Παρασκευή 22 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Διαβεβαιώσεις στις ΗΠΑ για ενεργότερη εμπλοκή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Στην Ουάσιγκτον στις 16 Μάη ο πρωθυπουργός

Eurokinissi

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Α. Μπλίνκεν, είχε χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης, δίνοντας για άλλη μια φορά διαβεβαιώσεις στην Ουάσιγκτον για την ακόμα ενεργότερη εμπλοκή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και προετοιμάζοντας το ταξίδι που - όπως ανακοινώθηκε αργότερα χτες - θα πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός στις ΗΠΑ στις 16 Μάη.

Στη σχετική ανακοίνωσή του άλλωστε ο Λευκός Οίκος, δίνοντας και την «ατζέντα» της επερχόμενης συνάντησης, που σηματοδοτεί ακόμα βαθύτερη εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, σημειώνει: «Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες με τους Συμμάχους και τους εταίρους για την υποστήριξη του λαού της Ουκρανίας και την επιβολή οικονομικού κόστους στη Ρωσία για την απρόκλητη επιθετικότητά της. Θα συζητήσουν τη στενή μας συνεργασία σε παγκόσμιες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων της κλιματικής αλλαγής και της ενεργειακής ασφάλειας (...) Θα κάνουν απολογισμό των κοινών προσπαθειών για την προώθηση της παγκόσμιας ασφάλειας μέσω του ΝΑΤΟ, καθώς και των κοινών στόχων για ειρήνη και ευημερία στην περιοχή».

Νωρίτερα, για την επικοινωνία με τον Μπλίνκεν ο πρωθυπουργός έλεγε ότι είχαν μια «εποικοδομητική συζήτηση», όπου διαβεβαίωσε ότι «Ελλάδα και ΗΠΑ θα συνεχίσουν τον στενό συντονισμό τους ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ ενάντια στις απρόκλητες στρατιωτικές επιθέσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία», ενώ το Στέιτ Ντιπάρμεντ έλεγε ότι ο Μπλίνκεν ευχαρίστησε την κυβέρνηση για τη «σταθερή υποστήριξή της» στην Ουκρανία, στην οποία συμπεριλαμβάνεται «η ισχυρή επιβολή των κυρώσεων και η εκτεταμένη ανθρωπιστική και αμυντική βοήθεια» που έχει προσφέρει. Επίσης ότι οι δύο πλευρές συζήτησαν «πρόσθετους τρόπους για να βοηθήσουν την Ουκρανία», όπως «και για την επικείμενη συνάντηση του μηχανισμού 3+1 για την ενίσχυση της ενεργειακής και οικονομικής συνεργασίας».

Στο μεταξύ, την τιμητική της είχε χτες ξανά η Σούδα, καθώς την επισκέφτηκε αντιπροσωπεία του Κογκρέσου αποτελούμενη από μέλη της Επιτροπής Ενέργειας και Εμπορίου, που τις προηγούμενες μέρες είχαν πάρει «σβάρνα» Μαξίμου και υπουργεία, σε συναντήσεις με τον Μητσοτάκη και τους υπουργούς Ενέργειας, Ανάπτυξης, Εξωτερικών και Αμυνας.

Η αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Επιτροπής Φ. Παλόουν, συνοδευόμενη από τον απερχόμενο πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ (παραδίδει αρχές Μάη στον επόμενο, Τζ. Τσούνις), επισκέφτηκαν το ΝΑΤΟικό Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (NMIOTC), με τον Πάιατ να μιλά κατόπιν για τον «ηγετικό ρόλο» της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο και «την ικανότητά της να χτίζει γέφυρες» με χώρες της περιοχής, που στέλνουν εκεί στελέχη τους για εκπαίδευση πάνω στα αμερικανοΝΑΤΟικά πρότυπα, και οι ΗΠΑ και ΝΑΤΟ θέλουν να τις στοιχήσουν στα προτάγματά τους, κόντρα στη διείσδυση άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Σημειωτέον, οι Αμερικανοί προχτές, στην επίσκεψή τους στο Αμυνας, μίλησαν και με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κ. Φλώρο, ο οποίος έσπευσε να τους επισημάνει τη «σημασία της διαρκούς και δυναμικής ανάπτυξης της στρατηγικής σχέσης Ελλάδος και ΗΠΑ».

Επιπλέον, με φόντο το Ουκρανικό, είπε ότι «η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στις δράσεις του ΝΑΤΟ για την ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας της Συμμαχίας» και αναφέρθηκε στη «σημασία της Σούδας και της Αλεξανδρούπολης, στο πλαίσιο της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας», της Συμφωνίας για τις Βάσεις. Αλλωστε, σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία, και χτες κατασκοπευτικό αεροσκάφος των Αμερικανών, τύπου «RC-135W», σηκώθηκε για αποστολή επιτήρησης πάνω από την ανατολική Ρουμανία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ