Παρασκευή 22 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ
Αναταράξεις λόγω διαφωνιών για την αποστολή όπλων στην Ουκρανία

Σοβαρές αναταράξεις προκαλεί στο εσωτερικό του τετρακομματικού κυβερνητικού συνασπισμού στη Βουλγαρία η αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στην κυβέρνηση Ζελένσκι.

Η «Δημοκρατική Βουλγαρία» (ΔΒ) ζητά την άμεση αποστολή όπλων, με τον βουλευτή της, Ατανάς Σλάβοφ, να τονίζει ότι το αντίθετο θα αποτελέσει «μια πολύ σοβαρή διαχωριστική γραμμή που θα καθορίσει το μέλλον» της συμμετοχής του κόμματός του στην κυβέρνηση. Ενώ ο συμπρόεδρος της ΔΒ, Χρίστο Ιβάνοφ, αναρωτήθηκε «αν έχουμε μια κυβέρνηση φοβισμένη και εξευτελισμένη ή μια κυβέρνηση που κατανοεί τη νέα εποχή, στην οποία βρεθήκαμε εξαιτίας δικής μας επιλογής, όχι επιλογής του Πούτιν».

Από την άλλη μεριά, το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (BSP) - που επίσης συμμετέχει στην κυβέρνηση - χαρακτηρίζει «κόκκινη γραμμή» την αποστολή όπλων στην κυβέρνηση Ζελένσκι. Ο βουλευτής του κόμματος και πρώην ΥΠΕΞ Κρίστιαν Βιγκένιν δήλωσε ότι «τη Βουλγαρία τη συμφέρει να είναι προσεκτική και μετριοπαθής».

Ο πρωθυπουργός Κίριλ Πετκόφ, συμπρόεδρος του νεοσύστατου κόμματος «Συνεχίζουμε την Αλλαγή», αναγνωρίζοντας τις μεγάλες διαφωνίες που υπάρχουν μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων είπε ότι «αυτήν τη στιγμή το σημαντικότερο είναι να έχουμε μια σταθερή Βουλγαρία».

Σημειωτέον, χτες βρέθηκε στη Σόφια ο ίδιος ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμίτρι Κουλέμπα, που ζήτησε άμεση αποστολή όπλων για την αντιμετώπιση των Ρώσων και χαρακτήρισε «ημίμετρα» τα κράνη και τα αλεξίσφαιρα γιλέκα που μέχρι τώρα η Βουλγαρία έχει στείλει στην κυβέρνηση Ζελένσκι.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, δημοσκόπηση της εταιρείας «Ipsos» που έγινε στις αρχές Απρίλη στη Σερβία κατέγραψε μόνο ένα 34,9% υπέρ της ένταξης της χώρας στην ΕΕ, που θεωρείται ιστορικά χαμηλό ποσοστό. Το 43,8% δήλωσε ότι θα ψήφιζε κατά της ένταξης στην ΕΕ αν γινόταν δημοψήφισμα. ΜΜΕ σχολίαζαν ότι είναι η πρώτη φορά που σε δημοσκόπηση υπερισχύουν όσοι τάσσονται κατά της ένταξης στην ΕΕ.

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς επανέλαβε ότι το Βελιγράδι δεν θα συνταχθεί με την ΕΕ στην επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας. «Μας λένε να επιλέξουμε πλευρά. Ε, όχι, εμείς έχουμε τη δική μας πλευρά, που είναι το συμφέρον της Σερβίας», ανέφερε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ