Παρασκευή 22 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
«Ο ρόλος της Τουρκίας εκτιμάται απ' τη Δύση»

«Τα προβλήματα δεν λύνονται σε μία συνάντηση», σχολίασε αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που μιλώντας στο δίκτυο «CNN Turk» αναφέρθηκε στην επανέναρξη των διμερών διερευνητικών συνομιλιών και ξεχώρισε την πρόοδο που σημειώθηκε μετά και από την περσινή επίσκεψη (του Ελληνα ΥΠΕΞ) Δένδια στην Αγκυρα, μιλώντας για «σημαντικά ζητήματα που θα βελτιώσουν την οικονομία μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας». Την ίδια στιγμή, ο Τσαβούσογλου ανέφερε και ότι «υπάρχουν θέματα που δεν μπορούμε να λύσουμε ακόμα», σημειώνοντας ότι πρόκειται για προβλήματα που «συνεχίζονται από την περίοδο της (σ.σ. Συνθήκης της) Λοζάνης». Και συνεχίζοντας πρόσθεσε πως «τότε η ειρήνη επήλθε, αλλά επειδή υπάρχουν προβλήματα που δεν μπορούν να επιλυθούν, κατά καιρούς μπορεί να προκαλείται ένταση».

Επίσης, με φόντο τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την άρνηση της Τουρκίας να επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ο Τούρκος ΥΠΕΞ κατηγόρησε την Αθήνα και τη Λευκωσία ότι «προσπαθούν να ασκήσουν πίεση στην ΕΕ για να λάβει απόφαση κυρώσεων (κατά της Τουρκίας), αλλά οι δυτικές χώρες κατανοούν την απόφασή μας να μη συμμετάσχουμε στις κυρώσεις» και όλο νόημα κατέληξε ότι «ο ρόλος που παίζουμε εκτιμάται από τη Δύση». Εσπευσε δε να εκτιμήσει και ότι «οι ΗΠΑ είναι πλέον πιο ευέλικτες», αναφερόμενος στο ζήτημα των πολεμικών αεροσκαφών «F-35», της αγοραπωλησίας που η Ουάσιγκτον έχει «παγώσει» επικαλούμενη και την τουρκική αγορά των ρωσικών συστημάτων «S-400».

Τέλος, ο Τσαβούσογλου δεν έχασε την ευκαιρία να διαμηνύσει την ετοιμότητα του τουρκικού κεφαλαίου να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο για την «ενεργειακή απεξάρτηση» της Ευρώπης, ενόψει και των επαφών που τον επόμενο μήνα θα έχει στη Μέση Ανατολή, μεταξύ άλλων και στο Ισραήλ. Υπογράμμισε λοιπόν ότι «υπάρχουν πολύ σοβαρά αποθέματα στα ισραηλινά ύδατα», αλλά και ότι «η Τουρκία είναι η πιο οικονομική διαδρομή για τη μεταφορά τους. Προς αυτή την κατεύθυνση μπορούν να υλοποιηθούν κάποια έργα...». Ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει πως «με την ουκρανική κρίση όλοι είδαν τη σημασία της Τουρκίας, αλλά αυτή δεν πρέπει να είναι μια προσωρινή προσέγγιση. Η σημασία μας ήταν σαφής και χτες και αύριο η σημασία της Τουρκίας θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο για την περιοχή της και πέρα από αυτήν».

Επικοινωνία για τον βανδαλισμό στην Αγία Σοφία

Στο μεταξύ, τηλεφωνική επικοινωνία με τη γενική διευθύντρια της UNESCO, Audrey Azoulay, είχε χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης, με αντικείμενο τον βανδαλισμό της Αυτοκρατορικής Πύλης της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.

Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας, ο πρωθυπουργός εξέφρασε - όπως λέγεται από το Μαξίμου - «τη βαθιά λύπη και τον αποτροπιασμό του για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Σύμβολο της Χριστιανοσύνης, Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς» και τόνισε ότι οι ενέργειες αυτές που δεν σέβονται την ιστορία του μνημείου, θέτουν σε κίνδυνο την ακεραιότητα και τον οικουμενικό χαρακτήρα του, ενώ εξέφρασε ακόμα την ανησυχία του για τις προσπάθειες αλλαγής του χαρακτήρα της Μονής της χώρας.

Από την πλευρά της, η γενική διευθύντρια της UNESCO σύμφωνα με το Μαξίμου επανέλαβε την ανησυχία του Οργανισμού για τις επιπτώσεις της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και τόνισε ότι θα ζητήσει εξηγήσεις από τις τουρκικές αρχές.

Ψάχνουν πάλι «κυβέρνηση» στα Κατεχόμενα

Στο μεταξύ, διεργασίες «τρέχουν» στα Κατεχόμενα, μετά και από την οριστικοποίηση της παραίτησης της «κυβέρνησης» του Φαΐζ Σουτζούογλου (που θυμίζουμε σχηματίστηκε πριν δύο μήνες, μετά από την πρόωρη διεξαγωγή «βουλευτικών εκλογών»), έπειτα από διαφωνία του επικεφαλής της με τον «υπουργό» Οικονομικών Σουνάτ Ατούν. Μεταξύ άλλων, ο Σουτζούογλου φέρεται να έχει ταχθεί υπέρ της μείωσης της τιμής στο ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ ο Ατούν διαφώνησε δημόσια. Σημειωτέον ότι ο Σουτζούογλου είχε ζητήσει από τον «πρόεδρο» Ερσίν Τατάρ (με τον οποίο ανήκουν στο ίδιο κόμμα, το κεντροδεξιό «Κόμμα Εθνικής Ενότητας») να αντικαταστήσει τον Ατούν αλλά εκείνος δεν το έπραξε, κάτι που προκάλεσε διάφορα ερωτήματα.

Ο Ατούν είναι από αυτούς που έχουν υποστηρίξει ότι «τα μοντέλα Ταϊβάν, Μονακό και Γιβραλτάρ μπορούν να αποτελέσουν μοντέλα λύσης στην πολιτική σφαίρα», επιχειρηματολογώντας ότι «κανένα κράτος δεν αναγνώρισε την Ταϊβάν αλλά όλος ο κόσμος αποδέχτηκε την ύπαρξή της. Είναι μια χώρα που κάνει εμπόριο με όλο τον κόσμο. Μέσα από το πλαίσιο των προγραμμάτων της Τουρκίας μπορεί και η ΤΔΒΚ να γίνει μια χώρα της οποίας την ύπαρξη θα την αποδεχτούν». Ακόμα, είναι από τους υποστηρικτές της συνεργασίας των δύο πλευρών με ένα «σχέδιο Β», «χωρίς να εγκαταλειφθεί ο στόχος μιας διευθέτησης, αλλά να μην παραμείνουμε δεσμευμένοι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Στην «κυβέρνηση» συμμετείχαν εκτός από το ΚΕΕ, το «Κόμμα Αναγέννησης» (ΚΑ, που θεωρείται το κόμμα των Τούρκων εποίκων) και το συντηρητικό Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΚ). Ο πρόεδρος του ΔΚ, Φικρί Ατάογλου, αναφέρθηκε χτες στο ενδεχόμενο σχηματισμού ενός διευρυμένου «κυβερνητικού σχήματος», με συμμετοχή όλων των κομμάτων που θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν «πιο αποτελεσματικά» την «οικονομική κρίση». Την ιδέα μιας «κυβέρνησης εθνικής ενότητας» έχει υποστηρίξει και ο αρχηγός του (μεταρρυθμιστικού) Κόμματος του Λαού (ΚΛ), Κουντρέτ Οζερσάι, που στο παρελθόν έχει διατελέσει «ΥΠΕΞ» του ψευδοκράτους και έχει διασυνδέσεις με δυτικά κέντρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ