ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Απρίλη 2022
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΤΡΑ
Σε κλίμα συγκίνησης ο αποχαιρετισμός στον Δημήτρη Σπαρτινό

«Συνέβαλε απ' όποιο μετερίζι τού ζητήθηκε», σημείωσε στον επικήδειο λόγο του ο Ν. Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

Σε κλίμα έντονης συγκίνησης στο Α' Νεκροταφείο της Πάτρας, πλήθος κόσμου αποχαιρέτησε χτες τον Δημήτρη Σπαρτινό. Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους πολλοί άνθρωποι της γενιάς που πάλεψε ενάντια στη δικτατορία.

Τους επικήδειους εκφώνησαν ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Αχαΐας, ο Κώστας Πελετίδης, δήμαρχος Πατρέων, και η Χριστίνα Κονδάκη, πρόεδρος του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου Πατρών και Περιχώρων.

Στεφάνια έστειλαν ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, η ΕΠ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ, καθώς και φίλοι και φίλες του από τα παλιά. Επίσης, στεφάνι έστειλε η ΚΟ Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ. Στην κηδεία παρευρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία του Κόμματος με επικεφαλής τον Δημήτρη Αρβανιτάκη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Μεταξύ άλλων ο Νίκος Καραθανασόπουλος τόνισε: «Ο Δημήτρης Σπαρτινός γεννήθηκε στην Πάτρα το 1954, οργανώθηκε την περίοδο της δικτατορίας στην Αντι-ΕΦΕΕ και αγωνίστηκε για την ανατροπή της χούντας των συνταγματαρχών. Τραγική ειρωνεία είναι ότι σήμερα κηδεύουμε τον Δημήτρη όταν 55 χρόνια πριν, το ξημέρωμα της 21ης Απρίλη 1967, οι εργατικές - λαϊκές δυνάμεις της χώρας μας βρέθηκαν αντιμέτωπες με την αστική στρατιωτική δικτατορία, μέρα μνήμης αλλά και τιμής σε όσους και όσες αντιστάθηκαν με κάθε κόστος σε αυτή, όπως και ο Δημήτρης, προσφέροντας ακόμα και τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι τα συμφέροντα και τις ελευθερίες της εργατικής - λαϊκής πλειοψηφίας, κόντρα στους σχεδιασμούς της καπιταλιστικής εξουσίας και των διεθνών συμμάχων της.

Στη συνέχεια, οργανώθηκε στο ΚΚΕ και αναδείχτηκε στέλεχός του. Υπήρξε για χρόνια μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Πελοποννήσου - Δυτικής Στερεάς - Ζακύνθου - Κεφαλονιάς - Ιθάκης και ξεχώριζε για τη σεμνή και συνεπή στάση του. Αγαπούσε να επεξεργάζεται και να αντιμετωπίζει όλες τις εξελίξεις, με βάση την ιδεολογικοπολιτική προσέγγιση.

Ο Δημήτρης Σπαρτινός, ως πανεπιστημιακός δάσκαλος, διακρίθηκε για την αφοσίωσή του στην επιστήμη του, κερδίζοντας την αγάπη και τον σεβασμό των φοιτητών του.

Από τις αρχές της δεκαετίας του '90 αγωνίστηκε μέσα στο κίνημα από τις γραμμές του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και μετά, το καλοκαίρι του 2015, για ένα διάστημα, με τη ΛΑΕ. Στη συνέχεια, αγωνιζόμενος μέσα στο λαϊκό κίνημα, συνέχισε την πορεία του και συμπορεύτηκε με όλες του τις δυνάμεις και σε όλες τις μάχες με το ΚΚΕ, μέχρι το τέλος της ζωής του.

Στήριξε και συμμετείχε ενεργά στη δραστηριότητα του Κόμματος, συμβάλλοντας απ' όποιο μετερίζι τού ζητήθηκε, στην ενίσχυση του ΚΚΕ. Πήρε μέρος ενεργά στις εκλογικές μάχες (ευρωεκλογές και βουλευτικές εκλογές 2019), ενώ ήταν υποψήφιος και με το ψηφοδέλτιο της "Λαϊκής Συσπείρωσης" στον δήμο της Πάτρας».

Στη δική του αναφορά ο Κώστας Πελετίδης είπε: «Ηταν πάντα σεμνός, γλυκός, μαχητικός, αγαπητός σε όλους. Εδινε τις μάχες για καλύτερες μέρες με χαμόγελο, υπομονετικά, με τρόπο διεισδυτικό, αισιόδοξος για την τελική έκβαση.

Τα προβλήματα υγείας του δεν τον αναχαίτισαν στη δράση του, στη σταθερή του ενασχόληση με τα μεγάλα και μικρότερα προβλήματα των εργαζομένων.

Με τον σύντροφο Μήτσο είχα την τύχη και την τιμή να μοιράζομαι κοινές αγωνίες και οράματα για τον λαό της Πάτρας, αρχικά στον Παμμικρασιατικό και μετά στις τελευταίες δημοτικές εκλογές του 2019 που ήταν υποψήφιος με τον συνδυασμό της "Λαϊκής Συσπείρωσης" και συνέβαλε με τις προτάσεις, τους προβληματισμούς και τη δράση του στη μεγάλη νίκη του πατραϊκού λαού. Στη συνέχεια φώτιζε με τις επιστημονικές του και όχι μόνο γνώσεις τις επεξεργασίες της δημοτικής αρχής».

Στην προσφορά του στον Παμμικρασιατικό Σύνδεσμο Πατρών και στη γειτονιά των Προσφυγικών αναφέρθηκε η Χριστίνα Κονδάκη.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ανακοίνωση για τις εξελίξεις στη μαρίνα Αρετσούς

μΤην προσπάθεια αποπροσανατολισμού του λαού της Καλαμαριάς με τους πανηγυρισμούς των δημοτικών παρατάξεων για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που ακυρώνει την προκήρυξη του διαγωνισμού για τη μαρίνα της Αρετσούς στην Καλαμαριά, για καθαρά διαδικαστικούς λόγους, σχολιάζει με ανακοίνωσή της η ΤΟ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.

Θυμίζουμε ότι το «πράσινο φως» στο ΤΑΙΠΕΔ για την παραχώρηση της μαρίνας Αρετσούς και του φιλέτου της παραλίας που καλύπτει σε επιχειρηματικά συμφέροντα, είχε ανάψει με τις ευλογίες της διοίκησης του δήμου και την ουσιαστική συναίνεση των υπόλοιπων παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου (πλην «Λαϊκής Συσπείρωσης») παρά τις διαφωνίες τους σε ζητήματα διαδικασίας, διαχείρισης.

Οι δήθεν «κόκκινες γραμμές» που είχαν τεθεί ήταν η παραχώρηση της πλαζ της Αρετσούς στον δήμο Καλαμαριάς από την ΕΤΑΔ, η ολοκλήρωση του αλιευτικού καταφυγίου, ο συντελεστής δόμησης και οι χρήσεις γης που προβλέπονται.

Τώρα ο καθένας ερμηνεύει την απόφαση του ΣτΕ όπως τον εξυπηρετεί. Ετσι ο δήμαρχος μιλάει για «μια μεγάλη ευκαιρία από μεριάς ΤΑΙΠΕΔ και Υπερταμείου να αναδιαμορφώσουν έναν διαγωνισμό, λαμβάνοντας υπόψη και τους όρους του δήμου», ο δε Α. Τεμεκενίδης λέει ότι η απόφαση «δικαιώνει πανηγυρικά» τη θέση της παράταξής του, ενάντια στην «τσιμεντοποίηση» του παραλιακού μετώπου.

Στην ανακοίνωσή της η ΤΟ Ανατολικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ σημειώνει ότι «όλοι αυτοί που θέλουν να παρουσιαστούν ως υπερασπιστές του λαού της Καλαμαριάς, πολιτικά στήριξαν διαδοχικές κυβερνήσεις και μια αντιλαϊκή πολιτική, η οποία έχει δεσμεύσει την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου για επιχειρηματική αξιοποίηση για έναν αιώνα. Είναι αυτοί που έδωσαν χρόνο στο ΤΑΙΠΕΔ, με "ορισμένες παρατηρήσεις" τους, για να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση.

Και για άλλη μια φορά επιδιώκουν τον αποπροσανατολισμό του λαού της Καλαμαριάς. Σαν εργαλείο χρησιμοποιείται η πρόταση για δημοψήφισμα, το οποίο στο όνομα της υποτιθέμενης δημοκρατικής έκφρασης θα θέσει το εκβιαστικό και ψεύτικο δίλημμα για τον λαό μας "ιδιωτικοποίηση με τους όρους της ΣΜΠΕ ή με τους όρους που βάζει η πρόταση της διοίκησης και στηρίζουν οι υπόλοιποι".

Ομως το πραγματικό δίλημμα είναι ιδιωτικοποίηση - αξιοποίηση προς όφελος των επενδυτών που μπορεί να γίνεται και με εμπλοκή του δήμου ή αξιοποίηση προς όφελος του λαού, η οποία έχει συγκεκριμένες προϋποθέσεις;

Και όσο για τον απαράδεκτο εκβιασμό ότι αν δεν μπει ιδιώτης ή αν δεν λειτουργήσει με συγκεκριμένα κριτήρια καπιταλιστικής κερδοφορίας θα παραμείνει η απαράδεκτη σημερινή κατάσταση, τους τον επιστρέφουμε και καλούμε τον λαό της περιοχής να τον πετάξει στα σκουπίδια. Τολμάνε και μιλάνε αυτοί που τόσα χρόνια κυβερνούν, έχουν στα χέρια τους τις διοικήσεις δήμων και Περιφέρειας και είναι δικιά τους ευθύνη η απαράδεκτη κατάσταση στην πλαζ, στο Κόδρα, στο Κυβερνείο».

Η ΤΟ Ανατολικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ καλεί τον λαό της Καλαμαριάς να μην εφησυχάσει, αν και η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε κάθε περίπτωση θα καθυστερήσει τα σχέδιά τους. Αναφέρει ότι σωματεία και φορείς της πόλης οργάνωσαν μια σειρά δράσεις ενάντια στην παραχώρηση της μαρίνας σε ιδιωτικά συμφέροντα, άσκησαν πίεση στη διοίκηση του δήμου, έδειξαν τη δύναμη που έχει ο λαός όταν οργανώνεται και διεκδικεί.

Και τονίζει: «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε την παράδοση της "γης και του ύδατος" στους επιχειρηματικούς ομίλους, στο βωμό της ανάκαμψης της κερδοφορίας τους.

Τώρα είναι η ώρα να διεκδικήσουμε:

  • Την ένταξη της περιοχής της μαρίνας της Αρετσούς στα όρια ΠΕΠ (Περιοχή Ειδικής Προστασίας) του παράκτιου μετώπου της Καλαμαριάς.
  • Καμία παραχώρηση οποιουδήποτε τμήματος του παραλιακού μετώπου σε επιχειρηματικά συμφέροντα.
  • Αμεση ανανέωση, επ' αόριστον, του χρησιδάνειου από τα ΕΤΑΔ προς τον δήμο, για την πλαζ, το Ρεμέτζο, το καφενείο του Ψαρά και την Προποντίδα, με παράλληλη διεκδίκηση γενναίας κρατικής χρηματοδότησης για αναβάθμιση και αξιοποίηση των υπαρχουσών υποδομών προς όφελος του συνόλου του λαού της Καλαμαριάς.

Το όραμά μας είναι να αξιοποιηθεί η παραλία προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και σύντομα να γίνει πόλος έλξης για όλους τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης για αναψυχή, πολιτισμό, αθλητισμό, ακόμα και για κολύμπι.

Οι ελεύθεροι χώροι, οι παραλίες, οι χώροι πρασίνου, τα πρώην στρατόπεδα αποτελούν λαϊκή περιουσία και πρέπει να γίνουν αποκλειστικά περιβαλλοντικοί - οικολογικοί χώροι πρασίνου και αναψυχής, ελεύθεροι για όλο τον λαό, χωρίς καμιά εμπορευματοποίηση των χρήσεών τους, με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους».

ΜΕΡΑ25
Νέο επεισόδιο διαγραφών και αποχωρήσεων

Νέες αποχωρήσεις και διαγραφές σημειώθηκαν στο ΜέΡΑ25. Επίκεντρο αυτήν τη φορά ήταν η διαγραφή του Ανδρέα Καραχάλιου, μέλους του κόμματος στην Οργάνωση του Νοτίου Τομέα Αθηνών, αλλά και μελών που τον υποστήριξαν, τα οποία είτε διαγράφηκαν είτε μπήκαν σε αναστολή και έπειτα αποχώρησαν από το ΜέΡΑ25.

Η τριβή ξεκίνησε όταν προτάθηκε η διαγραφή του Α. Καραχάλιου για επίδειξη «ανάρμοστης συμπεριφοράς προς την Επιτροπή Δεοντολογίας» και λόγω «βαθιών πατριαρχικών αντιλήψεων», με τον ίδιο να καταγγέλλει ότι η έφεση που κατέθεσε «πάγωσε» με παρέμβαση Βαρουφάκη, αφήνοντας αιχμές πως «ενόψει του συνεδρίου και επειδή γνώριζαν πολύ καλά ότι επεξεργάζεται η βάση, στην οποία ανήκω, προτάσεις για αλλαγή άρθρων του καταστατικού, οι οποίες θα ψηφίζονταν από την πλειοψηφία των μελών, μεθοδεύτηκε η αποπομπή μου».

Το ΜέΡΑ25, από την πλευρά του, μίλησε για συγκεκριμένες επώνυμες καταγγελίες που ήρθαν στα αρμόδια όργανα και «σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπουν την πολιτική εργαλειοποίησή τους. Οσοι το κάνουν αυτό, απλά επιβεβαιώνουν την ορθή πολιτική εκτίμηση της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΜέΡΑ25».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ