Παρασκευή 22 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΛΕΤΟΝΙΑ - ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ - ΕΣΘΟΝΙΑ
Νέα μέτρα στοχοποίησης των ρωσικών μειονοτήτων

Νέα μέτρα που ουσιαστικά στοχοποιούν τους κατοίκους ρωσικής καταγωγής και τους ρωσόφωνους λαμβάνουν οι κυβερνήσεις των βαλτικών χωρών, με άξονα τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Στη Λετονία, το Κοινοβούλιο ενέκρινε νόμο για τη στέρηση της ιθαγένειας ως τιμωρία για την υποστήριξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Οπως ανέφερε η ενημερωτική ιστοσελίδα «Delfi», οι τροποποιήσεις του νόμου «Περί ιθαγένειας» προβλέπουν ότι η λετονική ιθαγένεια μπορεί να στερηθεί από ένα άτομο που συμμετείχε σε αυτές τις εχθροπραξίες, οι οποίες στη Λετονία θα θεωρηθούν έγκλημα κατά της ειρήνης. Την ίδια ώρα η Λετονία είναι από τις χώρες που είχε ενθαρρύνει «πολίτες» της να πάνε να πολεμήσουν στο πλευρό του ουκρανικού στρατού.

Επίσης, η λετονική υπηκοότητα μπορεί να αφαιρεθεί από όσους παρείχαν σημαντική οικονομική, υλική, προπαγανδιστική, τεχνολογική ή άλλη υποστήριξη σε πρόσωπα, κράτη ή άλλες οντότητες που διέπραξαν ενέργειες οι οποίες απειλούν την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία χωρών ή τη συνταγματική τάξη.

Στο μεταξύ, κινητοποίηση για την υπεράσπιση της εκπαίδευσης στη μητρική γλώσσα έγινε την Τετάρτη από ρωσόφωνους στην πρωτεύουσα της Λετονίας, Ρίγα, ενάντια στην απόφαση του υπουργείου Παιδείας που επιβάλλει όλα τα μαθήματα στα σχολεία των εθνικών μειονοτήτων και των νηπιαγωγείων να γίνονται στα Λετονικά από 1η Σεπτέμβρη 2023. Κατά συνέπεια, η ρωσική Γλώσσα και Λογοτεχνία δεν θα περιλαμβάνονται στα βασικά μαθήματα, αλλά ως μαθήματα επιλογής, την ώρα που περίπου το 30% των κατοίκων της χώρας είναι Ρώσοι και υπάρχουν πολλά σχολεία για εθνοτικές μειονότητες.

Στη Λιθουανία, η Βουλή ενέκρινε προχτές την απαγόρευση της δημόσιας επίδειξης του γράμματος «Ζ», της πορτοκαλί και μαύρης κορδέλας του Αγίου Γεωργίου και άλλων συμβόλων που θεωρείται ότι εκφράζουν υποστήριξη στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ρωσικά στρατιωτικά οχήματα στην Ουκρανία φέρουν το γράμμα «Ζ», το οποίο έχει αρχίσει να εμφανίζεται σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ρούχα κ.λπ. και σε άλλες χώρες, ως σήμα υποστήριξης της ρωσικής εισβολής. Η δε κορδέλα του Αγίου Γεωργίου, που θεσπίστηκε σε ένδειξη τιμής από τη Μεγάλη Αικατερίνη, απέκτησε σημασία στον ρωσόφωνο κόσμο αφότου οι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία την υιοθέτησαν ως σύμβολο της υποστήριξής τους για τη Ρωσία το 2014.

Στην Εσθονία, κόμμα του Κοινοβουλίου κατέθεσε νομοσχέδιο που αφαιρεί από Ρώσους και Λευκορώσους πολίτες που ζουν για χρόνια στη χώρα το δικαίωμα να ψηφίζουν στις τοπικές εκλογές.

Την ίδια ώρα η Ρωσία αποφάσισε να κλείσει τα Γενικά Προξενεία της Λετονίας, της Εσθονίας, της Λιθουανίας στην Αγία Πετρούπολη και της Λετονίας στο Pskov, δήλωσε χτες το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Η απόφαση αυτή είναι απάντηση στην απέλαση δεκάδων Ρώσων διπλωματών και στο κλείσιμο ρωσικών προξενείων, και «λαμβάνοντας υπόψη τη στρατιωτική βοήθεια που παρείχαν αυτές οι χώρες στο καθεστώς του Κιέβου και στις προσπάθειες συγκάλυψης των εγκλημάτων των Ουκρανών εθνικιστών κατά πολιτών του Ντονμπάς και της Ουκρανίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ