ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Απρίλη 2022
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κινητήριος μοχλός της Ιστορίας η ταξική πάλη

Ξενάγηση στο Εργατικό Μουσείο Κοπεγχάγης

Το μεσημέρι του Σαββάτου η αντιπροσωπεία του Κόμματος ξεναγήθηκε στο Εργατικό Μουσείο Κοπεγχάγης, που χτίστηκε με πρωτοβουλία των οικοδόμων της Κοπεγχάγης το 1879, όταν τα μηνύματα της Παρισινής Κομμούνας άρχισαν να εμπνέουν προλετάριους και άλλων χωρών. Θεωρείται μάλιστα πως πρόκειται για το πρώτο κτίριο που φτιάχτηκε εξαρχής για να αποτελέσει Εργατικό Κέντρο.

Η αντιπροσωπεία του Κόμματος ενημερώθηκε για την πορεία της εκβιομηχάνισης στη χώρα και τη διαμόρφωση της νεαρής εργατικής τάξης, τις άθλιες συνθήκες δουλειάς και ζωής, την παιδική εργασία, τις ατέλειωτες ώρες δουλειάς, τις πρώτες προσπάθειες οργάνωσης με τη δημιουργία σωματείων, την πάλη για το ωράριο - με το πρώτο αίτημα να αφορά τη 12ωρη εργασία - τις πρώτες μεγάλες εργατικές συγκεντρώσεις που γνώρισαν τις διώξεις από την αστυνομία και το αστικό κράτος, την ιστορία του κτιρίου, η οικοδόμηση του οποίου κράτησε 7 χρόνια, με εργατικούς εράνους κυριολεκτικά μέσα από το υστέρημα των εργατών.

Στη συγκλονιστική αίθουσα των συνελεύσεων, όπου το απόγευμα της ίδιας μέρας πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της ΤΕ Σκανδιναβίας του Κόμματος, είχαν την ευκαιρία να δουν τη μοναδική οροφή από γυαλί και τις ξυλόγλυπτες παραστάσεις, όπου με μοναδική δεξιοτεχνία αποτυπώθηκαν τα βασικά επαγγέλματα της εποχής, οι σιδεράδες και μαραγκοί, οι λιμενεργάτες και οι εργάτες των εργοστασίων υφασμάτων κ.ο.κ.

Από την ξενάγηση στο μουσείο
Από την ξενάγηση στο μουσείο
Στο βάθος της αίθουσας ο μεγάλος πίνακας με το ειδυλλιακό τοπίο της εξοχής, εμφανής αντίθεση με το τι αντιμετώπιζαν οι βιομηχανικοί εργάτες που γέμιζαν καθημερινά την αίθουσα, σημάδι κι αυτό της νοσταλγίας για τους τόπους καταγωγής τους, ενώ στην αίθουσα δεσπόζουν οι κόκκινες σημαίες - μικρό μόνο δείγμα της συλλογής που διαθέτει το μουσείο από σημαίες εργατικών σωματείων και Κομμουνιστικών Κομμάτων απ' όλο τον κόσμο, που ξεπερνάνε τις 1.600.

Η αντιπροσωπεία του Κόμματος στη συνέχεια ξεναγήθηκε σε άλλους χώρους του μουσείου, όπου είχε την ευκαιρία να δει τη σημαία με το σύνθημα της Β' Διεθνούς «8 ώρες δουλειάς, 8 ώρες ελεύθερος χρόνος και 8 ώρες ξεκούρασης», που καθιέρωσε την Πρωτομαγιά, καθώς και τεκμήρια από τη δράση της εργατικής τάξης στη χώρα, όπως τη μεγάλη απεργία του 1899, 65 χιλιάδων εργατών, που κράτησε επί βδομάδες, γνώρισε την έμπρακτη διεθνιστική αλληλεγγύη απ' όλες τις γωνιές του κόσμου έως και την Αφρική και κατέληξε σε συμφωνία, με την οποία ορίστηκε ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να διαπραγματεύονται τους όρους πώλησης της εργατικής τους δύναμης μόνο μέσα από τα σωματεία τους.

Ξεχωριστή αναφορά έγινε και στη δράση του εργατικού κινήματος για τη γυναικεία ισοτιμία, ενώ σε άλλο χώρο αποτυπώνονται οι όροι ζωής της εργατικής τάξης, μέσα από πιστά αντίγραφα δύο δωματίων όπου ζούσε μια 10μελής οικογένεια, που ανήκε στους πάνω από 4 χιλιάδες λιμενεργάτες που κάθε μέρα ξεφόρτωναν και φόρτωναν με τα χέρια τα πλοία που έρχονταν στο λιμάνι της Κοπεγχάγης. Στο σπίτι αυτό μάλιστα, στην «προηγμένη» καπιταλιστική Δανία, έμεναν τρία από τα αδέρφια της οικογένειας... έως το 1990.

Σκηνή που αποτυπώνει τους 4 χιλιάδες λιμενεργάτες της Κοπεγχάγης που ξεφόρτωναν καθημερινά με τα χέρια τα καράβια
Σκηνή που αποτυπώνει τους 4 χιλιάδες λιμενεργάτες της Κοπεγχάγης που ξεφόρτωναν καθημερινά με τα χέρια τα καράβια
Στα εκθέματα του Μουσείου όμως αποτυπώνεται και η διαπάλη για τον προσανατολισμό του εργατικού κινήματος στη Δανία, όπως και ο διαβρωτικός, υπονομευτικός ρόλος της σοσιαλδημοκρατίας και του ρεφορμισμού που κυριαρχούν για πολλές δεκαετίες χειραγωγώντας εργατικές - λαϊκές δυνάμεις, βάζοντας εμπόδια στην ανάπτυξη της ταξικής πάλης, πρωτοστατώντας στον αντικομμουνισμό, ιδιαίτερα μετά τις αντεπαναστατικές ανατροπές.

Ο συμβολισμός άλλωστε είναι ενδεικτικός: Στην πίσω αυλή του μουσείου, εκεί όπου δύσκολα πέφτει το μάτι του επισκέπτη, βρίσκεται «εξορισμένο» το άγαλμα του Λένιν: Φτιάχτηκε από τον Ρώσο γλύπτη Al. Rukavishnikov για τη Δανέζικη Ομοσπονδία των Ψαράδων και τοποθετήθηκε αρχικά στο «κομμουνιστικό λαϊκό λύκειο Tidens Hojskole» στο Horsholm, το οποίο έκλεισε μετά τις αντεπαναστατικές ανατροπές, με την ομοσπονδία να παραδίδει το άγαλμα στο Μουσείο, «συνοδεία» και της προσπάθειας για το ξαναγράψιμο της Ιστορίας. Την Ιστορία όμως - όπως αποτυπώνει και το ίδιο το μουσείο - την γράφει η ταξική πάλη, την έγραψαν οι λαοί. Εκείνοι θα ξανακυλήσουν τον τροχό της Ιστορίας προς τα εμπρός, οριστικά και αμετάκλητα προς όφελός τους αυτήν τη φορά.


Η μοναδική αίθουσα των Συνελεύσεων
Η μοναδική αίθουσα των Συνελεύσεων

Το άγαλμα του Λένιν
Το άγαλμα του Λένιν

Με τον παλαίμαχο αγωνιστή Anton Nielsen

Κατά τη διάρκεια της συνεστίασης της ΚΟ Δανίας του ΚΚΕ στην Κοπεγχάγη, ο Δ. Κουτσούμπας συνάντησε τον παλαίμαχο αγωνιστή Anton Nielsen, πρόεδρο των απογόνων των αντιστασιακών. Ο παλαίμαχος αγωνιστής τού μίλησε για τον πατέρα του, βουλευτή του ΚΚ Δανίας, που κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου εξορίστηκε από τους ναζί σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στη Γερμανία μαζί με άλλους κομμουνιστές, που τους παρέδωσε η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση στα χέρια των Γερμανών.

Ενώ ο ίδιος το 2011 σε ηλικία 70 χρόνων φυλακίστηκε από το δανέζικο κράτος για 6 μήνες, γιατί συγκέντρωνε χρήματα για τα νοσοκομεία της Παλαιστίνης!

Ο Anton Nielsen δώρισε στον Δ. Κουτσούμπα δύο βιβλία που έχει γράψει για την Ιστορία του κομμουνιστικού κινήματος και για το εργατικό κίνημα της Δανίας, τον ευχαρίστησε θερμά εκ μέρους όλων των απογόνων για την τιμή, όπως είπε, να επισκεφτεί και να καταθέσει λουλούδια στο μνημείο των εκτελεσμένων κομμουνιστών στο Mindenlunden και σημείωσε πως η συνάντηση αυτή είναι μια μεγάλη στιγμή για εκείνον, που ανυπομονούσε να γνωρίσει τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.


Στο «κάστρο του Αμλετ»

Στο λιμάνι του Kronborg αγάλματα που απεικονίζουν τους λιμενεργάτες
Στο λιμάνι του Kronborg αγάλματα που απεικονίζουν τους λιμενεργάτες
Το κάστρο του Kronborg, γνωστό και ως «κάστρο του Αμλετ», επισκέφτηκε το πρωί της Κυριακής η αντιπροσωπεία του Κόμματος.

Το Kronborg βρίσκεται κοντά στην πόλη Χέλσινγκορ (Helsingor) στα σύνορα της Δανίας με τη Σουηδία. Από το 2000, έχει συμπεριληφθεί από την UNESCO στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Χτισμένο το 1585, έχει μεγάλη συμβολική σημασία για τους Δανούς και έπαιξε ρόλο - κλειδί στην ιστορία της Βόρειας Ευρώπης από τον 16ο έως τον 18ο αιώνα, αφού η στρατηγική του θέση επέτρεπε στα κανόνια του να ελέγχουν το στενό του Ορεσουντ που ενώνει τη Βόρεια με τη Βαλτική Θάλασσα, και κατ' επέκταση όλο το εμπόριο της περιοχής, επιβάλλοντας φόρους στα καράβια που το διέσχιζαν. Εχει παραμείνει άθικτο έως σήμερα κι έχει μείνει γνωστό, γιατί ο Σαίξπηρ τοποθέτησε εκεί, στο κάστρο της Ελσινόρης, τα γεγονότα της τραγωδίας του, «Αμλετ».

Στο λιμάνι της περιοχής η αντιπροσωπεία του Κόμματος είχε την ευκαιρία να δει τα αγάλματα που απεικονίζουν τους λιμενεργάτες, στη χώρα με την πλούσια ναυτική παράδοση.


Με δυο νέους Ελληνες επιστήμονες

Στο περιθώριο της συνεστίασης της ΚΟ Δανίας, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συναντήθηκε με την Αθανασία Τόλιου και τον Γεώργιο Τσιρβούλη, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Lulea.

Πρόκειται για τους δύο νέους Ελληνες επιστήμονες, οι οποίοι μαζί με την Χρύσα Αβδελλίδου τιμήθηκαν πρόσφατα από τη Διεθνή Αστρονομική Ενωση για τη συνεισφορά τους στο ερευνητικό πεδίο των αστεροειδών, με τα ονόματά τους να δίνονται σε ισάριθμους αστεροειδείς!


Μια ζεστή εκδήλωση

Το βράδυ του Σαββάτου ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, παρευρέθηκε σε μια ζεστή εκδήλωση, στη συνεστίαση της ΚΟ Δανίας του ΚΚΕ στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ομοσπονδίας 3F.

Το άνοιγμα στην εκδήλωση πραγματοποίησε ο Ερτόλ Ζούρντα, Γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Δανίας, ο οποίος καλωσορίζοντας όλους τους παρευρισκόμενους και ιδιαίτερα τους συντρόφους από τα σκανδιναβικά ΚΚ, απευθυνόμενους στους Ελληνες μετανάστες κάλεσε «να δυναμώσουμε τους αγώνες που έχουμε μπροστά μας, να συμπορευτείτε με το ΚΚΕ. Οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ στο εξωτερικό ήταν, είναι και θα είναι το αποκούμπι των Ελλήνων μεταναστών. Γιατί τελικά, και εδώ στην ξενιτιά μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, βαδίζοντας στον δρόμο της ανατροπής. Αυτό είναι συμπέρασμα και δίδαγμα διαχρονικό και ιστορικό. Αυτό διδάσκει η Ιστορία των αγώνων του λαού μας και όλων των λαών. Καλή δύναμη και καλή αντάμωση στους αγώνες που έχουμε μπροστά μας».

Αμέσως μετά, τη σκυτάλη πήραν η μουσική και το γλέντι, με το πρόγραμμα να ξεκινάει με ένα μικρό μουσικό αφιέρωμα στον μεγάλο μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, συνοδεία καλού φαγητού και κρασιού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ