μας! Να σταματήσει αμέσως η ελληνική εμπλοκή και συμμετοχή στον πόλεμο. Κανένας Ελληνας φαντάρος έξω από τα σύνορα της χώρας. Δυναμώνουμε την πάλη ενάντια σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, για να κλείσουν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις στην Ελλάδα. Σε κάθε σχολείο παίρνουμε πολύμορφες πρωτοβουλίες (καλλιτεχνικές, πολιτιστικές, αθλητικές κ.ά.) μαζί με τους μαθητές μας. Βροντοφωνάζουμε "Οχι στον πόλεμο, Ναι στην ειρήνη και τη φιλία των λαών"!».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ