ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Απρίλη 2022
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΛΟΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ
Στο πόδι σε όλη τη χώρα για να «νεκρώσουν» οι χώροι δουλειάς

Μοτοπορεία διανομέων στην Πάτρα
Μοτοπορεία διανομέων στην Πάτρα
Με αισιοδοξία ότι η αυριανή 24ωρη απεργία θα είναι επιτυχημένη, το Εργατικό Κέντρο Πάτρας και τα σωματεία δίνουν τη μάχη εκμεταλλευόμενα και το τελευταίο λεπτό για την ενημέρωση των εργαζομένων.

Η απεργιακή επιτροπή του Συνδικάτου Οικοδόμων βρέθηκε σε όλα τα μεγάλα έργα σημειώνοντας ότι αύριο δεν θα ακουστεί «σκεπαρνιά» πουθενά. Αντίστοιχα σε όλα τα μεγάλα εργοστάσια περιόδευσαν οι απεργιακές επιτροπές των κλαδικών Σωματείων Μετάλλου και Τροφίμων - Ποτών, σημειώνοντας ότι «δεν θα γυρίσει γρανάζι πουθενά».

Μαζική Γενική Συνέλευση πραγματοποίησε το Σωματείο Εμπορίου - Υπηρεσιών, με τους εργαζόμενους να δίνουν τον τόνο για την απεργία. Το Συνδικάτο Διανομέων - Ντελιβεράδων, με πανό και ανακοινώσεις, καλεί σε απεργιακή προσυγκέντρωση του κλάδου στην πλατεία Γεωργίου, προκειμένου όλοι οι συμμετέχοντες να μεταβούν με μοτοπορεία στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου.

Τα Σωματεία Εργαζομένων στον δήμο Πατρέων εξήγγειλαν απεργιακή προσυγκέντρωση έξω από το δημαρχείο, αύριο το πρωί, προκειμένου, με πορεία, να μεταβούν στο Εργατικό Κέντρο.

Στο μεταξύ, αύριο, Τετάρτη, θα εκδικαστεί στα δικαστήρια της Πάτρας άλλη μια μήνυση που κατέθεσαν οι νόθοι εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ που ηγούνταν στο ΕΚ Πάτρας, εναντίον συνδικαλιστών που ηγήθηκαν της προσπάθειας να αλλάξει σελίδα ο συνδικαλιστικός φορέας, να φύγει η «γάγγραινα», να αποτελεί ο το Εργατικό Κέντρο πραγματικό αποκούμπι των εργαζομένων.

Συναυλία στα Τρίκαλα
Συναυλία στα Τρίκαλα
Στην Ηλεία, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, εκτός από εμπορικά και τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, περιόδευσε στις σχολές ΟΑΕΔ και τα ΙΕΚ του Πύργου, ενώ στην Αμαλιάδα, Εργατικό Κέντρο και σωματεία «στόλισαν» με πανό κεντρικά σημεία, καλώντας σε ξεσηκωμό.

Στη Ζάκυνθο, στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου καλεί και ο Σύλλογος Δασκάλων - Νηπιαγωγών, ενώ στην Κεφαλονιά το βάρος δίνεται στους ξενοδοχοϋπαλλήλους και τη νέα σεζόν που ξεκινά.

Στη Μεσσηνία, εργατικά σωματεία προχώρησαν σε εκδήλωση ενημέρωσης των εργαζομένων στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας την Παρασκευή. Συνεχείς είναι οι περιοδείες και ενημερώσεις για να γεμίσει απεργούς αύριο η πλατεία 23ης Μαρτίου.

Στη Θεσσαλία

Στη Λάρισα, το Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκαν μαζικές εξορμήσεις σε πλατείες, πάρκα και γειτονιές με στόχο να φτάσει σε κάθε λαϊκή οικογένεια το απεργιακό κάλεσμα. Ακόμα, χτες, έγιναν περιοδείες στη «Rontis», στην «Intrakat», σε εργοστάσια τροφίμων και ένδυσης, γιαπιά, εμπορικά και επισιτιστικά καταστήματα, αλλά και νοσοκομεία, σχολεία. Ανάλογες περιοδείες έγιναν σε δεκάδες χώρους δουλειάς και γειτονιές σε Βόλο, Τρίκαλα και Καρδίτσα.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε χτες η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, ο πρόεδρός του, Γιάννης Σκόκας, επισήμανε μεταξύ άλλων: «Τώρα είναι η ώρα οι εργαζόμενοι μέσα από τα σωματεία μας να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας, να υπερασπιστούμε τη ζωή και το εισόδημά μας. Η δύναμή μας βρίσκεται στην οργάνωση και στον αγώνα, στον δρόμο της συλλογικής διεκδίκησης».

Στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας καλούν ο Εμπορικός Σύλλογος και βιοτεχνικά σωματεία της πόλης. Αντίστοιχα, στον Βόλο, με απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου, θα παραμείνουν για δύο ώρες (10 π.μ. - 12 μ.) κλειστά τα εμπορικά μαγαζιά.

Ακόμα, με σύνθημα «Ρεύμα φθηνό για όλο τον λαό» και απαιτώντας να σταματήσουν οι διακοπές ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους υπέρογκους λογαριασμούς, μέλη των συνταξιουχικών σωματείων Τρικάλων πραγματοποίησαν χτες συγκέντρωση έξω από το τοπικό κατάστημα της ΔΕΗ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε μια σειρά από σωματεία, οι δυνάμεις του εργοδοτικού συνδικαλισμού είτε βάζουν εμπόδια στη μαζική συμμετοχή στην απεργία, με συνεδριάσεις που γίνονται κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, είτε αποκρύβοντας τον αληθινό ένοχο για τα προβλήματα των εργαζομένων. Οπως καταγγέλλει με ανακοίνωσής της η ΔΑΣ - ΟΤΑ Μαγνησίας, «ο προεδρεύων της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, Δ. Μπράτης, υποστήριξε σε σύσκεψη των σωματείων ότι "ο πόλεμος μπορεί να μας βγει και σε καλό (...) Μπορεί να υπάρξει μια καλή ευκαιρία να κερδίσουν οι εργαζόμενοι κάποια πράγματα"! Κάλεσε ουσιαστικά τους εργαζόμενους να γίνουν συνένοχοι στο ιμπεριαλιστικό έγκλημα, να συστρατευθούν πίσω από μια ανέφικτη "εθνική πολιτική", κοινή για εργάτες και αφεντικά αντάμα, προκειμένου να εξασφαλίσουν κάποια ψίχουλα που θα πέσουν από το τραπέζι του μεγάλου παζαριού που θα ακολουθήσει τον πόλεμο. Ενοχλήθηκε, μάλιστα, όταν οι εκπρόσωποι της ΔΑΣ - ΟΤΑ Μαγνησίας ανέδειξαν την ανάγκη το συνδικαλιστικό κίνημα να παλέψει για να σταματήσει κάθε εμπλοκή της χώρας και για να μην αξιοποιούνται από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ οι στρατιωτικές υποδομές στο Στεφανοβίκειο και στο στρατόπεδο "Γεωργούλα"».

Μαζικές συναυλίες ενάντια στον πόλεμο σε Λάρισα και Τρίκαλα

Μαχητικό μήνυμα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία, αλλά και ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στους σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, έστειλαν εκατοντάδες μαθητές, φοιτητές και εργαζόμενοι που συμμετείχαν στις συναυλίες που οργάνωσαν σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι, τα παραρτήματα του ΠΜΣ και άλλοι μαζικοί φορείς, στη Λάρισα το Σάββατο και στα Τρίκαλα την Κυριακή. Στις δύο συναυλίες ξεχώρισε η μαζική συμμετοχή ερασιτεχνικών μαθητικών και φοιτητικών σχημάτων.

Μιλώντας στη συναυλία που έγινε στη Λάρισα, ο Νίκος Βλαχόπουλος, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, κατήγγειλε μεταξύ άλλων τη μετατροπή της περιοχής σε αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο, με την αξιοποίηση στρατιωτικών υποδομών, όπως η 110 Πτέρυγα Μάχης, το Στεφανοβίκειο, αναδεικνύοντας τους κινδύνους που δημιουργούνται για τον λαό.

ΟΜΙΛΟΣ ΕΛΤΑ
Πρωταθλητής στις απολύσεις και την εντατικοποίηση

«Απαντούμε με απεργία» διαμηνύει το κλαδικό Συνδικάτο ΣΕΤΤΑ

Τις μαζικές απολύσεις και το ξεζούμισμα των εργαζομένων στον όμιλο ΕΛΤΑ καταγγέλλει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Ταχυδρομείων - Ταχυμεταφορών Αττικής (ΣΕΤΤΑ). Ο όμιλος ΕΛΤΑ (ΕΛΤΑ - ΕΛΤΑ Courier) αναδεικνύεται «πρωταθλητής στις απολύσεις», καθώς «απέλυσε 1.000 ενοικιαζόμενους εργαζόμενους στις αρχές του 2020», συνέχισε με «άλλες 2.000 απολύσεις μόνιμου προσωπικού το 2021 που τις βάφτισε εθελούσιες αποχωρήσεις» και τώρα «ξεκινάει νέο μπαράζ απολύσεων ενοικιαζόμενων», πετώντας στην ανεργία περίπου 250 εργαζόμενους.

Το ΣΕΤΤΑ επισημαίνει τις ευθύνες όλων των κυβερνήσεων, καθώς η ενοικιαζόμενη εργασία στα ΕΛΤΑ «γιγαντώθηκε μετά από νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίστηκε με την κυβέρνηση της ΝΔ», αλλά και των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών στην ΠΟΣΤ και στα επιχειρησιακά σωματεία των ΕΛΤΑ - ΕΛΤΑ Courier, που «όχι μόνο δεν αναγνωρίζουν τους ενοικιαζόμενους ως εργαζόμενους στα ΕΛΤΑ και δεν τους δέχονται ως μέλη τους, αλλά στην ουσία είναι σύμφωνοι με τις ελαστικές σχέσεις εργασίας».

«Απαντάμε με απεργία στις 6 του Απρίλη - Στέλνουμε ηχηρό μήνυμα σε κυβέρνηση και εργοδοσία», είναι το κάλεσμα που απευθύνει το Συνδικάτο στους εργαζόμενους στον όμιλο ΕΛΤΑ και σε όλο τον κλάδο. «Σήμερα που η ακρίβεια έχει μηδενίσει τους άθλιους μισθούς μας, που τα δικαιώματά μας καταπατούνται με ένα σωρό αντεργατικούς νόμους και τον πρόσφατο νόμο - έκτρωμα Χατζηδάκη, που συνεχίζονται οι απολύσεις στον κλάδο μας, είναι ανάγκη όλοι οι συνάδελφοι να οργανωθούμε στο κλαδικό μας Συνδικάτο», τονίζει και καλεί τους εργαζόμενους να «παγώσουν» αύριο τους χώρους δουλειάς, με τη συμμετοχή τους στην απεργία.

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΟΤΟΕ
Συλλογική Σύμβαση για τις ανάγκες των ... τραπεζιτών

Να υπογράψει μια Συλλογική Σύμβαση που βρίσκεται μακριά από τις ανάγκες των εργαζομένων, αλλά που υπηρετεί τις ανάγκες των τραπεζιτών, αποφάσισε η πλειοψηφία - οι 4 παρατάξεις της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ - στο Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ).

Η σύμβαση είναι τριετής (2022-2024) και τυπικά προβλέπει αύξηση αθροιστικά 5,5%, όμως στην πράξη είναι μικρότερη, αφού δίνεται σταδιακά, δηλαδή 2% από 10/2022, 1% από 12/23 και 2,5% τον 12/2024, τον τελευταίο μήνα που λήγει η σύμβαση... Το 5,5% δηλαδή οι τραπεζοϋπάλληλοι θα το δουν στον μισθό τους σε 3 χρόνια!

Η πλειοψηφία ισχυρίζεται επίσης ότι η νέα Συλλογική Σύμβαση περιλαμβάνει ισχυρή ρήτρα διασφάλισης της απασχόλησης.

Το «Αγωνιστικό Μέτωπο» (συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ) καταψήφισε την πρόταση, επισημαίνοντας ότι η σύμβαση αποτελεί μια επιπλέον απόδειξη της παραδοχής της ηγεσίας ότι αυτό που προέχει είναι οι ανάγκες των εργοδοτών και όχι των εργαζομένων.

Για αυτό και η πλειοψηφία δεν οργάνωσε αγώνες για τη διεκδίκησή της, το πλαίσιο αιτημάτων δεν έγινε υπόθεση των εργαζομένων, δεν συζητήθηκαν σε Γενικές Συνελεύσεις ούτε πριν, ούτε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Ως προς τη «ρήτρα» διασφάλισης της απασχόλησης, το «Αγωνιστικό Μέτωπο» επισημαίνει ότι είναι ουσιαστικά ρήτρα απολύσεων, αφού τα «εύλογα μέτρα» που καλούνται να πάρουν οι τραπεζίτες για να αποφευχθούν οι απολύσεις είναι όσα έχει βιώσει ο κλάδος τα τελευταία χρόνια, όπου αριθμούσε περί τους 60.000 εργαζόμενους και σήμερα έχει φτάσει τους 30.000, καθώς οι τραπεζίτες μειώνουν το προσωπικό με αποσχίσεις, μετακινήσεις, «εθελούσιες» αποχωρήσεις κ.ά.

Το «Αγωνιστικό Μέτωπο», καλώντας σε μαζική συμμετοχή στην αυριανή απεργία, προβάλλει τα αιτήματα για 10% αύξηση και μονοετή σύμβαση, απαγόρευση της διευθέτησης εργασίας, 7ωρο - 5ήμερο, υποχρεωτική αποσύνδεση του εργοδότη για όσους τηλεργάζονται με το πέρας του ωραρίου κ.ά.

ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ
Συνεχίζουμε τον αγώνα επιβίωσης σε κοινό βηματισμό με τους εργαζόμενους

Αγωνιστικό κάλεσμα για συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις

Σε μαζική συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις που θα γίνουν αύριο καλούν η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων και δεκάδες Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες.

Οπως τονίζουν στα καλέσματά τους, «ο αγώνας αφορά στην ίδια την επιβίωσή μας, στο δικαίωμά μας να παράγουμε και να ζούμε με αξιοπρέπεια από τη δουλειά μας. Η τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής καλύπτει τον οποιονδήποτε τζίρο ή την οποιαδήποτε τιμή πήραμε στα προϊόντα. Με αυτήν την κατάσταση δεν μπορούμε να συνεχίσουμε την αγροτική απασχόληση». Και προσθέτουν: «Γνωρίζουμε από την πείρα μας ότι ο κοινός βηματισμός, η αλληλεγγύη, οι συντονισμένοι αγώνες με τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους μπορούν να δώσουν δυναμική και να φέρουν αποτελέσματα. Ξέρουμε πολύ καλά ότι χρειάζονται συνεχής αγώνας, οργάνωση και δυνάμωμα των Αγροτικών Συλλόγων, μαζικές κινητοποιήσεις για να έχουμε κατακτήσεις».

Στο επίκεντρο των διεκδικήσεων των Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών βρίσκονται τα αιτήματα για μείωση του κόστους παραγωγής, αφορολόγητο πετρέλαιο, επιδότηση των αγροεφοδίων και ζωοτροφών, κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροεφόδια και βασικά είδη πρώτης ανάγκης για τις οικογένειες. Προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%. Αμεση καταβολή των αποζημιώσεων για τις ζημιές που σημειώθηκαν το 2021. Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίζουν βιώσιμο εισόδημα στους αγροτοκτηνοτρόφους και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση. Καμιά συμμετοχή αλλά απεμπλοκή της χώρας από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Στους βιοπαλαιστές αγρότες και τους Αγροτικούς Συλλόγους της περιοχής απευθύνεται το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων και Ποτών Ημαθίας - Πέλλας, καλώντας τους να δώσουν μαζικό και αγωνιστικό «παρών» στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε Νάουσα, Βέροια, Γιαννιτσά και Εδεσσα. Καλεί τους βιοπαλαιστές αγρότες σε κοινή δράση με τους εργαζόμενους στα τρόφιμα, των εργοστασίων της κομπόστας, της διαλογής και τους εργάτες γης για να αντιπαλέψουν τις συνέπειες του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, της ακρίβειας στην Ενέργεια, στα τρόφιμα, στις πρώτες ύλες παραγωγής, των φυσικών καταστροφών, κ.ά.

Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ανατολικής Θεσσαλονίκης καλεί όλους τους αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους, αλιείς της περιοχής να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργιακή συγκέντρωση των εργατικών σωματείων αύριο, Τετάρτη, στις 11 π.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ