ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Απρίλη 2022
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στηρίζει τον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ

Σε Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μεταφέρει τις δίκαιες διεκδικήσεις τους

Οι δίκαιες διεκδικήσεις, θέσεις και προτάσεις των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ θα ακουστούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσα από την Ερώτηση που κατέθεσε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, σχετικά με τη συνέχιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ και τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας.

Δίνοντας συνέχεια στη στήριξη του ΚΚΕ στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, οι ευρωβουλευτές του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος με νέα Ερώτηση καταγγέλλουν τους εγκληματικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, η οποία «προχωρά χωρίς δισταγμό στη συνειδητή απαξίωση, εκκαθάριση της ΛΑΡΚΟ και στην πώλησή της σε ισχυρούς μονοπωλιακούς ομίλους, παρά την αντίθεση όλων των εργαζομένων της επιχείρησης και συνολικά τις μεγάλες λαϊκές αντιδράσεις».

«Το προδιαγεγραμμένο έγκλημα απαξίωσης και κλεισίματος μιας στρατηγικά σημαντικής βιομηχανίας προχωρά, με την κυβέρνηση να κάνει λαθροχειρίες, χρησιμοποιώντας ως βασικό επιχείρημα ότι τάχα η ΛΑΡΚΟ ζημιώνει οικονομικά το ελληνικό κράτος», συνεχίζουν και αναδεικνύουν ότι η κυβέρνηση «χρησιμοποιεί τέτοιου είδους επιχειρήματα τη στιγμή που η τιμή του νικελίου πρόσφατα έσπασε ιστορικό ρεκόρ στο LME, ξεπερνώντας τα 101.000 δολάρια τον τόνο, ενώ σήμερα παραμένει και προβλέπεται ότι θα σταθεροποιηθεί σε υψηλά επίπεδα. Η ΛΑΡΚΟ έχει τη δυνατότητα να παράξει 18.000 τόνους νικελίου ανά έτος».

Προσθέτουν ότι «η Ελλάδα διαθέτει στο υπέδαφός της το 90% των καταγεγραμμένων κοιτασμάτων νικελίου σε όλη την ΕΕ, με τα μεταλλεύματα αυτά να είναι κοβαλτιούχα, γεγονός που τα καθιστά δυσεύρετα σε παγκόσμιο επίπεδο» και ότι «η ΛΑΡΚΟ είναι η μοναδική επιχείρηση στην ΕΕ που παράγει σιδηρονικέλιο από εγχώρια ιδιόκτητα κοιτάσματα, καλύπτοντας πάνω από το 5% της ευρωπαϊκής αγοράς».

«Σε αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση δρομολογεί τις ομαδικές απολύσεις όλων των εργαζομένων και την επαναπρόσληψη με τρίμηνες συμβάσεις όσων είναι έως και 54 ετών, ενώ μέσα από τα επίσημα πρακτικά των διαβουλεύσεων που έχουν κοινοποιήσει οι εργαζόμενοι είναι ξεκάθαρο, και με την παραδοχή της Ειδικής Διαχείρισης, ότι δεν υπάρχει σχέδιο συνέχισης ασφαλούς λειτουργίας. Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ έχουν απορρίψει το αντεργατικό κυβερνητικό σχέδιο και διεκδικούν τα δικαιώματά τους, ενώ το κύμα αλληλεγγύης στον αγώνα τους εξαπλώνεται», επισημαίνουν οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ και ρωτούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πώς τοποθετείται:

-- Στο αίτημα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ να συνεχιστεί ενιαία η παραγωγική της λειτουργία, να εκσυγχρονιστεί η επιχείρηση και να αυξηθεί η παραγωγή σε ασφαλές περιβάλλον για τους εργαζόμενους ακόμα και στην περίπτωση που βγουν άκαρποι οι διαγωνισμοί, να καταβληθεί το σύνολο των υποχρεώσεων στους εργαζόμενους, να επαναπροσληφθούν όλοι και να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας.

-- Για τους όρους και τις διασφαλίσεις με τα οποία εκποιούνται τα μοναδικά μεταλλεύματα νικελίου - κοβαλτίου και το μοναδικό πυρομεταλλουργικό εργοστάσιο στην ΕΕ.

-- Στην ανάγκη ακύρωσης των απαράδεκτων προστίμων που έχουν επιβληθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο μετά από προσφυγή της Επιτροπής.

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Κλιμακώνουν την πάλη με τις απεργιακές συγκεντρώσεις της Πρωτομαγιάς

Κάλεσμα στα σωματεία από τη Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ

Σε άμεση κλιμάκωση του αγώνα με την απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς, που θα γίνει την Κυριακή 1η Μάη, στις 11 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου, καλεί η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ.

Καλεί τα ΔΣ των συνδικάτων να συνεδριάσουν και να οργανώσουν το επόμενο αγωνιστικό βήμα, να βάλουν μπροστά το μήνυμα του διεκδικητικού αγώνα για αυξήσεις στους μισθούς, για την αντιμετώπιση του κύματος ακρίβειας με μέτρα που θα ανακουφίζουν την εργατική - λαϊκή οικογένεια, και την εναντίωση στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Σε ανακοίνωσή της χαιρετίζει τους χιλιάδες εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους και φοιτητές που συμμετείχαν στη μεγαλειώδη απεργιακή συγκέντρωση των συνδικάτων στη Θεσσαλονίκη στις 6 Απρίλη, ενώ καταδικάζει τις συλλήψεις των διαδηλωτών στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης μετά το όργιο καταστολής από την αστυνομία.

Και σημειώνει: «Η απεργία της 6ης Απρίλη είναι έμπρακτη απάντηση στην κυβέρνηση και στη μεγαλοεργοδοσία, που όλοι μαζί τρομοκρατούν και εκβιάζουν τους εργαζόμενους ότι τώρα δεν είναι ώρα για διεκδικήσεις, δεν είναι ώρα για αυξήσεις και για αγώνες που θα αναχαιτίσουν το κύμα ακρίβειας που εξανεμίζει το εισόδημά τους. Δίνουμε το χέρι ειδικά σε όσους αντιμετώπισαν αυτές τις μέρες στα ίσια την εργοδοτική βία και τις απειλές, όσους προσπέρασαν αγωνιστικά την προσπάθεια της εργοδοσίας να δημιουργήσει απεργοσπαστικούς μηχανισμούς και εμπόδια.

Κυβέρνηση και επιχειρηματικοί όμιλοι έσπασαν ξανά τα μούτρα τους. Οι διατάξεις παρεμπόδισης στο απεργιακό δικαίωμα έμειναν πάλι στα χαρτιά. Πετάχτηκαν ξανά από τους εργαζόμενους στα σκουπίδια.

Στις 6 Απρίλη οι εργαζόμενοι διαδήλωσαν μαχητικά ενάντια στο κύμα ακρίβειας, για αυξήσεις στους μισθούς και στις κοινωνικές παροχές, ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στις πολεμικές ενέργειες. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους που αρνούνται να υπηρετήσουν τους σκοπούς των ΝΑΤΟικών μακελάρηδων, μεταφέροντας πολεμικό υλικό έξω από τα σύνορα της χώρας όπως έγινε από εργαζόμενους της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Καταδικάζουμε την καταστολή και τις συλλήψεις συναδέλφων μας που πραγματοποίησε το αστικό κράτος τη μέρα της απεργίας στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όταν το μόνο "έγκλημά" τους ήταν πως εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη χρήση του λιμανιού για μεταφορά ΝΑΤΟικού εξοπλισμού στην Ανατολική Ευρώπη, εξέλιξη που μπλέκει τη χώρα μας και την πόλη μας βαθύτερα στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Το ταξικό εργατικό κίνημα δεν πτοείται από την καταστολή!».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΟΑΣΘ
Συνεχίζουν τον αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία κυβέρνησης και διοίκησης

Νέα μαχητική συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ, καταγγέλλοντας την επιχείρηση τρομοκράτησής τους από την κυβέρνηση και την εργοδοσία, με την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης αξιοποιώντας τον πρόσφατο αντεργατικό νόμο - έκτρωμα.

Χτες στα δικαστήρια εκδικάστηκε η προσφυγή που κατέθεσε η διοίκηση του ΟΑΣΘ προκειμένου να βγάλει παράνομη και καταχρηστική την 24ωρη απεργία που έχουν προγραμματίσει για αύριο Πέμπτη. Η απόφαση αναμένεται σήμερα, μαζί με την απόφαση σχετικά με την προσφυγή που είχε καταθέσει η διοίκηση του ΟΑΣΘ για τη στάση εργασίας που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή.

Οι εργαζόμενοι παλεύουν για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης με αυξήσεις, για αστική συγκοινωνία με βάση τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Απαιτούν να προσληφθεί τώρα το αναγκαίο προσωπικό με μόνιμη και σταθερή δουλειά, να αγοραστούν από το κράτος νέα λεωφορεία σύγχρονης τεχνολογίας και ανταλλακτικά, να φύγουν οι ιδιώτες από τη συγκοινωνία, που κερδίζουν δεκάδες εκατομμύρια με τα σαπάκια τους στις πλάτες του εργαζόμενου λαού. Λένε «όχι» στην ιδιωτικοποίηση του ΟΑΣΘ.

Οπως καταγγέλλουν, μετά τις αλλεπάλληλες μειώσεις στους μισθούς τους, η διοίκηση του ΟΑΣΘ και η κυβέρνηση κόβουν και τα νομοθετημένα επιδόματα ανθυγιεινού και θέσεως ευθύνης στους δικαιούχους, με το αιτιολογικό ότι δεν έχει εκδοθεί σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ έχουν υποστεί μειώσεις έως και 40% και την ίδια ώρα που το κόστος ζωής είναι δυσβάσταχτο, εξαιτίας της πολιτικής που οδηγεί σε αύξηση της ακρίβειας, καλούνται τώρα από την κυβέρνηση να επιστρέψουν αναδρομικά μεγάλα χρηματικά ποσά, χιλιάδων ευρώ, για άδικους νόμους της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι συνεχίστηκαν από τη ΝΔ.

Τροπολογία για δουλειά Κυριακές και αργίες στην ιδιωτική Εκπαίδευση

Περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τον ΟΑΕΔ

Παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα στις 10 π.μ. στη Βουλή

Σε παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα στις 10 π.μ. στη Βουλή καλεί ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ν. Αττικής «Ο Βύρων», αντιδρώντας σε τροπολογία που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου για τον ΟΑΕΔ (βλ. σελ. 21) και με την οποία προβλέπεται η δυνατότητα λειτουργίας και απασχόλησης του προσωπικού φροντιστηρίων τις μέρες αργίας, καθώς και την Κυριακή.

Συγκεκριμένα, το άρθρο 2 της τροπολογίας προβλέπει: «Στην παρ. 3 του άρθρου 9 του β.δ. 748/1966 (Α' 179), περί δυνατότητας λειτουργίας και απασχόλησης προσωπικού την ημέρα Κυριακή και κατά τις ημέρες αργίας, προστίθεται περ. ιβ) ως εξής: Ιβ) Των πάσης φύσεως φροντιστηρίων ή κέντρων ξένων γλωσσών, ειδικώς σε περιπτώσεις διεξαγωγής διαγωνισμάτων ή εξετάσεων».

«Με την τροπολογία αυτή δεχόμαστε ακόμη μία επίθεση στα εργασιακά μας δικαιώματα. Εμβαθύνονται τα σχέδια όλων των κυβερνήσεων να πληγεί περαιτέρω το δικαίωμά μας στην ανάπαυση, στον ελεύθερο χρόνο, τον χρόνο που αφιερώνουμε στις οικογένειές μας. Αντίθετα, γίνεται νόμος η απαίτηση των εργοδοτών να είμαστε διαθέσιμοι κάθε στιγμή, όποτε αυτοί κρίνουν», σχολιάζει ο Σύλλογος και εξηγεί πως «είναι προφανές ότι η λέξη "ειδικώς" στη διατύπωση αφήνει ελεύθερο το πεδίο και για άλλες περιπτώσεις, ουσιαστικά για μαθήματα τις Κυριακές και αργίες».

Εκδικητική απόλυση απεργού λίγο μετά την πανεργατική απεργία

Την απόλυση εργαζόμενου, δύο μέρες μετά τη συμμετοχή του στην πανεργατική απεργία στις 6 Απρίλη, καταγγέλλει το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λαυρεωτικής. Συγκεκριμένα, «την Παρασκευή 8 Απρίλη η επιχείρηση "Οφισμαρτ" απέλυσε συνάδελφο που απέργησε, που μπήκε μπροστά και ενημέρωσε τους συναδέλφους του για τα αιτήματα της απεργίας στις 6 Απρίλη που ήταν τα τεράστια προβλήματα των εργαζομένων με την ακρίβεια, τους τσακισμένους μισθούς μας και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που μαίνεται στη γειτονιά μας», αναφέρει το Σωματείο. Η εργοδοσία θορυβήθηκε από το γεγονός ότι ο εργαζόμενος «δεν φοβήθηκε, σήκωσε το κεφάλι και απέργησε» και δυο μέρες μετά την απεργία «του ανακοίνωσε την απόλυσή του, προφανέστατα εκδικητικά και με το γνωστό πλέον πρόσχημα ότι δεν ήταν παραγωγικός».

Το Σωματείο απαιτεί την ακύρωση της εκδικητικής απόλυσης και καλεί όλους τους εργαζόμενους στη συγκεκριμένη εταιρεία «να μη σκύψουν το κεφάλι, να οργανωθούν στο Σωματείο τους, να δείξουν την αλληλεγγύη τους στον συνάδελφό τους». «Η δύναμή μας είναι η οργάνωσή μας σε κάθε χώρο δουλειάς», υπογραμμίζει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ