Παρασκευή 22 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ανακοίνωση για τις εξελίξεις στη μαρίνα Αρετσούς

μΤην προσπάθεια αποπροσανατολισμού του λαού της Καλαμαριάς με τους πανηγυρισμούς των δημοτικών παρατάξεων για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που ακυρώνει την προκήρυξη του διαγωνισμού για τη μαρίνα της Αρετσούς στην Καλαμαριά, για καθαρά διαδικαστικούς λόγους, σχολιάζει με ανακοίνωσή της η ΤΟ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.

Θυμίζουμε ότι το «πράσινο φως» στο ΤΑΙΠΕΔ για την παραχώρηση της μαρίνας Αρετσούς και του φιλέτου της παραλίας που καλύπτει σε επιχειρηματικά συμφέροντα, είχε ανάψει με τις ευλογίες της διοίκησης του δήμου και την ουσιαστική συναίνεση των υπόλοιπων παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου (πλην «Λαϊκής Συσπείρωσης») παρά τις διαφωνίες τους σε ζητήματα διαδικασίας, διαχείρισης.

Οι δήθεν «κόκκινες γραμμές» που είχαν τεθεί ήταν η παραχώρηση της πλαζ της Αρετσούς στον δήμο Καλαμαριάς από την ΕΤΑΔ, η ολοκλήρωση του αλιευτικού καταφυγίου, ο συντελεστής δόμησης και οι χρήσεις γης που προβλέπονται.

Τώρα ο καθένας ερμηνεύει την απόφαση του ΣτΕ όπως τον εξυπηρετεί. Ετσι ο δήμαρχος μιλάει για «μια μεγάλη ευκαιρία από μεριάς ΤΑΙΠΕΔ και Υπερταμείου να αναδιαμορφώσουν έναν διαγωνισμό, λαμβάνοντας υπόψη και τους όρους του δήμου», ο δε Α. Τεμεκενίδης λέει ότι η απόφαση «δικαιώνει πανηγυρικά» τη θέση της παράταξής του, ενάντια στην «τσιμεντοποίηση» του παραλιακού μετώπου.

Στην ανακοίνωσή της η ΤΟ Ανατολικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ σημειώνει ότι «όλοι αυτοί που θέλουν να παρουσιαστούν ως υπερασπιστές του λαού της Καλαμαριάς, πολιτικά στήριξαν διαδοχικές κυβερνήσεις και μια αντιλαϊκή πολιτική, η οποία έχει δεσμεύσει την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου για επιχειρηματική αξιοποίηση για έναν αιώνα. Είναι αυτοί που έδωσαν χρόνο στο ΤΑΙΠΕΔ, με "ορισμένες παρατηρήσεις" τους, για να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση.

Και για άλλη μια φορά επιδιώκουν τον αποπροσανατολισμό του λαού της Καλαμαριάς. Σαν εργαλείο χρησιμοποιείται η πρόταση για δημοψήφισμα, το οποίο στο όνομα της υποτιθέμενης δημοκρατικής έκφρασης θα θέσει το εκβιαστικό και ψεύτικο δίλημμα για τον λαό μας "ιδιωτικοποίηση με τους όρους της ΣΜΠΕ ή με τους όρους που βάζει η πρόταση της διοίκησης και στηρίζουν οι υπόλοιποι".

Ομως το πραγματικό δίλημμα είναι ιδιωτικοποίηση - αξιοποίηση προς όφελος των επενδυτών που μπορεί να γίνεται και με εμπλοκή του δήμου ή αξιοποίηση προς όφελος του λαού, η οποία έχει συγκεκριμένες προϋποθέσεις;

Και όσο για τον απαράδεκτο εκβιασμό ότι αν δεν μπει ιδιώτης ή αν δεν λειτουργήσει με συγκεκριμένα κριτήρια καπιταλιστικής κερδοφορίας θα παραμείνει η απαράδεκτη σημερινή κατάσταση, τους τον επιστρέφουμε και καλούμε τον λαό της περιοχής να τον πετάξει στα σκουπίδια. Τολμάνε και μιλάνε αυτοί που τόσα χρόνια κυβερνούν, έχουν στα χέρια τους τις διοικήσεις δήμων και Περιφέρειας και είναι δικιά τους ευθύνη η απαράδεκτη κατάσταση στην πλαζ, στο Κόδρα, στο Κυβερνείο».

Η ΤΟ Ανατολικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ καλεί τον λαό της Καλαμαριάς να μην εφησυχάσει, αν και η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε κάθε περίπτωση θα καθυστερήσει τα σχέδιά τους. Αναφέρει ότι σωματεία και φορείς της πόλης οργάνωσαν μια σειρά δράσεις ενάντια στην παραχώρηση της μαρίνας σε ιδιωτικά συμφέροντα, άσκησαν πίεση στη διοίκηση του δήμου, έδειξαν τη δύναμη που έχει ο λαός όταν οργανώνεται και διεκδικεί.

Και τονίζει: «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε την παράδοση της "γης και του ύδατος" στους επιχειρηματικούς ομίλους, στο βωμό της ανάκαμψης της κερδοφορίας τους.

Τώρα είναι η ώρα να διεκδικήσουμε:

  • Την ένταξη της περιοχής της μαρίνας της Αρετσούς στα όρια ΠΕΠ (Περιοχή Ειδικής Προστασίας) του παράκτιου μετώπου της Καλαμαριάς.
  • Καμία παραχώρηση οποιουδήποτε τμήματος του παραλιακού μετώπου σε επιχειρηματικά συμφέροντα.
  • Αμεση ανανέωση, επ' αόριστον, του χρησιδάνειου από τα ΕΤΑΔ προς τον δήμο, για την πλαζ, το Ρεμέτζο, το καφενείο του Ψαρά και την Προποντίδα, με παράλληλη διεκδίκηση γενναίας κρατικής χρηματοδότησης για αναβάθμιση και αξιοποίηση των υπαρχουσών υποδομών προς όφελος του συνόλου του λαού της Καλαμαριάς.

Το όραμά μας είναι να αξιοποιηθεί η παραλία προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και σύντομα να γίνει πόλος έλξης για όλους τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης για αναψυχή, πολιτισμό, αθλητισμό, ακόμα και για κολύμπι.

Οι ελεύθεροι χώροι, οι παραλίες, οι χώροι πρασίνου, τα πρώην στρατόπεδα αποτελούν λαϊκή περιουσία και πρέπει να γίνουν αποκλειστικά περιβαλλοντικοί - οικολογικοί χώροι πρασίνου και αναψυχής, ελεύθεροι για όλο τον λαό, χωρίς καμιά εμπορευματοποίηση των χρήσεών τους, με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ