ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Απρίλη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τελική ευθεία για τη μεγάλη πολιτική εκδήλωση της Κυριακής στην Αμαλιάδα

Στην πλατεία Μπελογιάννη στις 11.30 π.μ. η ομιλία από τον ΓΓ της ΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα

Μουσικό-αφηγηματικό αφιέρωμα για τη ζωή του κομμουνιστή, ήρωα ετοιμάζει το συγκρότημα της ΚΝΕ

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η προετοιμασία της ΚΟ Δυτικής Ελλάδας για τη μεγάλη πολιτική εκδήλωση της Κυριακής 3 Απρίλη στην Αμαλιάδα, πόλη γενέτειρα του κομμουνιστή ήρωα Νίκου Μπελογιάννη, όπου στην ομώνυμη πλατεία θα πραγματοποιηθεί και η ομιλία από τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στις 11.30 π.μ.

Ηδη η πόλη «στολίζεται» για να τιμηθούν όπως αρμόζει στον κομμουνιστή ήρωα τα 70 χρόνια από την εκτέλεσή του, που με τη ζωή και δράση του φώτισε τον αγώνα της εργατικής τάξης, του λαού για την πραγματική τους απελευθέρωση, τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Για την εκδήλωση ετοιμάζεται μουσικό, αφηγηματικό αφιέρωμα με δραματοποιημένα σημεία, από το συγκρότημα Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ, που θα παρουσιάσει πτυχές από τη ζωή του Νίκου Μπελογιάννη.

Δίνεται βάρος στην παρουσία του στην Ελλάδα μέχρι τη σύλληψη και την εκτέλεσή του στις 30 Μάρτη 1952 στου Γουδή. Παρουσιάζονται αφηγηματικά προσωπικές του μαρτυρίες από το ημερολόγιό του, αλλά και από ανθρώπους που τον γνώριζαν, όπως του αγωνιστή Κούλη Ζαμπαθά, που τον έκρυβε στο σπίτι του πριν συλληφθεί.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα παρουσιαστεί δραματοποιημένα μεγάλο κομμάτι της απολογίας του από τη δεύτερη δίκη του, με μουσική συνοδεία από το συγκρότημα, με ενορχήστρωση του τραγουδιού «Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο». Στο μουσικό αφιέρωμα, μεταξύ άλλων, θα ακουστούν τα τραγούδια «Αυτοί που περιμένουν», «Ηρωες», «Ο Μπελογιάννης ζει» και «Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο».

Το συγκρότημα αποτελούν οι Χρήστος Καποδίστριας (κρουστά), Παρασκευή Κατεβάτη (πιάνο), Γιώργος Γεωργαντής (κιθάρα), Θοδωρής Πάνας (βιολί και μαντολίνο), Δανάη Κασσάρα (κλαρινέτο), Βασίλης Λέζος (μπάσο), Αγγελική Καββαδία, Σπύρος Αυγεράκης, Κώστας Αναστασόπουλος και Ελένη Δεβελέκου (φωνές).

Δρομολόγηση λεωφορείων

Την Κυριακή, ολοκληρώνεται και η έκθεση στον Πολυχώρο Πολιτισμού που είναι αφιερωμένη στη ζωή και δράση του Νίκου Μπελογιάννη, που έχει κερδίσει το ενδιαφέρον των εργαζομένων, της νεολαίας και του λαού της πόλης, παραμένοντας επισκέψιμη σήμερα Παρασκευή 10 π.μ. - 1 μ.μ. και 5 μ.μ. - 9 μ.μ. και αύριο Σάββατο τις ίδιες ώρες.

Τη δική τους παρουσία στην Αμαλιάδα προετοιμάζουν και οι Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ στους νομούς, με κλείσιμο συμμετοχών δρομολογώντας λεωφορεία ώστε το δυνατόν περισσότεροι να βρεθούν στην Αμαλιάδα.

Από την Αχαΐα λεωφορεία θα αναχωρήσουν από την Πάτρα στις 8.30 π.μ. (έξω από την εκκλησία του Αγίου Ανδρέα) και από το Αίγιο στις 8 π.μ. (Τρίγωνη Πλατεία). Τη συμμετοχή τους με λεωφορεία (ίδιες ώρες και σημεία) ανακοίνωσαν και τα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ στις δύο πόλεις.

Αντίστοιχα από την Αιτωλοακαρνανία αναχωρήσεις θα γίνουν, από το Αγρίνιο (7.30 π.μ. στον πρώην σταθμό το ΟΣΕ) και το Μεσολόγγι (7.45 π.μ. στα ΚΤΕΛ), ενώ «ραντεβού» έχει δοθεί και στο Αντίρριο (8 π.μ. στον κόμβο της γέφυρας). Με τον καράβι των 7.30 π.μ. θα αναχωρήσουν και οι συμμετέχοντες από Ζάκυνθο, όπου από Κυλλήνη θα μεταβούν στην Αμαλιάδα.

Το γαρύφαλλο του Ν. Μπελογιάννη παραμένει πάντα στην καρδιά μας

Με μια λιτή, συγκινητική εκδήλωση, το Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ τίμησε τα 70 χρόνια από την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη και των συντρόφων του, το απόγευμα της Τετάρτης. Μίλησε ο Στρατής Δουνιάς, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ, και ακολούθησε η προβολή της ταινίας του Νίκου Τζήμα «Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο».

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του και ο Θάνος Ξηρός, μέλος της ομάδας συγγραφής του σεναρίου. Με δυο λόγια από καρδιάς απευθύνθηκε στους νεολαίους που παρευρίσκονταν στην εκδήλωση. Αναφέρθηκε στον τρόπο που εργάστηκε η ομάδα, σε στιγμές των γυρισμάτων, αλλά και στο πώς υποδέχθηκε ο κόσμος την ταινία, όταν προβλήθηκε στους κινηματογράφους της χώρας, λίγα χρόνια μετά τη μεταπολίτευση, ύστερα από τα δύσκολα χρόνια και τους αγώνες που είχαν προηγηθεί.

Στην ομιλία του ο Στρ. Δουνιάς σημείωσε μεταξύ άλλων: «Το γαρύφαλλο του Νίκου Μπελογιάννη παραμένει πάντα στην καρδιά μας. Η δράση του πρέπει να μας παρακινήσει να εντείνουμε την προσπάθειά μας ώστε να είμαστε και μαχητές της πράξης, και της σκέψης, και της γνώσης. Αποτελεί, άλλωστε, απαίτηση των καιρών, καθώς το καπιταλιστικό σύστημα εκσυγχρονίζει και εμπλουτίζει διαρκώς το ιδεολογικό - πολιτιστικό - προπαγανδιστικό του οπλοστάσιο.

Ας σκεφτούμε το πλέον πρόσφατο παράδειγμα, τον οχετό αντικομμουνισμού που έχει ξεχυθεί απ' όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, διεθνώς αλλά και στη χώρα μας, που φτάνει στο σημείο να στρέφεται ακόμα και εναντίον καλλιτεχνών που δεν τους κάνουν τη χάρη να διαγράψουν τα δολοφονικά πεπραγμένα και τις ευθύνες των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Οι απαιτήσεις, λοιπόν, μεγαλώνουν. Γι' αυτό και οφείλουμε να προσπαθούμε να γινόμαστε πολύπλευροι, να συνδέουμε την επαναστατική θεωρία με την επαναστατική πράξη, να εμπλουτίζουμε τη θεωρία με τη μελετημένη πείρα της πράξης.

Επομένως και με το βιβλίο, και με την κατάκτηση της επιστήμης που σπουδάζει ο καθένας και η καθεμιά, και με τη γνώση της Ιστορίας και στη διαδήλωση, και στον φοιτητικό σύλλογο, στο σωματείο, και στον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό, και με μια μεγάλη και ζεστή αγκαλιά για κάθε άνθρωπο.

Οπως έγραψε ο Μπελογιάννης, "αντλείς απέραντες κι ανεξάντλητες δυνάμεις από την πίστη σου στο Κόμμα και στη νίκη".

Κι έτσι ακόμα και αν, ορισμένες φορές, βλέπουμε μπροστά μας να υψώνονται βουνά, έχουμε τη δύναμη, τα εφόδια - τη θεωρία, την επαναστατική στρατηγική του Κόμματός μας, την έμπνευση απ' τη θυσία των Μπελογιάννηδων που γεννά το Κόμμα μας - για να προχωρήσουμε μπροστά, βαδίζοντας στον ίδιο δρόμο, για ν' ανθίσει το γαρύφαλλο της νιότης, της ελπίδας, της επανάστασης».

ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πλούσια δράση ενάντια στον πόλεμο και την ελληνική εμπλοκή

Σήμερα Παρασκευή

-- Στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Τριών Συμμάχων της Πάτρας, θα γίνει αντιπολεμική συναυλία από τις Οργανώσεις Αχαΐας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Θα μιλήσει ο Σωτήρης Παρίσης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει συναυλία με την σοπράνο Μαριάννα Μεσσαλά.

-- Στις 7 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου, θα γίνει συγκέντρωση με ομιλητή τον Χρήστο Δάβουλο, μέλος του ΤΓ της ΤΕ Αχαΐας του ΚΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ., θα γίνει συγκέντρωση στην πλατεία Δημαρχείου της Ηγουμενίτσας, με ομιλητή τον Νεκτάριο Τριάντη, μέλος της ΚΕ και Γραμματέα της ΕΠ Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας του ΚΚΕ.

-- Στις 10 π.μ., σύσκεψη με εργαζόμενους του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης.

-- Σε σύσκεψη των ΚΟΒ Α' και Β' - Γ' Διαμερίσματος δήμου Θεσσαλονίκης, στις 6.30 μ.μ., στον 1ο όροφο του ΕΚ Θεσσαλονίκης, θα μιλήσει ο Σωτήρης Αβραμόπουλος, μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

-- Στις 7.30 μ.μ., η ΚΟ Λιβαδειάς του ΚΚΕ καλεί σε συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Θα μιλήσει ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ και επικεφαλής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 6 μ.μ., σύσκεψη στον Αγιο Νικόλαο στην Καρδίτσα στο «ΠΛΙΘΙΝΟ - ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ» (Αγίου Νικολάου 47) με ομιλητή τον Πάνο Τζόκα, μέλος του ΤΓ Καρδίτσας.

-- Στις 7.30 μ.μ., ομιλία στην αίθουσα του δήμου Σοφάδων με ομιλητή τον Ηλία Στουρνάρα, μέλος του ΤΓ Καρδίτσας.

Αύριο Σάββατο:

-- Στις 7 μ.μ., στο Αλιβέρι σύσκεψη - συζήτηση στην αίθουσα Εργατικού Κέντρου Αλιβερίου. Ομιλητής ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Εύβοιας.

-- Στις 7.30 μ.μ., στον κινηματογράφο στο Βαθύ της Ιθάκης, συγκέντρωση με ομιλήτρια την Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία του Μεσολογγίου, συγκέντρωση με ομιλητή τον Θανάση Χαστά, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Ελλάδας.

-- Στις 11 π.μ., στη Θήβα, συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία. Ομιλητής ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, περιφερειακός σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας.

-- Στις 8 π.μ., σύσκεψη με γυναίκες στο «ΚΑΦΕ CUERVO» στον Παλαμά με ομιλήτρια την Χριστίνα Μπεκιάρη, Γραμματέα της ΤΕ Καρδίτσας και μέλος της ΕΠ Θεσσαλίας.

-- Στις 7.30 μ.μ., σύσκεψη με ΕΒΕ στην Καρδίτσα στο καφέ «ΡΟΠΤΡΟ» (στην αγορά) στις 7.30 μ.μ. με ομιλητή τον Κωνσταντίνο Καραμαγκιόλα, μέλος του ΤΓ Καρδίτσας.

-- Στις 7.30 μ.μ., αντιπολεμική συναυλία στην πλατεία Ελευθερίας στις Σέρρες.

Κυριακή 3/4

-- Στις 8 μ.μ., στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου στην Κεφαλονιά, συγκέντρωση με ομιλήτρια την Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 10.30 π.μ., σύσκεψη στο χωριό Στίβος στη Θεσσαλονίκη με ομιλητή τον Οδυσσέα Μαάιτα, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας.

-- Στις 11.30 π.μ., σύσκεψη στα γραφεία του ΚΚΕ στο Σιδηρόκαστρο Σερρών με ομιλήτρια την Αλεξία Μπούμπα, μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ. οι Οργανώσεις Πτολεμαΐδας της ΚΝΕ θα πραγματοποιήσουν σύσκεψη στα γραφεία των σωματείων ΣΕΕEΝ-ΣΕΥΠΕ, όπου θα μιλήσει ο Κώστας Αντάρας, Γραμματέας του ΣΠ Δυτικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.

Αύριο η εκδήλωση στην Αθήνα

Οι Οργανώσεις Α' Αθήνας και Πανεπιστημίων Αττικής του ΚΚΕ και της ΚΝΕ καλούν αύριο Σάββατο 2 Απρίλη, στις 6 μ.μ., σε εκδήλωση για τα 70 χρόνια από την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη και των συντρόφων του. Η εκδήλωση θα γίνει στο Πάρκο Γουδή (λεωφ. Μεσογείων, έναντι Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντινάν»). Θα μιλήσει ο Πέτρος Μαρκομιχάλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Παράλληλα η Κομματική Οργάνωση Αττικής φιλοξενεί στην έδρα της (Αχαρνών 241) μια όμορφη και ενδιαφέρουσα έκθεση. Οποιος την επισκεφτεί θα έχει την ευκαιρία να αντικρίσει ψηφιακές ανατυπώσεις από το Ιστορικό Αρχείο του ΚΚΕ, που περιλαμβάνει υλικά σχετικά με τη ζωή και τη δράση του Νίκου Μπελογιάννη, όπως και να παρακολουθήσει βίντεο που προβάλλεται στον χώρο. Τέλος, υπάρχει δυνατότητα για τους επισκέπτες της έκθεσης να προμηθευτούν τις προσφορές που έχουν ανακοινώσει οι εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή» τόσο για τον Νίκο Μπελογιάννη όσο και για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Η έκθεση θα λειτουργεί και μέχρι τη Δευτέρα 4 Απρίλη.

  • Η Τομεακή Επιτροπή Μεσσηνίας του ΚΚΕ και το Τομεακό Συμβούλιο της ΚΝΕ διοργανώνουν σειρά εκδηλώσεων αφιερωμένων στα 70 χρόνια από την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη. Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα Παρασκευή στις 17.00 στον Πολυχώρο Δημιουργίας της ΚΝΕ «Μικρόβιο - Γιώργος Βουβαλέας» (Αριστοδήμου 15 και Παπατσώνη, Καλαμάτα) πραγματοποιείται έκθεση για τη ζωή και τη δράση του Μπελογιάννη. Επίσης, αύριο Σάββατο στις 19.00 θα πραγματοποιηθεί μουσικοαφηγηματική εκδήλωση και ομιλία στο προαύλιο του Αγίου Νικολάου. Θα μιλήσει ο Νίκος Κουτουμάνος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ